DÜNYA - 22 Mart 2012 Perşembe 12:12

BAŞBAKAN ERDOОAN, UEFA KONGRESİ`NDE KONUŞTU

A
A
A
BAŞBAKAN ERDOОAN, UEFA KONGRESİ`NDE KONUŞTU

İstanbul`da düzenlenen 36. UEFA Kongresi`nde açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye`nin spora bakışı ve geleceğine değinerek İstanbul`un bir spor ve futbol şehri olduğunu belirterek son dönemde ev sahipliği yapılan ve yakın zamanda yapılacak önemli şampiyonalar ve finallerden örnekler verdi. Erdoğan, "Türkiye olarak şiddet ve şikeye karşı kararlı tutum içindeyiz. Çıkardığımız yasa ile şikeyi ve şiddeti en sert şekilde cezalandırıyoruz" dedi.
İstanbul Kongre Merkezi`nde yapılan 36. UEFA Olağan Kongresi`nde yaptığı konuşmada, katılımcıları "Bir spor şehri, bir futbol şehri olan İstanbul`a hoş geldiniz" diyerek selamladı.
"Değerli dostum" diye hitap ettiği UEFA Başkanı Michel Platini ve Birinci Başkan Yardımcısı Şenes Erzik olmak üzere tüm UEFA yönetimine, genel kurul için 34 yıl aradan sonra tekrar İstanbul`u tercih etmeleri sebebiyle teşekkürlerini sunan Erdoğan, "Baharın bu ilk günlerinde, inanıyorum ki İstanbul, güneşli havasıyla, barış ve hoşgörü atmosferiyle, spora olan sevdasıyla, genel kurulun dostluk ve başarı ruhuyla yürütülmesine zemin olacak ve buradan Avrupa ve dünya futbolu için de umarım en güzel sonuçlar
çıkacaktır. Türkiye, futbola hasreti olan, futbol sevdalılarıyla dolu bir ülkedir. Her ne kadar geç başlamış olsak da, bugün, büyük futbol endüstrimizle, Türkiye`nin her köşesine yayılan modern tesislerimizle, en önemlisi de, aşkla, sevdayla, tutkuyla bağlandığımız futbolumuzla dünya üzerinde varlığımızı hissettiriyoruz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012 yılında, 18 yeni stadyumun yapımına başladıklarını belirterek, ``Bu yıl içinde, 108`i sentetik ve doğal çim saha olmak üzere 352 yeni tesisi bitirmiş olacağız. Hükümet yatırımlarının yanı sıra yerel yönetimlerimiz de artık spora çok daha fazla önem veriyor, gençler için çok daha fazla spor tesisi yatırımı gerçekleştiriyorlar`` diye konuştu.
Erdoğan, 2009 yılında UEFA Kupası finaline başarıyla ev sahipliği yaptıklarını, bu yıl Temmuz ayında UEFA U19 Kadınlar Avrupa Şampiyonası`na, 2013 yılında da FIFA U20 Dünya Şampiyonası`na büyük bir heyecanla hazırlandıklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, Erzurum`da Universiade Kış Oyunları, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası, Trabzon`da 2011 Uluslararası Gençlik Olimpiyatları, Tenis Dünya Kadınlar Şampiyonası, Yıldızlar Dünya Voleybol Şampiyonası, iki hafta önce de Dünya Salon Atletizm Şampiyonası`nın başarıyla tamamlandığını ifade etti.
Tüm bu organizasyonlar için Türkiye genelinde çok büyük spor yatırımları gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Erdoğan, "Şu anda başta 2013 Akdeniz Oyunları ve U20 Dünya Şampiyonası için yatırımlar devam ediyor. 2012 yılında, 18 yeni stadyumun yapımına başlıyoruz. Bu yıl içinde, 108`i sentetik ve doğal çim saha olmak üzere 352 yeni tesisi bitirmiş olacağız. Hükümet yatırımlarının yanı sıra yerel yönetimlerimiz de artık spora çok daha fazla önem veriyor, gençler için çok daha fazla spor tesisi yatırımı
gerçekleştiriyorlar. Sporu da doğrudan etkileyecek alt yapı eksikliklerimizi tamamlıyor, özellikle hızlı tren, hava limanları, otoyollar konusunda Türkiye`nin tamamını kapsayan çok büyük bir seferberliği kararlılıkla sürdürüyoruz" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Türkiye`nin nüfusunun yüzde 50`si 30 yaşın altında nüfusa sahip bir ülke olduğunu, gençleri yönlendirmek, eğitmek, ihtiyaç duydukları spor tesislerini onlara kazandırmak için samimi gayret içinde olduklarını belirterek, "Kısacası, başlattığımız büyük seferberlikle, Türkiye`yi sporda da zirveye taşımak, sporun barış, dayanışma, dostluk dilini Türkiye`den dünyaya ulaştırmak için büyük gayret sarf ediyoruz" dedi.
Babası ile futbol konusunda adeta maç yaptığını, basının kendisinin okumasını istediğini, ama kendisinin gizli gizli futbol oynadığını anlatan Başbakan, "Sonuçta babam haklı çıktı, futbolu bıraktım siyasete atıldım. Ama 15 yıl boyunca futboldan edindiğim ahlakı, erdemi hayatımın her alanında yaşatmaya çalıştım. Açıkçası futbolu muhafaza etmek zorundayız. Futbolun şiddetle, şikeyle anılmasını önlemek için her tedbiri almak ve uygulamak zorundayız" diye konuştu.
Futbolu, bir gösteri sanatı olarak muhafaza etmek, futbolu, barışın, dayanışmanın aracı olarak korumak ve gelecek nesillere aktarmak zorunda olduklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Kısacası Fair Play hakim olmalı. Futbolun da, sporun da, şiddetle, hileyle, şikeyle anılmasını önlemek, bu noktada en güçlü tedbirleri almak ve kararlılıkla uygulamak mecburiyetindeyiz. Buna her şeyiyle katılan sporda şiddet yasasını çıkaran bir hükümetin başbakanı olarak burada bir kaç kelimeyi ifade etmekte bir sorumluluk hissediyorum. O da şudur, hukukta bildiğiniz gibi suçların şahsiliği ilkesi vardır. Bir de bizim siyasetçiler olarak gerçek kişi ve tüzel kişi noktasında zaman zaman muhatap
olduğumuz sıkıntılar vardır. Gerçek kişi ve tüzel kişi noktasında değerlendirmeyi iyi yapmak lazım. Gerçek kişilerin işlediği suçlar sebebiyle eğer tüzel kişilik suç ve ceza almaya kalkarsa burada sadece bir tüzel kişi, kurum ceza almıyor. Yeri geliyor milyonlarca o tüzel kişiliğin sempatizanı olan kişiler, belki bir şehir, bir kaç şehir, burada cezalandırılmış oluyor. Burada suçların şahsiliği ilkesinden hareketle kim olursa olsun, bu şikeyi ve suçu kim işlemişse, cezaların caydırıcılığından hareketle en
büyük cezayı alması en önemli adımdır ve bunun yapılması lazım. Oradan hareketle bunun sürdürülmesi inanıyorum ki, özellikle futbola olan, spora olan aşkı ve sempatiyi daha farklı bir şekilde geliştirecek ve onları sürekli olarak geri götürmeyecektir. Bizim neslimiz 60`ların 70`lerin 80`lerin şampiyonalarındaki heyecanı hala hatrırlıyor. Gençlerin de futbolu böyle hatırlaması için gereken neyse ortaya koymalıyız. Ben hem şimdiki hem de önceki TFF başkanlarıyla bunları konuşuyorum. El ele verelim, büyük
yatırımların içinde olalım, genç nesilleri yanlış yollara düşmekten, kötü alışkanlıklara gitmekten sporla iç içe getirelim. Türkiye olarak şiddet ve şikeye karşı kararlı bir tutum içindeyiz. Çıkardığımız yasa ile futbolda şiddeti, futbolun tadını kaçıran şikeyi en sert şekilde cezalandırıyor, böyle tatsızlıkların önüne geçmek için son derece hassas bir tutum izliyoruz. Çocukların, kadınların statlara daha fazla ilgi göstermesi, statlarda kendilerini rahat ve güvende hissetmeleri için gerekli adımları
kararlılıkla atıyoruz"
Konuşmasında ırkçılığa da değinen Başbakan Erdoğan, "Irkçılık, bir insanlık suçudur. Irkçılık, insanlığa, vicdana aykırı olduğu kadar, sporun ve futbolun ruhuna tamamen aykırıdır. Yeşil sahalarda olmasa bile, tribünlerde, ırkçı, ayrımcı eğilimlere karşı son derece hassas ve dikkatli olmamız gerektiği açıktır. Son dönemde, Avrupa`da tırmanma eğilimi gösteren ırkçılığın, spora ve futbola nüfuz etmemesi, bu noktada üzerinde hassasiyetle durmamız gereken bir durumdur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan`ın konuşmasının ardından UEFA Başkanı Michel Platini, Erdoğan`a bir hediye verdi. UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino da Başbakan Erdoğan`a konuşmasından dolayı teşekkür ederken, "Sizin büyük bir keyifle futbolu sevdiğinizi biliyoruz, mesajınızı aldık" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılmaya başlandı Kütahya’da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılmaya başlandı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nin ev sahipliğinde ulusal çapta “Canlı Cerrahi Eşliğinde Endoskopik Diskektomi ve Spinal Enjeksiyonlar” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Beyin ve Sinir Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. İlker Solmaz, Spinal Dernek Başkanı Prof. Dr. Sedat Çağlı, Türkiye’nin önde gelen beyin ve sinir cerrahları, ortopedistler ile öğretim üyelerinin dahil olduğu yaklaşık 100 kişilik ekip katıldı. Eğitim toplantısının uygulama bölümünde Kütahya Şehir Hastanesi’nde canlı cerrahi ile endoskopik diskektomi ve transforaminal enjeksiyon başarıyla uygulandı. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Emre Aydın, ülkede yapılan beyin cerrahi işlemlerinin artık Kütahya’da da yapıldığını belirterek, kapalı bel fıtığı ameliyatı hakkında bilgi verdi. Dr. Aydın, “Endoskopik diskektomi, kamera yardımıyla tek bir giriş deliğiyle bel fıtığının çıkartılması işlemi olup, güncel bir tedavi yöntemidir. Endoskopik bel fıtığı ameliyatı genel anestezi (hastanın uyutulması), spinal anestezi (hastanın belden aşağısının uyuşturulması) ya da lokal anestezi (sadece işlemin yapılacağı bölgenin uyuşturulması) altında yapılabilir. Fıtığın yerine göre küçük bir insizyon ile kamera aracılığı ile fıtık dokusunun olduğu bölgeye girilerek fıtık çıkarılır. 7 milimetrelik bir cilt kesisi yeterlidir. Genellikle kemik dokuya dokunmadan kaslar arasından girilerek işlem gerçekleştirilir. Bu sayede kas ve kemik dokusu korunmuş olur. Yapmış olduğumuz başarılı işlemle birlikte ilimizde beyin cerrahisi olarak ilk adımı atmış olduk. Bizlere bu fırsatı veren KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin’e, emeği geçen değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi.