YEREL HABERLER - 17 Nisan 2012 Salı 15:36

İNEGÖL`DE HEYELAN

A
A
A
İNEGÖL`DE HEYELAN

Yoğun kış mevsiminin ardından karların erimesi Bursa`nın İnegöl ilçesine bağlı Hilmiye köyünü heyelan tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı.
Karların erimesiyle birlikte Hilmiye köyünden geçen derenin bazı bölgelerinde su seviyesi yaklaşık 3.5-4 metre yükseldi. Bazı noktalarda da dere suyu yer yer yatağından taşarken, asıl tehlike derenin üstündeki dağlık bölgeden geldi. Eriyen kar suları Hocaoğulları bölgesinde toprak kaymasına sebep oldu. Toprağın bir kısmı sabah saatlerinde kayarak, evlerin bulunduğu bölgede dere suyunun önündeset oluşturdu.
Köyün alt kısmında bulunan 9-10 evi heyelan ve taşan dere suyundan etkilenmesinden korkuluyor. Dağ yamacında bulunan iki ev boşaltıldı. Sel sularından etkilenme riski bulunan evlerde ikamet eden vatandaşlar ise tedirgin bir şekilde gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyor.
Kütle halinde kayarak dere suyunun akışını etkileyen toprak, Köy Muhtarı Mustafa Şen`in haber vermesi üzerine gelen İl Özel İdaresi ve Su İşleri`ne ait iş makineleri tarafından temizlendi. Ekipler, kaymaların olduğu bölgede geçici tedbir aldı. Dere suyunu 3.5-4 metre yükselten kar sularının erimeye devam etmesi ve bugünden itibaren yağmur beklenmesi enşileri bir kat daha artırdı.
İnegöl Kaymakam Vekili Kestel Kaymakamı Erhan Özdemir ile İl Özel İdare Tarım ve Köyişleri Daire Başkanı İsmail Aksoy ve Yol ve Ulaşım Şube Müdürü Necmettin Kor, heyelan bölgesine gelerek bilgiler aldı. Hilmiye muhtarı Mustafa Şen, ``İl Özel İdaresi ve diğer ilgili birimler gereken neyse onu yapacaklar. Heyelan biraz daha devam edecek olursa, heyelan bölgesinin arkasında kalan evler risk altında kalır. Dere yatağının kapanması sonucu su basabilir. Ama şu an için heyelan durmuş durumda. Devlet Su İşleri yetkilileri gelip gereken çalışmayı yapacak. Havaların ısınmasıyla kar birden eriyor. Su çok yükseldiği için tepenin altını oydu. Bu da heyelana davetiye çıkarmış oldu`` dedi.
Evlerinin toprak altında kalması riskine karşı babası Cemal Doğru`nun ikamet ettiği evi boşaltmak zorunda kalan köy sakinlerinden Hüseyin Doğru ise, ``Evin biri bizimdi. Babam kalıyordu. Diğeri de komşumuzundu. Şu anda babamı İnegöl`e götürüyoruz. Evi boşalttık. Çünkü burada kalmakçok tehlikeli. Gece ne olacağı belli değil. Toprak hareket halinde`` diye konuştu.
Bölgede incelemelerde bulunan İl Özel İdare Tarım ve Köyişleri Daire Başkanı İsmail Aksoy ise, ``İlk tedbir olarak suyun akışı düzenlendi. Heyelana dokunmamak gerekiyor. Çünkü dokunduğun zaman yukarıda daha fazla heyelan olma tehlikesi var. Bu suyun azalmasını beklemek lazım. DSİ yetkileri gelerek yerinde tespitlerini yaptı. Onlar da kendilerine göre bir çalışma yapacak. Biz, İl Özel İdaresi olarak, görev alanımızın dışında da olsa, her türlü desteği vermek için buradayız. Geldik ve mesele çözüldü. Muhtarımızla irtibat halindeyiz. Derelerin akış istikametinde bahçeler yapıldığı için yol daralmış. Tabiat kendisini tekrar düzenler. Siz vermeseniz bile geri alır`` ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas 37 yıldır sürdürdüğü mesleğini devretmeye hazırlanıyor Sivas’ın Şarkışla ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan Hasan Erim, 37 yıldır sürdürdüğü mesleğini, şimdilerde çocuklarına devretmeye hazırlanıyor. Şarkışla ilçesinde gençliğinde boyacı olarak çalıştığı yıllarda iş bitince müşterilerinin ayakkabılarını da boyamak için alan Hasan Erim, ayakkabı boyalarının kokusundan etkilenerek ayakkabı tamirciliği yapmaya karar verdi. Babasının da desteğiyle ayakkabı tamirciliğine başlayan Erim, 37 yıldır mesleğini sürdürüyor. Hayatını adadığı bu meslekte yıllardır hiçbir zorluk yaşamadığını ifade eden usta, sadece bir yıl boyunca küçük sıkıntılar çektiğini, ancak kısa sürede her şeyin düzeldiğini belirtti. "Benden sonra çocuğum bu işi devam ettirecek" diyerek mesleğini bir sonraki kuşağa devretmeye hazırlandığını dile getirdi. “Babam bir dükkân aldı ve bu mesleği yap dedi” Her türlü ayakkabı tamiri yaptığını belirten Erim, “1987 yılından itibaren bu mesleği yapıyorum. Adana’da 5 yıl çalıştım daha sonra buraya geldim. Ben boyacılık yapıyordum. Bazen de müşterilerimin ayakkabılarını boyamak için yanıma alıyordum. Yaparken boyarken o uğraş ve koku hoşuma gitti. Tamire ve üretmeye merakım vardı. O zaman düşündüm dedim ki ben bu mesleği yapayım. Babam da bir dükkân aldı ve tamam bu mesleği yap dedi. Bir süre sonra dükkânı açtık. Mes, çanta, ayakkabı, valiz tamiri yapmaya ve boya malzemeleri satarak çalışmaya başladım. Her türlü ayakkabıyı tamir ederim. Yenisini de yaparım. Benden sonra çocuğum devam ettirecek. Meslekte bu zamana kadar hiçbir zorluğum olmadı ama bir sene sıkıntı çektim. Sonrasında yine her şey düzeldi” şeklinde konuştu.
Hatay Depremzede kadınlar ilmik ilmik işledikleri Türk motifli halı ve kilimleri Japonya’ya satılıyor Hatay’ın Payas ilçesindeki kooperatif bünyesinde bir araya gelen depremzede kadınlar, emek vererek kurdukları atölyede ürettikleri kilim ve halıları Japonya’ya satmayı başardılar. Asrın felaketinde ağır hasar alan Hatay’da üreterek hayata tutunmaya çalışan kadınlar mücadelelerini devam ettiriyorlar. Payas ilçesinde asrın felaketinden kısa bir süre önce bir araya gelen kadınlar, kooperatif çatısı altında birlik olmuştu. Deprem sonrası aile ekonomisine destek olarak üretmek isteyen kadın kooperatifi, kilim dokuma atölyesi açtı. Kadınlara hem stres hem de kazanç kapısı olan atölyede 8 dokuma tezgahı bulunurken bu tezgahlarda üretilen Anadolu motiflerini Japonya’ya gönderiyorlar. “Emekçi kadınlar olarak Anadolu motiflerini gün yüzüne çıkararak ürettiğimiz kilimleri Japonya’ya yolluyoruz” Payas Emekçi Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Aysel Erdem, 8 tezgahta 16 kadının ilmik ilmik kilim döşediğini belirterek “Payas Emekçi Kadınlar Kooperatifi olarak atölyemizde şu anda sekiz tane tezgahımız var, her tezgahta iki kadınımız çalışmakta. Kadın istihdamına önem veriyoruz. Şu anda kök boyalı hakiki yün ve el dokuması olarak ürettiğimiz ürünleri emekçi kadınlar olarak Anadolu motiflerini gün yüzüne çıkararak ürettiğimiz kilimleri Japonya’ya yolluyoruz” ifadelerini kullandı. “Türk motiflerine Japon firmalarına ilgisi çok büyük” Anadolu motiflerine Japon firmalarının yoğun ilgisinin olduğunu dile getiren Erdem, “Özellikle de Anadolu motiflerini geliştirerek gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Türk motiflerine Japon firmalarının ilgisi çok büyük. Sayın Valimiz Mustafa Masatlı’ya himayelerinde kırk dokuz kadın kooperatifine verdikleri Desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Kaymakamımız Kürşat Karaca’ya, Belediye Başkanımız Bekir Altan’a bize desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.