YEREL HABERLER - 12 Ocak 2013 Cumartesi 10:44

BAŞKAN KARAHAN İCRAATLARINI ANLATTI

A
A
A
BAŞKAN KARAHAN İCRAATLARINI ANLATTI

Kütahya`nın Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, Eynal Kaplıcaları Restoranda bir araya geldiği basın mensuplarına ilçenin karşı karşıya bulunduğu önemli sorunlarını anlattı.
Akşam yemeğinin ardından 4 yıla yaklaşan görev sürecini de değerlendiren Başkan Karahan, herkese eşit hizmeti hedeflediklerini ve seçim öncesinde vaat ettiklerinin büyük bir kısmını da tamamlamanın hazzını yaşadıklarını kaydetti.
Son üç yılda dördü büyük üç önemli deprem yaşayan Simav`da hayatı normalleştirmek için çok büyük bir gayretin içerisinde olduklarını ve belediyenin imkanlarının önemli ölçüde bu sorunların giderilmesi yönünde harcadıklarını dile getiren Başkan Karahan, sorunların ve sıkıntıların henüz bitmediğine vurgu yaptı.
"20-25 MİLYONLUK SÜRPRİZ VERGİ BORCU"
İlçenin şu an için karşı karşıya bulunduğu en büyük sorunun 1992 yılından bu yana abonelere sundukları jeotermalli ısınmadan kaynaklanan 20-25 milyonluk sürpriz vergi borcu olduğunu anlatan Başkan Karahan, ``Belediyenin bu işten para kazandığı iddia edilerek kurumlar vergisi mükellefi olmasını ve bu vasıtayla da vergilendirilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Nisan-2012`den bu yana bu vergi borcunun derdi ile uğraşmaktayız. 1992 yılından bu yana bu enerjiyi biz ilçemizde kullanıyoruz. Muafiyet kapsamında ve teşvikle beraber kullanıyoruz. Aldığımız malzemelerin KDV`sini ödemiyoruz. Borular olsun gerek iş makineleri olsun kurumlar vergisinden muafiyetimiz var. Şimdi 5520 sayılı Vergi Usul Kanununun 4.cü maddesinin I bendinde diyor ki, ``Kanal boru içerisinde dağıtımı yapılan su işletmeleri bundan muaftır. Burada soğuk, sıcak gibi bir ibare bulunmamaktadır. Biz de bu kapsamda muafiyetlerden dolayı ilçemize büyük hizmetler getirmişiz. Gelirler Genel Müdürlüğü yayınladığı tebliğde bundan içme suyu anlaşılmalıdır diyor. Bu durumu Maliye Bakan Yardımcımız Sayın Abdullah Erdem Cantimur`a götürüp maruzatımızı anlattık. Bakan Yardımcımız Sayın Cantimur bu kapsamda gerekli çalışmaları yapıyor. Bizde muafiyet kapsamında insanlarımıza daha fazla hizmeti hedefliyoruz. Aksi olursa Allah korusun, Simav Belediyesi 20-25 milyon gibi bir vergi yükü ile karşı karşıya gelecek. Böyle bir vergi gerçekleşirse belediye bunu bütçesinden değil vatandaşa yansıtarak ödeyecektir. Dolayısıyla belki bugün için metrekaresini 1 liraya kullandığımız jeotermal enerji 2 lira olacak. Tamamen halka yansıyacak. Biz bunun böyle olmasını istemiyoruz. Bakan Yardımcımızdan gerekli desteği alacağımıza inanıyoruz. Bize bu konunun en kısa sürede çözüme kavuşturacağını bildirdi. Bekliyoruz. Simav`da böylece büyük bir yükten arınmış olur. Hizmetlerimize kaldığımız yerden devam ederiz`` dedi.
"EN BÜYÜK SORUN HASTANE"
Simav`a yeniden yapılacak Devlet Hastanesinin yeri ile ilgili tartışmaların 1,5 yılı aşkın bir süredir sürdüğünü ve bu yüzden de inşaata bir türlü başlanamadığına vurgu yapan Başkan Karahan, ``Hastanenin yapılamaması yüzünden hemşerilerimiz büyük sıkıntılar çekiyor. Eskiden her türlü tedavisini ayağında üstelik kaliteli bir şekilde yaptırabilen vatandaşlarımız şimdi fiziki yetersizlikler yüzünden başka il ve ilçelere sevk ediliyor. Bunun sıkıntısını hep birlikte çekiyoruz`` dedi.
Karahan şunları kaydetti: ``Simav`ın en büyük sorunu hastane yer meselesi. Bu konu da biz üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Hastanenin doğru yere yapılması noktasında tartışmalar var. Biz doğru yere yapılacağına ve bu sorunun en kısa sürede çözüleceğine inanıyoruz.``
"İMAM HATİP LİSESİ`NİN SİMAV YERİNE BİR BELDEYE YAPILMASINI ŞIK BULMUYORUZ"
Simav`ın bir başka önemli sorununun Simav`a yapılması planlanan Bin 200 öğrinci kapasiteli İmam Hatip lisesinin ilçeye bağlı Demirciköy ile Beyce beldeleri arasında kalan meraya yapımının söz konusu olduğunu ifade eden Başkan Karahan, bu uygulamanın hem ilçeye, hem öğrencilere hem de öğrenci velilerine büyük zararlar vereceğini kaydetti.
Simav haricinde başka bir yere yapılacak İmam hatip Lisesinin ilçeye ekonomik açıdan da çok büyük zararlar vereceğini dile getiren Başkan Karahan,``Okullar ilçe merkezinde ve yürüyüş mesafesindeki yerlere olmalıdır. Simav`da şehrin dışına yapılan Endüstri Meslek lisesinde bunun zorluklarını görüyor ve çocuklarımız bu zorluğu yaşıyorlar. İmam hatip lisemiz de bunun gibi ilçe merkezine uzak bir yere yapılırsa bunu şuk bulmayız. Şehir merkezinde alternatif alanlar varken Demirciköy ile Beyce arasında kalan bir meraya Bin 200 kapasiteli okul yapmayı belediye başkanı olarak ben uygun bulmuyorum. Eğer İmam Hatip Lisesi bu bölgeye yapılırsa ulaşım problem olur, bir çok öğrencimiz ve bunların velisi mağdur olacak. Ben belediye başkanı olarak bu uygulamanın yanlış bir uygulama olduğunu, eğer bundan dönülebiliyorsa İmam Hatip Lisemizin şimdiki yerine ve çevresindeki 4 bin metrekarelik alanın da katılımı ile yapılmasından yanayım. Bin 200 öğrenci kapasiteli okulumuzun şehir dışına çıkarılması hakikaten hem öğrencilerimize hem de velilerimize ekonomik ve fiziki anlamda büyük zararlar verecektir. Öğrencilerin kontrolü zorlaşacaktır. Huzuru bozulacaktır. Gözden ırak olan bir yerde beklenmedik olaylar meydana gelebilir. Bunları da göz ardı etmemek gerekir. İmam Hatip Lisemizin karayollarının bulunduğu alan da katılarak bu bölgeye yapılması en büyük temennimiz arzularımızdan bir tanesidir. Bizim buna yapacağımız bir katkı varsa belediye olarak biz buna her zaman hazırız.Bugün itibariyle Cumhuriyet Meydanı dediğimiz eski hükümet binasının önüne başlıyoruz, 40 araçlık otopark ihalesi yapıldı bitti. yer teslimi ufak bir hafriyat yaptıktan sonra yapılacak Nisan ayı sonu itibariyle de bitmiş olarak ve biz meydan üst düzenlemesine geçeceğiz Simav`a yakışır Avrupai bir meydan istiyoruz. Cumhuriyet Meydanını trafiğe kapatacağız sergi bahçesi haline getireceğiz ve insanlarımız 24 saat huzur bulduğu manifaturacılar çarşısıyla beraber kapalı çarşı noktasında bütünleştirerek insanlarımızın 24 saat gezebildiği eğlenebildiği bir meydan olarak düzenleyeceğiz. Eğer belediyenin önündeki Halil Ağa camisi Vakıflar ile hallolursa onu da bu meydanın içine katarak bir bütünlük halinde eski hükümet meydanı ile Belediye meydanı arasında kalan bütün adayı gezilebilir bir sergi bahçesi haline dönüştüreceğiz Bu Simav`ın hem ekonomisine hem esnaflarımızın ekonomisine bir gelir getirecek , Kaplıcalarımıza gelen turlar her geldiğinde manifaturacılar çarşımıza helvacılar çarşımıza mutlaka uğruyor. Böyle bir çarşımız olduğunda gelen turlarımız buraya mutlaka uğrayacak. Bu hem esnaflarımızın işini düzeltecek hem de Simav`ın tanıtımında daha öncü bir rol üstlenecek diye düşünüyoruz. Bütünselliği sağlayacağız."
"JEOTERMALLİ ISINMADA HEDEF BÜYÜTTÜK"
Sorunların yanı sıra 2013 hedeflerini de açıklayan Başkan Karahan, jeotermalli konut ve işyeri ısıtmasında hedef büyüttüklerini kaydetti. Karahan şunları kaydetti:
`` Jeotermal enerjideki çalışmalarımızda devam ediyor, Üniversitemize geçen Perşembe günü enerjiyi verdik Bu gün KYK yurdu ile bir protokol imzaladık 20 gün içerisinde enerjiyi oraya da akıtacağız Şu anda Esenevlerdeki çalışmalarımız devam ediyor oraya da Ocak 25 itibariyle suyu akıtacağız, şu anda bir sıkıntımız yok. Oradan Kekliktepe Mahallesine, ardından da Değirmenciler Mahallesindeki çalışmalarımız kış boyu kar kış demeden çamur yağmur demeden devam edecek. Jeotermal servisimiz özverili bir şekilde çalışıyor. Temiz ve ucuz enerji jeotermali ilçenin en uç noktasına kadar taşımakta kararlıyız.Bizimde zaten programımızın en büyük hedeflerinden bir tanesi bu diye düşünüyoruz."
"KÜLTÜR SARAYIMIZIN YAPIMINA YAKINDA BAŞLIYORUZ"
Simav`a yeni yatırımlar kazandırmayı amaçladıklarını ifade eden Başkan Karahan, 2013 yılında Kültür sarayı inşaatına da başlanacağı müjdesini verdi. Karahan bu hususta şunları söyledi: ``Önümüzde yapacağımız önemli işlerden biriside Kültür Sarayı.Önümüzdeki günlerde Kültür Sarayımızın temelini atmış olacağız.Yine Eynal Kaplıcalarında yıkılan aşağı otel olarak adlandırdığımız otelimizin proje ihalesine çıkıyoruz. Projelerini hazırladıktan sonra 10 bin metrekare kapalı alanda 150 yataklı 90 odalı bir oteli inşa edeceğiz.``
"BELEDİYEMİZE YENİ BİR HİZMET BİNASI KAZANDIRACAОIZ"
19 Mayıs 2011`deki 5.9`luk depremde hasar gören Belediye Hizmet Binasının yerine PTT`nin karşısındaki eski Halk Eğitim Merkezi`nin olduğu yere yeni ek hizmet binası yapmayı planladıklarını ifade eden Başkan Karahan, ``Kültür sarayımızın projesi şu anda çizim noktasında. 4 katlı hizmet binamızın temelini bahar aylarıyla beraber atacağız.Yeni hizmet binamızda Belediye Meclis Salonu, Toplantı Salonu, Nikah Salonu Düğün salonu olacak. Ayrıca Belediye Başkanlık protokol katı olmak üzere Kültür Sarayı ile bütünleşecek bir yapıyı inşa ederek insanlarımızın en büyük ihtiyacını hissettiği düğün salonu noktasında bir ihtiyacı daha cevap vermiş olacağız. Biz bu yaz boyunca Simav`a 6 tane düğün yapılacak alan hazırlıyoruz .Bunlardan ikisi Eynal Kaplıcalarında olacak. Eski Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü binasının olduğu yerde olacak. Aşağı Düğün Salonu ile Yukarı Düğün Salonu zaten vardı.2 tanede Leylek küründe kır düğünleri yapılabilecek hem restoran hem kafeteryanın Mayıs ayı itibariyle kullanıma hazır hale gelecek. Önümüzdeki yaz 6 noktada vatandaşımızın düğünlere cevap verebilecek sahası ve imkanı olacak.Vatandaşlarımızın geçen yıl en çok sıkıntı yaşadığı konu düğün salonuydu. Bu sene bu problemi çözmüş olacağız"şeklinde konuştu.
"SİMAV`IN ŞANTİYEYE DÖNDÜОÜNÜ GÖRECEKSİNİZ"
2013 yılında belediye olarak gerçekleştirecekleri yatırımlarla ilçenin adeta bir şantiyeye dönüşeceğine vurgu yapan Başkan Karahan, ``Simav`ın şantiyeye döndüğünü göreceksiniz. Belediyemiz halkımızın hizmetinde. Elinden gelen bütçesi ve gücü ölçüsünde insanlarımızın hizmetine koşmaya devam ediyoruz. Bundan sonra da devam edecek" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.
Bitlis Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun vefatının 5. yılında Bitlis’in Ahlat ilçesinde anıldı. Ahlat ilçesinde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun anısına “Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun” anma programı düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği tarafından düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra konuşma yapan Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, “Haluk Dursun’un hatırasına sahip çıkan bu anlamlı program dolayısıyla sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemizin yetiştirmiş olduğu mümtaz bir ismi anmak üzere buradayız. Prof.Dr.Haluk Dursun’u ebedi aleme uğurlayalı tam 5 yıl oldu. Van Erciş’te kendi aracıyla seyir halindeyken meydana gelen elim bir trafik kazası sonucu maalesef hocamızı 19 Ağustos 2019 tarihinde kaybettik. Kültür birikimi ve hitabetiyle araştırmayı, bildiğini ve gördüğünü meraklısına aktarmayı seven, hayatını görevine adayan bir bilim insanıydı. Ahmet hocamızı bir kez daha rahmetle, özlemle, şükranla yad ediyorum. Değerli ailesine, dostlarına, mesai arkadaşlarına tekrar başsağlığı diliyorum. Rabbim Haluk hocamızdan razı olsun, mekanı ali olsun. Bu anlamlı buluşmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Ardından konuşan AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, “Gerçekten bir ideal, ülkü ve niyet uğruna yola koyulanlardandı Haluk hoca ve bugün bizi burada bir araya getirdi. Bunu da yaparken bir mekan ve bellek ilişkisi kurmaya yönelik en önemli noktalardan birinde Ahlat’ta bizleri buluşturdu. Gerçekten nereden geldik nereye doğru yürüyeceğiz duygusunu bize pekiştirebilecek bir noktada bir araya gelmiş olduk” ifadelerini kullandı. MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy’da, “Ahlatın maneviyatıyla gençliğin enerjisini bir araya getiren bu tarihi ve bu mukaddes şehirde Kubbet-ül İslam’da sizlerle beraber olmaktan tarihe adanmış, adanmış olduğu bir ülküsünde yol yürürken rahmeti rahmana kavuşmuş değerlerimizi anma vesilesiyle sizlerle olmaktan bende kıvanç duyuyorum. Ahlat’ı anlamak, tanımak ve bu değerler etrafında dertlenen Ahmet Haluk Dursun profili, şahsiyetleri, onun etrafında neşet etmiş yetiştirmiş olduğu gençlerin yeniden filizlenmesine iklim oluşturmaktır. Bizim muradımız ve mefkuremiz budur. Siyasetten de, devlet hayatından da anladığımızda budur, bu olmalıdır. Bu sebepten dolayı bugün bu saatte bu salonu dolduran her bir arkadaşım bu atmosferin bir parçası olmuştur. Bu programın hayat bulmasında dertlenerek Ahmet Haluk Dursun hocanın derdini kendine dert ederek yola çıkıp kamu imkanlarıyla bu iş yürümüyorsa milletle yürüyebiliriz, dernekleşiriz diyerek devletimizin kapısını çalarız diyerek yolculuğa başladı. Bugünün anlamını bir bütün halinde program bitene kadar hissedip yaşayalım” şeklinde konuştu. Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ferit İzci ise, “Bizim medeniyetlerimiz başka medeniyetlere benzemez. Bizim medeniyetlerimiz işte böyle şahsiyetler ve gençler üzerine inşa edilmiş ilelebet varlığını devam ettirecek medeniyetlerdir. Başka medeniyetlerin hayal bile edemeyecekleri zirvelere çıkmış olan ecdadın nesilleriyiz. Hayatını bu şekilde mücadeleyle geçiren başta sayın Ahmet hocamız olmak üzere bu ülkede ve coğrafyada yetişmiş değerlerli şahsiyetlere huzurlarınızda saygıyla ve minnet duyuyorum” dedi. Düzenlenen program hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Derneği Başkanı Doğan Güngör, “Kültür ve Turizm Bakan yardımcısıyken çok sevdiği Ahlat’ı ziyaretinin hemen sonrasında geçirdiği trafik kazasıyla hayatını kaybeden Prof.Dr.Ahmet Haluk Dursun hocayı anmak, Ahlat’ı anlatmak ve gençlerle hemhal olmka için buradayız. Dernek olarak hocamızı anmak üzere yaptığımız ikinci program. İlkini Çanakkale’de yine tarihimizin müstesna mekanlarından birinde, bugünde Ahlat’ta yaptık” dedi. Anma programına katılan Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kızı Nilay Dursun’da duygularını şöyle ifade etti; “Babamın hayatının son yıllarında özellikle çok önem verdiği Anadolu Tarih ve Kültür Birliği projesinin yaşatılıyor olabildiğini görmek gerçekten çok mutluluk verici. Yıllar önce babamın vefatından sonra tanıştığım bu değerli ekiple 5.yılında da bu tarz etkinliklerle bir araya gelmeyi sürdürüyoruz. Babamı anmayı, onun öğretilerini, gençlere aktarmaya çalıştığı bilgileri bir arada tekrar hatırlayarak belki yeni kitlelere aktarmaya çalışıyoruz. Bu gerçekten çok önemli. Dolayısıyla bu etkinliklerde desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi Kenan Toprak Çatkın’da, “Ahlat’a ikinci gelişim. Bundan önce de bir program aracılığıyla gelmiştim. Haluk hoca bizde çok önemli ve derin etkiler bıraktı. Zaten bu etkileri panelimizde de anlatacağız” dedi. Yapılan konuşmaların ardından program Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği Musiki Grubunun Haluk Dursun’un sevdiği müzikleri seslendirmesiyle devam etti. Arından Ahmet Haluk Dursun hocayla anısı olan çeşitli üniversite öğrencilerin paneli ve BEÜ öğretim üyesi Doç.Dr.Hasan Buğrul’un Ahlat’taki tarihi mezar taşları üzerindeki övgü içerikli yazılar adlı sunumuyla program sona erdi. Anma programı sonunda toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. Ahlat Halk Eğitimi Merkezi konferans salonunda düzenlenen anma programına Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, Bitlis İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, Bitlis İl jandarma komutanı Tuğgeneral Eyüp Subaşı, bazı kurum amirleri, çok sayıda akademisyen, yazar, eğitimci ve öğrenci katıldı. Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kaza sonucu vefatı 2019 yılında Malazgirt Zaferi’nin 948. yıl dönümü etkinlikleri öncesi Ahlat’ta gezi ve incelemelerde buluna merhum Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, buradaki incelemeleri sonrası kara yoluyla Van’a hareket etmişti. Dursun’un içinde bulunduğu araç, Erciş’in Bayramlı Mahallesi yakınlarında kaza yapmış, kazada Ahmet Haluk Dursun hayatını kaybetmişti.