YEREL HABERLER - 22 Mart 2012 Perşembe 15:00

KARACABEY ZİRAAT ODASI`NDAN MAZOT ZAMMINA TEPKİ

A
A
A
KARACABEY ZİRAAT ODASI`NDAN MAZOT ZAMMINA TEPKİ

Bursa`nın Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, akaryakıt fiyatlarına yapılan son zamların çiftçinin belini büktüğünü söyledi.
Karacabey sınırlarında dizel akaryakıtın litre fiyatının 4.07 TL olduğunu belirten Karahasanoğlu, ``˜`Türk çiftçisi dünyanın en pahalı dizeli ile üretim yaparak, daha ucuz akaryakıt girdisi olan ülkelerin ürünleri ile rekabet yapmaya çalışmaktadır. Bu imkansızdır" dedi.
Avrupa Birliği ülkelerinde zirai amaçlı kullanımı olan renk markörlü dizel akaryakıtların üreticiler tarafından alınabildiğine dikkat çeken Karahasanoğlu, ``˜` Mesela İngiltere`de ``˜red diesel` yani kırımızı dizel olarak adlandırılan dizelin güncel fiyatı 0.725 sterlindir, 2.10 liraya tekabül etmektedir. İspanya`da ise gasoleo B olarak adlandırılan dizelin litresi ise 0.90 avrodan, yani 2.16 TL`den üreticiye verilmektedir. Diğer bir önemli tarım ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri`nde ise tarım amaçlı vergisiz dizel satılmaktadır. Bu ürün de yine kırmızı bir markörle işaretlenmiş olup litre fiyatı sadece 0.97 dolar, TL olarak fiyatı ise 1.75 TL`dir. Kanada`da aynı uygulama yapılmaktadır. Bir başka önemli tarım ülkesi olan Meksika`da ise tarım için özel bir dizel satışı yapılmamakla beraber bütün akaryakıtlara devlet tarafından yüksek destek verilmektedir. Güney Amerika`nın önemli bir tarım ülkesi olan Arjantin`de ise bütün akaryakıtlar devlet desteği altında satılmaktadır. Özellikle buğday ithal ettiğimiz ülkeler olan Rusya, Ukrayna ve Kazakistan`da düşük vergili akaryakıt satışı yapmaktadır. Rusya`da dizelin fiyatı 0.74 dolar (1.74 TL), Ukrayna`da ise 1.12 dolardır (2.02). Kazakistan ise dünya üzerinde en ucuz dizel satış fiyatına sahip olan 18. ülkedir" diye bilgi verdi.
Tarım Bakanlığı`nın dekar başına 2.5 TL ile 6 TL arasında değişen mazot desteği verdiğini anlatan Karahasanoğlu, "Dekar başına 0.61 litre ile 1.33 lt arasında dizel yakıtı üreticilere dağıtılıyor. Oysa bölgemizde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan domates ürünü için sadece toprak hazırlıkları gibi arazi işlemleri için dekara 25-30 litre dizel, mısır ürünü için ise 15-20 litre dizel yakıt harcaması gerekmektedir. Sulama için yapılacak akaryakıt harcaması dekara 25-35 litre arasında değişmektedir. Bütün dünya çiftçilerinin benzer tüketimleri olduğu düşünüldüğünde 2 kat daha fazla ödeyen Türk çiftçisinin yurtdışındaki meslektaşları ile rekabet etmesi imkansız gözükmektedir. Ancak Türk çiftçisi bu imkansızlığı başarabilmek için mücadele vermeye çalışırken artık üretimi bırakma noktasına gelmiştir. Türk çiftçisinin 2012 yılında üretimini sürdürebilmesi için acilen indirimli tarım mazotu uygulamasına geçilmesi, bunun için de çiftçiye verilen mazotta ÖTV ve KDV indirimine gidilmesi gerekmektedir.
Sanayiciye uygulanan elektrik ve doğalgaz indirimleri ve denizcilere sağlanan indirimli mazot, dünya çiftçileri ile rekabet etmeye çalışan Türk çiftçisinden neden esirgenmektedir?`` diye sordu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Avukatlar CMK ücretlerinin avukatlık asgari ücret tarifesine yükseltilmesini istedi Samsun’da avukatlar CMK ücretlerinin avukatlık asgari ücret tarifesine yükseltilmesini isteyerek adliye önünde basın açıklamasında bulundu. CMK ücretlerinin avukatlık asgari ücret tarifesine yükseltilmesini isteyen avukatlar Samsun Adliyesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Genç Avukatlar Meclisi Başkanı Av. Berk Onaran yaptığı açıklamada, "Bugün burada, adaletin temelini oluşturan bir hak olan savunma hakkının, mevcut durumu ve geleceği hakkında konuşmak üzere toplandık. Samsun Barosu Genç Avukatlar Meclisi olarak, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında sağlanan hukuki yardımların yetersizliğini ve bu durumun oluşturduğu derin sorunları dile getirmek için buradayız. Bu sorunlar sadece genç avukatların değil, kıdem gözetilmeksizin tüm avukatların sorunlarıdır. Adalet, sadece bir kelime değil, herkesin eşit şartlarda savunulması gerektiği anlamına gelen bir yaşam biçimidir. Ancak, bugün geldiğimiz noktada, CMK ile görevlendirilen avukatların aldığı ücretlerin, ne yazık ki bu adalet anlayışına uygun olmadığını söylemek zorundayız. Mevcut ücret tarifesi, avukatlarımızın özverili çalışmalarını ve mesleki yeterliliklerini göz ardı etmekte, birçoğunun maddi açıdan zor durumda kalmasına neden olmaktadır. Bu durum, sadece avukatların değil, tüm toplumun geleceğini tehdit eden bir mesele haline gelmiştir. Sadece bir meslek grubunun sorunlarıyla sınırlı kalmamalıyız. Bu sorunlar, bireylerin adil yargılanma haklarına doğrudan etki eden unsurlardır. CMK ile görevlendirilen avukatların alacakları ücretler, bu hizmetin kalitesini ve dolayısıyla adaletin sağlanmasını doğrudan etkilemektedir" dedi. Av. Berk Onaran, "Eğer avukatlar, emeklerinin karşılığını yeterince alamıyorsa, bu, savunma hakkının ihlalidir. İçinde bulunduğumuz durumu daha da acı bir şekilde ifade etmek gerekirse: Savunma hakkı, yalnızca lüks bir hizmet değil, temel bir insan hakkıdır. Ancak bu hak, avukatlarımızın yetersiz ücretler sebebiyle tam anlamıyla kullanılamaz hale gelmektedir. Adaletin terazisi, adil ücretlendirme ile dengelenmelidir. Aksi takdirde, bu terazi bir gün dengesizliğe, adaletsizliğe ve sonucunda da güvensizliğe yol açacaktır" diye konuştu. Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran da basın açıklamasına katılarak avukatlara destek verdi.
Sinop KUZKA’nın destek sağladığı Sinop’un un helvası, en yenilikçi yöresel ürün seçildi Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın Ar-Ge ve ürün geliştirme desteği verdiği Sinop’un yöresel ürünlerinden un helvası, en yenilikçi yöresel ürün seçildi. Yöresel Gıda Ürünlerinin İmalatı ve Ulusal Pazara Taşınması çalışmaları çerçevesinde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) Ar-Ge ve ürün geliştirme destekleri ile geliştirilerek inovatif bir ürüne dönüştürülen Sinop’un yöresel ürünlerinden un helvası, 2024 Gıda Plus Ödül Töreni’nde “En Yenilikçi Yöresel Ürün” kategorisinde finalist olma başarısı elde etti. Gıda, İçecek ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GIFT) tarafından düzenlenen 3. Gıda İnovasyon Zirvesi ve Gıda Plus Ödül Töreni geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirildi. Kamu, özel sektör, akademi ve diğer alanlarda yer alan sektör paydaşlarının bir araya geldiği zirvenin bu yılki teması “İnovasyon ile Artı Değer Katmak” oldu. GIFT tarafından düzenlenen Gıda Plus Ödül Töreni çerçevesinde 35 farklı kategorideki “En Yenilikçi” ürünler, jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda ödüllendirildi. Zirvede KUZKA’nın Ar-Ge ve Ürün Geliştirme desteklerinden yararlanan kadın girişimci Esra Çakır’ın geliştirdiği Sinop’un yöresel ürünlerinden olan “Pratik Un Helvası”, 2024 Gıda Plus Ödülleri’nde “En Yenilikçi Yöresel Ürün” kategorisinde finale kalarak başarılı oldu. Kadın girişimci Esra Çakır’a ait “Sinop Mantısı” geçtiğimiz yıl “Carrefour” ve “Filiz” markalarına ait ürünler ile birlikte 2023 Gıda Plus Ödülleri’nde “En Yenilikçi Yöresel Ürün” kategorisinde finale kalmıştı. Bu yıl düzenlenen 2024 Gıda Plus Ödülleri’nde ise Çakır’ın “Pratik Un Helvası”, “Coffy - Geleneksel Lezzetler Serisi” ve “Fersan - Turşuluk Sirkeli Salamura” ile birlikte “En Yenilikçi Yöresel Ürün” kategorisinde finale kalma başarısı elde etti. Yöresel ürünler ulusal pazara taşınıyor “Sinop Mantısı” ve “Pratik Un Helvası” ürünleri ile 2023 ve 2024 yıllarında GIFT tarafından düzenlenen Gıda Plus Ödüllerinde “En Yenilikçi Yöresel Ürün” kategorisinde art arda finalist olma başarısı gösteren kadın girişimci Esra Çakır, ulusal zincir market yetkililerinin de dikkatini çekti. Zirvede zincir marketlerin üst düzey temsilcileriyle gerçekleştirilen görüşmelerde, ürünlerin ulusal pazara taşınması amacıyla Çakır’a ait yöresel ürünlerin tanıtımı yapıldı.
Zonguldak Doğuştan görme engelli genç; engelli insanlara umut oldu Zonguldak’ta iki koyun ile çobanlık yapmaya başlayan 25 yaşındaki görme engelli Selim Demirci, hayatını adeta koyunlarına adadı. Demirci, azmiyle engelli vatandaşlara da örnek oldu. Alaplı ilçesine bağlı Gümeli bledesinde dünyaya gelen 25 yaşındaki Selim Demirci, görme engeli sebebiyle 8 yılını İstanbul’da geçirdiğini söyledi. Veysel Vardal Görme Engelliler İlköğretim Okulu’ndan mezun olan Demirci, Türkan Sabancı Ortaokulu’nu tamamladı. İstanbul’daki eğitim hayatı sonrası ilçeye dönen Demirci, burada da Alaplı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde lise eğitimini tamamladı. Çiftçi bir ailenin çocuğu olduğunu ifade eden Demirci, çobanlık yapmaya karar verdi. Bir koyun ile mesleğe başlayan Demirci, hayırsever bir vatandaşın hediyesi ile iki koyuna çobanlık yapmaya devam ediyor. Çobanlık mesleğine merakı sayesinde başladığını ifade eden Selim Demirci, azmiyle de engelli vatandaşlara örnek oldu. "Koyunlarım beni tanıyor" Koyunlar ile ilgilenmenin, uğraşmanın kendisi için güzel bir uğraşı olduğunu belirten Demirci, "Hayvanlar ne kadar uzağa giderse gitsin, çağırınca gelir. Fakat şöyle bir durum var. Karınları doyunca geliyorlar. Yine de gelirler. Ünlü bir çobanımız vardı. ’Bunlar beni tanıyorlar’ diyordu. Ben onun gibi olmasam da koyunlarım beni tanıyor. Beni biliyorlar. Bazen ben olmayınca babamlar koyunlarımı otlatmaya götürür. Ama genellikle beni daha çok benimsiyorlar. Alandan uzaklaşayım, kendileri rahat bir şekilde gelip beni bulurlar" dedi. "Kendimi adeta hayvanlarıma adadım" Yakınlarının tarlalarına giderek, yamaçlara inerek hayvanlarını otlattığını söyleyen Demirci, "Bu iş engel değildir. Bir işi sevdiğiniz zaman yapabilirsiniz. Gerçekten böyle. Ben iki koyuna da bakabilirim. Üç ve daha fazlasına da bakabilirim, otlatabilirim. Yamaçlara gidip gelebiliyorum. Ailem bana ’gitme’ diyor. Sağolsunlar beni düşünüyorlar. Ben de ’hayvanlarım iyi olsun. Güzel gelişsinler. Karınları doysun’ diye gidiyorum. Zor olmuyor. Bir işi gerçekten severek yaparsanız. Hakikaten o iş size kolay geliyor. Herkesin kendine ait özelliği vardır. Ben de bu işi seviyorum. Doğuştan görme engelliyim. Kendimi bunlara adadım desem yeridir" şeklinde konuştu. İkinci koyunu kendisine hediye eden hayırsevere de teşekkür eden Demirci, "Koyunu bana hediye eden değerli büyüğüm Muharrem ağabey. Onun da kendine ait koyunları var. Bana sağolsun o koyun hediye etti" şeklinde konuştu.