Niğde`de haciz batağına düşen patates üreticileri, araçları MOBESE kameralarına takılmasın diye hastalarını ambulansla hastaneye gönderiyor.
Tarla ve araçlarına haciz konuldu, borçtan dolayı elektrikleri kesildi. Türkiye`nin toplam patates üretiminin yüzde 20`sini karşılayan üreticiyi yakalanma korkusu sarmış durumda. İcralık olan üreticiler bu yıl ekim yapmak için paralarının olmadığını ifade ederken, Niğde`nin patates üreten köy ve kasabaları Çiftlik, Alay, Gölcük, Bağlama, Orhanlı, Erikli, Ağaçaşar, Kiledere, Hasköy ve Melendizli`de üreticinin yüzde 80`i haciz ve borçlarla boğuşuyor.
Gölcük kasabasında bir vatandaşın içine girdiği borç nedeniyle kalp krizi geçirerek öldüğünü söyleyen patates üreticisi Hacı Şehitoğlu, "Hakan Kaya isimli ağabeyimiz borç yüzünden kalp krizinden vefat etti. Patatesini soğuk aldı, 1 ton patates sökemedi, hep tarlada kaldı. Bu adamın gübre, mazot borçları hep duruyor" dedi.
Orhanlı kasabasında patates üretimi yapan Erdoğan Bilgin ise, "Tarlalarımıza haciz konuldu. Arabalar kapıda çürümüş durumda. Hiçbir yere gidemiyoruz. Bir hasta olsa MOBESE`ye yakalandığımız için araçla götüremiyoruz. Ambulansı çağırıyoruz, dağın kenarında duruyor, oradan hastamızı verip gönderiyoruz. Kimse borcunu ödeyemiyor, evinde rahat rahat uyuyamıyor. Yeniden patates ekemeyeceğiz çünkü elimizde para yok, kredi de alamıyoruz" diye konuştu.
Para istedikleri için çocuğunu okuldan almak zorunda kaldığını söyleyen Ali Polat, "Defter kitap parası lazım ama bizde de yok. Çocuğumu okuldan aldım. Veresiye borçlarım yüzünden kahveye bile gidemiyorum" dedi.
Erdal Özdemir, Orhanlı kasabasında 7-8 bin nüfus olduğunu ve tefecilerin bile geri alamayacakları düşüncesiyle para vermediğini söyledi.
Çiftçilerin bu ekim sezonunda patates ekecek gücü olmadığını vurgulayan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, "Güz döneminde geçirdikleri don olayından sonra çiftçiler çok zor durumda kaldı. Bahar dönemine geldiğimizde çiftçilerimizin patates ekecek durumda olmadığını görüyoruz. Bankadaki borçlarını ödeyemedikleri için tekrar gübre ve tohum alamıyorlar. Kredilerini ödeyebilmek için tefeciden para almaya başladılar" şeklinde konuştu.