GENEL - 20 Mart 2012 Salı 10:30

DOĞMADAN ÖLÜR DENİLEN ELİF BEBEK YAŞAMA TUTUNDU

A
A
A
DOĞMADAN ÖLÜR DENİLEN ELİF BEBEK YAŞAMA TUTUNDU

Konya’da doğmadan önce bir hastanede doktorların "yaşamaz, ölür dediği" Elif Nur bebek, başka bir hastanede tıbbi müdahalelerle 6 ay bir haftalıkken 37 santim boyunda, 860 gram ağırlığında dünyaya geldi. El bebek, doktorların 35 gün süren çabası sonucu yaşam savaşını kazandı ve ilk defa annesiyle buluştu.
Konya’da 35 yaşındaki anne Selma Karagülle 3. çocuğuna hamile kaldı. Hamileliğin 26. haftası içerisindeyken anne Selma Karagülle rahatsızlandı. Kocası Salim Karagülle tarafından hastaneye kaldırılan Selma Karagülle’ye bebeğin gelişiminin durduğu, yaşamasının mümkün olmadığı söylenerek isterseniz başka bir doktora gidin denildi. Bunun üzerine Karagülle çifti Konya Farabi Hastanesi’ne geldi. Doktorlar, bebeğin yaşaması için yaptıkları müdahalelerle erken doğumu biraz geciktirdi ve Elif Nur bebek 27
haftalık olunca 37 santim boyunda ve 860 gram ağırlığında el büyüklüğünde dünyaya geldi. Doktorlar bebeği yaşatmak için yenidoğan bakım ünitesinde kuvöze aldı. Kuvözde yaklaşık 1,5 ay kalan Elif Nur bebek bugün yaşam savaşını kazandı.
BEBEĞİNİ İLK DEFA KUCAĞINA ALDI
Yaşam savaşını kazanan Elif Nur bebek bugün kuvözden bir süreliğine çıkartılarak annesi Selma Karagülle’nin kucağına verildi. Heyecanlanan anne bebeğini severken, baba Salim Karagülle yakından görme şansı buldu. Rahatsızlanması sonucu hastaneye gittiklerini ifade eden anne, "O gün, bebeğin yaşamaz ölür dediler. Biz ise eşimle Farabi Hastanesi’ne geldik. Burada doktorlarımız çok yakından ilgilendi ve doğumu biraz geciktirdi. Yine de erken doğan bebeğimiz kuvöze alındı ve yaşam savaşını kazandı. Bugün ilk
defa kucağıma alıyorum, çok heyecanlı ve mutluyum" şeklinde konuştu.
Hastaneden her telefon geldiğinde bebeğimize bir şey olduğunu zannediyordum diyen baba Salim Karagülle ise, "Doktorların mücadelesi sonucu bebeğimiz her geçen gün iyiye gitti. Bebeğimi yakından gördüm mutluyum. Bize başka bir hastanede bebeğiniz ölü dünyaya gelir denildiğinde çok üzülmüştüm ama ümidimizi yitirmedik. Buraya geldik ve doktorların müdahalesiyle bebeğimiz dünyaya geldi. Şimdi daha iyi inşallah daha da iyi olur" dedi.
Elif Nur bebeğin durumu ile ilgili bilgi veren Konya Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cevat Özpınar da, "Elif bebek, riskli bir bebekti. 860 gram dünyaya geldi, yani el gibi bir bebekti. Risk durumu son derece yüksekti. Elif bebek yoğun bakım hizmetleri sonucu 1360 grama ulaştı ve yüksek risk grubundan düşük risk gurubuna geçti ve bu bizi çok mutlu etti. Ülkemizde her geçen gün bebek ölümünün hızla düşmesi gurur verici bir tablo. Ülkelerin sağlık düzeyini göstermekte en önemli etken bebek ölüm
hızıdır. Bizim ülkemizde bebek ölüm hızı 1970 yıllarda binde 134 iken bugün ise binde 17’lere düşmüştür. Bu çok sevindirici bir gelişmedir" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılmaya başlandı Kütahya’da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılmaya başlandı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nin ev sahipliğinde ulusal çapta “Canlı Cerrahi Eşliğinde Endoskopik Diskektomi ve Spinal Enjeksiyonlar” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Beyin ve Sinir Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. İlker Solmaz, Spinal Dernek Başkanı Prof. Dr. Sedat Çağlı, Türkiye’nin önde gelen beyin ve sinir cerrahları, ortopedistler ile öğretim üyelerinin dahil olduğu yaklaşık 100 kişilik ekip katıldı. Eğitim toplantısının uygulama bölümünde Kütahya Şehir Hastanesi’nde canlı cerrahi ile endoskopik diskektomi ve transforaminal enjeksiyon başarıyla uygulandı. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Emre Aydın, ülkede yapılan beyin cerrahi işlemlerinin artık Kütahya’da da yapıldığını belirterek, kapalı bel fıtığı ameliyatı hakkında bilgi verdi. Dr. Aydın, “Endoskopik diskektomi, kamera yardımıyla tek bir giriş deliğiyle bel fıtığının çıkartılması işlemi olup, güncel bir tedavi yöntemidir. Endoskopik bel fıtığı ameliyatı genel anestezi (hastanın uyutulması), spinal anestezi (hastanın belden aşağısının uyuşturulması) ya da lokal anestezi (sadece işlemin yapılacağı bölgenin uyuşturulması) altında yapılabilir. Fıtığın yerine göre küçük bir insizyon ile kamera aracılığı ile fıtık dokusunun olduğu bölgeye girilerek fıtık çıkarılır. 7 milimetrelik bir cilt kesisi yeterlidir. Genellikle kemik dokuya dokunmadan kaslar arasından girilerek işlem gerçekleştirilir. Bu sayede kas ve kemik dokusu korunmuş olur. Yapmış olduğumuz başarılı işlemle birlikte ilimizde beyin cerrahisi olarak ilk adımı atmış olduk. Bizlere bu fırsatı veren KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin’e, emeği geçen değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi.