Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü laboratuarında üretilen Colosoma sycophanta adlı böcekler, ormanlardaki çamkese böceklerini yiyerek yok edecek. Üretilen böceklerin çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek büyümesini engelleyen çamkese böceklerinin kökünü kurutması amaçlanıyor.
Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü zararlı bir böcek türü olan Çamkese böceğine karşı başka bir böcek türüyle mücadele verecek.
Adapazarı Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Mehmet Ali Ekşi yaptıkları çalışma ile ilgili olarak, ``Bir Calosoma sycophanta ergini laboratuar şartlarında günlük 2-3 çam keseböceğini tam olarak yemekte, 15-16 tanesini de öldürüp bırakmaktadır. Laboratuar şartlarında bir çiftin bulunduğu üretim kabından 148 adet yumurta elde edilmiştir. Yumurtaları 6-7 mm uzunlukta yaklaşık 1 mm genişlikte krem-beyaz renklidir. Yumurtadan larva toprak ve nem durumuna göre 4-15 gün arasında çıkmakta, ortalaması 7 gündür. İlk çıkan larvalar krem renkli olup 8 mm uzunluktadır.2-3 saat içerisinde önce gri sonra siyah renk almaktadır. Tırtıllarla beslenen larvalar 4-4,5 cm boya kadar uzanır. Daha sonra larvalar 1 hafta prepupa, 2 hafta pupa dönemi geçirerek ergin olurlar`` dedi.
Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz ise, ``Bölge Müdürlüğü laboratuarında üretilen ve çamkese böceğini yiyerek beslenen Colosoma sycophanta adlı böcekler, 3-4 yıl yaşayabilen faydalı bir böcektir. C. sycophanta larva ve erginleri laboratuar şartlarında kitle üretimi yapılarak çam keseböceği (Thaumetopoa pityocampa), gibi zararlı türlere karşı kullanılacaktır`` diye konuştu.