YEREL HABERLER - 01 Ekim 2012 Pazartesi 11:06

ÖОRETMENLER KOCAELİ`NE HAYRAN KALDI

A
A
A
ÖОRETMENLER KOCAELİ`NE HAYRAN KALDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığınca yürütülen ``Gez-Gör Kocaeli`` programı ile Karamürsel`e atanan öğretmenler kenti tanıma fırsatı buldu.
Büyükşehir, Kocaeli`de yaşayan vatandaşları kenti daha yakından tanımalarını sağlamak amacı ile Gez-Gör Kocaeli programını yürütüyor. Programın bu seferki konukları kente yeni atanan öğretmenler oldu. Yeni atanan öğretmenler ilk olarak Sekapark alanını gezerek buradaki kültürel mekanlarını görme fırsatı buldu.
Misafirler Seka alanında bulunan Büyükşehir Belediyesi`ne ait Mevlevi Evi`ni ve Gazi Evi dolaştı. Ardından Seka Film Platosu`nu gezen misafirler TRT`de yayınlanan Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam dizinin çekildiği alanı incelediler.
Daha sonra Kocaeli`nin tarih koridorunun başlangıcı olan Orhan Camii ve Kethüda Hatun Çeşmesini ziyaret eden öğretmenler, burada İzmit`in tarihi hakkında bilgi sahibi oldular. Tarih koridorunu dolaşan misafirler oldukça etkilendi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Rektör Ahmet Hacımüftüoğlu ile eşinden anlamlı bayram ziyareti Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ile eşi Prof. Dr. Esra Hacımüftüoğlu, Ramazan Bayramı dolayısıyla Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde tedavi gören bebek ve çocuk hastaları ziyaret etti. Ziyaret sırasında hastaların ve ailelerinin bayramını kutlayan Hacımüftüoğlu çiftine, hastane yönetimi ve sağlık personeli de eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, bayramların birlik, beraberlik ve dayanışma duygularının pekiştiği özel zamanlar olduğunu belirterek, "Sağlık sorunları nedeniyle bayram sevincini hastane ortamında yaşamak zorunda kalan miniklerimizi ve ailelerini ziyaret ederek yanlarında olduğumuzu hissettirmek istedik. Onların mutluluğu, bizim de mutluluğumuzdur. Tedavi süreçlerinin en kısa sürede olumlu sonuçlanmasını temenni ediyor, hepsine acil şifalar diliyorum" dedi. Prof. Dr. Esra Hacımüftüoğlu ise ziyaretin kendileri için büyük bir anlam taşıdığını belirterek: "Çocuklarımızın ve ailelerinin moralini yüksek tutmak, onlara manevi destek sunmak bizim için büyük bir mutluluk. Bayram sevinci, paylaşıldıkça artar. Bu vesileyle tüm hastalarımıza şifalar diliyor, bayramlarını kutluyorum" ifadelerini kullandı. Hacımüftüoğlu çifti, hastalara ve refakatçilerine çeşitli hediyeler takdim ederek bayramlarını renklendirdi. Ziyaretlerinden dolayı hastane yönetimi ve hasta yakınları, Rektör Hacımüftüoğlu ve eşinin gösterdiği duyarlılık için teşekkür etti. Bayram ziyareti, hastalar ve aileleri için moral kaynağı olurken, Atatürk Üniversitesinin sosyal sorumluluk anlayışını bir kez daha gözler önüne serdi.
Hatay Kuraklığın etkisiyle yarıkların oluştuğu Amik Ovası için bilim adamından kritik uyarı Hatay’da yağışsız geçen kış mevsimi Amik Ovası’nda kuraklığa neden olurken Prof. Dr. Ömer Konuşkan, bölgede üretilen tahıllarda ürün kaybı yaşanacağını belirterek ikinci ürün ekimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yağışlı havasıyla bilinen Hatay’da yağış oranı yılın ilk 3 ayında mevsim normallerinin altında gerçekleşti. Türkiye’nin en verimli topraklarının yer aldığı Amik Ovası’da yağışsız geçen kış mevsiminden olumsuz etkilendi ve kuraklık nedeniyle arazide yarılmalar yaşandı. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Ömer Konuşkan, bölgede yaşanan kuraklığın boyutu hakkında bilgi vererek çiftçilere yapmaları gerekenler konusunda tavsiyelerde bulundu. "2025 yılının ilk 3 ayında gerçekleşen yağış hiçbir ürün içinde yeterli değil" Hatay’da son yıllarda metrekareye ortalamaya 700 kilogram yağış düştüğünü ve bu yılın ilk 3 ayında gerçekleşen yağışın yeteri seviyede olmadığını ifade eden Konuşkan, "Hatay’ın yağış oranına baktığımız zaman metrekareye ortalama 700 kilogram yağış rejime sahip. Ancak yıllar itibariyle farklılıklar olabiliyor. Mesela bazı yıllar aşırı yağışlar olabiliyor, 2009’da bir günde 400 kilogram civarında yağış almıştı bölgemiz. 2025 yılındaysa meteorolojiden aldığımız verilere göre şuana kadar kış boyunca metrekareye 100 kilogram civarında yağış düştü. 2025 yılının ilk 3 ayında gerçekleşen yağış hiçbir ürün içinde yeterli değil. Normalde düzenli bir yağış iklimine sahip bölgemiz ve her ay düzenli yağış gerçekleşir fakat bu yıl bunu yakalayamadık. Aylık 5 kilogram, 10 kilogram yağışla bu zamana kadar geldi" dedi. "Bu yıl Amik Ovası’nda kesinlikle çok büyük bir verim kaybı beklemekteyiz" Buğday tarlalarında gerçekleşen kurumadan bahseden Prof. Dr. Konuşkan, üründeki gelişimin yetersiz olduğunu ve yer altı sularında da çekilme yaşandığını ifade ederek "Buğday tarlalarında aşırı miktarda kurumalar olmakta. Böylelikle bu yıl sadece sulama yapan çiftçilerimiz ürün alabilecekler. Ürün gelişimleri normal seviyenin altında. Geçen yıl aynı dönemde buğdaylarımız başak vermişti, şuan buğdayımız başaklanmadı. Attığımız gübrede bir işe yarayamayacak. Bu yıl Amik Ovası’nda kesinlikle çok büyük bir verim kaybı beklemekteyiz. Bölgemizde kuraklık var, ikinci ürün şartlarında ekim yapılacaksa lütfen çok fazla ekim yapmayalım. Reyhanlı ve Kumlu ilçelerimizde kuyu suları ile üretim yapan çiftçilerimizin uzun süredir yer altı sularını kullanmaktadır. böylelikle yer altı suları çekilmekte ve azalmalar olmakta. Bizim kendi kuyularımızda da yüzde 30 oranında sular düşmüş durumda. Daha da suların çekileceğini düşünürsek ikinci ürün ekimlerinin su sıkıntısı yaşayacağını söyleyebiliriz. İkinci ürün ekimlerini azaltmalarını mevcut su kapasitelerine göre ekim yapmalarını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.