Yerel Haberler
Antalya
03 Mayıs 2024 Cuma - 12:25 Yaya yolunu işgal eden motosiklet, scooter ve araçlar 7/24 denetleniyor Antalya Büyükşehir Belediyesi Trafik Zabıta ekipleri insan sirkülasyonunun yoğun olduğu bölgelerde vatandaşların can güvenliğini sağlamak için trafik denetimlerini artırdı. Ekipler kent merkezi ve ilçelerde bulunan trafiğe kapalı yollarda yaya güvenliğini tehdit eden motosiklet, scooter ve araçlara yönelik denetim yapıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Trafik Zabıta ekipleri şehir merkezinde sadece yaya kullanımına açık olan yollarda ve bölgelerde trafik denetimlerini sürdürüyor. Antalya’nın en işlek noktalarında gerçekleşen denetimlerde yaya yollarını kullanan motosiklet, bisiklet, scooter ve araç sürücülerine cezai işlem uygulandı. Kapalıyol Kazım Özalp Caddesi’nde gerçekleşen denetimlerde ekipler, kuralları ihlal eden sürücülere ceza yazdı. Denetimler 7/24 devam edecek Turizmin başkenti Antalya’da vatandaşların ve ziyaretçilerin rahatı ve can güvenliği için denetimleri sürdürdüklerini belirten Büyükşehir Belediyesi Zabıta Amiri Volkan Sönmez, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Kapalıyol’da son dönemlerde alınan şikâyetler doğrultusunda trafik denetimlerini arttırdıklarını söyledi. Sönmez, “Motosiklet, scooter ve bisiklet gibi yaya yollarında kullanılması yasak olan taşıtların vatandaşlarımızı rahatsız etmesi, vatandaşların güven içerisinde yürüyememesinden dolayı denetimlerimizi sıklaştırdık. Mini araçlar olarak tabir ettiğimiz bu araçların giriş ve çıkışlarına müsaade etmiyor, kontrolünü sağlıyoruz. Uyarıları dikkate almayan kurallara uymayan sürücülerle ilgili yasal işlem uyguluyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımız 7/24 devam edecek” diye konuştu. İşgallere geçit verilmeyecek Ayrıca yer işgalleri ile ilgili de denetimlerin devam ettiğini ifade eden Sönmez, şu bilgileri verdi: “Vatandaşlarımızın kullanımı için ayrılan alanları, yolları işgal eden masa, sandalye, şemsiye gibi unsurlara yönelik denetimler yapıyoruz. İlk olarak bu işgallerle ilgili uyarılarımızı yapıyoruz. Uyarılarımızı dikkate almayanlar için yasal işlemlerimizi uyguluyoruz. İşgalde bulunan, silüeti bozan hiçbir şeye müsaade etmiyoruz.” Kemer Liman Caddesi denetlendi Antalya Büyükşehir Belediyesi Trafik Zabıtası ilçelerde de denetim gerçekleştiriyor. Antalya’nın turistik ilçelerinden Kemer’de Liman Caddesi’nde yayaların kullanımına açık olan yollarda motosiklet, bisiklet, elektrikli bisiklet, elektrikli scooter gibi araçların kullanımını önlemek için kontroller yapılıyor. Yapılan kontrollerde özellikle motosiklet kullanıcıları, can güvenliği için yaya yollarına girmemeleri konusunda uyarıldı.
Antalya’da Pakistanlı kadın kanlar içerisinde ölü bulundu, öğretmen oğlu gözaltına alındı
03 Mayıs 2024 Cuma - 02:05 Antalya’da Pakistanlı kadın kanlar içerisinde ölü bulundu, öğretmen oğlu gözaltına alındı Antalya’da 59 yaşındaki Pakistanlı asıllı kadın, yaşadığı evin mutfağında kanlar içerisinde ölü bulundu. Boynunda ve kol kısmında bıçak kesileri bulunan kadının birlikte yaşadığı İngilizce öğretmeni oğlu ise polis tarafından kelepçelenip gözaltına alındı. Olayla ilgili cinayet şüphesi araştırılmaya devam ediliyor. Olay, saat 23.00 sıralarında Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi 3188 Sokak üzerindeki 4 katlı apartmanın giriş katında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İngilizce öğretmenliği yaptığı öğrenilen Pakistan asıllı A. A. Q. (30), eve geldiğinde birlikte yaşadığı annesi Ashfaq Ahmad Qureshi’nin (59) mutfakta kanlar içerisinde olduğunu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin hayatını kaybettiğini belirledi. İngilizce öğretmeni oğlu gözaltına alındı Mutfakta kanlar içerisindeki cesedi inceleyen olay yeri inceleme ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin boynunda ve kol kısmında bıçak kesilerinin olduğunu tespit etti. Ekiplerin, evin mutfağında ve balkon kapısından parmak izleri örnekleri aldığı gözlendi. Olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği’ne bağlı ekipler geniş çaplı araştırma başlatırken, sözlü ifadesini alınan kadının oğlu A. A. Q kelepçeleyerek gözaltına alınıp polis merkezine götürüldü. 8 Nisan’da yaşadıkları eve yeni taşındıkları öğrenilen kadının cenazesi savcı incelemesinin ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Corendon’un ilk Brüksel uçuşuna görkemli karşılama
03 Mayıs 2024 Cuma - 00:32 Corendon’un ilk Brüksel uçuşuna görkemli karşılama Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na Brüksel’den havayoluyla ilk kez gelen 189 yolcu su takıyla karşılandı. Corendon Airlines, Belçika’nın başkenti Brüksel’den Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Boeing 737-800 tipi uçak ve XC7655 sefer sayılı uçuş ile gelen 189 yolcu için görkemli karşılama töreni düzenlendi. Karşılama töreni saat 16.00’da geleneksel havacılık seremonisi olan ’su takı’ töreniyle başladı. Törende uçaklardan inen tüm yolcular ile pilot ve beraberindeki mürettebata karanfil ve çeşitli hediyeler takdim edildi. 7 Ülke, 17 destinasyon Sezon boyunca Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan 7 ülke ve 17 farklı destinasyona karşılıklı uçuş gerçekleştirilecek. Corendon, 26 Ekim’e kadar sürecek sezon boyunca Brüksel, Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf, Köln, Kopenhag ve Tehran’a sezon boyunca bin 278 uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. “İlçemizde ağırlamaktan gururluyuz” Gazipaşa Kaymakamı ve Havalimanı Mülki İdare Amiri Orhan Altun Gazipaşa-Alanya Havalimanının, Mersin’den Antalya Havalimanı’na kadar kapsayan bölgedeki misafirler için avantaj olduğunu belirterek, "Bölgedeki otellerin rezervasyonlarını da göz önünde bulundurarak bu sezon yolcu sayımızın daha da artacağını ön görüyoruz. Hem Gazipaşa hem de Alanya için güzel adımlar turizmde güzel adımlar atılıyor. Bugün Brüksel’den ve sonrasında dünyanın dört bir yerinden gelen misafirlerimizi ilçemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.
Kumluca’ya Kız Yatılı Hafızlık Kur’an Kursu açılacak
02 Mayıs 2024 Perşembe - 19:14 Kumluca’ya Kız Yatılı Hafızlık Kur’an Kursu açılacak Kumluca’da hizmete sunulacak Kız Yatılı Hafızlık 4-6 yaş Kur’an Kursu’nun temeli atıldı. Kumluca Müftülüğü öncülüğünde ve Kumluca Ahlak Medeniyet Eğitim Derneği (KAMED) tarafından yaptırılacak olan Kız Yatılı Hafızlık 4-6 yaş Kur’an Kursu’nun temeli törenle atıldı. Teme atma törenin, Kumluca Merkez Mahallesi Kırcami Yerleşkesi içinde gerçekleştirildi. Kumluca vaizi ve KAMED Başkanı Muhammed Emin Emre, faaliyete geçecek tesis hakkında bilgi verdi. Muhammed Emin Emre; “Binamız 100 kişilik 4-6 yaş ve 100 kişilik yatılı kız hafızlık kapasitesine sahip. Bodrum katın tamamı spor salonu olarak işlev görecektir. Zemin kat idare toplantı salonu ve kütüphaneden oluşmakta. Birinci kat 5 sınıflı 4-6 yaş Kur’an Kursu olacaktır. İkinci kat hafızlık eğitiminin yapılacağı sınıflar ve iki mescitten oluşacak. 3 ve 4’üncü katları yatakhane, son kat yemekhane olarak hizmet verecektir. Amacımız, evladının hafız olmasını isteyen velilerimizin çocuklarını 4-6 yaşta tespit edip, bu binada açacağımız 7 -11 yaş kursumuzda eğitimlerini devam ettirdikten sonra, beşinci sınıfta kursumuza hafızlığa hazır şekilde başlamasını sağlamak. Bu şekilde 6. Sınıfın sonunda çocuklarımızın hafızlığını tamamlamasını hedefliyoruz. 53 gün içinde toplam 30 milyon TL bağış vaat edildi. 4 milyon TL geldi. Bu bağışları temel atmak için kullanıyoruz. 5 kattan oluşacak binamızın tam maliyet 60 milyon TL’yi bulacak” dedi. “Bir şehirde hafızlık eğitimi varsa o şehrin gurur kaynağıdır” Antalya Valisi Hulusi Şahin, hafızlık eğitiminin zekayı geliştirdiğine dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi: “Bu gün burada iki kıymetli eserin bir arada olduğu bir tesisin temelini atacağız. 4 - 6 yaş yani ana sınıfı yapılacak. Milli Eğitim ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Türkiye’nin genelinde gerçekleştirilen bu tür projeler var. Bunun aynı örneğini burada görüyoruz. 4-6 yaş Kur’an Kursu okul öncesi eğitim oluyor. Çocuklarımız burada okula hazırlanıyor. Hafızlık ise bir geleneğin bir zincirin halkasıdır. Ashab-ı Suffa’dan günümüze kadar Kur’an-ı Kerim’in bozulmadan günümüze kadar gelmesi hafızlarımız tarafından sağlanmıştır. Günümüzde bu dijital imkanlarla sağlayabiliyor. Hafızlık Kur’an’ı ezberlemekle oluyor. Hafızlık eğitimi zekayı geliştiren bir uygulamadır. Bir şehirde hafızlık eğitimi varsa o şehrin gurur kaynağıdır. İnşallah en kısa zamanda yapımı tamamlanır ve binayı hep birlikte hizmete açarız.” Konuşmaların ardından temel atmak için protokol tarafından harç butonuna basıldı. Törene, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir, Belediye Başkanı Mesut Avcıoğlu, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
Kemer’de "Caretta Caretta İlk Yuva" etkinliği
02 Mayıs 2024 Perşembe - 17:20 Kemer’de "Caretta Caretta İlk Yuva" etkinliği Kemer’de bulunan dünyaca ünlü Çıralı Plajı’nda "Caretta Caretta İlk Yuva" etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, caretta carettaların Çıralı’da bulunmasının turizme katkısı olduğunu da ifade ederek, “Çıralı’ya gelen misafirler, deniz, kum ve güneşin yanı sıra caretta carettaların yuvalarını ve yuvadan çıkış anlarını görmek için de geliyor” dedi. Akdeniz sahillerindeki önemli caretta caretta yuvalama alanlarından olan Çıralı’da, Kemer Kaymakamlığı ve Kemer Belediyesi öncülüğünde, kamu kurumlarının da katkılarıyla ilk yuva etkinliği gerçekleştirildi. Çıralı sahilinde yapılan etkinliğe, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Derya Baytekin, Kemer Jandarma Komutanı Ömer Seyhan, Ulupınar Muhtarı Salih Sarıca, Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Habib Altınkaya ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. İki caretta carettanın Çıralı sahilinde yumurtalarını bıraktığı alan tespit edilerek, yuva çevresine güvenlik amacıyla kafes yerleştirildi. Kaymakam Ahmet Solmaz, kafes üzerine caretta caretta yuvasının sayısını ve günün tarihini yazdı. Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Habib Altınkaya, yuvaların tespiti ve takibi sırasında yapılan çalışmalar ile ilgili Kaymakam Ahmet Solmaz’a bilgiler verdi. Kaymakam Solmaz yaptığı açıklamada, turizm sezonunun geçen hafta itibariyle başladığını ve misafirleri ağırlamaya başladıklarını hatırlatarak, önemli misafirlerden birinin de caretta carettalar olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl, 105 yuvadan 5 bin 500 caretta caretta denize ulaştı Caretta carettaların Çıralı sahiline gelerek yumurtalarını bıraktığına dikkat çeken Kaymakam Solmaz, “Carettaların yumurtladığı alanı koruma altına almak için bir araya geldik. Caretta carettalar dünyada nesli tükenmekte olan canlılar. Caretta carettalar, dünyanın her yerinde koruma altına alınıyor. Kendi bölgemizde bu canlılara ev sahipliği yapmak hem hassasiyet hem de insani olarak büyük bir görev. Bu görevin altından kalkmak için kamu kurumlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Çıralı’ya gelen misafirler, deniz, kum ve güneşin yanı sıra caretta carettaların yuvalarını ve yuvadan çıkış anlarını görmek için de geliyor. Bugün ilk yuvamızı işaretledik. Umarım önümüzdeki günlerde daha çok caretta caretta yumurta bırakır. Geçen sene 105 yuvadan 5 bin 500 yavruyu denize ulaştırdık. Bu ciddi bir rakam. Burada ciddi ve özgüveni yüksek çalışmalar var. Arkadaşlarımız, buraya gelen misafirlerimizi bilinçlendirerek, insanların ve caretta cerattaların aynı anda sahili kullanabileceklerini gösteriyorlar. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi. Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Baytekin ise Çıralı’nın Kemer’in en güzel bölgelerinden biri olduğunu belirterek, "Çıralı sahilimizde ilk caretta caretta yuvamızı tespit ettik. Kemer Belediyesi olarak görevlendirdiğimiz bir personelimiz, buradaki yuvaların tespiti, korunması ve güvenlik önlemleri konusunda diğer kurumlara destek oluyor. Çıralı halkı ve gönüllü vatandaşlar bu konuda çok hassas davranıyor. Çıralı halkına ve gönüllü vatandaşlara duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyoruz. Caretta carettalar bu sene yaklaşık 1 ay önce sahile çıkarak yumurta bıraktı. 2018’de de erken gelmişti ve o sene rekor kırmıştık. Bu sene de rekoru kırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Hekim adayları Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri’nde eğlendi
02 Mayıs 2024 Perşembe - 12:38 Hekim adayları Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri’nde eğlendi Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Bahçesinde gerçekleşen 12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri kapsamında Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen Toplumsal Duyarlılık ve Özel Çalışma Modülleri projelerinin sunumları yapıldı. Öğrencilere pilav dağıtımının ardından dans gösterileri ve konserler düzenlendi. Proje Sonuçlarının Değerlendirilmesi ve Ödül Töreni’nde konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olarak burada olmaktan inanın çok büyük bir heyecan duyuyorum. Çok güzel, bu kadar güzel bir günde bu kadar güzel öğrencileri görmek çok büyük bir mutluluk verdi. İyi ki varsınız. Doktor olmak sadece hasta muayene etmek değil aslında. Siz bir mesleği sabah 8 akşam 5 icra etmeyeceksiniz. Siz bir hayat tarzına doğru yol alıyorsunuz ve yaptığınız şey aslında toplumla her an iç içe olmak ve toplumun bütün sorunlarını özellikle sağlıkla ilgili elbette kulak kabartmak ve bir şekilde onlara rehberlik etmek ve çözüm bulmak" şeklinde konuştu. "Toplum için duyarlılık ve empati gerektiren bir meslek" Çok güzel projeler gördüğünü söyleyen Rektör Özkan, "Tıp bilimi sadece bilgi ve beceri değil. Aynı zaman toplum için duyarlılık ve empati gerektiren bir meslek. Bu etkinlik tıp eğitiminin bu değerde ne kadar önemli olduğunu tekrar bize hatırlatıyor. Başarılarınızın devamını diliyorum. Hakikaten çok keyifli bir ortam ben devamını diliyorum. Sadece toplumsal duyarlılık değil, birçok sanatta, festivallerde bir arada olmak üzere bir festival planlıyoruz inşallah hepiniz için. Sizi çok seviyoruz, başarılar diliyorum, hepinizi öpüyorum, sağ olun" ifadelerini kullandı. "Hedefimiz Türkiye’nin en iyi hekimlerini yetiştirmek" Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Gürpınar, "Bizim fakültenin gerçekten diğer fakültelerden ayıran en güçlü noktalarından bir tanesi toplumsal duyarlılık projeleri ve özel çalışma modülleri. Temel hedefimiz Türkiye’nin en iyi hekimlerini yetiştirmek, her zaman öğrenci arkadaşları buluştuğumuzda söylüyorum. Hastalıklara doğru tanı koyan, doğru tedavi eden, koruma yollarını bilen acil müdahaleyi doğru yapan bilimsel araştırmaları yapabilen iyi hekimler yetiştirmek ama iyi hekim sadece bu kapsamda değil. Bunun dışında sosyal, sanatsal, kültürel açıdan da kendini yetiştiren, geliştiren hekimler ancak en iyi hekimlerdir işte bu projelerin temel hedefleri aslında biraz bunlar sizlere sosyal sanatsal yönden toplumsal yönden geliştirmek ve bu alanlardaki öngörülerinizi topluma bakıcısını daha da geliştirmek. Biz aynı zamanda yaklaşık 13 yıldır akredite bir fakülteyiz. Akreditasyonda da örnek gösterilen Türkiye’de bizi diğer fakültelerden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi” dedi. Projesini başarıyla bitiren herkesin dereceye girdiğini söyleyen Dekan Gürpınar, en iyi ilk üçe de bir ödül belgesi vereceklerini söyleyerek emek veren hocaların, öğrencilerin eline emeğine sağlık dileklerini iletti. Konuşmaların ardından dereceye girenlere ödüller takdim edildi. 12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri’ne Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Gürpınar, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Levent Sarıkcıoğlu, Prof. Dr. Neval Boztuğ, Hastane Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Banu Nur, Doç. Dr. Muhittin Yaprak, Doç. Dr. Murat Uçar, Dr. Öğr. Üyesi Ali Ünal, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gökhan Ertosun, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Antalya’da domates miktarı yıllık endekste yüzde 4,32 arttı
02 Mayıs 2024 Perşembe - 12:34 Antalya’da domates miktarı yıllık endekste yüzde 4,32 arttı Antalya hallerinde işlem gören domates miktar endeksi yıllık yüzde 4,32 artarken, fiyat endeksi yüzde 87,95 arttı. Sebze miktar endeksi yıllık yüzde 14,27 artarken, fiyat endeksi yüzde 55,85 arttı. Meyve miktar endeksi yıllık yüzde 20,44, fiyat endeksi ise 78,24 arttı. Antalya Ticaret Borsası, Nisan ayı hal endeksini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri, 2024 Nisan ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi. Yıllıkta miktar da fiyat da arttı Nisan ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 36,56 ve sebzede yüzde 14,52 ve meyvede ise yüzde 17,06 arttı. Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde 4,32, sebzede yüzde 14,27 ve meyvede ise yüzde 20,44 arttı. Nisan ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates ve sebze için 9 yıllık ortalama üstü ve meyvede ise ortalama değerlerde olurken, yıllık fiyat endekslerindeki değişimler domates, sebze ve meyvede ortalama üstünde gerçekleşti. Nisan ayında domates fiyat endeksi yüzde 87,95 artarken, miktardaki yüzde 4,32’lik artış, bu yükselişi engelleyemedi. Sebze fiyat endeksi yıllık yüzde 55,85 arttı. Sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde 14,27 artmasına rağmen fiyat endeksinde de artış devam etti. Meyve fiyat endeksi yıllık yüzde 78,24 arttı. Meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde 20,44’lük artışa rağmen fiyatlar ortalamanın üstünde arttı. Nisan ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 6 yılın miktarda ortalama üstünde artış ve fiyatta ise rekor azalış olarak gerçekleşti. Aylıkta miktar arttı fiyat azaldı Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, Nisan ayında yüzde 36,56 artarken, işlem fiyat endeksi ise aylık yüzde 15,29 azaldı. Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, Nisan ayında yüzde 14,52 artmasına rağmen, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 29,37 azaldı. Son 6 yılın Nisan ayları dikkate alındığında sebze miktar endeksinde ortalama altı artış, fiyat endeksinde ise rekor düzeyde düşüş gerçekleşti. Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Nisan ayında yüzde 17,06 artarken, işlem fiyat endeksi de yüzde 17,86 arttı. Son 6 yılın Nisan ayları dikkate alındığında aylık değişimler, meyve miktar endeksinde ortalama üstü artış ve fiyat endeksinde ise ortalama altında artış olarak gerçekleşti.
50 binin üzerinde ziyaretçi beklenen Hasyurt Tarım Fuarı açılıyor
02 Mayıs 2024 Perşembe - 12:32 50 binin üzerinde ziyaretçi beklenen Hasyurt Tarım Fuarı açılıyor Türkiye’nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan ‘Hasyurt Tarım Fuarı’, bu yıl 8-10 Mayıs tarihlerinde kapılarını açıyor. 27’nci kez gerçekleştirilecek fuar hakkında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Hasyurt Tarım Fuarı’mıza, bu yıl 100 civarında firmanın katılımı ile 50 binin üzerinde ziyaretçi bekliyoruz, tüm üreticilerimizi ve misafirlerimizi 8 Mayıs’ta açılışını yapacağımız fuarımıza davet ediyorum" dedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi himayesinde bu yıl 8-10 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek 27. Hasyurt Tarım Fuarı’nın basın tanıtımı, Antalya Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya; Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Özen ve Kumluca Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Özçetinkaya katıldı. Tarım sektörü Finike’de bir araya gelecek Açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Hasyurt Tarım Fuarı’nın 2014 yılında 24’üncü kez düzenlenmesinin ardından, 7 yıl gerçekleştirilmediğini, 25’incisinin 2022’de yapıldığını aktardı. Böcek, “Geçen yıl 26’ncısını, şimdi de 8-10 mayıs tarihleri arasında 27’ncisini Antalya Büyükşehir Belediyemizin himayesinde Finike Belediyesi, Antalya Tarım Konseyi, Kumluca Ticaret Ve Sanayi Odası, Kumluca Ticaret Borsası iş birliğiyle düzenliyoruz. Tüm paydaşlarımızla beraber tarım sektörünü Finike’de tekrar bir araya getireceğiz” diye konuştu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, göreve geldiği 2019 yılından itibaren, tarım sektöründe belediyenin yaptığı çalışmalara değinerek, şöyle devam etti: “Tarımın başkenti Antalya’mızda, Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz 2019 yılından bu güne kadar, yerelden kalkınma projelerimiz ile çiftçinin, üreticinin her daim yanında olduk. Kapalı devre sulama sistemleri, ekipman destekleri, tohum fide fidan destekleri, sulama kooperatiflerine enerji desteği, akıllı tarım uygulamaları gibi birçok projemizle Türkiye’deki belediyelere öncü olduk. Planlı ve sürdürülebilir bir tarım için Antalya’mızın 19 ilçesinde üreticimizle, çiftçimizle işbirliği içerisinde çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. Tarım sektöründeki paydaşların bir araya geldiği, tarımın kalkınmasına ivme kazandıran fuarlarımızdan biri olan Türkiye’nin ilk tarım fuarı Hasyurt Tarım Fuarı’na da bu nedenle önem veriyoruz.” Batı Antalya’da yılda 2,5 milyon ton yaş meyve ve sebze üretiliyor Başkan Muhittin Böcek, Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerini kapsayan Batı Antalya bölgesinin, tüm Türkiye’nin yaş meyve sebze ihtiyacını karşıladığına dikkat çekerek, Antalya’nın ülkenin gıda deposu olduğunu dile getirdi. Böcek, şu ifadelere yer verdi: "Fuarın yapılacağı Finike ilçemizin yanı sıra Kumluca, Demre Ve Kaş ilçelerinin de yer aldığı Batı Antalya kuşağında, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton yaş meyve ve sebze üretimi yapılmaktadır. Batı Antalya bölgesinin ekonomik anlamda en büyük kaynağı olan tarım, bölgeye sağladığı istihdama ilave olarak, özellikle kış aylarında tüm Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihtiyacının karşılanmasında da önemli bir paya sahiptir. Örtü altında, bahçe ve açık alanda yapılan üretim çeşitliliğine bağlı olarak yılın 12 ayı devam eden, üretim ve yetiştiricilik yapılmaktadır. Yapılan üretimin sürekliliği bölge tarımının yılın 12 ayı dinamik kalmasını sağlamaktadır. Ülkemizin örtü altı tarımının yaklaşık yarısını gerçekleştiren Antalya’mız, bitkisel üretim değeriyle 1’inci sırada yer almaktadır. 217 bin 326 kayıtlı çiftçimizle Antalya’mız, Türkiye’nin gıda deposu ve tarımının başkentidir." 50 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor Başkan Muhittin Böcek, her geçen yıl Hasyurt Tarım Fuarı’nın marka değerini geliştirdiklerine vurgu yaptı. Geçtiğimiz yıl fuarda 87 firmanın bulunduğunu söyleyen Böcek, bu yıl 50 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini dile getirdi. Böcek, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: "Geçtiğimiz yıl Hasyurt Tarım Fuarı’mızda 87 firma yer almış ve 24 bin 352 ziyaretçi katılım sağlamıştı. Bu yıl ise 100 civarında firmanın katılımı ile 50 binin üzerinde ziyaretçi bekliyoruz. Organize edeceğimiz bu büyük tarım buluşmasında sektörün tüm paydaşlarının yerlerini almalarını bekliyor, tüm üreticilerimizi ve misafirlerimizi 8 Mayıs’ta açılışını yapacağımız fuarımıza davet ediyorum." Fuar, panellere ve etkinliklere ev sahipliği yapacak Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise Hasyurt Tarım Fuarı programını ve fuar kapsamında düzenlenecek etkinlikleri aktardı. Fuarın, tarım sektöründe her alandan katılımcıya geniş bir yelpazede ürün ve hizmetleri sergileme imkânı sunacağını kaydederek şu şekilde devam etti: "Hasyurt Tarım Fuarı, tarım sektöründe iş birliklerini artırmak, yeni iş fırsatları oluşturmak ve sektördeki yenilikleri desteklemek için önemli bir fırsat sunmaktadır. Yeni çeşitler, gübreler, sulama sistemleri ile makine ve ekipmanlar sergilenecek, alışveriş gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yıl da fuar alanında panel ve etkinlikler düzenlenecek. Birinci gün, 8 Mayıs Çarşamba günü, saat 14.00’te Nasıl Bir Ekonomi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın moderatörlüğünde ’Söz Çiftçide Programı’, 9 Mayıs Perşembe günü, saat 11.00’de BATEM ’Narenciye Yetiştiriciliği’ paneli, saat 14.00’te ATB Basın Danışmanı Vahide Emel Yanık’ın moderatörlüğünde bölgedeki ziraat odası başkanlarının katılımıyla ’Batı Antalya Tarımı’ paneli, 10 Mayıs Cuma günü saat 11.00’de de Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel’in moderatörlüğünde ’TARIM-GES Uygulamaları’ paneli düzenlenecek.” Finike Portakalı dalında kaldı Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi ise bu yıl yurt içinden 20 binin üzerinde, yurt dışından da binin üzerinde sektör profesyoneli ziyaretçiyi Finike’de ağırlamayı hedeflediklerini kaydetti. Başkan Geyikçi, ayrıca coğrafi işaretli Finike portakalının bu yıl beklediği değeri göremediğine dikkat çekerek şöyle devam etti: "İlçemiz dünyaca ünlü bir tarım ürünü olan Finike portakalının anavatanıdır. Bu sene çok değerli portakalımız hak ettiği karşılığı alamamış ve ne yazık ki dalında kalmıştır. Bu fuarda en önemli amaçlarımızdan biri de Finike portakalımızın hak ettiği karşılığı bulmasını sağlamaktır. Bunun için fuarımızda üreticilerimizi yeni teknolojilerle buluşturarak, Finike portakalımızı katma değerli bir ürüne dönüşmesini sağlamak istiyoruz. Hasyurt Tarım Fuarı, bu anlamda ülkemizin dört bir yanından bu fuara katılan katılımcıların yanı sıra bölgemizdeki üreticiler için de çok önemli bir görevi üstlenmiş durumdadır."
Kemer’de "Cepte Anons" sitemi hayata geçiyor
02 Mayıs 2024 Perşembe - 12:06 Kemer’de "Cepte Anons" sitemi hayata geçiyor Kemer Belediyesi, cep telefonlarına indirilebilen “Cepte Anons” sistemi uygulaması ile artık tüm duyuruları Kemerli vatandaşların cep telefonlarına taşımaya hazırlanıyor. Vatandaşlara kolaylık sağlamak, görüntü ve gürültü kirliliğini azaltmak amacıyla “Cepte Anons” uygulamasına geçmeye hazırlanan Kemer Belediyesi, vatandaşların duyurulara daha kolay erişmesine imkan sağlayacak. Vatandaşlar, vefat, kayıp, su kesintisi, elektrik kesintisi, etkinlik, meteoroloji, hizmet ve genel duyuruları “Cepte Anons” uygulaması ile cep telefonlarından takip edilebilecek. Cepte Anons uygulaması yetkilisi Oğuz Benzek, söz konusu anons sitemi ile ilgili Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Derya Baytekin ile ön görüşme yaptı. Görüşme sonrası açıklama yapan Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, "Cepte Anons uygulaması ile belediyemiz hoparlörlerinden yapılan sesli duyurular artık bu uygulama sayesinde cep telefonlarından anında ve otomatik olarak dinlenebilecek. Vatandaşlarımızın sadece Cepte Anons uygulamasını cep telefonlarına indirmesi ve Kemer Belediyesi’ni eklemeleri yeterli olacak. Bu sayede vatandaşlarımızın duyurulardan haberdar olmaları için kolaylık sağlanmış olacak. Belediyemize ait hoparlörler de kullanılacak ama tamamen teknolojik olan uygulama sayesinde duyulmamış ve anlaşılmamış duyuru kalmayacak" dedi.