YEREL HABERLER - 25 Mart 2012 Pazar 11:20

NEVRUZ BAYRAMI ETKİNLİОİ

A
A
A
NEVRUZ BAYRAMI ETKİNLİОİ

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Kazancı, "Nevruz, yaşama sevincini ifade eden, barış, kardeşlik, dostluk, yeniden doğuş ve diriliş günü olan milli bayramdır" dedi.
Nevruz Bayramı nedeniyle Türk Ocakları Malatya Şubesi`nde düzenlenen sohbet toplantıları çerçevesinde Nevruz Bayramı ele alındı. Nevruz`la ilgili görüşlerini dile getiren İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Kazancı, Türk Cumhuriyetlerinden Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonundaki Tataristan 21 Mart Ergenekon Nevruz Bayramını "Milli Bayram" olarak ilan edeldiğini hatırlatıp, "Temeli beş bin yıl önceye dayanan bu milli bayramı biz de 1991 yılında Türk Dünyası ile
birlikte resmi tatil olmaksızın kut Sonuç itibari ile Mete Han döneminden bu yana var olan bu bayram, bir bahar bayramı geleneğidir" dedi.
1200 yıldan beri Müslüman Türklerle ilişkisi kalmamış olan Saha yani Yakut Türklerinin de Nevruz geleneğini eskiden olduğu gibi bütün canlılığı ile yaşattıklarının görüldüğünü söyleyen Mehmet Kazancı, "Bu bayramın kaynağının Hun Türklerinden daha eski Türkler olduğu bilinmektedir. Orta Asya`dan Anadolu`ya, Anadolu`dan Balkan Türklerine kadar çeşitli isimlerle anılarak kutlanan Nevruz, İslamiyet`ten önceki Türkler hariç dini hüviyeti bulunmayan bir gelenektir. Yaşama sevincini ifade eden, barış,
kardeşlik, dostluk, yeniden doğuş ve diriliş günü olarak bilinen Nevruz geleneği baharın başlangıcı olarak da toplumlarda kutlanmaktadır" şeklinde konuştu.
Türk Ocakları Malatya Şube Başkanı Nadir Günata ile Malatya Araştırmalar Derneği Başkanı Kemal Deniz`in ve diğer katılımcıların sorularını da cevaplandıran Mehmet Kazancı, Nevruz`u istismar edenleri de kınadı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılmaya başlandı Kütahya’da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılmaya başlandı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nin ev sahipliğinde ulusal çapta “Canlı Cerrahi Eşliğinde Endoskopik Diskektomi ve Spinal Enjeksiyonlar” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Beyin ve Sinir Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. İlker Solmaz, Spinal Dernek Başkanı Prof. Dr. Sedat Çağlı, Türkiye’nin önde gelen beyin ve sinir cerrahları, ortopedistler ile öğretim üyelerinin dahil olduğu yaklaşık 100 kişilik ekip katıldı. Eğitim toplantısının uygulama bölümünde Kütahya Şehir Hastanesi’nde canlı cerrahi ile endoskopik diskektomi ve transforaminal enjeksiyon başarıyla uygulandı. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Emre Aydın, ülkede yapılan beyin cerrahi işlemlerinin artık Kütahya’da da yapıldığını belirterek, kapalı bel fıtığı ameliyatı hakkında bilgi verdi. Dr. Aydın, “Endoskopik diskektomi, kamera yardımıyla tek bir giriş deliğiyle bel fıtığının çıkartılması işlemi olup, güncel bir tedavi yöntemidir. Endoskopik bel fıtığı ameliyatı genel anestezi (hastanın uyutulması), spinal anestezi (hastanın belden aşağısının uyuşturulması) ya da lokal anestezi (sadece işlemin yapılacağı bölgenin uyuşturulması) altında yapılabilir. Fıtığın yerine göre küçük bir insizyon ile kamera aracılığı ile fıtık dokusunun olduğu bölgeye girilerek fıtık çıkarılır. 7 milimetrelik bir cilt kesisi yeterlidir. Genellikle kemik dokuya dokunmadan kaslar arasından girilerek işlem gerçekleştirilir. Bu sayede kas ve kemik dokusu korunmuş olur. Yapmış olduğumuz başarılı işlemle birlikte ilimizde beyin cerrahisi olarak ilk adımı atmış olduk. Bizlere bu fırsatı veren KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin’e, emeği geçen değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi.