YEREL HABERLER - 27 Nisan 2012 Cuma 12:10

İMALAT SANAYİ İŞYERLERİ 2010`DA 1.6 MİLYAR METREKÜP SU ÇEKTİ

A
A
A
İMALAT SANAYİ İŞYERLERİ 2010`DA 1.6 MİLYAR METREKÜP SU ÇEKTİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), 2010 yılı İmalat Sanayi Su, Atıksu ve Atık İstatistiklerini açıkladı. İmalat sanayi işyerleri 2010 yılında 1.6 milyar metreküp su çekti.
Çekilen suyun yüzde 50.2`si denizden, yüzde 28.5`i kuyudan, yüzde 6`sı barajdan, yüzde 3.9`u akarsudan, yüzde 3.8`i organize sanayi bölgesi (OSB) şebekesinden, yüzde 2.9`u şehir şebekesinden, yüzde 2.4`ü kaynaktan ve yüzde 2.3`ü diğer su kaynaklarından elde edildi. Bu suların yüzde 59.3`ü soğutma amaçlı olarak kullanıldı.
Anket kapsamındaki işyerleri 2010 yılında toplam 1.3 milyar metreküp atıksu deşarj etti. Deşarj edilen atıksuyun yüzde 62.6`sının denize veya atık barajına, yüzde 19.5`inin akarsuya, yüzde 8.7`sinin OSB kanalizasyon şebekesine, yüzde 6.4`ünün şehir kanalizasyonuna ve yüzde 2.8`inin ise diğer alıcı ortamlara boşaltıldığı tespit edildi.
244 MİLYON METREKÜP ATIKSU ARITILDI
Anket kapsamındaki işyerleri tarafından 2010 yılında toplam 244 milyon metreküp atıksu arıtıldı. Arıtılan atıksuyun yüzde 70`ine biyolojik, yüzde 22`sine fiziksel ya da kimyasal ve yüzde 8`ine gelişmiş arıtma uygulandı.
Anket sonuçlarına göre 2010 yılında 13 milyon ton atık ortaya çıktı. Yaratılan toplam atığın yüzde 28.02`si tesis dışında geri kazanılmış/yeniden kullanılmış, yüzde 6.64`ü tesis bünyesinde geri kazanılmış/yeniden kullanılmış, yüzde 65.34`ü ise bertaraf edildi.
964 BİN TON ATIK TEHLİKELİ
Toplam atığın 964 bin tonunun tehlikeli atık niteliğinde olduğu tespit edildi. Yaratılan toplam tehlikeli atığın yüzde 19`u tesis dışında geri kazanılıp yeniden kullanılırken, yüzde 1.1`i tesis bünyesinde geri kazanıldı, yüzde 79.9`u ise bertaraf edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Doğum yardımı yönetmeliği Resmi Gazete’de Doğum yardımı yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik ile ilk çocuk için tek seferlik 5 bin Türk lirası, ikinci çocuk için aylık bin 500 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için aylık 5 bin TL ödeme yapılacak. Doğum yardımı yönetmeliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan yönetmeliğe göre; 01.01.2025’ten sonra doğan ilk çocuk için tek seferlik 5 bin TL, ikinci çocuk için aylık bin 500 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise aylık 5 bin TL ödeme yapılacak. Ödemeler, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmadan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu üzerinden gerçekleştirilecek. Başvurular, e-Devlet ve Bakanlıkça belirlenen diğer kanallar aracılığıyla yapılacak. Doğum yardımına hak kazanmak için, annenin veya babanın Türk vatandaşı olması ve Türkiye’de ikamet etmesi gerekecek. İkinci ve sonraki çocuklar için doğum yardımı ödemeleri, çocuğun 5 yaşını dolduracağı aya kadar sürecek. Doğum yardımı başvurusu, ilk çocuk için doğum tarihinden itibaren 12 ay, diğer çocuklar için ise 5 yaşını tamamlayana kadar yapılabilecek. Yönetmelik kapsamında yapılan doğum yardımı ödemeleri, hiçbir şekilde haczedilemeyecek. Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak haksız yere doğum yardımı alan kişilerin, bu ödemeleri faiziyle birlikte geri ödemesi gerekecek. Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen hak sahipleri hakkında da yasal işlem yapılacak.
Ankara AFAD’dan 2 ile "turuncu", 29 ile ise "sarı" kodlu uyarı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) beklenen kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle 2 il için "turuncu" 29 il için ise "sarı" kodlu uyarı verildiğini açıkladı. AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan uyarıda, bugün beklenen beklenen kuvvetli rüzgar, fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle 2 il (Hakkari, Van) için turuncu, 29 il için ise sarı kodlu uyarı verildiğini bildirdi. Sarı kodlu uyarı verilen iller ise şu şekilde; Niğde, Kayseri, Sivas, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, Erzurum, Bingöl, Elazığ, Muş, Ağrı, Iğdır, Diyarbakır, Bitlis, Siirt, Batman, Adıyaman, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak. Yapılan paylaşımda kuvvetli rüzgar beklendiği vurgulanarak, "Bugün (Perşembe) Doğu Anadolu’nun doğusu, Güneydoğu Anadolu ile Elazığ ve Hatay çevrelerinde kuvvetli rüzgar ve fırtına (50-80 km/saat, yükseklerinde 90 km/saat) beklenmektedir. İç Anadolu’nun doğusunda, Çarşamba öğle saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak şeklinde devam eden yağışların; Niğde, Kayseri ve Sivas çevrelerinde yerel kuvvetli, gece saatlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışına dönerek Perşembe (10 Nisan 2025) günü sabah saatlerine kadar Niğde il geneli ile Kayseri ve Sivas’ın güney ve doğusunda yer yer kuvvetli kar (5-20 cm) şeklinde olması beklenmektedir. Doğu Karadeniz’de görülen yağışların, Çarşamba sabah saatlerinden sonra Ordu il geneli ile Tokat’ın kuzey ve doğusu, öğleden sonra Giresun, Trabzon ve Rize çevreleri ile Gümüşhane’nin kuzeyi ve Artvin’in batısında kuvvetli olması, kıyı şeridinde yerel kuvvetli yağmur ve sağanak, iç kesimlerde kuvvetli ve yer yer yoğun kar (5-20 yer yer 20 cm üzeri) şeklinde olması beklenmektedir" denildi. Yapılan uyarıda vatandaşların doğa olayları ve soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olması gerektiği hatırlatılırken, "Sarı Uyarı ve Turuncu Uyarı verilen İl Valiliklerine bilgi verilmiş olup, Turuncu Uyarı verilen illerde yaşayan vatandaşlarımıza SMS yoluyla bilgilendirilme yapılmıştır. Vatandaşlarımızın sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına, hortum, ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler ile yüksek kar örtüsü olan yerlerde çığ gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmasını; yetkili mercilerin uyarılarını dikkate almalarını önemle hatırlatıyoruz" ifadelerine yer verildi.