YEREL HABERLER - 27 Nisan 2012 Cuma 10:15

YILAN VE AKREP SOKMASINA KARŞI UYARI

A
A
A
YILAN VE AKREP SOKMASINA KARŞI UYARI

Antalya`nın Alanya ilçesi Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İsmail Başaran, mevsim sıcaklığına bağlı bölgede yılan ve akrep sokmalarına karşı vatandaşları uyardı.
Başhekim Başaran, yaz aylarında akrep ve yılan sokması şikayetiyle hastaneye çok sayıda vatandaşın geldiğini belirterek, vatandaşların yılan ve akrep sokmalarına karşı kendilerini korumaları gerektiğini belirtti. Başaran, akrep ve yılan sokmalarının çocuklar için öldürücü etkiye sahip olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
``Vatandaşlarımız çok dikkatli olmaları gerekiyor. Akrep ve yılan sokmalarından korunmak için, akrep ve yılan yuvalarından, özellikle kaya, ağaç kovuğu ya da oyuklardan uzak durulmalı, halkımız kamp, piknik ya da çalışma alanlarında dikkatli olmalıdır. Otluk ya da sazlık arazide bebek ve çocuklar kesinlikle yalnız bırakılmamalı, bebek ve çocukların arazide çıplak ayakla gezmelerine ve kuş ya da diğer hayvan yuvalarına ellerini sokmalarına izin verilmemelidir. Arazi yürüyüşlerinde kapalı ayakkabı ya da bot giyilmeli, yerde uyumamaya özen gösterilmelidir. Yıkıntılar, kuytu yer ve çatlaklar, evlerdeki yüklükler akreplerin sık bulunduğu yerlerdir. Özellikle bu yerlere dikkat edilmelidir. Akrepler, kesinlikle ele alınmamalı ve akreplerin fazla olduğu yerlerde ayakkabı giymeden önce içerisine bakılmalıdır. "
Alınan tüm önlemlere rağmen akrep veya yılan sokması durumunda vatandaşlara yapacakları hakkında da bilgi veren Başhekim Başaran, tedavi sırasında yapılacak işlemlerle ilgili ise şu bilgileri verdi:
"Akrep ve yılan sokmalarında yaranın üzeri temiz bir bezle örtülmelidir. Akrep tarafından ısırılan yerin yukarısına sıkı olmayan, iki parmağın altından geçebileceği kadar sıklıkta bir bandaj uygulanmalıdır. Yılan sokmalarında da, ısırılan bölgenin tam kalp hizasında tutulması, kalp seviyesinin altında veya üstünde olmaması gerekmektedir. Akrep ve yılan sokmalarında hasta derhal ve zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Bunun için Akrep veya yılanı yakalamaya çalışmayın, kendi güvenliğinizi de dikkate alarak ısırılan kişiden uzaklaştırın. Isırılan yeri kesmeyin ve zehri emmeye çalışmayın. Akrep sokmalarında sıkı bir bandaj veya turnike, yılan sokmalarında ise buz, bandaj veya turnike uygulamayın. Akrep ve yılan sokmalarında ısırılan kişiye herhangi bir madde yedirmeyin ve içirmeyin, hastaya ilaç vermeyin ve kusturmayın. Isırılan yeri yakmayın. Yılan sokmalarında ısırılan bölgedeki sızıntı şeklinde olan kanamayı durdurmayın.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Bak: "Türk voleybolu için önemli bir gece" Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Türk voleybolu için önemli bir gece. Erkek voleybolunun çıkışı var, yükselişteler. Yatırım yapan bankalarımıza ve kulüplerimize teşekkür ediyoruz. Gerçekten çok önemli bir geceydi" dedi. Ziraat Bankkart, 2025 CEV Kupası Finali ikinci maçında sahasında Polonya’nın Asseco Resovia Rzeszow takımını 3-1 mağlup ederek tarihinde ilk kez CEV Kupası’nda şampiyon oldu. Ziraat Bankkart, Polonya’da oynanan ilk karşılaşmadan da 3-2’lik galibiyetle ayrılmıştı. Müsabakayı canlı takip eden Osman Aşkın Bak, Ziraat Bankkart Erkek Voleybol Takımı’nı ve teknik heyeti tebrik ederek Türkiye’nin artık bir voleybol ülkesi olduğuna dikkati çekti. "Türk voleybolu için önemli bir gece" Şampiyonluk kutlamalarının ardından Ziraat Bankkart Erkek Voleybol Takımı’nı tebrik eden Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Türk voleybolu için önemli bir gece. Erkek voleybolunun çıkışı var, yükselişteler. Yatırım yapan bankalarımıza ve kulüplerimize teşekkür ediyoruz. Gerçekten çok önemli bir geceydi. Türk çocukları başardılar, güzel bir müsabaka oldu. İlk karşılaşmayı yine takip etmiştik. 3-2 kazandılar. Burada da 3-1 kazandık. Özellikle tabii Türk sporunun tesisleşmesi açısından voleybola yapılan yatırımlar açısından önemli bir sürecin yürütüldüğünü görüyoruz. Başarılar gelecek devam edecek. Kadın voleybolunda çok ciddi yerlere geldi. Dünyada sıralamada bilinci olduk, dünya şampiyonu olduk. Yine olimpiyatlara katıldık, olimpiyat madalyası eksik ama erkek olumunda aynı şekilde oraya geleceğine inanıyoruz. Ziraat Bankası’nın genel müdürlüğüne ve tebrik ediyoruz" diye konuştu. "Gençlerimize güveniyoruz" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk sporuna büyük yatırımlar yaptığına değinen Bakan Bak, müsabakanın oynandığı spor salonu dahil olmak üzere birçok salonun onun eseri olduğuna vurgu yaparak, "Gerçekten Türk voleybolu için güzel bir gece. Ben bu başarıların artacağına yürekten inanıyorum. Bir teknik direktörün kupayı kazanması çok önemli, çok kıymetli. Genç bir teknik adam. Onu da tebrik ediyoruz, ekibini de tebrik ediyoruz, emeğini tebrik ediyoruz. Ben de tabii geçtiğimiz süreçlerde voleybola çok büyük emek vermiş birisiyim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde görev yaparken voleybol şubesiyle çok ilgilendim. Bakanlığım sırasınca da çok ilgilendim. Yakından takip ettiğim bir branş. Türk voleybolu iyi yerde. Türkiye artık voleybol ülkesi, bu başarılar artarak devam edecek. Gençlerimize güveniyoruz. Türkiye Voleybol Federasyonu’nun ekibinin, başkanının Türk voleybolu için yaptıklarını, Spor Bakanlığı olarak verdiğimiz desteklerin sonuçlarını görüyoruz. Seyirci muhteşemdi onları da tebrik ediyoruz, herkesi tebrik ediyoruz. Cumhurbaşkanımız da müsabakayı takip etti. Kendisi de müsabakayı izledi, tebrik ediyoruz, hayırlı olsun" ifadelerine yer verdi.