İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hukuk Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen, Türkiye Barolar Birliği tarafından desteklenen İzmir 2. Ulusal Hukuk Kongresi gerçekleştirildi. Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, ``Haksız tutuklama varsa, haksız tutuklamanın önüne geçmek için varız" dedi.
İzmir Adliye Sarayı Konferans salonunda bu yıl ikincisi yapılan İzmir Ulusal Hukuk Kangresi`ne Yargıtay Birinci Başkanı A.Nazım Kaynak, İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Karakoç ile Hukuk Bilimleri Merkezi Başkanı Av. Metin Özyurt ilk gün konuşmacı olarak katıldı.
Kongrenin ilk gününde; HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Hüseyin Yıldırım, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Bilim Komisyonu üyesi ve Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Atalay, Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu Bilim Komisyonu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Bilim Komisyonu Üyesi ve Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Özekes, Yargıtay 19.
Daire Üyesi Doç. Dr. Adnan Deynekli, Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vural Seven, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk, Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Centel, Muğla Barosu Üyesi Ergin Cinmen, Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu Bilim Komisyonu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumhur Şahin, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü
Asayiş Şube Müdürü Aşkın Çoksever, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Koca, DEÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Veli Özer Özbek, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Yücel katılımcılar arasında yer aldı.
Kongrede konuşan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, hakim ve savcıların tedbirleri uygularken çok daha titiz davranması gerektiğini belirterek, ``Alternatif tedbirleri göz önünde bulundurmak, ölçülülük ve orantılılık ilkesine dikkat etmek, masumiyet karinesini ihlal etmemek gibi yükümlülüklerimiz var`` dedi. Savcıların fiziki çalışma koşullarının yeterli olmadığına değinen ve bir savcıya bir katip düşmediğini, bazen iki, bazen üç savcıya bir katip düştüğünü,
savcıların bir ofisinin dahi bulunmadığını belirten Okur, "Bu nedenle soruşturmaların etkin yapılamıyor. Soruşturmaların uzaması, deliller tam olarak toplanamadığı için yargılama aşamasında mahkemeler delil toplamak zorunda kalıyor. Bu sıkıntı beraberinde uzun yargılamaları getiriyor. Tam da bu noktada geçici koruma tedbirleri ``geçici olma`` özelliğini yitiriyor. Bu gerçekleri göz önünde tutarak, hakim ve savcı arkadaşlarımın da tedbirleri uygularken çok daha titiz davranması gerekir" dedi.
12 Eylül darbesine ilişkin davanın sanıklarından dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya`nın avukatları aracılığıyla mahkemeye sundukları itiraz dilekçesi ile ilgili sorulan soruya Yargıtay Başkanı Kaynak, ``Soruşturması başlamış, yargılaması başlamış işlerde fikir beyan etmiyoruz`` dedi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur ise, savcıların fiziki çalışma koşullarının yeterli olmadığını
ve bir savcıya bir katip düşmediğini belirterek, "Bu nedenle soruşturmalar etkin yapılamıyor" dedi.
Kaynak, ``Adaletin herkese hakkını vermesi kadar zamanında vermesi de önemlidir. İş işten geçtikten sonra gerçekleşen adalet kişilerin ve toplumun adalet duygusunu tatmin etmemektedir. Kuvvetsiz adalet aciz, adaletsiz kuvvet ise zalim olur. Haksız tutuklama varsa haksız tutuklamanın önüne geçmek için varız. Hakim olarak onun için varız" dedi.