YEREL HABERLER - 10 Nisan 2012 Salı 15:34

KASTAMONU`DA POLİS TEŞKİLATININ KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

A
A
A
KASTAMONU`DA POLİS TEŞKİLATININ KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 167. yıldönümü yurt genelinde olduğu gibi Kastamonu`da da törenlerle kutlandı.
Polis teşkilatının kuruluş yıldönümü nedeniyle ilk program Kastamonu Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı`nda gerçekleştirildi. Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Çardakçı, Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu, AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, İl Jandarma Komutanı Alb. Tevfik Anzerlioğlu, İl Emniyet Müdürü Sami Uslu, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Osman Turfan, vali yardımcıları, siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşların katıldığı törende ilk olarak çelenkler konuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşan İl Emniyet Müdürü Sami Uslu, ``Türk Polis Teşkilatı kurulduğu 10 Nisan 1845 tarihinden bu yana Türk milletinin can ve mal emniyetini hiçbir fedakarlıktan sakınmadan canı pahasına korumuş ve şanlı bir geçmişin ardından bugünlere ulaşmıştır`` dedi.
Temel hak ve özgürlüklerin teminatı olan milletin can ve mal güvenliği için 24 saat görev yapan emniyet teşkilatının çağdaş hizmet anlaşışıyla, emin adamlarla ilerlediğini belirten Uslu, ``Emniyet Müdürlüğü olarak, Kastamonululara hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Halkımızın, huzur ve güvenliğini temin etmek için, azami gayreti sarf ediyoruz. Kutsal görevimizi tüm mesai arkadaşlarımla beraber yılmadan, yorulmadan sürdüreceğiz`` diye konuştu.
İl Emniyet Müdürlüğü olarak, halkın huzur ve güvenliğini temin etmek için azami gayreti sarf ettiklerini vurgulayan Uslu, şöyle konuştu: ``Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapan personelimiz, hizmet içi eğitimlerle sürekli olarak kendini yenilemekte ve geliştirmektedir. Yeni Emniyet binamızın ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemimizin hizmete girmesiyle birlikte olaylara daha etkin ve süratli müdahale edildiği gözlenmektedir. Halkımızın sevincine ve tasasına ortak olmayı kendisine şiar edinmiş olan İl Emniyet Müdürlüğümüz, toplumu güvenlikle ilgili hususlarda bilinçlendirme ve özellikle gençlerimizi zararlı alışkanlıklardan koruyup onları başta spor olmak üzere faydalı ve güzel etkinliklere yönlendirme amacı taşıyan faaliyetlerinden dolayı taktir toplamaktadır. Devletine ve milletine sadakatini, başta kurtuluş harbi olmak üzere birçok alanda ispat etmiş olan sevgili Kastamonu halkının, polisine duyduğu güven ve yürüttüğümüz faaliyetler esnasında sağladığı yardım ise bizleri memnun etmekte, vazife hususuna iştiyakımızı arttırmaktadır``
Ayrıca törende kros müsabakalarında küçükler, büyükler ve yıldızlar guruplarında dereceye giren sporculara madalyaları ve hediyeleri verildi. Daha sonra öğrenciler tarafından halk oyunları gösterisinin ardından davetlilere Emniyet Müdürlüğü binasında kokteyl verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale 2 bin 500 yıllık Polyksena Lahti, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde siyah örtüyle kapatıldı Çanakkale’deki Troya Müzesi’nde 2 bin 500 yıllık Troya Kralı Priamos ile Kraliçe Hekabe’nin küçük kızları Polyksena’nın kurban edilmesinin betimlendiği Polyksena Lahti, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde 1 saat siyah örtüyle kapatıldı. Çanakkale’de 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müzesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde farklı bir etkinliğe imza attı. Troya Müzesi’nde yer alan ve Troya Kralı Priamos ile Kraliçe Hekabe’nin küçük kızları Polyksena’nın kurban edilmesinin betimlendiği 2 bin 500 yıllık Polyksena Lahti, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde 1 saat siyah örtüyle kapatıldı. Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, bugünün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olduğunu belirterek, “Kadına yönelik şiddetin tarihi kökenleri var. Bunu Troya destanında ya da bağlantılı anlatılarda da görüyoruz. Bunlardan bir tanesi Aka Komutanı Agamemnon’un kızı İfigenya’yı kurban etmesi ya da bugün önünde durduğumuz Troya Kralı Priamos’un ve anne Hekabe’nin kızı Polyksena’nın kurban ediliş sahnesi de bunlardan birisi ve arkamızda duran 2 bin 500 yıllık lahitin üzerinde bir kadının kurban ediliş sahnesi tüm yürek burkuculuğuyla işleniyor. Bugüne dikkat çekmek için Polyksena’nın kurban ediliş sahnesinin yer aldığı arkadaki ahdi siyah bir örtüyle örtüp, 1 saat kadar üzerindeki şiddetli bloklamaya, engellemeye ve onu göstermemeye çalışıyoruz. Kadın başka hiçbir sebeple değil, sadece insan olduğu için kıymetli ve değerli. Ve dolayısıyla biz de bulunduğumuz noktada bu değeri, bu kıymeti tekrar vurgulamak istiyoruz” dedi. Polyksena Lahti, 1994 yılında Çanakkale’nin Biga ilçesinde Kızöldün Tümülüsü’nde bulunmuştu.
Erzurum EDT ’Palto’ İle Tunus’ta "Perde" diyecek Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT) tarafından sahnelendiği her gösterimde tiyatro severlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan "Palto" isimli oyun, Tunus’ ta bu yıl 25.si düzenlenen Kartaca Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında Türkiye’yi temsilen tiyatro severlerle buluşacak. Nikolay Vasilyevic Gogol’un kaleme aldığı, Abdullah Arif Atalay’ın yönetmenliğini üstlendiği, Mustafa Bilirdönmez, Mekselina Düğdü ve Berkay Alkan’ın reji asistanlığını yaptığı oyun başta Erzurum’da olmak üzere sahne aldığı tüm şehirlerde tiyatro izleyicileri tarafından ayakta alkışlanıyor. Dünya tiyatrosunun baş yapıtlarından biri olarak görülen oyunda 9’uncu dereceden kadrolu kalem memuru Akakiy Akakiyeviç’in kendisini soğuktan koruyamayan eski paltosunun arkadaşları tarafından yırtılmasının ardından yüksek fiyat karşılığında yepyeni bir palto diktirmesi ve bu yeni paltosu şerefine verilen kutlama partisi sonrasında ise paltosunu çaldırması, ardından çalınan paltosunu bulmak adına verdiği mücadele anlatılıyor. Yılmaz Karakuzu, Özlem Çiftçi Sak, Özlem Uslu, Ergenekon Cemil Başdoğan, Onur Emre Teber, Halit Burak Günuğur ve Berkay Alkan’ın rol aldığı "Palto" isimli tiyatro oyunu 30 Kasım’a kadar sürecek olan festivalde, 32 ülkeden toplam 125 oyunun sahneleneceği 25. Kartaca Uluslararası Tiyatro Festivali’nde 26 Kasım da Tunus’ta tiyatro severlerle buluşacak.
Eskişehir Hamamyolu çarşısının 1940-1980 yılları Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşen Çelen Öztürk yürütücülüğünde hazırlanan, TÜBİTAK 1001 “Anımsama Kutusu Deneyimi Tasarımı” projesi kapsamında, Hamamyolu Çarşısı 1940-80 yılları Sanal Gerçeklik modeli uygulaması, o dönemlerde Hamamyolu Çarşısı’nı bilen 65 yaş üstü bireylerin deneyimine sunuldu. Büyükşehir Belediyesi Porsuk Konukevi’nde, yapılan uygulamada, sanal gerçeklik gözlüğü ile modellenen alanda yürüyen katılımcılar, o dönemde var olan; Akar Deresi ve kıyısındaki iki katlı evleri, ahşap köprüleri, çarşamba-cumartesi günleri kurulan pazaryerini, eski dükkanları, faytonları ve o dönemde yaşayan kişilerin alandaki anılarının ses kayıtlarını dinleyerek, o dönemin kıyafetleri ile yürüyen insanlarla birlikte Hamamyolu turu yaptılar. Bu heyecanlı sanal gerçeklik deneyimi öncesi ve sonrası, 65 yaş üstü katılımcıların, Hamamyolu çarşısının geçmiş yıllara ait bellek ögeleri ve anıları ile sohbet havasında analiz edilerek sanal gerçeklik deneyiminin anımsamaya etkisi araştırıldı. Sanal gerçeklik deneyimi sonrası, 65 yaş üstü bireylerin canlanan anıları ile yaşadığı dönemin görsel verilerine yaptığı kritikler doğrultusunda, sanal gerçeklik (VR) uygulaması geliştirilerek revize edilecek. “Hamamyolu Çarşısı Geçmiş Dönem Sanal Gerçeklik Deneyimi”nin son hali, Mayıs-Haziran 2025’de Atilla Özer Karikatürlü Ev’de 18 yaş üstü tüm kentlilerin deneyimine sunulacak, daha sonra Kentsel Belleği Müzesi’nde herkesin izlenimine sunulacak. Hamamyolu Çarşısı’nın geçmiş belleğinin dijitalleşmesi Proje, bireylerin geçmişte yaşadığı kentsel mekânların, hızla değişen kentleşme süreçlerinde kaybolması nedeniyle, toplumsal ve bireysel belleğin yok olması probleminden yola çıkarak hazırlandı. 1940-1980 yılları arasında Hamamyolu çarşısının dijital ortamda modellenmesiyle, kentsel bellek aktarımında yeni teknolojilerin rolü vurgulanıyor. ESOGÜ’nin koordinatörlüğünde, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Tepebaşı Belediyesi, Pencuse Dijital ve Alzheimer Derneği Eskişehir Şubesi gibi paydaşlarla yürütülen 30 aylık proje ile “Kentsel Anımsama Kutusu (UrbanMemoryBox)” modeli ile Kentsel Belleğin Dijital Arşivi’nin oluşturularak sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor. Demans hastalarında anımsama terapisi deneyimi Geliştirilen Sanal Gerçeklik Geçmiş Kent Simülasyonu, Alzheimer Derneği’nin katkılarıyla demans teşhisinin ilk süreçlerinde olan hastalara da uygulanarak, geçmiş kentsel mekân görselleri ile hazırlanan kent simülasyonunun, anıları tetiklemeye ve hatırlamaya katkısının, akademik ortamlarda paylaşılması planlandı.