Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Ticaret Mevzuatı ve Muhasebe Standartları Danışma ve Eğitim Komisyonu Başkanı Kasım Çapraz, yeni Ticarek Kanunu`nun şirketlere gerçek anlamda kurumsallaşmayı getireceğini söyledi.
BSMMMO Ticaret Mevzuatı ve Muhasebe Standartları Danışma ve Eğitim Komisyonu Başkanı Kasım Çapraz ile Komisyon Başkan Yardımcısı Deniz Altunay, Uludağ Üniversitesi Maliye Topluluğu`nca düzenlenen program dahilinde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğrencilerine yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili seminer verdi. Fakülte binasındaki seminerde konuşan Kasım Çapraz, yeni TTK`nin iş hayatında bir devrim olduğunu söyledi. 55 yıldır yürürlükte olan mevcutun günümüz şartlarında yetersiz kaldığını, yeni TTK`nın şirketlere kurumsallaşmayı ve kurumsal yönetim anlayışını getireceğini belirten Çapraz, ``Bu kanun, şirketlerde beklenenden daha geniş ve köklü etkiler yapacak. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ``˜basiretli iş adamı` kavramı, ``˜tedbirli yönetici` kavramıyla yer değiştirecek. Profesyonel yönetim olacak`` dedi.
Kamunun güvenini kazanmanın, günümüzde şirketlerin önem verdiği bir konu olduğunu dile getiren Çapraz, ``Bundan 40 sene önce rekabetçi olmak için ucuz fiyat, kaliteli mal ve zamanında teslim ilkeleri geçerliydi. Günümüzde ise Yeni TTK`dan da anlaşılacağı üzere, rekabetin şirketlerin yönetimlerinde olması gerekiyor. Şimdiye kadar sürekli üretim ve satış endeksli düşünüldü. Ancak, yeni kanunla birlikte rekabet için yönetim endeksli düşünmek şart olacak. Ekonominin aktörü, tablo okuyan kişi olacak. Dünya ile aynı lisanı konuşan mali sistem yerleşecek`` diye konuştu.
Çapraz sözlerini şöyle sürdürdü:
``Kurumsallaşmanın ana gövdesini oluşturan, kurumsal yönetim anlayışı ve ilkeleridir. Bugüne kadar birçok şirket, kalite çalışmaları adı altında kurumsallaştıklarını ifade ettiler, hatta bu konuda ödül bile aldılar. Ama bu kurumsallaşma, hep çerçeve içinde asıldığı duvarda kaldı. Asıl olan paradigmaların değişmesi. Dolayısıyla, idari anlamda bir şey değişmeden kurumsal yönetim olduğunda kurumsallaşma kavramı hep başarısız kalmaktadır.``
Yeni TTK`ya uyum konusunda bazı tavsiyelerde de bulunan Çapraz, ``Yasa istisnalar hariç 1 Temmuz 2012`de yürürlüğe girecek. Türkiye Finansal Raporlama Standartları hükümleri 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak. Sözleşmenin değiştirilmesi hükümleri yürürlüğe girmiş olup, uyarlamak için son tarih 14 Ağustos 2012. Oy hakkı doğumu hükümler 15 Ağustos 2012 tarihinden itibaren geçerli olacak. 1 Mart 2013 bağımsız denetçi seçimi için son tarih. 1 Temmuz 2013 web sitesine ilişkin hükümlerin yürürlük tarihi. 1 Ekim 2013 web sitesinin aktive edileceği son tarih. Şirketler 14 Şubat 2014`e kadar sermayelerini kanundaki tutara yükseltmek zorunda. Pay sahipleri ve ortaklar şirkete olan borçlarını en geç 1 Temmuz 2015`te nakden tasfiye etmek zorunda`` dedi.
BSMMMO Ticaret Mevzuatı ve Muhasebe Standartları Danışma ve Eğitim Komisyonu Başkan Yardımcısı Deniz Altunay ise, 6102 sayılı TTK`ya göre işletmelerin muhasebelerini ``˜Türkiye Finansal Raporlama Standartları`na göre tutacağını söyledi. 2012 sonu mali tablolarının 2013 mali tabloları ile karşılaştırılmak üzere TFRS`ye göre dönüştürüleceğini ifade eden Altunay, ``Yeni TTK incelendiğinde, şeffaflık ve tutarlılık ilkelerinin ön plana çıktığı görülmektedir. Uluslararası arenada ortak dil olarak kabul edilen UFRS ve muhasebe ilkelerine uygun olarak hazırlanmış verilerin sonucunda elde edilen tablolar, daha şeffaf, daha gerçekçi ve küresel piyasalara daha kolay entegre edilebilir biçimde olacaktır`` şeklinde konuştu.