EKONOMİ - 28 Şubat 2012 Salı 16:05

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ DEVAM EDECEK

A
A
A
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ DEVAM EDECEK

Merkez Bankası, 21 Şubat tarihinde gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısının özetini yayımladı. Uluslararası petrol fiyatlarında, Ocak ayının ardından Şubat ayında da artış kaydedilmesinin tüketici fiyatları üzerinde enerji fiyatları kaynaklı yukarı yönlü riskleri canlı tuttuğu belirtilen açıklamada, çekirdek enflasyon göstergelerinin aşağı yönlü eğilim sergilemesinin beklendiği belirtildi. Cari işlemler açığının da kademeli olarak azalmaya devam edeceği ön görüldü.
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, "Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 0,56 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 10,61’e yükselmiştir. Bu dönemde döviz kuru hareketlerinin enflasyon üzerindeki gecikmeli yansımaları temel mal fiyatları kanalıyla devam ederken, hizmet fiyatları genelde ılımlı bir seyir izlemiştir. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 11,67’ye gerilemiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları 2011 yılının son çeyreğindeki belirgin
yükseliş sonrasında Ocak ayında azalış göstermiştir. İşlenmiş gıda fiyatları ise aynı dönemde yüzde 1,06 oranında artsa da, bu grupta yıllık enflasyon uzun bir aradan sonra azalış kaydetmiştir. Öncü göstergeler gıda enflasyonundaki düşüşün Şubat ayında da devam edeceğine işaret etmektedir."
Ocak ayında alt gruplar arasında en olumsuz gelişmenin enerji fiyatlarında yaşandığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Su ve akaryakıt fiyatları başta olmak üzere tüm alt kalemlerde artış gözlenmesiyle enerji fiyatları bu dönemde yüzde 2,19 oranında yükselmiştir. Uluslararası petrol fiyatlarında Ocak ayının ardından Şubat ayında da artış kaydedilmesi tüketici fiyatları üzerinde enerji fiyatları kaynaklı yukarı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Hizmet grubu yıllık enflasyonu sınırlı bir artışla yüzde
6,33 olmuştur. Ocak ayında yıllık enflasyon ulaştırma hizmetlerinde yükselse de ulaştırma hariç hizmetlerde olumlu görünüm sürmüştür. Tüketici enflasyonunun yüksek seyrine rağmen kira artışlarındaki düşük seviyeler korunmuştur. Mevsimsellikten arındırılmış hizmet fiyatları ile yayılım endeksi, hizmet fiyatlarının ana eğilimindeki ılımlı görünümün sürdüğüne işaret etmiştir."
Temel mal grubunda yıllık enflasyonun Ocak ayında yüzde 10,70’e yükseldiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Türk lirasındaki değer kaybının temel mal fiyatları üzerindeki gecikmeli etkileri bu dönemde bilhassa dayanıklı tüketim malları fiyatları kanalıyla devam etmiştir. Ancak, son dönemde azalan maliyet baskısıyla temel mal fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilimin yerini daha ılımlı bir görünüme bırakacağı tahmin edilmektedir. Bu çerçevede, Para Politikası Kurulu (Kurul), Şubat ayından itibaren
çekirdek enflasyon göstergelerinin de aşağı yönlü bir eğilim sergilemesini beklemektedir. Öte yandan Kurul, yurt içi talepte süregelen yavaşlamanın ve Türk lirasındaki birikimli değer kaybının ithalat talebini sınırlayıcı etkilerinin açıkça gözlendiğini belirtmiştir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde ekonomideki dengelenme eğiliminin süreceği ve cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir."
Açıklamada ayrıca, "olumlu maliyet unsurlarının etkisiyle Şubat ayından itibaren çekirdek enflasyon göstergelerinin aşağı yönlü bir eğilim sergilemesinin beklendiği" belirtildi.
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, 2011 yılında gözlenen döviz kuru hareketlerinin temel mal enflasyonunu yükseltici etkisinin Şubat ayından itibaren hafifleyeceği tahmin edilmektedir. Hizmet fiyatlarının ise iç talepteki yavaşlamaya paralel olarak ılımlı bir seyir izlemesi beklenmektedir.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de üreticilere bilgilendirme yapıldı Balıkesir İl Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü, Balıkesir’in 20 ilçesinde eş zamanlı olarak "Cuma Buluşmaları" düzenledi. Bu buluşmaların odak noktasında tarımsal üretim planlaması, yeni destekleme modelleri ve bakanlığın yol haritası yer aldı. Balıkesir İl Tarım ve Orman İl Müdürü Erkan Alkan, üreticilerle bir araya gelerek, bölge tarım ve hayvancılığına dair önemli bilgiler paylaştı. Yeni Destekleme Modelleri ve Tarımsal Üretim Planlaması Cuma Buluşmaları, tarım ve hayvancılık alanındaki gelişmeleri, yeni destekleme modellerini ve üretim planlamasını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Toplantılarda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 yılına yönelik destekleme politikaları hakkında bilgi verildi. Tarımsal üretimin artırılması ve sürdürülebilir hale getirilmesi için yapılacak planlamalar ve devlet desteklerinin kapsamı ele alındı. Erkan Alkan, üreticilere, tarımsal üretim planlamasında yapılması gereken yenilikler ve değişiklikler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ayrıca, üreticilerin devlet desteklerinden nasıl yararlanabilecekleri ve destekleme sürecinin nasıl işleyeceği de detaylı bir şekilde anlatıldı. Alkan, "Bakanlığımızın tarım ve hayvancılık politikaları, üreticilerimizin daha verimli ve sürdürülebilir üretim yapmalarını sağlamak amacıyla belirlenmiştir. Bu buluşmalar, üreticilerimize yol gösterici olacak ve destekleme sürecine dair her türlü soruya cevap verecektir" dedi. Üreticilerle Etkileşimli Görüşmeler Buluşmalar, aynı zamanda yerel üreticilerle doğrudan etkileşimli bir platform sunarak, onların görüş ve taleplerini dinleme fırsatı sundu. Üreticiler, tarımsal üretim ve desteklemelerle ilgili sorularını İl Müdürü Erkan Alkan’a yönelttiler. Alkan, tüm soruları yanıtlayarak, üreticilerin ihtiyaçlarına uygun çözüm önerileri sundu.