GENEL - 20 Mart 2012 Salı 16:54

TOBB TİCARET BORSALARI KONSEY TOPLANTISI

A
A
A
TOBB TİCARET BORSALARI KONSEY TOPLANTISI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ticaret borsalarını, tarım sektörünün kılcal damarları olarak gördüklerini ifade etti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, "Türkiye ekonomisi, özel sektör kaynaklı çok büyük başarılara imza atmaya devam ediyor. 2011’in ilk 9 ayında yüzde 9,6 büyüyerek büyüme rekoru kırdık" dedi.
TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yaptığı konuşmada, "Ticaret borsalarını tarım sektörünün kılcal damarları olarak görüyoruz. Çiftçilerimizin alın terinin, emeğinin iyi değerlendirilmesi açısından bu mekanizmayı önemsiyoruz. Borsaların rolünün arttırılması, daha işlevsel hale getirilmesi önemli"
diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, tarım sektöründe ticaret borsalarının rolüne değindi. Yazıcı, "Ticaret borsalarının tüccara sağladığı en önemli fayda; ihtiyaç duyduğu malı serbest piyasa ekonomisi ilişkileri ve kuralları çerçevesinde, karşılıklı pazarlık usulü ile satın alabilme imkanı getirmesidir. Ticaret borsalarının ihracatçılara sağladığı en önemli fayda; uluslararası piyasalara yönelik üretim yapılabilmesinin piyasalara yönelik üretim yapılabilmesinin ’olmazsa olmaz’ koşulunu teşkil eden
ihtiyaç duyulan hammadde, ihraç malının öngörülen kalite ve standartlarda, en hızlı, risksiz, düzenli ve kesintisiz bir şekilde tedarik edebilme imkanı sağlamasıdır" dedi.
Yazıcı, tarım sektörünün Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payı sürekli azalan bir eğilim göstermesine rağmen sosyal-iktisadi hayattaki önemini ve ağırlığını koruduğunu belirterek, küresel ısınma, erozyon, toprak kalitesinin gerilemesi, nüfus artışına rağmen üretim alanlarının sınırlı olmasının bir sonucu olarak, tarımsal üretimin ve bağlantılı endüstrilerin önümüzdeki süreçte dünya gündeminde daha fazla yer tutacağını ifade etti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, "Türkiye ekonomisi, özel sektör kaynaklı çok büyük başarılara imza atmaya devam ediyor. 2011’in ilk 9 ayında yüzde 9,6 büyüyerek büyüme rekoru kırdık. Dördüncü çeyreğe ilişkin veriler de son derece iyi. Özel sektör olarak ekonomiyi büyütürken, istihdamı da artırdık. 2011’de istihdam 1 milyon 413 bin arttı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı da yüzde 9,3’e indi. Türkiye, 2011’i yüzde 8’in üzerinde büyümeyle kapatacaktır. Tüm çabamız 2012’de de büyüme
temposunun devam etmesi, hedeflerin aşılması içindir" şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu, gıda ürünlerinin ortalama fiyatlarının dolar bazında yüzde 35, tarımsal hammaddelerin fiyatının ise yüzde 49 arttığını belirterek, küresel dengesizliklerin emtia piyasalarını derinden sarstığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "Gelişen Asya ülkelerinde 1990’dan 2008’e sadece 18 yılda orta sınıf 3 katına çıktı. Marketten mutfak alışverişi yapan, temizlik malzemeleri kullanan, arabasına benzin alan 2 milyar insandan bahsediyoruz. Bu da bize şunu gösteriyor. Tarım ve hayvancılık önümüzdeki
yılların parlayan yıldızı olacaktır. Herkes Ticaret Borsalarının, hem çiftçinin hem de sanayicinin menfaatlerini koruyabilecek yegane mekanizma olduğunu görmelidir" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Hukuk mesleklerine giriş sınavlarında soru sayısı 120’ye çıktı Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavını yönetmeliğinde değişiklik ile birlikte sınavlardaki soru sayısı 100’den 120’ye yükseltildi. Adalet Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavının Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile sınavlarda değişikliğe gidildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından yapılan değişiklikler hakkında bilgi vererek, “Hukuk sistemini hem nitelik hem de nicelik olarak daha da kaliteli hale getirmek amacıyla hayata geçirdiğimiz Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavının Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte yapılan değişiklik kapsamında; Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavındaki soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılmıştır. Milletlerarası Hukuk, Milletlerarası Özel Hukuk, Genel Kamu Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku sınav konularına dahil edilmiştir. Konuların puan değerleri yerine test ağırlıkları yüzdelik olarak belirtilmiştir. Hukuk camiamızın ihtiyaçları doğrultusunda yapılan değişiklikler, genç hukukçularımızın mesleki donanımını daha da artıracak ve hukuk sistemine değer katacaktır. Nisan ayında yapılacak olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına girecek tüm adaylarımıza şimdiden başarılar diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Ankara İhtiyaç sahibi hanelere kömür yardımı yapılması hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete’de İhtiyaç sahibi hanelere ısınma amaçlı kömür yardımı yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararına göre, her bir il ve ilçede dağıtılacak toplam kömür miktarı il/ilçe bazında tespit edilen yardımdan faydalanacak ihtiyaç sahibi sayısına göre bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllara ait dağıtım miktarları gibi koşullar göz önünde bulundurularak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yardımdan faydalanacak olan haneler il ve ilçelerde bulunan vakıflarca kanunda yer alana muhtaçlık kriterine göre belirlenecek ve Bakanlıkça değerlendirilerek kesinleştirilecek. Teslimatı yapılan kömür ilgili hanenin ısınma ihtiyacının karşılanması haricinde bir tasarrufa konu edilemeyecek. Bu karar kapsamında vakıflara ve vakıflarca belirlenen hanelere yapılacak olan kömür sevkiyatı Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) genel müdürlüklerinin görüşleri alınarak Bakanlıkça belirlenecek olan kriterlere göre düzenlenen sevkiyat programı dahilinde yapılacak. TKİ ve TTK üzerinden temin edilecek kömürün taşınması ve bu konuda öncelik tanınması hususunda Bakanlık veya TKİ ve TTK ile TCDD Taşımacılık A.Ş. arasında protokol yapılabilecek. Vakıflarca belirlenecek ihtiyaç sahibi hanelere il ve ilçe içerisinde dağıtım organizasyonu yine vakıflar tarafından yapılacak. Kararın uygulanmasına dair usul ve esaslar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşleri alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.