GENEL - 22 Mart 2012 Perşembe 10:24

UYKU BOZUKLUОUNA DİKKAT

A
A
A
UYKU BOZUKLUОUNA DİKKAT

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhanettin Uludağ, uykusuzluğun temel nedeninin modern yaşamın getirdiği stres faktörleri olduğunu belirterek, Türkiye`nin yüzde 35`inin uykusuzluktan şikayetçi olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Burhanettin Uludağ, "Türkiye`de yaklaşık olarak yüzde 3 civarında ciddi tedavi edilmesi gereken uyku hastası vardır. Sadece uykusuzluk adına bakacak olursak neredeyse yüzde 35`i bir şekilde uyku bozukluğundan, uykusunu yeterince alamamaktan, uyku ile ilgili sorunlardan yakınmaktadır. Uyku bozukluğu iş kazalarına, trafik kazalarına, çalışma hayatında iş veriminin düşmesine sebep olabilmektedir" dedi.
Prof. Dr. Uludağ, uyku bozukluğunun mutluluk, üretkenlik gibi birçok alanda hem insan sağlığını hem de toplum sağlığını yakından ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi. Uyku bozukluğuna birçok faktörün sebep olabileceğini belirten Uludağ, modern yaşamın getirdiği stres faktörlerinin uyku bozukluğunun temel nedeni olduğunu dile getirdi. Uludağ, bunun dışında genetik faktörlerin, kişinin bazı kötü alışkanlıklarının, çevresel ve içsel faktörlerin uykusuzluğa sebep olduğunu ifade etti. Uyku haplarının kendi
verdiğimiz kararlarla kullanmamız gereken ilaçlar olmadığını ve mutlaka hekimin önermesi gereken ilaçlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Burhanettin Uludağ, "Uyku hapları, kişi uykuya dalma sorunu yaşıyorsa ve uykuya daldıktan sonra uykuyu sürdürme sorunu yaşıyorsa, doktor da öneriyorsa gerçekten yararlı olabilen haplardır. Ancak şunu unutmamak gerekir, sürekli kullanımıyla bu ilaçlar etkisiz hale gelebilir" diye konuştu.
Uyku bozukluğu ile ilgili 85 ayrı hastalığın olduğunu dile getiren Uludağ, bunlardan biri dışında diğerlerinin gerek ilaçlarla, gerek ilaç dışı yardımcı yöntemlerle tedavi altına alındığını söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılmaya başlandı Kütahya’da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılmaya başlandı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nin ev sahipliğinde ulusal çapta “Canlı Cerrahi Eşliğinde Endoskopik Diskektomi ve Spinal Enjeksiyonlar” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Beyin ve Sinir Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. İlker Solmaz, Spinal Dernek Başkanı Prof. Dr. Sedat Çağlı, Türkiye’nin önde gelen beyin ve sinir cerrahları, ortopedistler ile öğretim üyelerinin dahil olduğu yaklaşık 100 kişilik ekip katıldı. Eğitim toplantısının uygulama bölümünde Kütahya Şehir Hastanesi’nde canlı cerrahi ile endoskopik diskektomi ve transforaminal enjeksiyon başarıyla uygulandı. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Emre Aydın, ülkede yapılan beyin cerrahi işlemlerinin artık Kütahya’da da yapıldığını belirterek, kapalı bel fıtığı ameliyatı hakkında bilgi verdi. Dr. Aydın, “Endoskopik diskektomi, kamera yardımıyla tek bir giriş deliğiyle bel fıtığının çıkartılması işlemi olup, güncel bir tedavi yöntemidir. Endoskopik bel fıtığı ameliyatı genel anestezi (hastanın uyutulması), spinal anestezi (hastanın belden aşağısının uyuşturulması) ya da lokal anestezi (sadece işlemin yapılacağı bölgenin uyuşturulması) altında yapılabilir. Fıtığın yerine göre küçük bir insizyon ile kamera aracılığı ile fıtık dokusunun olduğu bölgeye girilerek fıtık çıkarılır. 7 milimetrelik bir cilt kesisi yeterlidir. Genellikle kemik dokuya dokunmadan kaslar arasından girilerek işlem gerçekleştirilir. Bu sayede kas ve kemik dokusu korunmuş olur. Yapmış olduğumuz başarılı işlemle birlikte ilimizde beyin cerrahisi olarak ilk adımı atmış olduk. Bizlere bu fırsatı veren KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin’e, emeği geçen değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi.