ZTSO ile KOSGEB işbirliği ile düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitim seminerine katılan girişimcilere sertifika verildi.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası(ZTSO) KOSGEB’in işbirliği ile düzenlenen uygulamalı eğitim seminerini tamamlayan 56 kişiye dün törenle sertifikaları verildi. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılan törene, Vali Erol Ayyıldız, Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Cangöz, TSO Başkanı M. Salih Demir ve yönetim kurulu üyeleri, KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüğsüz, ZKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen, KOSGEB Zonguldak Hizmet Merkezi Müdürü Yaşar Yıldırım, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, İş-Kur İl Müdürü Cemal Yiğit, Bölge Çalışma Müdürü Gönül Demirsu, davetliler ve kursu başarıyla tamamlayan 56 girişimci katıldı.
Açılış konuşmasını yapan, Zonguldak TSO Başkan Yardımcısı Şenol Altıntaş, girişimcilik tanımının ortaçağdan bu yana kullanıldığını, serbest rekabet koşullarının en ağır şekilde yaşandığı ve dünyanın giderek küçüldüğü günümüzde daha çok risk alma, yenilikleri yakalama ve fırsatları değerlendirme olarak karşımıza çıktığını söyledi. Altıntaş, “Giderek zorlaşan mevcut ekonomik şartlar altında, hızlı düşünen ve hızlı karar alan, kararlı ve azimli, güçlü sezgilere sahip, iyi gözlemci, hayal gücü yüksek, özellikle insan kaynaklarını iyi yönetebilen, düşünme ve muhakeme yetenekleri güçlü, iyi iletişim kuran, yaratıcı ve kendine güvenen, dayanıklı ve ısrarcı karakterlerin girişimcilikte başarılı olacağı çok açıktır. Şöyle bir düşünüldüğünde aslında bu özelliklerinin bizim insanımızda fazlasıyla var olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.
KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüğsüz ise yaptığı konuşmada, “2009 yılında KOSGEB’in hedef kitlesinin değişmesiyle beraber yeni yaklaşımlarımızı, yeni sistemimizi, yeni algıları karşılayabilmek adına ortaya koyduğumuz programlarımız ciddi anlamda meyvelerini vermeye başladı. Malum olduğu üzeri KOSGEB KOBİ’lere destek veren, girişimcilere destek veren bir yapı ama yıllar itibariyle bakıldığında, 2010 yılına kadar girişimcilik konusunda bir adım atılmış olmakla beraber sonuçların yansıması açısından çok kısır kalmış. 1996 yılında başlayan girişimcilik çalışmaları 2010 yılına gelindiğinde 5-6 binlerde kalmış ama kurumlar arası işbirliği ile ortaya koyduğumuz destek programları 2010 yılında bu sayı 12 bine, 2011 yılında ise 5-binlere ulaştı. Bu güzel bir başarıdır. Uygulamalı girişimcilik konusundaki bu başarının arkasında sadece KOSGEB yok, sadece Ticaret odalarımız yok. Sadece İş-Kurumumuz yok. Bu başarının altında temelde iş birliği ve sinerji var” dedi.
Tüğsüz, girişimcilere çeşitli tavsiyelerde de bulunarak, motivasyon kaynaklarının belirlenmesi gerektiğini söyledi ve uygulamalı eğitim seminerlerine tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin Türkiye’de başlatılan girişimcilik seferberliğine destek verdiğini söyledi.
Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız da yaptığı konuşmada, “Yaşanılan toplum içerisinde insanın üzerine düşen mutlaka görevler de oluyor. En fazla üzerine görev düşecek olanlar da girişimcilik ruhuna, bir şeyler yapmaya ortaya bir şeyler getirip insanların hizmetine sunmaya aday insanlar üzerine düşüyor. Sebebi de şu, zamanında bugün ekonomiler malum. Bazen sıkışma, bazen daralma, bazen genişleme dönemleri oluyor ama bilhassa son 50 yılda ortaya konulan şu, zamanın hayrı okul yaparsınız, çeşme yaparsınız, han hamam yaparsınız insanlara hizmet sunarsınız bunu da hayır zannedersiniz ve ondan da bir şey beklersiniz bu doğrudur. Ama bu zamanın hayrı ne diye düşünülürse, girişimcilik ruhuna sahip bir kişinin bir işletme kurarak 5-10 kişiyi çalıştırması ve o kişinin bu 5 kişiyi onun etrafında olacak aileyi yanına alarak maaş vererek o kişiyi o ailede bir iş sahibi yapması bu zamanın hayrı diye düşünüyorum. Çünkü bize gelen talepler bu yönde talepler bir kişinin işe girdiğinde duyduğu sevinç ailesiyle oluşturduğu halka belki de girişimcinin hiçbir haberi yoktur farkında olmadan nice hayırlara sebep oluyordur. Dolayısıyla söylenmesi gereken bazen çok fazla kar elde edilmese de en azından bunu düşünerek, cebinde parası kafasında fikri olan bu gibi eğitimleri değerlendirerek en azından bu niyetle bir işe girişmesini de ben anlamlıdır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, uygulamalı eğitim seminerine katılan 56 kursiyere törenle sertifikaları verildi.