Yerel Haberler
Düzce
14 Mayıs 2024 Salı - 17:31 DÜFEST 2024 açılış töreniyle başladı Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen ve bilimsel etkinliklerden sportif aktivitelere, yarışmalardan kültürel etkinliklere kadar öğrencilere değer katan DÜFest 2024 Öğrenci Festivali, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. Açılışa Vali Selçuk Aslan, Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, protokol üyeleri, davetli konuklar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Nedim Sözbir, DÜFEST 2024’ün açılışında bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. Bu organizasyonun sadece eğlence odaklı değil, teknolojik, bilimsel ve kültürel etkinliklerle birlikte düşünülmesi gerektiğini belirten Sözbir, gerçekleştirilecek programların bilgi ve öğrenme açısından da Düzce Üniversitesi öğrencilerine yeni fırsatlar sunacağını ifade etti. Pandemi ve doğal afetler gibi zorluklara rağmen Düzce Üniversitesi ailesi olarak birlik ve beraberliği daha da güçlendirdiklerine işaret eden Nedim Sözbir, DÜFEST 2024’ün düzenlenmesinde emekleri olan iç ve dış paydaşlara, sponsorlara teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı. Vali Selçuk Aslan, Düzce Üniversitesi’nin yeniden hayata geçirdiği DÜFEST 2024’ün hayırlı olmasını temenni etti. Dünyada ve ülkemizde yaşanan olağanüstü durumlar nedeniyle uzaktan eğitim modelinin geliştirildiğini ve sosyalleşmede geri kalındığını söyleyen Aslan, DÜFEST’in; yeni bir başlangıç olması, kültürel iklimin gelişmesi ve sahiplenme duygularını artırması açısından önemli bir etkinlik olduğunu sözlerine ekledi. Bilim, kültür ve sanatın içe içe olduğu bu organizasyonda, şehrin sanayi kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve kamu kurumlarının da stantları olduğunu ifade eden Selçuk Aslan, 5 gün süresince Düzce Üniversitesi öğrencilerinin güzel hatıralar biriktireceğini ve faydalı fırsatlar elde edeceğini dile getirdi. Vali Aslan, Rektör Sözbir ve protokol üyeleri tarafından DÜFest 2024 açılış kurdelesinin kesilmesiyle devam eden programda, Kültür Sanat ve Dans Topluluğu öğrencileri de halk oyunları gösterisi gerçekleştirdi. DÜFEST 2024 açılış programı, Düzce Üniversitesi’nde kurulan tanıtım stantlarının ziyaret edilmesiyle son buldu.
Örnek gösterilen merkezdeki anneler, günlerini kutluyor
12 Mayıs 2024 Pazar - 11:49 Örnek gösterilen merkezdeki anneler, günlerini kutluyor İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye’ye örnek sosyal sorumluluk projeleri arasında gösterilen ve Düzceli hünerli girişimci kadınları bir araya getiren Kadın Emeği Merkezi, Anneler gününü kutladı. Düzce’de kadınların yaptığı el emeği göz nuru ürünlerin üretimi ve pazarlanması için Düzce Valiliği, Özel İdaresi ve Ticaret İl Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirilen Kadın Emeği Merkezi, İçişleri Bakanlığı tarafından da Türkiye’de örnek sosyal sorumluluk projesi olarak gösterilmişti. Halen 35 kadın girişimcinin bulunduğu merkezde 4 tane de kadın kooperatifi yer alıyor. Hünerli kadınların el emeği göz nuru ürünlerini göstermek, ürünlerini üretmek için yer sağlayan, üretilen ürünlerin de hem ulusal hem de uluslararası pazara satışına imkanı sağlayan Düzce Kadın Emeği Merkezi, anneler gününü kutladı. “Kadınların her birine umut olmak gerçekten çok güzel” Düzce Kadın emeği Merkezi hakkında bilgiler veren Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Öğütlü Alayıldız, “Burası Türkiye’de örnek sosyal sorumluluk projelerinden birisi. Merkezimizde 35 kadın girişimci, 4 kadın kooperatifi yer alıyor ve sayımızda her geçen gün çoğalıyor. Burada kadınların her birine umut olmak gerçekten çok güzel. Düzce Valiliği destekleriyle yürüttüğümüz projemiz her geçen gün gelişerek devam ediyor. Burada kadınlarımız dijital eğitimden sosyal medya eğitimlerine dikiş nakış kurslarından aklınıza gelen bütün kurslarımızdan faydalanabiliyorlar. Komisyon kabul ederse komisyondan sonra buradaki dükkanlara yerleşiyorlar. Biz anneler günü heyecanı içindeyiz. Bu kadar annenin olduğu bir merkezde anneler günü heyecanı bizleri de sardı. Biz bütün Düzcelileri Anneler Günüde merkezimize bekliyoruz. Bir kadın, bir umut diyoruz. Herkesi bekliyoruz. Şu anda kadın emeği merkezinde 35 kadınımız var ve 1 ay içinde bu sayı 2’ye katlanacak. Her geçen gün dükkan sayımız ile birlikte kadın girişimcilerimizin sayısı da artıyor. Şu anda 1 dükkanda 3 kadınımız bulunuyor. Biz 1 kadın girişimciyi alıyoruz. Yanında 2 kadın girişimci daha veriyoruz. İnşallah bu sayı daha da artacak” dedi.
Filistin’de hayatını kaybeden kadınlara ‘Anneler Günü’nde destek
12 Mayıs 2024 Pazar - 11:31 Filistin’de hayatını kaybeden kadınlara ‘Anneler Günü’nde destek DÜZCE (İHA) – Düzce’de Filistin’de yapılan zulme dikkat çekmek isteyen kadın, şehir meydanında savaşta hayatını kaybeden hemcinslerini temsilen koyduğu ayakkabıların içine karanfil bırakarak farkındalık oluşturdu. Anneler Günü bütün dünyada, Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlanırken Düzce’de Özge Yalın Yılmaz isimli genç kadın, İsrail’in Filistin’e uyguladığı zulme dikkat çekmek adına farkındalık çalışması yaptı. Bu çerçevede 15 Temmuz Parkı’na gelen Yılmaz, savaşta hayatını kaybeden hemcinslerini temsilen koyduğu ayakkabıların içine karanfil bıraktı. Yılmaz, meydana koyduğu ‘Filistin’de anneler kan ağlıyor’, ‘Anne olmak hiç bu kadar zor olmamıştı’, ‘Daha kaç annenin yüreği yanacak’, ‘Cennet annelerin ayakları altındadır’, ‘Filistin’de kan ve barut kokusu son bulsun, çocuklar annesiz kalmasın’ yazılı pankartlarla yaptığı çalışmada vatandaşlardan büyük ilgi gördü. “Daha kaç çocuğun annesiz kalması gerekiyor” Anneler gününde farkındalık çalışmasına imza atan Özge Yalın Yılmaz, “Gazze’de ölenlerin yüzde 70’i kadın ve çocuk. Biz bu anneler gününe içimiz buruk giriyoruz. Daha kaç çocuğun annesiz kalması gerekiyor ya da kaç annenin çocuğunu kaybetmesi gerekiyor bilmiyorum ama bu savaşın artık durması gerektiğini düşünüyorum. Annelerimiz daha fazla ağlamasınlar, üzülmesinler. Ayakkabılar Gazze’de ölen annelerimizi temsil ediyor” dedi.
Vali Aslan “Anne hayattır”
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 22:00 Vali Aslan “Anne hayattır” DÜZCE(İHA) – Düzce Valisi Selçuk Aslan, “Annelerimizin değeri, dilimizin dokusunda da gizlidir; Anayasa’dır, Anadolu’dur, Ana kaynağımızdır annelerimiz" dedi. Anneler Gününde bir kutlama mesajı yayınlayan Vali Selçuk Aslan, Anne bir gülümsemeyle büyüyen bir dünyadır. Dünümüz, bugünümüz ve yarınımızdır annelerimiz. Anne bir canın hayat bulduğu en güzel karşılıktır. Anne kalbin bedenin dışında attığı her büyük kelimenin karşılığıdır. Anne güçtür, anne dayanaktır. Anne düştüğün yerden kaldıran, kalkarken dizinin acıdığı yerde kalbi atandır. Anne hem yavrusu için hem de başkalarının yavrularını korusun diye içten edilen dualardır. Anne bir can yanmasın diye bütün canların içindeki merhamettir. Anne sevgisinde sonsuz, yavrusu için gücü sınırsız olandır. Anne bir gülümsemeyle büyüyen bir dünyadır. Anne hayattır. Annelerimiz; Anadolu’nun verimli topraklarında kök salmış, benzersiz bir sıcaklık ve sevgi kaynağı olarak hissettirirler kendilerini. Onlar, yaşamın anlamını şekillendirirler; her biri karanlığımızda ışık, kaybolan yollarımızda en büyük kılavuzumuzdur. Anneler, sevginin en saf ve en güçlü temsilcileridirler. Annelerimizin değeri, dilimizin dokusunda da gizlidir; Anayasa’dır, Anadolu’dur, Ana kaynağımızdır annelerimiz. Annelerinin özverisiyle sevgiyle büyüyen çocuklar, hayata güvenle adım atarlar. Her anında fedakarlık ve özveriyle dolu olan hayatları, topluma ilham kaynağı olmuştur. Onlar, ailelerin ve toplumun temel taşlarıdır, sonsuz sevgi ve saygıyı hak ederler. Her biri, çocuklarına adanmış bir ömrün gönüllü destan yazıcılarıdır. İlk kelime, ilk adım, ilk başarı. Anneler, çocuklarının her derdine şifa ve her mutluluğuna kaynak olarak olmak için dünyanın yükünü çeker, çocuklarıyla baharı paylaşırlar. Anneler fedakarlığın, sevginin, özverinin ve toplumun temelini oluşturan sonsuz ilham kaynaklarıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, Anneler Günü’nün, annelerimizin değerini daha iyi anlamamıza vesile olacağına inanıyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ’Bir anne dünyayı değiştirebilir’ sözünün eşsiz timsali Zübeyde Hanım ve evlatlarını vatan uğruna şehit vermiş annelerimiz başta olmak üzere kendi annem ve dünyanın en güzel rengi olan sevgilerinin gücüyle bütün dünyayı anlamlı, yaşanır ve duyarlı hale getiren tüm annelerimizin Anneler Günü’nü kutluyor, sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler geçirmelerini temenni ediyorum” ifadelerinde bulundu.
Prof. Dr. Erol Güngör vefatının 41. yılında Düzce’de anıldı
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 21:47 Prof. Dr. Erol Güngör vefatının 41. yılında Düzce’de anıldı Türk fikir, kültür ve irfan hayatının ‘altın beyinli adamı’ yakın tarihimizin en büyük mütefekkir ve münevveri Prof. Dr. Erol Güngör, vefatının 41. yılında Düzce’de anıldı. Güngör’ün adını taşıyan Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma töreni ve panelde, Türkiye’nin önde gelen fikir insanları, Erol Güngör’ün düşüncelerini ve ilmi yönünü, eserleriyle birlikte ele alarak anlattı. Türk sosyal bilim camiasının büyük ismi Erol Güngör vefatının 41’inci yılı dolayısıyla Düzce’de anma programı ve panel düzenlendi. Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi ve Kültür Ocağı Vakfı (KOCAV) işbirliğinde hazırlanan anma programı, Prof. Dr. Erol Güngör’ün adını taşıyan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törende bir konuşma gerçekleştiren Kültür Ocağı Vakfı (KOCAV) Başkanı Dr. Ali Ürey, 40 yılı aşan bir dostluğun yolcuları olarak Erol Güngör’ü anmak için bir arada bulunduklarını söyledi. KOCAV’ın kurulduğu günden bu yana Güngör’ü gündemde tuttuğunu kaydeden Ürey, onun fikir ve düşüncelerinin, başta okur-yazar kesim ve gençlik olmak üzere tüm millete ulaşması için çaba sarf ettiklerinden söz etti. Bu maksatla Erol Güngör’ü genç kuşağa anlatmak ve onun anlaşılmasını sağlamak üzere birçok etkinlik gerçekleştirdiklerini kaydeden Ürey, “Erol Güngör’ün kim olduğunu, neden bu kadar önemli olduğunu birazdan hocalarımızdan dinleyeceğiz. Bu vesile ile sıcak ev sahipliği yapan Düzce halkına ve Düzceli öğrencilere, bizim bu salonda bir dost olarak bulunmamızı sağlayan Valimiz Selçuk Aslan’a, Bakanımız Faruk Özlü’ye, Vekilimiz Ayşe Keşir’e, Rektör Yardımcımız İlhan Genç’e teşekkür ediyorum” dedi. “Muhterem bir şahsiyeti anmaya vesile kıldı” Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ise, 1960-70’li yıllarda Türkiye’nin fikir hayatında fevkalade canlılık ve parçalanmışlık olduğunu, ancak filozofların bu ayrı akınları birleştiren önemli insanlar olduğunu kaydetti. Erol Güngör’ün fikirleri ile önemli bir düşünür olduğunu ifade eden Genç, “Faruk Özlü, Kültür Merkezi’ne Erol Güngör adını verdiğinde herkes şaşırmıştı. Ancak Düzceliler de şimdi anlıyor ki çok muhterem bir şahsiyeti, bir filozofu, bir düşünce adamını burada anmaya vesile kıldılar. Ruhu şad olsun” şeklinde konuştu. “Çok daha yakından anlamamız ve anlatmamız gerekiyor” Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ise, Türk düşünce hayatının önde gelen isimlerini Düzce’de ağırlamaktan ve ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduğunu kaydederek, “Başta sosyal psikoloji olmak üzere birçok alandaki düşünceleri ile bizleri etkileyen, düşünce hayatımıza yön veren çok sayıda bilim insanının yetişmesine vesile olan Erol Güngör’ü vefatının 41. yılında saygı, rahmet ve şükranla anıyorum. Bugünkü panelde rahmetli Erol Güngör’ü, başta sosyal meseleler olmak üzere ahlak, cemiyet, sosyal psikoloji, kültür ve milli değerler hakkındaki düşüncelerini konuşacağız. Panelimizin rahmetli Erol Güngör’ün düşünce yapısının çok daha anlaşılmasına vesile olmasını diliyorum. Sadece 45 yıllık bir hayat içinde düşünce iklimimize derin katkılar, etkiler ve izler bırakan Prof. Dr. Erol Güngör’ü çok daha yakından anlamamız ve anlatmamız gerekiyor. Kadim medeniyetimizin bilgi üreten ve ürettiği bilgiyi faydaya dönüştüren bir güzergahta ilerlemesi için çalışmalı, düşünmeli ve bu yönde mesafe almalıyız. Düşünce hayatımızı her zaman canlı tutmaya, sosyoloji ve felsefe gibi sosyal bilimler alanlarına çok daha fazla önem vermeye, ilim adamlarımızı desteklemeye devam etmeliyiz. Düşünce hayatımıza katkı sunan, bize yeni ufuklar açan herkes başımızın tacıdır. Bugünkü panelimizi ülkemizin fikir iklimine katkıda bulunmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’de, Erol Güngör’ü daha çok kitapları ile tanıdığını ve hukuk, felsefe, sosyoloji ve psikoloji gibi farklı alanlarda multidisipliner bir yaklaşım sergileyen Güngör’ün çağının ‘kutup yıldızı’ olduğunu belirtti. “Fikirleri ve eserleri bizim için yön verici oldu” Düzce Valisi Selçuk Aslan ise, Türkiye’de sosyal meseleleri tam ortasından kavramış, sorunu sağa sola çekmeden, eğip bükmeden, doğru bir şekilde tahlil etmesinin Erol Güngör’ü, kıymetli ve mütefekkir kıldığını söyledi. Erol Göngör’ün fikirleri ve eserlerinin kendileri için de yön verici olduğunu anlatan Aslan, “Hayata doğru bakmamıza, kendimiz açısından ilkeler geliştirmemize ve bu ilkeler istikametinde yürümemize vesile oldu” diye konuştu. Erol Güngör’ü her yönüyle anlattılar Anma töreni, panel ile devam etti. Erol Güngör’ün bibliyografyasının okunması ile başlayan panelde, Güngör’ün düşünce ve fikirleri, ilmî yönü, eserleriyle birlikte ele alınarak anlatıldı. Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Tayfun Amman “Medeniyet Kırılması Ekseninde Erol Güngör”, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Akif Okur “Modernleşme Tecrübesi, Erol Güngör ve Dünyamız”, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tahsin Görgün “Erol Güngör ve Türk Üniversitesi”, Düzce Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Yıldız “Erol Güngör’ün Entelektüel Kimliği”, İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi M. Fatih Karakaya da “Teknoloji Değişmesi, Erol Güngör ve Makine Medeniyeti” başlıkları altında konuşmalarını gerçekleştirdiler. Anma töreni ve panel programı, konuşmacılara plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Başkan Özlü “Annelik karşılıksız sevgi ve şefkatin tek kelimelik tanımıdır”
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:53 Başkan Özlü “Annelik karşılıksız sevgi ve şefkatin tek kelimelik tanımıdır” DÜZCE(İHA) – Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, annelik duygusunun doğuştan gelen bir hassasiyet olduğuna dikkat çekerek, tüm annelerin, çevresindeki tüm varlıklara anne şefkati ile yaklaşanların gününü tebrik etti. Başkan Faruk Özlü, dünya çapında yaygın olarak Mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanan Anneler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında şu görüşlere yer verdi: “Hayatımızın ilk anından itibaren ilgisi, sevgisi, fedakarlığı ile yaşamımızı şekillendiren Annelerimizdir. Kadınlara doğuştan gelen bu içgüdüsel yapının hepimizin birer birey olma yolundaki temel etkisini ne şartta olursa olsun inkar etmemiz mümkün değildir. Çünkü sadece bizim medeniyetimizde değil, tüm insanlığın nezdinde en kutsal öğe annedir. Aile olmanın temel direği annelik misyonudur. Tüm dünyada annesiz kalmak zorunda olan çocuklar, çocuk sahibi olamayan kadınların da kendilerini adadıkları bir sevgi odağı mutlak vardır. Anneler Günü sembolik bir anma günü iken annelerimize olan ilgi ve sevgimizin zamansız olması büyük önem taşımaktadır. Özellikle belirtmek isterim ki; bu özel gün vesilesi ile Filistin’de yavrularından koparılan anneleri, annelerini kaybeden küçücük yavrularımızı anne sevgisi ve şefkati ile sarmamız hepimizin sorumluluğu olması gerekir. Annelik, sevgi ve şefkatin tek kelimelik tanımıdır diyebilirsek, kendisini ve sevgisini hayatındaki varlığa adamış tüm hemşehrilerimin Anneler Günü’nü tebrik ediyor, ahrete irtihal etmiş olanlara Allah’tan rahmet diliyorum.”
Bir gün değil her gün annelerin
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:49 Bir gün değil her gün annelerin Düzce Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü, Anneler Günü münasebetiyle dolayısıyla belediyenin hizmet götürdüğü vatandaşlara yönelik bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Düzce Belediyesi, sosyal hayata dair gerçekleştirdiği etkinlikler ve organizasyonlarla gönül belediyeciliğini her hizmeti ile gösterirken, önemli günlere yönelik yaptığı ziyaretlerle de gönüllere dokunuyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, bu doğrultuda Anneler Günü dolayısıyla müdürlüğün evde bakım, sıcak yemek ve temizlik hizmetleri ile yardımcı olduğu annelere yönelik bir dizi etkinlik planladı. Anneler günü için özel hazırlanan ekipler ilk olarak Yasemin Gürbüz’ü ziyaret etti. Kendilerini kapıda karşılayan Gürbüz’ün elini öperek anneler gününü kutlayan ve Başkan Dr. Faruk Özlü’nün selamını ileten ekipleri karşısında gören Gürbüz, “Başta belediye başkanımıza sonra aşçısından yemeği getiren şoföre kadar, beni yıkayan ve evimi temizleyen siz kızlarıma minnet borçluyum. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Çok memnunum. Her gelişinizde dua ediyorum. Haklarınızı helal edin” derken, ekiplerin bir sonraki durağı olan Havva Varol ise “Kimsem yok. Hep sizlerin yolunu bekliyorum. Belediyemize ve başkanımıza çok teşekkür ederim” cümleleri ile anneler gününü kutlayan ekiplerle samimi sohbet gerçekleştirdi. Ekipler, daha sonra sırasıyla müdürlük olarak ev temizliği hizmeti verdikleri Nermin Kara, Hacer Demir ile ev temizliğinin yanı sıra öz bakım ve sıcak yemek hizmeti götürülen Makbule Bayar’ı ziyaret ederek, anneler gününü kutladılar.