YEREL HABERLER - 24 Mart 2012 Cumartesi 08:44

MİNİK İZCİLER HATIRA ORMANI OLUŞTURDU

A
A
A
MİNİK İZCİLER HATIRA ORMANI OLUŞTURDU

Fethiye Vali Recai Güreli İlköğretim Okulu İzci Grubu öğrencileri, Çırpı Ağaçlandırma Sahası`nda 2 bin fidan toprakla buluşturdu.
Vali Recai Güreli İlköğretim Okulu öğrencileri, öğretmenleri ile birlikte şenlik havasında fidan dikerek Orman Haftasını kutladı. Çırpı Ağaçlandırma Sahası`nda 2 bin fidan toprakla buluşturan izciler Vali Recai Güreli İlköğretim Okulu İzci Grubu Hatıra Ormanını oluşturdu.
Vali Recai Güreli İlköğretim Okulu öğrencilerine fidan dikim tekniği hakkında Kemer Orman İşletme Müdürü Eşref Şen, tarafından bilgi verildikten sonra izci gurubu ve öğrenciler başta fıstık çamı olmak üzere kara selvi, ceviz ve badem fidanlarını kendi için belirlenen hatıra ormanı alanına dikti.
Öğrenciler ilk kez fidan diktiklerini söyleyerek, ``Çok mutlu olduk. Ormanların korunması için herkese görev düşüyor`` dediler.
Kemer Orman İşletme Müdürü Eşref Şen ise ``Gençlerin ve öğrencilerin gelecek nesil olarak bu ormanların sahibi olduğunu hatırlatıp, çevre bilincini bu yaşta almaları için bizler her türlü desteği vermeye hazırız`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize Handüzü Yaylası beyaza büründü, kayak için cazibe merkezi haline geldi Rize’nin Güneysu ilçesinde bin 800 rakımdaki Handüzü Yaylası, kar kalitesi ile kayakçılarında ilk kar antrenmanını yapması için vazgeçilmez bir alan oldu. Rize’nin Güneysu ilçesine yaklaşık 45 dakika uzaklıktaki Handüzü Yaylası eşsiz güzelliği ve şehre yakınlığı ile tüm dikkatleri üzerine çekmeye başlamıştı. Öyle ki Handüzü Yaylası’ndan Kıble Dağı Doğa Parkı’na, Çağrankaya Yaylası’na, Kandemirler Yalası’na ve Kanboz Yaylası’na ulaşmak da mümkün olduğu için Güneysu’nun bütün yaylalarını görmek isteyen herkes için de cazibe merkezi haline geldi. Bahar ve yaz aylarında düzenlenen Dağ Bisikleti Şampiyonaları’nın da gerçekleştiği Handüzü Yaylası’nın bir özelliği de karın yağması ile ön plana çıktı. Ekim ayının 19’unda ilk düşen karın erimemesi hatta üzerine eklenerek devam etmesi, ayrıca kar kalitesinin de ön plana çıkması nedeniyle artık Handüzü Yaylası kayakçılara da ev sahipliği yapmaya başladı. Güneysuspor bünyesindeki 30 öğrenci Handüzü Yaylası’nın bu özelliğini fırsata çevirerek Türkiye Şampiyonası’na hazırlanıyor. Güneysu Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü Kayak Antrenörü Ayşenur Duman Çetinkaya eşliğinde Handüzü’ndeki ortamı değerlendiren 30 sporcudan 10’u bu yıl gerçekleşecek Türkiye Şampiyonası’nda yarışacak. Güneysu’da ve Rize Merkez’de yaşayan gençlerin Handüzü’ndeki bu kar fırsatından yararlanması için bir oluşum kurulduğunun altını çizen Antrenör Ayşenur Duman Çetinkaya, "Hedefimiz büyük. Birkaç sporcudan madalya bekliyoruz. Umarım almayı başarırız. Şimdi burada yeni bir oluşum var. Biz de bu yeni oluşumun içerisine girmek için geldik. Burada temellerini atmak bize onur ve gurur veriyor. Bu yeni oluşuma Sayın Valimiz, Kaymakamımız, Belediye Başkanımız hepsi çok destek veriyor. Biz de onlarla birlikte bu yolda yürüdüğümüz için çok mutluyuz” ifadelerini kullandı. Güneysu ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki Handüzü Yaylası’nın denize yakın olmasına rağmen Türkiye’de ilk kar yağan bölgelerin başında geldiğine vurgu yapan Çetinkaya, bu durumun kayakçılar için bir avantaj olduğunu dile getirdi. Ayşenur Duman Çetinkaya, "Handüzü Yaylası Türkiye’de kar yağan ilk yerlerden birisi. Burada kar kolay erimediği için bütün Türkiye’deki kayakçılar ve dünyadaki kayakçılar için çok büyük bir avantaj. İlk kar antrenmanlarını yapmak isteyen Türkiye Kayak Federasyonu Olimpik ve milli takımı burada şu anda kamp yapıyor. Handüzü Yaylası’nın gelecekte Türkiye’de kayağın en iyi merkezlerinden biri olacağına inanıyoruz ve biz de gelişmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
Adana Ceyhan Belediyesi zabıta ekiplerinden denetim Ceyhan Belediye Zabıtası Müdürlüğüne bağlı ekipler ilçe genelinde denetimlerin artırdı. Ceyhan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde vatandaşların sağlığı ve güvenliği için kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi. Zincir marketlerden, fırınlara, unlu mamul satış noktalarından, kaldırım işgaline kadar bir çok alanda kontroller yapıldı. Zabıta ekipleri, zincir marketlerde ürünlerin stand fiyatları ile kasa fiyatları arasındaki uyumu kontrol etti. Vatandaşların alışveriş sırasında mağdur olmaması adına fiyat farklılıklarına izin verilmedi. Ayrıca, ürünlerin son kullanma tarihleri detaylı bir şekilde incelendi. Unlu mamul satışı yapan iş yerleri ile fırınlarda hijyen standartları ve ürün kalitesi detaylı bir şekilde incelendi. İş yerlerinin sağlık koşullarına uygunluğu denetlenirken, fırınlarda ekmek gramajı ve hijyen kurallarına uygunluk kontrol edildi. Eksiklik tespit edilen iş yerlerine gerekli uyarılar yapılarak, vatandaşların sağlıklı ve güvenilir ürünlere ulaşması sağlandı. Yayaların kullanımına açık olması gereken kaldırımlardaki işgaller denetim altına alındı. Esnaflara, kaldırımları yayalar için serbest bırakmaları yönünde bilgilendirme yapıldı ve kurallara uyulması için gerekli önlemler alındı. Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, yapılan denetimlerin önemine dikkat çekerek, “Halkımızın sağlığı ve güvenliği için durmaksızın çalışıyoruz. Ekiplerimiz, ilçe genelinde vatandaşlarımızın hakkını ve huzurunu korumak için denetimlerini aralıksız sürdürecek. Kurallara uyan esnaflarımıza vatandaşlarımız adına teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Artvin Artvin’de lezzet ödüllü Butko Zeytini’nin hasadı sürüyor Artvin’in Yusufeli ilçesinde yetiştirilen ve uluslararası alanda üstün lezzet ödülü alan Butko Zeytininin hasadı devam ediyor. Zeytin üreticileri, metrelerce yükseklikteki ağaçlardan tek tek topladıkları zeytinleri fabrikalara ulaştırıyor. Yusufeli’nin Demirkent köyünde yetiştirilen Butko Zeytini, 2006 yılında Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Uluslararası Zeytinyağı Fuarı’nda üstün lezzet ödülü kazanmıştı. Çoruh Vadisi üzerindeki mikroklima etkisine sahip bölgede üretilen bu zeytinler, Türkiye’nin dört bir yanından yoğun ilgi görüyor. Bölge halkı, zeytinin kalitesini, sulama suyuna, özel bakım yöntemlerine ve dalından elle toplanmasına bağlıyor. 800 dekarlık alanda yaklaşık 22 bin zeytin ağacının bulunduğu bölgede, ağaçların boyu 8-12 metre arasında değişiyor. Bodur ağaçların aksine yüksek olan bu ağaçlardan zeytin toplamak için üreticiler merdiven kullanıyor. Zeytinler toplandıktan sonra sofralık ve yağlık olarak ayrılıyor. Bölge halkından Nusret Yıldırım, çocukluğundan beri zeytin üretimiyle uğraştığını belirterek hasat sürecini şu sözlerle anlattı: “Bu yıl da zeytin hasadına başladık. Yöremize özgü Butko Zeytinleri’ni toplamaya devam ediyoruz. Bu bölgenin zeytini bakımından toplama yöntemine kadar farklı. Zeytinlerimiz yerden toplanmaz. 10-12 metre yüksekliğe çıkılarak toplanır. Bu yıl kalitemiz çok güzel. Köyümüzde bir de zeytinyağı fabrikamız var. Burada üretilen zeytinyağı çok kaliteli. Her yıl İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlerden gelen çocuklarımız bize yardım eder.” Bölgede hasat işlemleri yıl sonuna kadar sürecek. Butko Zeytini’nin eşsiz lezzeti, bölgenin zeytincilik kültürünü yaşatmaya devam ediyor.
İstanbul “Anadolu’muzun Köyleri” Bağcılar’da tanıtıldı Bağcılar Belediyesi tarafından hazırlanan “Anadolu Gibidir Bağcılar” temalı “Anadolu’muzun Köyleri” belgeselinin ikincisi, düzenlenen gala ile kamuoyuna tanıtıldı. Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı etkinlikte, memleket özlemi çeken vatandaşlar duygu dolu anlar yaşadı. Bağcılar Belediyesi, geçen yıl başlattığı ve Anadolu’nun farklı kültürel değerlerini bir araya getiren “Anadolu Gibidir Bağcılar” belgesel serisinin ikinci bölümünü tamamladı. Tanıtım galası, Dr. Kadir Topbaş Halk Sarayı’nda Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programa, Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun ve çok sayıda vatandaş katıldı. Vatandaşlar programa yoğun ilgi gösterdi. Farklı illerden göç etmiş hemşehriler, belgeselde kendi köylerini izleme fırsatı buldu. Etkinlikte, Anadolu ve Trakya’da çekimleri yapılan 250 köyün yaşam biçimlerini, kültürel zenginliklerini ve sanat yönlerini tanıtan görüntüler izletildi. Köylerin yaşamına dair 5 ile 15 dakika arasında değişen belgesel kesitleri, memleket hasreti çeken katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Bağcılar Belediyesi, “Anadolu’muzun Köyleri” belgeseli kapsamında iki yıl süren çalışmalarla toplamda 450 köyün tanıtımını yaptı. İlk yıl 200, bu yıl ise 250 köyün belgesel çekimleri tamamlandı. Etkinlikte konuşan Binali Yıldırım, “Bugün, İstanbul’umuzun en büyük ilçelerinden Bağcılar’da, bu güzel etkinlik için sizlerle bir arada olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Bağcılar, Anadolu demektir. Bağcılar, evladı Fatihan demektir. Bağcılar, Türkiye’nin bir özeti demektir. İşte burada 81 ilimizin bütün renklerini görüyoruz. Aynı zamanda İstiklal Mücadelemizden sonra ata yurduna dönen Batı Trakya’dan evladı Fatihanları görüyoruz. Ülkemiz, çok büyük bir kültürel ve doğal zenginliğe sahip. Ancak ülkemizin bunlardan daha da değerli bir varlığı var; o da çok büyük bir beşeri kaynağımız, insanımız ve genç kuşaklarımız var. Bu, bizim geleceğimiz için en büyük teminatımızdır” dedi. Düzenlenen etkinlik hakkında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ise, “Tabii ki Anadolu dediğimizde, Anadolu insanının duruşunu, mütevazılığını ve irfanını yansıtan çok saygıdeğer Başbakanımıza, bu anlamlı programda tüm topraklarımızdan gelen kıymetli komşularımızla bir arada olduğu için şükranlarımı sunuyorum. Bağcılarımız, Anadolu coğrafyamızın doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, hatta Türkiye Cumhuriyeti topraklarımızın dışına taşarak Rumeli ve Balkan coğrafyasından Orta Asya’ya uzanan gönül coğrafyamızın tüm temsilcilerinin yer aldığı özel bir ilçe. İşte bu güzel ilçede, bu güzel toplulukla birlikte, İnşallah hem İstanbul’umuzun hem de ülkemizin geleceği adına çok güzel işlerin altına kıymetli komşularımızla imza atma gayreti göstermek için gece gündüz çalışıyoruz. 250 köyümüzün belgeselini gösterdik. İnşallah programın sonunda, tüm derneklerimize köylerinin videolarını SMS olarak yollayacağız. Geçtiğimiz sene 200 köyümüzün belgeselini yollamıştık. Köyde büyümenin, köyde yaşamanın ve köy tutkusunun ne olduğunu iyi bilen bir kardeşinizim. İşte bu yüzden Anadolu’muzun güzel köylerinin özlemini bir nebze de olsa giderebilmek adına böyle bir programa ev sahipliği yapma gayretini gösterdik. Bağcılar’ımıza, yine Bağcılar’ımızın tüm unsurlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, iş dünyasıyla, eğitim camiasıyla ve Bağcılar’ımıza renk katan tüm unsurlarla yol yürümeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.