AK Parti Osmangazi İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen panelde ``yeni anayasa`` tartışıldı.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKKM) Hüdavendigar Salonu`nda yapılan ``˜yeni anayasa" paneline AK Parti Bursa milletvekilleri Hüseyin Şahin, Canan Candemir Çelik, İsmet Su, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Hakan Çavuşoğlu, Bedrettin Yıldırım, Önder Matlı, AK Parti Bursa Teşkilat Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile çok sayıda partili katıldı. Moderatörlüğünü Sivil Dayanışma Platformu (SDP) Başkanı Ayhan Ogan`ın yaptığı panele Anayasa Mahkemesi eski raportörü Doç. Dr. Osman Can, Doç, Ergün Yıldırım, Gazeteci Meryem Gayberi konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Cihat Çini, Türkiye`deki tüm anayasaların üstün kurumlar tarafından hazırlandığını söyledi. Türkiye`nin tarihi bir dönemden geçtiğini dile getiren Çini, ``Türkiye`nin evrensel normlarda demokrasiye kavuşmasının önündeki en önemli engel, darbelerin hazırladığı anayasalar olmuştur. Özgürlükçü bir anayasanın yapılması artık kaçınılmazdır`` dedi.
Çini`nin ardından yeni anayasa konusunda düşüncelerini dile getiren Osman Can, anayasanın bir düzen, bir denetim kurumu biçimi olduğunu belirterek, ``Yeni anayasa nasıl bir hayat yaşamak istediğine ait olan bir karar. Bu karar da size, yani millete aittir. Çünkü anayasa milletin kendisinin konuşacağı bir karar meselesidir. Yeni anayasa konusunda milyona yakın anket çalışması yapıldı. Milletin nasıl bir anayasa istediği çok net``¦ Partiler bu anayasayı yapmak zorundalar. Bu sorumluğu yerine getirmeyen her kimse önümüzdeki dönem muhtemelen fatura ona kesilecektir. Bu konu partilerin inisiyatifinde bir konu değildir`` şeklinde konuştu.
Bu anayasanın oy birliği ile çıkması gerektiğini vurgulayan Can, ancak oy birliği ile bütün milletin arzuladığı bir anayasanın ortaya çıkabileceğini söyledi.
Can`dan sonra söz alan gazeteci Meryem Gayberi ise konuşmasında, toplumun sivil anayasa konusunda istekli olduğunu ifade etti. Gayberi, ``Anadolu sadece halkı huzur istiyor. Toplum yeni anayasanın huzur getirmesini istiyor. Halk hiç kimsenin birbirinin hayatına karışmadığı, kendi düşüncesini dayatma hakkını görmediği, ifade özgürlüğünün tam olduğu bir anayasa istiyor`` dedi.
``MEDYA YENİ ANAYASAYI KULAK ARDI EDİYOR``¦
Yeni anayasa konusunda bazı medya kurumlarının istekli olmadığını belirten Gayberi, ``Medya yeni anayasayı kulak ardı ediyor ve bu konuda daha duyarlı olması gerektiğine inanıyorum. Yapılacak olan anayasanın maddelerinin anlaşılabilir, uzlaştırıcı, barıştırıcı maddelerden oluşması gerekiyor. Çünkü halk bazı konularda ezildi. Bu anayasa halkın talepleri doğrultusunda hazırlanmalı`` diyerek yeni anayasa konusunda düşüncelerini dile getirdi.
Panelin bir başka konuşmacısı Doç. Dr. Ergün Yıldırım ise, Türkiye`de yapılan anayasaların güvenlikçi bir yapıya dönük olduğunu vurgulayarak, ``Bugün özgürlükçü bir bakış açısıyla anayasanın hazırlanması gerekiyor. Özgürlükçü bakış açısında toplum tehdit olarak algılanmaz. Bunun içinde farklı toplumsal kümeler olacak. Ama anayasa hiçbir ideolojiyle var olmayacak. Çünkü bir ideoloji ile bütünleştiği zaman, diğer ideolojileri mahkum eder`` diye konuştu.
Anayasanın herkese hitap etmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti:
``Türkiye artık bölgesel büyüklükte düşünmek zorunda. Dolayısıyla yeni anayasa, ``Arap baharı`` ile birlikte bölgede yükselen demokratikleşmeye, farklı toplumsal kümelerin var olma arayışına ilham olacak bir biçimde olmak zorunda. Bizim anayasa arayışımız sadece Anadolu`da yaşayanların sorumluğunu temsil etmiyor, bütün bölgede insanlar bizden sorumluluk bekliyor. Komşularımız huzurlu olduğu zaman biz de huzurlu olabiliriz. Anayasanın hukuki bir boyut taşımanın ötesinde toplumsal, bölgesel, demokratikleşme gibi bir çok sorunu taşıyan bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Yeni anayasa bölgesel şartları da düşünerek hazırlanmalı.``
Konuşmaların ardından salonu dolduranlar yeni anayasa konusunda panelistlerle düşünceleri paylaştı.