Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, hizmet sektöründe çok önemli zenginlikleri barındıran Doğu Akdeniz ölçeğinde birlikteliğin tam zamanı olduğunu vurgulayarak, Adana ve Mersin gibi Türkiye`nin en önemli iki büyük şehrini stratejik ve sinerjik olarak birleştirmek gerektiğini söyledi.
Bölgesel Destinasyon Yönetimi teması ile düzenlenen Birinci Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu, Mersin Valisi Güzeloğlu başkanlığında Mersin`in Tarsus ilçesinde bulunan Çağ Üniversitesi Kampusu`nda yapıldı. Sempozyumda konuşan Vali Güzeloğlu, kavramların değerlendirilmesi noktasında tüm paydaşların bir araya getirilmesi gerektiğini söyledi. Birleşim sağlanamazsa alınan kararlar ne kadar sağlıklı, yapılan konuşmalar ne kadar yararlı olursa olsun uygulama şansının eksik kalacağına dikkat çeken Güzeloğlu, ``Birleşimi sağlamakla beraber sürdürülebilirliği elde edebiliriz. Değerlerin de herkesin ortak paydası olarak görülmesi gerekmektedir`` ifadelerini kullandı.
Türkiye`nin bölgesinde ve küresel ölçekte büyüyen bir güç olduğunun altını çizen Güzeloğlu, turizmin ülke değerlerinin en başında geldiğini vurguladı. Türkiye`nin, geride kalan 10 yıllık periyotta 13 milyon turist ağırladığına işaret eden Güzeloğlu, ``Ülkemiz 2011 yılı sonu itibariyle de ağırladığı turist sayısını 31 milyona çıkarmış, bu noktada 17 milyar dolar gelir elde etmiştir. Ancak ülkemiz ve ilimiz zenginlikleri göz önünde bulundurulduğunda elde edilen gelir azdır. Öte yandan neye sahip olunduğu değil, zenginliklerin nasıl sunulduğu önemlidir. Değerlere sahip olmak da bu anlamda yeterli değildir. Burada önemsenmesi gereken, değerlerin değer verecek kişilere doğru olarak sunulması ve doğru bir yönetim planı hazırlayarak akılcı bir yol izlenmesidir`` diye konuştu.
``YANLIŞI DÜZELTMELİYİZ``
Günümüzde rekabet kavramının yoğun bir şekilde yaşandığını dile getiren Güzeloğlu, yoğun rekabete karşı da iş ve güç birliklerinin sağlanması gerektiği bir dönemden geçildiğinin altını çizdi. Mersin ve Adana`nın güç birliği yapması çağrısını yineleyen Güzeloğlu, şunları söyledi: ``Hizmet sektöründe çok önemli zenginlikleri barındıran Doğu Akdeniz ölçeğinde birlikteliğin tam zamanıdır. İki yıla yaklaşan Mersin görevim süresince bu çağrıyı sıklıkla vurguladım. Çukurova kavramını çağrıştıran Adana ve Mersin gibi Türkiye`nin en önemli iki büyük şehrini stratejik ve sinerjik olarak birleştirmek gerekmektedir. Bunun için de çalışmak lazım. Tüm bunları geçtiğimiz gün açılışını gerçekleştirdiğimiz Gıda Fuarı`nda da söyledim. Aralarında 50 kilometre mesafe bulunan Adana ve Mersin, aynı konulu uluslararası fuarları 1-2 ay arayla yapıyor. Bu yanlışı düzenlemeli, 1+1 anlayışından ``˜artı`yı çıkarmalı ve 11`e ulaşmalıyız. Bölgesel ölçekte konuşulan her şeyi ortak akılla yapmak ve bu şekilde kazanmak mümkündür.``
Geçtiğimiz günlerde Mersin markasının dünya turizm ölçeklerine tanıtılması amacıyla kendisinin başkanlığındaki bir heyetin ITB Berlin Fuarı`na katıldığını hatırlatan Güzeloğlu, ``Hayatta oluşturulan birler zaman içinde binleri oluşturmaktadır. Bu, kent anlayışı için de böyledir. Çünkü kentler de sosyal bir bütünlüktür. Bu kapsamda ITB Berlin Fuarı 3 günlük kısa bir süre içerisinde 350 bin kişiyi ağırladı. Giriş fiyatlarının 50 ile 70 Euro arasında değiştiği fuarda yeme-içme, rehberlik ve alışveriş gibi ihtiyaçlar göz önünde bulundurulduğunda milyarlarca Euro`luk gelir elde edildi. Bölgemizde de yapılmasını istediğim Adana ve Mersin arasında birliktelik sağlanması ve uluslararası fuarlara birlikte ev sahipliği yapmasıdır`` şeklinde konuştu.
Mersin`in ``˜Turizm Master Planı`na sahip olduğuna da vurgu yapan Güzeoğlu, şöyle devam etti: ``Bir plan çalışılmaya başladığı zaman yaşlanmaya başlar. Çünkü zaman sürekli olarak akar. Planlar değişmez ve dönüşmez değildir. Şu anda en güncel ``˜Turizm Master Planları`ndan birisi elimizde. Mersin`i turizmin planlama boyutunda tüm kesimler ile buluşturduk. Mersin`de kurulan platformlarda turizm sektörünün bütün dinamikleri yakın bir çalışma içerisindeler. Plan çerçevesinde büyük yatırımları devam eden bir kent olan Mersin`de, Türkiye`nin en büyük 3`ncü havalimanı Tarsus ilçemizde inşa ediliyor. 3 bin 800 metrelik 2 büyük pisti ve dünyada eşine az rastlanır çevreci kimliği ile Çukurova Bölgesel Havalimanı yeşil bir aktarım merkezi olacaktır. Havalimanımız ile birlikte Mersin`e erişim kolaylaşacak ve bu yatırımla birlikte bölgemiz güçlenecektir. Öte yandan Mersin-Antalya bağlantısını sağlayacak ve keyifli bir yolculuk imkanı sağlayacak olan Akdeniz Sahil Yolu 2013 yılı sonunda tamamlanıyor. Mersin-Karaman-Konya duble yolu da aynı tarihte bitirilecek ve Mersin-Taşucu arasında otoban inşa edilecek.``
``2013 AKDENİZ OYUNLARI İLE MERSİN`E 500 MİLYON TL DEĞERİNDE YATIRIM YAPILACAK``
Akdeniz Oyunları`nın da 2013 yılında Mersin`de gerçekleştirileceğini hatırlatan Güzeloğlu, oyunlar kapsamında Mersin`e 500 milyon TL değerinde yatırım yapılacağı bilgisini verdi. Oyunlar süresince Mersin`e en az 10 bin sporcu ile yöneticinin ve 1 milyona yakın da izleyicinin geleceğini belirten Güzeloğlu, "Akdeniz Oyunları`nın ardından Mersin bir spor kenti olarak anılacaktır. Geçtiğimiz günlerde Mersin Tenis Kulübü`nde dünyaca ünlü tenisçilerin yer aldığı ``˜Mersin Cup` düzenledik. Bunlar küçük kıvılcımlardır. Gelecek dönemlerde Mersin olarak dünyanın önemli açık tenis turnuvalarını ilimizde gerçekleştirmeye adayız ve bu konuda iddialıyız. Yaşanan gelişmelerle birlikte Mersin, spor turizminin merkezi olacaktır`` dedi.