EKONOMİ - 08 Mayıs 2024 Çarşamba 15:00

Balıkesir’in ihracatı 2,5 milyar dolara koşuyor

A
A
A
Balıkesir’in ihracatı 2,5 milyar dolara koşuyor

Türkiye, 2024 yılının ocak-nisan döneminde 82 milyar 873 milyon dolar ihracat yaparken, Ege Bölgesi, Türkiye ihracatına 14 milyar 284 milyon dolarlık katkı sağladı. Ege Bölgesi’nin 2024 yılının ilk dört aylık döneminde ihracatı 2023 yılının aynı zaman diliminde yüzde 3 artış gösterdi. Egeli ihracatçılar, Türkiye ihracatının yüzde 17,23’ünü gerçekleştirdi. “Türkiye’yi doyuran kent” olarak nitelendirilen Balıkesir’in de ihracatı 2,5 milyar dolar seviyesini zorlamaya başladı.


Faaliyet illerine göre ihracat istatistiklerinin açıklanmaya başlamasıyla birlikte yaptığı ihracatın TÜİK ve TİM tarafından açıklanan ihracat rakamının iki katından fazla olduğu ortaya çıkan Balıkesir, 2024 yılı ocak-nisan döneminde de ihracatını yüzde 5 artırarak 754 milyon dolardan 789 milyon dolara ilerletti. Balıkesir, 2024 yılı sonunda 2,5 milyar dolar ihracat hedefine koşuyor.


Balıkesir’in ihracatında ilk üç sektör; 134 milyon dolarla elektrik-elektronik sektörü, 67 milyon dolarla su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ve 26 milyon dolarla otomotiv endüstrisi sektörü şeklinde sıralandı.


Balıkesir’den ihracat yapılan ülkeler listesinin zirvesinde 39,3 milyon dolarlık tutarla Irak yer alırken, ABD 37,7 milyon dolarlık ihracatla ikinci, İspanya 23,7 milyon dolarla üçüncü oldu. Balıkesir, 2024 yılının ocak-nisan döneminde 133 ülke ve gümrüklü bölgeye ürün ihracatı yaptı.



Balıkesir’in ihracatı 2,5 milyar dolara koşuyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Devrek’te 19 Mayıs coşkusu akşam da devam etti Zonguldak’ın Devrek ilçesinde Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları akşam da düzenlenen etkinliklerle devam etti. Devrek Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinliklerde, halk oyunları ekiplerinin gösterileri, bando takımının konseri, animasyon şovlar, canlı langırt turnuvası, çocuklar için şişme oyun parkurları, canlı dart turnuvasının yanı sıra daha birçok etkinlik hazırlandı. Organize edilen etkinliklerin hemen ardından akşam saatlerinde DJ Emircan Saltabaş tarafından davetlilere müzik ziyafeti gerçekleştirildi. “Dev Fest Gençlik Festivali” adı altında hazırlanan ve yeni hizmete giren Egemenlik Mesire Alanı’nda gerçekleştirilen, programa Kaymakamı Muhammed Evlice, Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, başkan yardımcıları Ayhan Kazkondu ve Özcan Özmekik ve çok sayıda davetli katıldı. Gençlerin doyasıya eğlendiği kutlamalarda özel eğitim gören çocuklar ’’Başkan Ulupınar’’ tezahüratları attı. Herkesin bayramını kutlayan Başkan Ulupınar ise, ’’Kutlamalar öncesinde 20 gün mesire alanın bakımını yaptık ve festivale hazırladık. Gençlerimizle birçok program yapacağız, gençlerimizin her zaman yanındayız, onları her konuda destekleyeceğiz. En büyük zenginliğimiz gençlerimiz olduğunu biliyoruz. Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın ve bize yeniden bir istiklal savaşı yaşatmasın, bu toprakları vatan yapan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, gazilerimize ve şehitlerimize şükranlarımızı sunuyoruz’’ diye konuştu.