Yerel Haberler
Çorum
8 medeniyete ev sahipliği yapan Çorum Müzesi’nde fotoğraf sergisi açıldı 17 Mayıs 2024 Cuma - 19:02:28 Müzeler Haftası etkinlikleri çerçevesinde "Anadolu’nun Topkapı Sarayı" olarak ve 8 medeniyete ev sahipliği yapan Çorum Müzesi’ni anlatan fotoğraf sergisi açıldı. 1914 yılında hastane olarak inşa edilen ve ardından okul olarak hizmeti veren 110 yıllık bir geçmişe sahip Çorum Müzesi, Türkiye’deki sayılı mimari eserler arasında yer alıyor. Bir zamanlar yakalandıkları hastalıklara şifa arayanların akın ettiği, ardından öğrencilerin gelecek hayallerinin şahidi olan tarihi bina 1984 yılında çıkan yangında kül olurken 2003 yılında müzeye dönüştürüldü. Küllerinden yeniden doğan tarihi binanın hikâyesinin anlatıldığı fotoğraf sergisinin açılışına Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Naim Çetinkaya, İl Kütür ve Turizm Müdür Yardımcısı Osman Keser ve öğrenciler katıldı. Programda bir konuşma yapan Vali Zülkif Dağlı, Çorum’un 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatarak, bunun kent için önemli bir değer olduğuna dikkat çekti. Hattiler, sonrasında Hititler ile diğer medeniyetlerin bu topraklar üzerinde önemli bir medeniyet kurduğunu anlatan Vali Dağlı, “Daha sonra Horasan’dan Türkler bu topraklara medeniyetleriyle birlikte geldik. Nasıl geldik, Hacı Bektaşı Veli ile geldik. Ahi Evran ile geldik. Somuncu baba ile geldik. Çorum’da bu konuda nasipli bir kentimiz. Çorum’da sağımıza bakıyoruz, koruyucu gibi Elvan Çelebi’yi görüyoruz. Kuzey’de Koyun Baba’yı görüyoruz. Güney’de Abdalata, Alaca’da Hüseyin Gazi’yi görüyoruz. Yüz yıllardır insanlarımızı aydınlatan bu değerlerle yaşıyoruz. Bu değerler bizim mefkuremizi, kültürümüzü, medeniyetimizi oluşturuyor. Anadolu ruhu bu. Anadolu medeniyeti bu. Çorum’da göreve başladıktan iki gün sonra müzemizi gezdim. Çok güzel ve çok önemli değerleri eserlere ev sahipliği yapıyor. Alacahöyük ve Boğazkale müzelerimizde aynı öneme sahip. Çorum’un sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin tanıtımına önem vermeliyiz” dedi. Müze Müdürü Metin Çakar ise, 1914 yılında yapılan Çorum Müzesi’nin çeşitli kurumlara ev sahipliği yaptığını belirterek, "1988 yılında müze binası ciddi bir yangın geçirdi. Uzun süre virane olarak kaldıktan sonra yapılan restorasyon sonucu 2003 yılında müze olarak hizmet vermeye başladı. Müzemizin 1914 yılında yapıldığı yıl ilk çekilen fotoğrafından bugüne kadar geçirdiği süreci bir sergide birleştirdik. Tüm ziyaretçileri Müzeler Günü’nde sergimizi gezmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu. Programda Müze araştırmacısı Çiğdem Acar, "Müzede Eğitim Faaliyetleri” konulu bir sunum yaparken, Vali Dağlı Taş Mektep adlı kitabını yayınlayan metal sanatçısı Hasan Tuluk’a teşekkür plaketi verdi. Programda Osman Taşçı’da Hitit Gitarı adlı müzik dinletisi sundu.
17 Mayıs 2024 Cuma - 17:31 Çorum Belediyesi ile Gimhae belediye arasında iki işbirliği protokolü imzalandı Çorum’un kardeş şehri Gimhae Belediye Başkanı’nın daveti üzerine Güney Kore’ye giden Çorum heyeti resmi temaslarını sürdürüyor. Ziyaret kapsamında Çorum’un tanıtım ve bilimsel çalışmalara katkı sağlayacak iki önemli iş birliği protokolüne imza atıldı. Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Çorum Belediye Başkan Yardımcıları Zübeyir Tunce ve Fatih Özüyağlı ile Belediye Strateji Geliştirme Müdürü Talat Tekin 07 Ekim 2024 - 02 Şubat 2025 tarihleri arasında Gimhae Ulusal Müzesi’nde 229 adet Hitit eseriyle açılacak Hitit Özel Sergisi protokol anlaşması ve bir dizi resmi ziyaret için Güney Kore’ye gitti. Çorum heyetine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz de eşlik etti. Kardeş Şehir Gimhae Belediye Başkanı Hong, Tae Yong ve Güney Kore Gimhae Ulusal Müzesi Genel Müdürü Yoon, Hyung Won ve Gimhae heyetinin de katıldığı törende, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çorum Belediyesi, Gimhae Belediyesi ve Güney Kore Gimhae Ulusal Müzesi arasında protokol imzalandı. Ziyaretler kapsamında ayrıca Hitit Üniversitesi ile Güney Kore İnje Üniversitesi arasında da işbirliği protokolü imzalandı. Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ve Güney Kore İnje Üniversitesi Rektörü Jeon, Min Hyon arasında imzalanan protokol kapsamında iki üniversite arasında bilimsel araştırmalarda işbirliği, öğrenci ve hoca değişimi projesi uygulanacak. Kardeş şehir Gimhae’ye verimli bir ziyaret gerçekleştirdiklerini vurgulayan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın “Başta Gimhae Belediye Başkanımız Hong, Tae Yong olmak üzere burada bizlerle çok yakından ilgilendiler ve üst düzey misafirperverlik gösterdiler. Kendilerine heyetim adına teşekkür ediyorum. Şehrimiz adına oldukça verimli bir ziyaret gerçekleştirdik. İlimizin kültürel turizmine, bilimsel çalışmalarına önemli katkı sunacak iki ayrı protokole imza attık” dedi. İmzalanan protokollerin, Çorum’a hem kültürel hem de akademik alanda önemli katılar sağlayacağını dile getiren Başkan Aşgın, “Kardeş şehir Gimhae ile kurduğumuz bu güçlü bağlar, gelecekte de devam edecek ve yeni iş birliklerinin kapısını arayacaktır. Emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyor, bu iş birliklerinin ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. Gimhae Ulusal Müze heyeti Çorum’a gelecek Başkan Aşgın, önümüzdeki günlerde Güney Kore Gimhae Ulusal Müzesi Genel Müdürü Yoon, Hyung Won başkanlığında müze yetkilileri ve uzmanların yer aldığı heyetin bir dizi ziyaret için Çorum’a geleceklerini de açıkladı.
Anne ve anne adayları kep atarak mezuniyet heyecanı yaşadı
14 Mayıs 2024 Salı - 19:24 Anne ve anne adayları kep atarak mezuniyet heyecanı yaşadı Hitit Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Anne Üniversitesi programına katılan anne ve anne adayları törenle diplomalarını aldı. Meslek Yüksek Okulları Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda düzenlenen mezuniyet töreninde konuşan Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Anne Üniversitesi projesinin üniversitelerin topluma hizmet alanındaki etkilerine çok güzel bir örnek olduğunu söyledi. Anne Üniversitesi adında birçok etkinlik bulunmasına rağmen içeriğinin bu kadar dolu hedefe uygun olduğu az etkinlik bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nurcan Baykam, bugüne kadar Çorum’daki anne ve anne adaylarına yönelik düzenlenen programı bu yıl Vali Zülkif Dağlı’nın önerisiyle Alaca, Bayat, Boğazkale ve Laçin ilçelerindeki anne ve adaylarına yönelik düzenlediklerini açıkladı. Anne Üniversitesinin temel amacının kadınların kişisel gelişimlerine katkı sağlamak olduğunu anlatan Baykam, “Aile içi iletişim, ebeveynlik, çocuklarla iletişim gibi konularda destek vermekti. Anne Üniversitesi öğrencileri gördükleri eğitimle hayatlarında iyileştirme sağlayacak kazanımlar elde etmekte, bunun yanı sıra bilimsel deneyimlerini artırdıklarını çağımız bilgi kirliliği içerisinde doğru bilgiye ulaşmanın yolunu öğrendiklerini fark etmekte bunu bize geri dönüş olarak bildirmekteler. Ailenin eğitimi içinde önemli bir kaynak olan annelerimizin doğru bilgiye bilimsel yöntemlerle ulaşması toplumunda topyekün eğitilmesine vesile olmaktadır” dedi. Annenin ailenin temel taşı olduğunu vurgulayan Vali Zülkif Dağlı da, “Programdan memnuniyetin had safhada olduğunu görüyoruz. Katılımcı tüm anne ve anne adaylarına teşekkür ediyorum. Projemizin içeriği çok güçlü. Geniş bir perspektif ve bakış açısı var. Burada verilen eğitimlere baktığımızda günlük hayatımızda önemli konular. Anne eğitiminin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ailenin temel taşının anne olduğunun bilincindeyiz. Anne üniversitesinde verilen eğitimin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Projenin geri dönüşleri olacaktır. Üniversitemizde geri dönüşlere kapılarını açacaktır” diye konuştu. Konuşmaların ardından programın hayata geçirilmesinde katkıda bulunan akademisyenler, ilçe kaymakamlarına teşekkür belgesi verildi. Anne ve anne adaylarından oluşan koronun seslendirdiği müzik dinletisi ve resim sergisinin ardından diplomalarını alan anne ve anne adayları kep atarak mezuniyet sevinci yaşadı. Törene Alaca Kaymakamı Hicabi Aytemür, Bayat Kaymakamı Seher Söyler, Boğazkale Kaymakamı Emine Karataş Yıldız, Laçin Kaymakamı Emre Konak, Boğazkale Belediye Başkanı Adem Özel,. Laçin Belediye Başkanı Mustafa Toydemir katıldı.
Hitit Üniversitesi "1. BiyoBilim Buluşmaları" öğrenci sempozyumu tamamlandı
14 Mayıs 2024 Salı - 13:24 Hitit Üniversitesi "1. BiyoBilim Buluşmaları" öğrenci sempozyumu tamamlandı Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tarafından düzenlenen 1. BiyoBilim Buluşmaları öğrenci sempozyumu tamamlandı. Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. BiyoBilim Buluşmaları öğrenci sempozyumu tamamlandı. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Sempozyum Öğrenci Başkanı Rüveyda Nur Başıbüyük, bölüm öğrencileri olarak bilimsel anlamda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunacak olmaktan duyduğu gururu paylaşarak, öğrenciler olarak ufuk genişletici bir sempozyumun düzenlenmesinde aldığı görev sebebiyle teşekkürlerini sundu. Bölüm adına ilkini düzenlemekten mutluluk duyduğunu dile getiren Sempozyum Başkanı ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı, Prof. Dr. Menderes Suiçmez, sempozyuma dair genel bilgileri katılımcılar ile paylaşarak düzenleme ve organizasyonda yer alan bölüm öğretim elemanları ve öğrencilerine, davetli konuşmacılara ve yoğun bir katılım ve ilgi gösteren tüm katılımcılara teşekkür etti. Sempozyuma ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Maraşlıoğlu, biyobilimin içerisinde Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünü de içeren disiplinler arası bir alan olduğunu dile getirerek, farklı bilim dallarından gelen öğrencilerimizin oluşu ile farklı disiplinlerden gelen bakış açılarının birleşimi, inovasyonu ve çözüm odaklı düşünmeyi teşvik edeceğini ifade etti. "Sempozyum, öğrencilerimizin Ar-Ge ekosistemine de girme hedefine de çok ciddi hizmet etmektedir" Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam da, "Sempozyum, öğrencilerimizin bizzat içinde bulundukları araştırma geliştirme çalışmalarını ve projelerini burada sunmaları ve kendilerinin Ar-Ge ekosistemine de girme hedefine de çok ciddi hizmet etmektedir. Bu hedef doğrultusunda üniversitemiz ve akademisyenlerimiz ile hep beraber yöntem geliştirmekte gerek alt yapı gerekse metodoloji konusunda desteklemekteyiz. Üniversitemizin makine ve imalat alanında ihtisaslaşması ile sağlık teknolojileri ve bu alan ile ilişkili biyobilim konularında topyekûn eğitim ve Ar-Ge hizmetlerine devam etmekteyiz. Üniversitemizin tüm dinamikleri ile içinde olmasını hedeflediği araştırma-geliştirme, üretim geliştirme ekosistemine büyük katkı sağlayacak olan bu sempozyum da öğrencilerimize önemli ufuklar açacaktır. Sempozyuma katılımları ve bilimsel destekleri için tüm hocalarımıza, alanında uzman bilim insanları ve sektör temsilcilerine, bildirileri ile katılan öğrencilerimize, düzenleme kuruluna teşekkür ediyorum. Hitit Üniversitesi olarak tüm hocalarımız ve öğrencilerimizle sadece bilim hedefli bu yolda yeni imkanlar için gayretle çalışmalarımızın devam ettiğini de bildirmekten mutluluk duyuyorum. Başarılı bir sempozyum diliyorum" dedi. İki gün süren sempozyumda Hitit Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü yanı sıra, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden biyoloji, bilgisayar mühendisliği, beslenme ve diyetetik ile tarımsal biyoteknoloji bölümlerinden katılımcılar yer aldı. Biyobilim kapsamında düzenlenen sempozyumda biyoteknoloji, moleküler genetik, epigenetik, immünoloji, yapay zeka, biyoinformatik, nanoteknoloji ve mikrobiyoloji konuları tüm yönleriyle ele alındı. Sempozyumda ödül alan bildiriler Hitit Üniversitesi Hitit Journal of Science dergisinde tam metinli bildiri olarak yayınlanma hakkı kazandı. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen sempozyumun açılışına; Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Maraşlıoğlu, Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Menderes Suiçmez, Sempozyum Öğrenci Başkanı Rüveyda Nur Başıbüyük, akademisyenler ve davetli konuşmacılar katıldı.