KÜLTÜR SANAT - 10 Mayıs 2024 Cuma 11:34

Gaziantep mutfağını ATASEM’de öğreniyorlar

A
A
A
Gaziantep mutfağını ATASEM’de öğreniyorlar

Antalya Büyükşehir Belediyesi Atatürk Sanat Eğitim Merkezi’nde (ATASEM) kursiyerler aldıkları eğitimlerle hem hobi ediniyor hem de yeni iş imkanlarına kavuşuyor. Gaziantep Mutfağı kursunda yemekleri ile ünlü Gaziantep’in yöresel lezzetlerini öğrenen kursiyerler kebaptan baklavaya her yemeğin inceliklerini sofraya yansıtıyor. Kursiyerler sertifika alıp kendi iş yerlerini açmayı hedefliyor.


Her yıl binlerce kişiye iş ve meslek kapısı açan Antalya Büyükşehir Belediyesi´nin ücretsiz sanat ve meslek edindirme kursu ATASEM’lerde 2023-2024 yılı ikinci dönem kursları devam ediyor. ATASEM Kepez Kurs Merkezi’nde Gaziantep Mutfağı ve Aşçı Yardımcılığı kursuyla birbirinden lezzetli yemekleri pişiren kursiyerler, Dekoratif Sepet Örücülüğü kursu ile el emeği göz nuru sepetler üretiyor, Kadın Elbise Dikimi kursu ile de biçki dikiş mesleğinin inceliklerini öğreniyor.



Milli Eğitim onaylı sertifika


Gaziantep Mutfağı ve Aşçı Yardımcılığı kurslarında kursiyerler, profesyonel mutfakta çalışma teknikleri, malzeme hazırlama, yemek tarifleri, tatlı tarifleri ve görsel sunum eğitimlerini uygulamalı öğreniyor. Yemek sektöründe ara eleman ihtiyacını karşılamak için açılan kursa katılan kadınlar meslek öğrenirken, alacakları sertifika ile iş sahibi olup aile bütçelerine de katkı sağlamak istiyor.



"Kebaptan baklavaya hazırlayıp pişirip öğreniyorlar"


Kepez ATASEM Gaziantep Mutfağı Kursu eğitmeni Bahar Kartal Özcan, Gaziantep’in yöresel en ünlü yemeklerinin yapımı ve sunumuna kadar tüm evreleri uygulamalı olarak gösterdiklerini söyleyerek, "Gaziantep Mutfağı yöresel damak tadının zenginliği ile Türkiye ve dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahip. Kursumuzda Gaziantep mutfağında yer alan yemeklerimizin malzeme seçimi, hazırlık, yapım ve sunum aşamaları, hijyen eğitimleri veriyoruz. Çorba ve kebap çeşitleri, içli köfte, lahmacun ve tatlı çeşitleriyle Gaziantep mutfağının en lezzetli örneklerini hazırlıyoruz. Kursu bitirip sertifika alan kursiyerler hem sektörde iş imkanı buluyor hem de kendi iş yerini açabiliyor" diye konuştu.



"ATASEM sayesinde terfi alacağım"


Yeme içme sektöründe çalıştığını, kendisini geliştirmek ve mesleğinde yükselmek için ATASEM’e geldiğini söyleyen Saime Doğan, "Yemek yapmaya meraklıyım ve lezzetli de yemek yaptığım için iş yerimde terfi alarak mutfak bölümüne geçmek istiyordum. Hem sertifika almak hem de kendimi geliştirmek için ATASEM kursuna geldim" dedi.



"Hedefim kendi iş yerimi açmak"


Gaziantep yemekleri yapmayı öğrenmek için kursa geldiğini, sertifika alıp kendi iş yerini açmak istediğini söyleyen evli ve iki çocuk annesi Nurşen Atılgan, "Antep mutfağının farklı damak tatlarını hazırlayıp öğrendim. Et yemekleri ve çorbaları yapmayı öğrenirken çok mutluyum. Bu kurstan sonra Aşçı Yardımcılığı kursunu da tamamlayıp kendi iş yerimi açmak istiyorum" ifadelerini kullandı.



"İlmik ilmik sepet örüyorlar"


Kepez ATASEM’in en çok ilgi gören kurslarından biri de unutulmaya yüz tutmuş ve geleneksel el sanatları arasında yer alan dekoratif sepet örücülüğü. Kursiyerler hem bitkisel hem de rattan sepet örümü ile hünerlerini sergiliyor. Kursta, çok amaçlı sepetler, turistik ve hediyelik eşyalar, avize, saksı altı, sunum tepsisi, ekmeklik, vazo gibi el emeği göz nuru sepetler üretiliyor. Kursiyerler yaptıkları ürünleri hem çevrelerine hediye ediyor hem de ürünlerin satışını yaparak ev ekonomilerine de katkı sağlıyor.



"74 yaşımda koşa koşa kursa geliyorum"


Kursun en yaşlı kursiyeri 74 yaşındaki Kamile Acar, "Çevremdekiler bu yaşta kursa mı gidilir, yorulmuyor musun diye bana soruyor. Ama ben koşa koşa mutlulukla geliyorum. Bu kursa gelerek özgüvenim yükseldi, burada yeni arkadaşlarım oldu sosyalleşme imkanım oldu. Kursta öğrenerek yaptığım kına sepeti, avize ve süslü sepetleri dostlarıma hediye ettim" diye konuştu.



Gaziantep mutfağını ATASEM’de öğreniyorlar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Devrek’te “Tarla Günü” etkinliği Devrek İlçesinde çiftçilere yönelik “Tarla Günü” etkinliği düzenlendi. Zonguldak’ın Devrek İlçesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Devrek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün organizasyonu ile hayata geçirilen “Tarla Günü” programında ilçe protokolü bir araya geldi. Devrek’in Dedeoğlu Köyünde düzenlenen programda Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Yenilik Yayım Projesi kapsamında Yem Bitkileri Gülü Gelemen Üçgülü’nün tarladaki temsili hasadı gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinlikte konuşan Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan,” Tarla günü etkinliği düzenlememizin temel amacı çiftçiliğin ve tarımın önemini gündemde tutmak, hem de tarımdaki yeni gelişmeleri ve bakanlığımızın getirdiği yenilikleri size aktarmak amacıyla burada bir araya gelmiş bulunmaktayız. Değişen iklim koşullarına uygun verimi yüksek, kaliteli üretim hedefiyle ekim yapmaktayız. Bugün burada hep birlikte ekimi yapılan baklagil yem bitkisi olan Gelemen Üçgülü’nün biçimini ve hasadını yapacağız. Gelemen üçgülü Yenilik Yayım Projesi kapsamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2020 yılında tescil edilen, tek yıllık serin iklim yem bitkisidir. Ortalama bir metreye kadar uzar yeşil ve kuru ot verimi yüksek olan bir bitkidir. Gelemen Üçgülünün avantajı erken gelişme gösterir ve değişik toprak tiplerinde yetişebilmekte, yüksek oranda tohum üretme yeteneğine sahiptir. Gelemen Üçgülü yabancı tozlaşma ile tozlanır. Bunun için bambus ve balarısı kolonileri için iyi bir nektar ve polen kaynağıdır. Tozlaşma arıların etkinliği büyük önem arz etmektedir. Dedeoğlu Köyümüzde 153 adet büyükbaş hayvan bulunmakta köyümüz bazında 2023 yılı destekleme ödemesi yapılmıştır.2022 yılı buzağı desteklemesinde 26.000 TL ödeme yapılmıştır” diye konuştu. Düzenlenen programa; Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Volkan Hızarcı’nın yanı sıra çok sayıda daire müdürleri vatandaşlar katıldı
Muş Doğaseverlerden Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü Muş’ta sosyal medya platformları aracılığıyla bir araya gelen doğaseverler, kentin ünlü Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü düzenledi. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte doğa tutkunları, şehrin doğal güzelliklerini keşfetti. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği tarafından Muş’un meşhur Mehmetcan Bağları’na gezi düzenlendi. Sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelen katılımcılar, doğanın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarırken, aynı zamanda şehrin tarihi ve kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Gezi boyunca dernek yetkilileri, katılımcılara Muş’un tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgiler verdi. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği Başkanı Ufuk Bayrak, bölgenin doğal güzelliklerini koruma ve daha fazla kişiye tanıtma konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, “Dernek olarak geçmiş yıllardan beri tarihi mekân gezileri ve doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Bugün de onlardan birini yapmış bulunmaktayız. Sosyal medya hesabımızdan duyuru yapıyoruz. Duyuruya iştirak eden katılımcılarla beraber Muş’un özellikle bağlarını geziyoruz. Muş’ta bulunan özellikle öğrenci ve memur kesimin Muş’u tanıması ve değerlerimizin farkına varmaları için bu gezileri düzenliyoruz. Bugün de sabah 10 gibi tarihi Ulu Cami önünde buluştuk. Oradan hareketle şu anda Mehmetcan Bağları dediğimiz bölgeye geldik. Bölgemiz gerçekten meyve ağaçlarıyla, üzüm bağlarıyla meşhur bir bölgedir” dedi.