YEREL HABERLER - 20 Nisan 2012 Cuma 19:17

RESTORE EDİLEN HASAN BEY CAMİİ TEKRAR İBADETE AÇILDI

A
A
A
RESTORE EDİLEN HASAN BEY CAMİİ TEKRAR İBADETE AÇILDI

Bursa`nın Mudanya ilçesinde restorasyonu biten tarihi Mirliva-i Mısri Hasan Bey Camii tekrar ibadete açıldı.
Hasanbey Mahallesi`nde1644 yılında Mirliva-i Mısri Hasan Bey tarafından yaptırılan tarihi cami 1975 yılında vakıflar tarafından onarılmıştı. Aradan geçen zaman zarfında yıpranan minare, cami, türbe ve müştemilatında 2010 yılı Ağustos ayında restorasyona başlandı. Tadilatın tamamlanmasıyla birlikte tarihi cami 21 ay sonra tekrar ibadete açıldı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılan camide ilk cuma kılındı. Caminin yeni hale cemaat tarafından beğenilirken, eski helaler kaldırılıp yer altına alındı. Cami bahçesine şadırvan yapılırken, Mirliva-i Mısri Hasan Bey`in türbesi de elden geçirildi. Caminin içi ve dışı tamamen elden geçirilerek orijinaline sadık kalınarak onarıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Onikişubat Belediye Meclisi, vefat eden Menderes Akıllı’yı unutmadı Kahramanmaraş Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, kalp krizi sonucu hayatını kaybeden meclis üyesi Menderes Akıllı’yı anarak başlattı. Akıllı’nın masasına fotoğrafı ve karanfil bırakıldı, dua edildi. Onikişubat Belediyesi’nin Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Hanifi Toptaş başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.Meclis üyelerinin yoğun katılım sağladığı toplantının açılışında konuşan Başkan Toptaş, sözlerine geçtiğimiz günlerde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Menderes Akıllı’yı anarak başladı. Toptaş ve meclis üyelerinin duasının ardından, oturduğu masadaki fotoğrafının önüne karanfil bırakıldı. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından yoklama yapıldı ve gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündemin ilk sırasında yer alan encümen üyelerinin seçimiyle birlikte, İmar, Plan ve Bütçe, Çevre ve Sağlık, Kültür Sanat ve Kadın, Hukuk, Tarım ve Gıda komisyonlarına üye seçimleri yapıldı. Meclis üyeleri, her bir komisyona görev yapacak üyeleri oy birliğiyle belirledi. Başkan Toptaş, Denetim Komisyonu Raporu ve Faaliyet Raporu’nun onaylanması amacıyla Meclis Başkanlığı’nı Meclis Başkanvekili Ayşe Cesur’a devretti. Cesur’un başkanlığında Denetim Komisyonu Raporu ve Faaliyet Raporu’nun görüşülerek meclis üyelerine sunulduğu toplantıda, belediye hizmetlerinin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi çerçevesinde yürütüldüğü vurgulandı. Ayrıca çeşitli konularda idareye yetki verilmesi, kadro ihdası, park alanlarının belirlenmesi ve belediyeye devri gibi konular da meclis gündeminde yer aldı. Toplantının ilerleyen saatlerinde encümene yetki verilmesi ve imar plan tadilat teklifleri görüşülerek karara bağlandı. Özellikle imarla ilgili düzenlemeler ve şehrin gelişimine katkı sağlayacak projeler hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Başkan Hanifi Toptaş, toplantının sonunda yaptığı konuşmada, "Meclisimizin alacağı her karar, Onikişubat’ın daha yaşanabilir, daha modern bir şehir olması adına büyük önem taşıyor. Tüm meclis üyelerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Nisan ayı olağan meclis toplantısı, gündemdeki tüm maddelerin değerlendirilmesi ve karar altına alınmasıyla sona erdi.
Ağrı Tarihi İshak Paşa Sarayı, bayramda 17 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı Osmanlı döneminin Doğu Anadolu’daki en görkemli yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı, Ramazan Bayramı tatilinde ziyaretçi akınına uğradı. Dokuz günlük tatil süresince saray ve çevresindeki tarihi alanlar, 17 bini aşkın yerli ve yabancı turisti ağırladı. Doğubayazıt ilçesinde yer alan ve yaklaşık 99 yıl süren inşa süreciyle dikkat çeken İshak Paşa Sarayı, sadece mimari büyüklüğüyle değil, barındırdığı sanat anlayışlarıyla da öne çıkıyor. Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan yapı, aynı zamanda Barok ve Rokoko tarzı Avrupa sanatının da etkilerini yansıtıyor. Yıl boyunca 250 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan saray, özellikle bayram tatillerinde yoğun ilgi görüyor. Bu yıl Ramazan Bayramı’nda Ahmedi Hani Türbesi ile birlikte toplam ziyaretçi sayısı 17 binin üzerine çıktı. "Yılda 250 bini aşkın misafirimizi burada ağırlıyoruz" Ağrı Kültür ve Turizm İl Müdürü Fehim Altun, Ramazan Bayramı tatilinde artan ziyaretçi yoğunluğu hakkında açıklamalarda bulundu. Altun, Osmanlı’nın en önemli mimari yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı’na olan ilginin her geçen yıl arttığını belirterek, "Bugün Osmanlı’nın şaheseri olan İshak Paşa Sarayı’ndayız. Sarayın yapımına 1685 yılında Çolak Abdi Paşa tarafından başlanmış ve yaklaşık 99 yıl süren inşaat süreci sonunda, 1784 yılında tamamlanmıştır. Bu muazzam yapı, Selçuklu ve Osmanlı sanatının izlerini taşımakla birlikte Avrupa etkisiyle Barok ve Rokoko sanat tarzlarının da birleştiği nadide bir eserdir, Sarayımız, Osmanlı döneminde kalorifer sisteminin uygulandığı ilk yapıdır. Kompleks bir yapıya sahip olan sarayda cami, imaret ve aşevi gibi bölümler de yer almakta. Topkapı Sarayı’ndan sonra Doğu Anadolu’daki en görkemli saraylardan biridir. Ziyaretçi sayımız her yıl artarak devam ediyor. Yılda 250 bini aşkın misafirimizi burada ağırlıyoruz" dedi. "Türkiye’nin yedi bölgesinden geliyorlar" Bayram tatilinde de yoğun ilgi gördüklerini vurgulayan Altun, "9 günlük bayram tatilinde Ahmedi Hani Türbesi ile birlikte 17 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladık. Misafirlerimiz sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan değil, Türkiye’nin yedi bölgesinden geliyor. Karadeniz, Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinden de yoğun bir ziyaretçi akışı var. Ziyaretçilerimiz tarihle iç içe bir deneyim yaşıyor," dedi. Son olarak Altun, "İshak Paşa Sarayı, tarihimizin ve kültürümüzün canlı bir şahididir. Amacımız bu mirası en güzel şekilde tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Ziyaretçi sayısının artarak devam edeceğine inanıyoruz ve herkesi bu eşsiz sarayı görmeye davet ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.