GENEL - 09 Nisan 2012 Pazartesi 18:38

VAN`IN YENİDEN YAPILANDIRILMASI

A
A
A
VAN`IN YENİDEN YAPILANDIRILMASI

Van Valisi Münir Karaloğlu, "Hepimizin ortak paydası Van olmalıdır. Van`ı ve Erciş`i deprem öncesinden daha yaşanılabilir, daha çağdaş normlara uygun hale getirmemiz için elbirliğiyle çalışmamız lazım" dedi.
Van`da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerin ardından hasar gören kamu kurum ve kuruluşlarının yapılacağı yerler düzenlenen bir toplantı ile ele alındı. Van Valisi Münir Karaloğlu Başkanlığı`nda İl Özel İdaresi`nin İl Emniyet Müdürlüğü`nün yanında bulunan A Kampüsü`nde yapılan toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun ile kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Müsteşar Yardımcısı Uzun, yaşanan depremlerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Van`ın jeolojik haritasını çıkarmaya çalıştıklarını belirtti. Van`ın şuan imara kapalı olduğunu da hatırlatan Uzun, "Biz Van`ın jeolojik haritasını çıkarmaya çalışıyoruz. Bunun hazırlamak içinde önümüze mayıs ayının sonuna kadar bir hedef koyduk. İnşallah jeolojik haritalarımızı bitirir bitirmez yerleşime uygun olan alanların açılması için gereken talimatı vermiş olacağız.
Yani belediyeler ile beraber çalışıyoruz. Gerek Van Belediyesi gerekse Erciş Belediyesi ile beraber çalışıyoruz. Çünkü daha önce oraları planladık. Ayrıca bilindiği gibi iller bankası da Van şehir merkezinin içme suyu kolektör hattı yenileme ve konteynır kentlere şebeke bağlantıları ihalelerini tamamlanmıştır" dedi.
"VAN İÇİN DE ÖNÜMÜZDE BİR FIRSAT VAR"
Van Valisi Münir Karaloğlu ise, 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde yaşanan depremlerden sonra Van şehir merkezi ile Erciş ilçesinde hem vatandaşın kullanmış olduğu konutlar hem de kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet binalarının büyük oranda hasar gördüğünü ifade etti. Yapılan hasar tespit çalışmalarının tamamlandığının da belirten Vali Karaloğlu, yapılan itirazlardan sonra ikinci incelemelerin de tamamladıklarını söyledi. Vali Karaloğlu, "Fakat orta hasarlı binalarla ilgili biz özellikle güçlendirmeye değer
olup olmadığıyla ilgili 3 üniversite ile ortak bir protokol yapmıştık. Onlar da bugün itibariyle raporlarını bizlere teslim ettiler. İnşallah hafta içerisinde veya en geç hafta sonuna doğru bizim bilgilerle karşılaştırdıktan sonra vatandaşımıza ilan edeceğiz. Deprem bir felaket, bir krizdir. Ama her kriz her felaket kendi fırsatını içinde barındırır. Krizi iyi yönetirseniz, iş birliğini iyi sağlarsanız, şehirler için bir fırsat oluşturur. Şimdi Van için de önümüzde bir fırsat var. Nedir bu fırsatlar hem Van
merkezi hem de Erciş ilçesinin yeniden şekillendirme, yeniden kurma, deprem öncesi var olan sorunlarımızdan kurtulma fırsatımız var" dedi.
"ORTAK HEDEFİMİZ VAN OLMALIDIR"
Herkesin ortak hedefinin Van olması gerektiğini de altını çizen Vali Karaloğlu, "Bu salondaki kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, belediyelerden gelen arkadaşlarımız, Bakanlığı temsil eden bürokratlarımız ve AFAD Başkanlığı`ndan gelenler hepimizin ortak paydamız Van olmalıdır. Van`ı ve Erciş`i deprem öncesinden daha yaşanılabilir, daha çağdaş normlara uygun hale getirmemiz için elbirliğiyle çalışmamız lazım. Bunu yaparken de kurumumuzun geleceği, kurumumuzda çalışanların geleceği veya biz şahsı
çıkarlarımızı düşünmemeliyiz. Gerçekten böyle bir fırsatı yakalamışken, bundan 20 veya 50 yıl sonra dönüp bu şehre geldiğimiz zaman ya bu şehir yeniden yapılanırken, bizim de bu çorbada tuzumuz oldu demeliyiz. Bunu gururla söyleyebileceğimiz bir tablo oluşturmamız lazım. Bu bir fırsattır. Bu fırsat bir şehre her halde 500 senede bir ancak gelir. Onun için yapılan bu çalışmaları ben çok önemsiyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın kurulmuş olması bu konularda son derece yetkin arkadaşların bu işin
başında olmasını bir fırsat olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.
"HERKES `SENİM ŞEHRİM` DEMELİ"
Toplantıda kamu kurum ve kuruluşların yer tahsisi konusunda daha önce alınan taleplerinin olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, o taleplerin ne kadar karşılanıp karşılanmadığına bakacaklarını kaydetti. Vali Karaloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ama hiçbir arkadaşım benim kurumum demesin. `Benim şehrim` desin. Yeni Van desin. Her kurumun ihtiyacı olduğu kadar alan verileceğiz. Ama şurası olsun, şehre yakın olsun, benim adamım üşür orası dağ başı demesin. Yeniden bir şehri kuruyoruz. Buna hepiniz katkı verin. Arkadaşlar şehirlerde esas planlayıcı kurumlar belediyelerdir. Hem Van hem de Erciş belediyelerimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokoller yaparak, ortak çalışıyorlar. Bu bir şanstır."
Van ve Erciş ilçesinde özellikle ticaretin ve ekonominin çok yoğun olarak işlediği alanların büyük bir bölümünün imara kapalı olduğunu anlatan Vali Karaloğlu, sıkça karşılaştıkları soruların başında ise `Bu şehir ne zaman imara açılacaktır` geldiğini belirtti. Vali Karaloğlu, "Ama biz bu şehrin imarını 1 sene kapalı bırakırsak korkarım ki şehirde ekonomik olarak ciddi zorlanırız. Tekrar şehri toparlarken zorlanırız. Onun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız şuanda başlatmış olduğu jeolojik etüt ve
jeolojik haritalar noktasında bundan sonra oluşacak imarla ilgili çalışmasını mayıs ayının sonunda belediyelerimize teslim edecek. İnşallah belediyelerimiz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile koordineli bir şekilde özellikle benim arzum merkez mahallelerinin öncelenmesidir. Ekonominin çok yoğun olarak dolaşımlı olduğu insanların özellikle iş yapmak için acele ettiği merkez alanları biran önce imara açmamız lazım" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir