POLİTİKA - 23 Nisan 2012 Pazartesi 16:25

BAKAN DAVUTOОLU`NDAN İSRAİL AÇIKLAMASI

A
A
A
BAKAN DAVUTOОLU`NDAN İSRAİL AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sadece NATO`da değil hiçbir uluslararası kurum veya kuruluşta İsrail ile ortaklık faaliyeti içinde olunmasının mümkün olmadığını söyledi.
Bir dizi programa katılmak üzere Konya`da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Konya İl Başkanlığı`nı ziyaret etti. Davutoğlu burada AK Parti Konya İl Yönetimi ile yaklaşık 45 dakikalık bir görüşme yaptı. Bakan Davutoğlu, toplantı çıkışı bir gazetecinin Chicago`da düzenlenecek NATO toplantısına katılmak isteyen İsrail`i Türkiye`nin veto ettiğine dair sorusunu yanıtladı. Bakan Davutoğlu, "Sadece Chicago toplantısı babında değil, NATO`nun bir çok ortaklık toplantısı var. Bu şekilde Akdeniz
diyaloğu içinde ülkeler var. Eskiden beri NATO faaliyetlerine katılan bu ülkeler arasında Mısır, Fas, Ürdün gibi ülkeler ve İsrail de vardı. Ama Mavi Marmara ve sonrasında gelişen olaylar çerçevesinde İsrail`i hiçbir zeminde ortak olarak görmüyoruz. NATO faaliyetleri itibariyle de, vatandaşlarımızın uluslararası sularda düzenli bir ordu tarafından bu şekilde katledilmiş olmasından itibaren sadece NATO`da değil, hiçbir uluslararası kurum ve kuruluşta İsrail`le ortaklık faaliyeti içinde olmamız mümkün değil.
Tabi BM gibi uluslararası, yani bütün ülkelerin olduğu kurumlar hariç. Diğer tüm çalışmaları durdurduğumuzu daha önce bildirmiştik. Öncelikle ortak olmanın, beraber işbirliği içinde olmanın belirli şartları vardır. Bu şartların İsrail ile gerçekleşmediği kanaatindeyiz. Bu sadece NATO ile ilgili bir durum değil, tüm faaliyetlerde aldığımız karar. Bu sadece NATO`ya yansımasıdır. İsrail kendi iyi niyetini Türkiye`ye gösterecek şekilde daha önce Başbakanımız ve hükümetimiz tarafından ifade edilen temel unsurlar
yerine getirilmedikçe bizim tarafımızdan işbirliğine haiz bir ülke olarak değerlendirilemez" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Çelik kanatlardan İskenderun körfezinde mest eden gösteri Hatay’ın İskenderun ilçesinin anavatana katılışının 86. yılı kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilen helikopter gösterisi nefes kesti. Hatay devletini 1939 yılında aldığı kararla ana vatana katılmış ve Türkiye toprağı olmuştu. Türk askeri 5 Haziran 1939 tarihinde İskenderun ilçesi üzerinden Hatay’a giriş yapmıştı. İskenderun’un anavatana katılışının 86. yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinler kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı Çelik Kanatlar Timi tarafından İskenderun körfezinde gösteri düzenlendi. Skorsky helikopterin alan üzerindeki uçuşu ve jandarma personelinin gösterisi ilgiyle izlendi. Vatandaşlar bu anları cep telefonlarıyla görüntülemek için adeta yatıştılar. Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı kentte 16 ay sonra vatandaşların ziyaretine açılan anıt alanında gerçekleştirilen gösterileri yakından takip eden İskenderun belediye Başkanı Mehmet Dönmez, “Bize büyük acılar yaşatan asrın felaketini geride bırakmanın zamanı geldi, kaybettiklerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Deprem gazilerimize de rabbimden şifalar diliyoruz. Hayata dönebilmenin koşulu hayata tekrar ilk adım atabilmektir. Bugün coşkulu 5 Temmuz Günü yaşıyoruz. Umarım ki bu coşku hayat boyu, İskenderun’da ve Hatay’ın her köşesinde sürer. Türkiye Cumhuriyeti binlerce 86 yıl yaşar. Buradan ebediyete kadar devam edecek bir sembol olur. Umarım bugün İskenderun’da insanların yüzünü güldürmüş oluruz. Bu ilk olur ve sonsuza dek İskenderun’umuzun, Hatay’ımızın ve ülkemizi yüzü güler inşallah” İfadelerini kullandı.