SAĞLIK - 30 Nisan 2024 Salı 12:51

Tiroid bezinin az ya da fazla çalışması farklı sağlık sorunlarına yol açabiliyor

A
A
A
Tiroid bezinin az ya da fazla çalışması farklı sağlık sorunlarına yol açabiliyor

Tiroid bezi az ve ya fazla çalışması halinde farklı sağlık sorunlarının yaşandığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin, kanserle karşılaşılması halinde de endişe edilecek bir durumun olmadığını belirtti.



Tiroid bezi hakkında bilgiler veren Denizli Özel Tekden Hastanesi doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin, tiroid bezinin nefes borusunun etrafını saran 20 gram ağırlığında endokrin bir bez olduğunu söyledi. Tiroid hormonunun vücuttaki metabolizmayı hızlandıran önemli bir hormon olduğunu ifade eden Op. Dr. Tekin, “Tiroid bezi az çalışıyorsa halsizlik, yorgunluk, kilo alımı,vücuda ödem görülür ve vücut yavaş çalışır. Tiroid bezi fazla çalışırsa, vücutta hızlı çalışmaya başlar. Kalp çarpıntısı, aşırı terlemeler, saç dökülmeleri hatta bazı hastalarda geçmeyen ishal durumu yaşanabilir” dedi.



“Tiroid kanseri ameliyatı kolay bir ameliyattır”


Hastadan alınan biopsilerde kanser hücresine rastlanılması halinde korkulacak bir durumun olmadığını ifade eden Op. Dr. Tekin, “Diğer kanserler gibi ölümcül olmadığı için bizi fazla korkutmaz. Bizim açımızdan kolay bir ameliyattır. Buradaki tiroid dokusunu ameliyatla alıyoruz. Tiroid bezini salgıladığı hormonu dışarıdan günde bir, ilaç olarak verip, eksikliği yerine koyuyoruz” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Diyanet İşleri Başkanlığından "Diyanet yöneticilerine her gün etli yemek var” başlıklı habere ilişkin açıklama Diyanet İşleri Başkanlığı, bir gazetede yayınlanan "Diyanet yöneticilerine her gün etli yemek var” başlıklı habere ilişkin açıklama yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Başkanlığımız yemekhanesinde personelimize verilen öğle yemeği ücretleri Yemek Servisi Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Mevcut durumda öğle yemeği maliyeti 100 TL civarında olup, bu rakam piyasa koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Başkanlığımız yemekhanesinde yemek yiyen memurlar için devlet katkısı + memur katkısı alınarak yemek hizmeti verilmektedir. 4/D kapsamında görev yapan daimi işçiler için ise yemek ücretleri günlük net 143.69 TL olarak işçi personele nakit olarak ödenmektedir. Bu itibarla, daimi işçiler kendilerine günlük net olarak ödenen 143.69 TL yemek ücretinin 100 TL’sini yemek hizmeti aldıklarında ödemektedirler" denildi. "Görüldüğü üzere, devletin yemek yardımı olarak vermiş olduğu ücretin altında bir rakam işçi personelden tahsil edilmektedir. Bu itibarla, işçilere, üst düzey yöneticilerden daha yüksek fiyata yemek verildiği iddiası, gerçek dışıdır" ifadeleri kullanılan açıklamada, "Nitekim diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki uygulamalarla ilgili mevzuat araştırıldığında haberin ne kadar yanlış ve gerçeklerden uzak olduğu açıkça görülmektedir. Ayrıca haberde iddia edildiği gibi üst düzey yöneticiler için farklı yemek menüsü hazırlanması da söz konusu olmayıp Başkanlık Merkez Teşkilatındaki tüm personel için tek menü verilmektedir" denildi.
Aydın Sokakta sağlık hizmetine yoğun ilgi Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, Ege Bölgesi’nin turistik ilçesi Kuşadası’nda, sağlık hizmetlerini sokağa taşıdı. Bu kapsamda sahil bandında kurulan istasyonlarda, kent sakinlerinin tansiyon, şeker, kilo ve boyları ölçüldü. Görevliler tarafından çeşitli hastalıklar hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek amacıyla Kuşadası’nda bulunan İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı’nda istasyonlar kurdu. Doktor ve hemşirelerin görev yaptığı istasyonlarda, kent sakinlerinin ücretsiz olarak tansiyon, şeker, boy ve kilo ile yağ ölçümleri yapıldı. İstasyonlara gelen vatandaşlar bire bir görüşme yapılarak ve el broşürleri aracılığıyla sağlıklı beslenme, kanser, teknoloji bağımlılığı, gebelik ve çocuk izlemi gibi konularda bilgilendirildi. İlk yardım istasyonunda ise Kuşadalılara cansız manken üzerinde uygulamalı bir şekilde heimlich manevrası ve boğulmalara karşı nasıl müdahale edileceği gösterildi. Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri de (UMKE) kurdukları sahra çadırında, afet durumlarında yaptıkları müdahaleleri tanıttı. Yoğun ilgi gören etkinlik memnuniyetle karşılandı. Kurulan istasyonlarda tansiyon ve şeker ölçümü yaptırdığını belirten Hüseyin Dursun, “Bence çok faydalı bir uygulama olmuş. Daha sık yapılması lazım. Mesela yaşım gereği kolon kanseri risk grubunda olabileceğimi öğrendim. Hafta içi gidip hemen gerekli kontrollerimi yaptıracağım” dedi. İstanbul’dan Kuşadası’na geçen sene taşındığını ifade eden Fatma Gül ise, “Büyükşehirlerde maalesef bu tür etkinliklerle karşılaşmıyoruz. Bizim insanımız doktordan hep kaçıyor. Bugün sağlık konusunda çok faydalı bilgiler edindim. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ederim” diye konuştu. İlçe Sağlık Müdürü Başak Durmuş Öztürk de, “Sağlık, her bireyin en önemli varlığı. Sağlıklı bir toplum için birlikte hareket etmek çok önemli. Sağlık Müdürlüğü olarak, sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek amacıyla bugün, ilçemizde bir günlük etkinlik düzenledik. Etkinliğimizde, sağlık kontrolünden bilgilendirici sunumlara kadar pek çok faaliyet vardı. Kuşadalıların gösterdiği ilgi de bizleri çok memnun etti” dedi.