EKONOMİ - 23 Nisan 2012 Pazartesi 16:24

EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAОLAYAN:

A
A
A
EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAОLAYAN:

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ve Mısır arasında imzalanan Ro-Ro ve karayolu taşımacılığı mutabakatının iki ülkeyi komşu yaptığını belirterek, komşu ülkelerle ticaretin önemine işaret etti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Galal Mostafa Said, Mısır Odalar Birliği Federasyonu Başkanı Ahmed Al-Wakel, DEİK Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield ve iki ülke işadamları TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu`nun ev sahipliğinde düzenlenen çalışma yemeğinde bir araya geldi. Bakan Çağlayan, yaptığı konuşmada, Türkiye`nin özel sektör eliyle büyüyen bir ülke olduğunun altını çizerek, "Türkiye bugün bu ekonomik başarıyı gerçekleştirmişse ve dünyada örnek
gösteriliyorsa, bu elbette önce siyasi istikrarın ve güvenin ürünüdür" dedi.
Cumhuriyet tarihinin büyüme rekorunda en büyük payın Türk özel sektöründe olduğunu vurgulayan Çağlayan, siyasetçilerin görevlerinin iş dünyasının önünü açmak olduğunu anlattı. Türkiye ve Mısır arasında imzalanan Ro-Ro ve karayolu taşımacılığı mutabakatının iki ülkeyi komşu yaptığını belirten Çağlayan, komşu ülkelerle ticaretin önemine işaret etti. Bakan Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması için bir engel olmadığını ve iki ülkenin bunu yapacak potansiyele sahip
olduğunu ifade etti. Zafer Çağlayan iki ülke arasındaki vize sorununa da dikkat çekerek, Türkiye olarak şu an itibariyle vizeleri kaldırmaya hazır olduklarını bildirdi.
"RO-RO VE KARAYOLU TAŞIMACILIОI MUTABAKAT ZAPTI TÜRKİYE İLE MISIR ARASINDA ÖNEMLİ BİR ADIM"
TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise, iki ülke ticari ilişkilerini değerlendirdi. Türkiye-Mısır Ro-Ro ve Karayolu Taşımacılığı Mutabakat Zaptı ile iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından çok önemli bir adım atıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Dünya ciddi bir değişim içerisinde. Ortadoğu`daki rejim değişiklikleri ve siyasi çalkantılar bölgedeki tüm taşları yerinden oynattı. Yapmamız gereken bu değişimi kaçırmamak ve sürece adapte olmaktır. Bu çerçevede, dost ülkülerle
ekonomik bağları kuvvetlendirmek, ticaretin önündeki engelleri kaldırmak gerekmekte" dedi.
"PETROL VE DOОALGAZ SADECE DEVLETLERİ ZENGİN EDER"
İki ülke arasındaki Ro-Ro hattının Mersin ve İskenderiye`yi birbirine bağlayacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, halkların zengin olmasının yolunun ticaretten geçtiğini söyledi. Petrol ve doğalgazın sadece devletleri zengin edeceğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, halkın zengin olması için karşılıklı ticaretin artırılması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "Ro-Ro hattının kurulması ile birbirimizle sınır ülke haline geleceğiz. Gelişmiş ülkeler ticaretlerinin yarısından fazlasını komşularıyla yapıyorlar.
Komşularıyla zenginlik alanı oluşturuyorlar. İki tarafta zengin olmak istiyorsa birbiriyle ticaretini artırmak zorunda. Aynı ABD`nin, Avrupa`nın, Çin`in yaptığı gibi. Bunların hepsinin birinci ticari partnerleri komşuları" şeklinde konuştu.
Hedefin kardeş ülke Mısır ile ilişkileri güçlendirmek olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Ro-Ro seferleri başladıktan sonra sorunların muhakkak olabileceğini, ancak, bunları her iki ülkenin siyasi iradeleri ile çözebileceklerini bildirdi.
"STA ÖNEMLİ BİR ADIM"
Serbest Ticaret Anlaşması`nın (STA) ikili ticaretin artırılması açısından çok önemli bir adım olduğunu, ancak bu fırsatın yetirince kullanılamadığını belirten Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:
"2011 yılı itibariyle 4 milyar doların üzerinde seyreden bir ticaretimiz var. Aslında bu rakamlar iki ülkenin potansiyeline yakışmamakta. Mısır Ortadoğu ve Afrika için bir kapıdır. Mısır bizim açımızdan önemli. Onun için oradaki gelişmeler bizi de ilgilendiriyor. Türk müteahittlik firmaları Mısır`da bugüne kadar yaklaşık 600 milyon dolar değerinde 25 adet proje üstlenmiştir. Mısır`la beraber Afrika ve Ortadoğu`da işbirliği yapabiliriz. Müthiş bir tecrübe var bizde, özellikle müteahhitlik sektöründe ve
sanayicilikte. Bunları beraber kullanabiliriz. 57 İslam ülkesindeki ticareti geliştirmemiz gerekir."
MISIR ULAŞTIRMA BAKANI SAİD
Mısır Ulaştırma Bakanı Said de konuşmasında, iki ülke arasında imzalanan mutabakat zaptından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Mısır hükümeti olarak bu konuya büyük önem verdiklerini anlattı. Bakan Said, Ro-Ro seferlerinin iki ülke ticaretini artıracağını dile getirdi. Said, ticareti geliştirmenin yanı sıra stratejik işbirliklerinin de geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Çelik kanatlardan İskenderun körfezinde mest eden gösteri Hatay’ın İskenderun ilçesinin anavatana katılışının 86. yılı kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilen helikopter gösterisi nefes kesti. Hatay devletini 1939 yılında aldığı kararla ana vatana katılmış ve Türkiye toprağı olmuştu. Türk askeri 5 Haziran 1939 tarihinde İskenderun ilçesi üzerinden Hatay’a giriş yapmıştı. İskenderun’un anavatana katılışının 86. yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinler kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı Çelik Kanatlar Timi tarafından İskenderun körfezinde gösteri düzenlendi. Skorsky helikopterin alan üzerindeki uçuşu ve jandarma personelinin gösterisi ilgiyle izlendi. Vatandaşlar bu anları cep telefonlarıyla görüntülemek için adeta yatıştılar. Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı kentte 16 ay sonra vatandaşların ziyaretine açılan anıt alanında gerçekleştirilen gösterileri yakından takip eden İskenderun belediye Başkanı Mehmet Dönmez, “Bize büyük acılar yaşatan asrın felaketini geride bırakmanın zamanı geldi, kaybettiklerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Deprem gazilerimize de rabbimden şifalar diliyoruz. Hayata dönebilmenin koşulu hayata tekrar ilk adım atabilmektir. Bugün coşkulu 5 Temmuz Günü yaşıyoruz. Umarım ki bu coşku hayat boyu, İskenderun’da ve Hatay’ın her köşesinde sürer. Türkiye Cumhuriyeti binlerce 86 yıl yaşar. Buradan ebediyete kadar devam edecek bir sembol olur. Umarım bugün İskenderun’da insanların yüzünü güldürmüş oluruz. Bu ilk olur ve sonsuza dek İskenderun’umuzun, Hatay’ımızın ve ülkemizi yüzü güler inşallah” İfadelerini kullandı.