- 01 Kasım 2022 Salı 15:06

ATO’da “Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı” yapıldı

A
A
A
ATO’da “Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı” yapıldı

Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi iş birliğinde “Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi iş birliğinde “Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı” gerçekleştirildi.


Ankara Ticaret Odası’nın Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi ve birlikte düzenlediği “Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı”, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nun katılımıyla ATO Başkanı Gürsel Baran’ın ev sahipliğinde yapıldı.


Burada bir konuşma yapan ATO Başkanı Gürsel Baran, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte, devletlerin güvenlik politikalarının da dönüşüme uğradığını ve vatan savunmasının değiştiğini belirterek, “Egemenlik ve bağımsızlığımız için tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi dijital dünyada da savunmayı sağlamak durumundayız” dedi.


Vatan sınırı tanımı ile birlikte savunma araçlarının da farklılaştığını kaydeden Baran, “Bundan yüz yıl önce tankla, tüfekle, süngüyle vatan savunulabiliyorken, bugün topyekûn savunma için bilgisayarlar, kodlar ve yazılımlar da devrede” diye konuştu.


Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, dijital dönüşüm olgusunun bir seçim değil bir zorunluluk olduğunu ifade ederek, bugüne kadar yapılan doğru ve yerinde yatırımlarla güçlü yapıların devam ettirildiğini söyledi. Sayan, “Dünya Ekonomik Forumu’nun raporlarına baktığımız zaman 2022 Küresel Risk Raporu’na göre siber saldırılar, iklim değişikliği ve salgın sonrasında en büyük küresel risklerden bir tanesi. Üçüncü büyük küresel risk olarak görülen ve hayati yapıları işlemez hale getirmek, korku yaymak, ülkelerin itibarını zedelemek gibi sonuçları olan siber saldırılar her 11 saniyede bir gerçekleşiyor” dedi


Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey de yaptığı konuşmada ülkelerin sadece coğrafi sınırları, toprakları, kara suları ya da hava sahaları tarafından temsil edilmediğini belirterek, bilişim sistemlerinin önemine değindi. Beyribey, kritik altyapıların çalışmasını sağlayan bilişim sistemleri ve telekomünikasyon ağı gibi yapıların, buradan üretilen kritik verilerle dijital ülkeleri oluşturarak siber uzayın bir parçası haline getirdiğini söyledi.


Yeni çağda fiziksel mesafelerin siber saldırılarda bir etkisi olmadığını kaydeden Beyribey, “Asker, silah, bomba, füze yok. Siber savaşlarda artık savaşlar ve saldırılar sessiz. Siber uzay artık 5. savaş ortamı olarak ülkelerin ulusal güvenliğinin en önemli bileşeni haline geldi. Yeni teknolojilerin gelmesiyle beraber bu saldırılara karşı savunmamız artıyor ama bu yeni teknolojiler gelişirken saldırganların da elini kolaylaştırıyor. Biz de güçlü Türkiye yolunda, bütün kurumlarla koordineli olarak Türkiye’nin siber güvenlik gücünü artırma hedefinde emin adımlarla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.


Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu da siber ortamlardaki tehdit ve risklerin, geliştirilen strateji ve eylem planlarına rağmen her geçen gün arttığını ifade ederek, “Her zamankinden daha çok siber güvenliğe ağırlık verilmesi, bu alanda yapılan çalışmaların gerek sayı ve nitelik gerekse yeni çözüm ve yaklaşımların hayata geçirilmesi gerekiyor. Ülkemizde bu konuda önemli çalışmalar yapılmakta, önlemler alınmakta fakat siber güvenlik ve savunmada alınan patentler, geliştirilen ürün ve teknolojilerde istenilen seviyelerde olmadığımız ve ülke siber farkındalığımızın da düşük olduğu ortadadır” diye belirtti.


Açılış konuşmalarının ardından “Siber Vatan, Siber Güvenlik ve Savunma” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.


Toplantıya ayrıca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, BTK Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun ile ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz da katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Cinayete kurban giden Prof. Dr. Karasu, son yolculuğuna uğurlandı Eskişehir’de kaybolduktan 5 gün sonra Porsuk Çayı’nda ellerinden ve ayaklarından bağlanmış halde cesedi bulunan Prof. Dr. Bekir Karasu, son yolculuğuna uğurlandı. Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Anabilim Dalı’nda görevli olan Prof. Dr. Bekir Karasu’dan, 27 Haziran Perşembe günü aracına binerek evinden ayrıldıktan sonra bir daha haber alınamamıştı. Yakınlarının başvurusunun ardından polis ekiplerince başlatılan çalışmalar neticesinde Prof. Dr. Karasu’nun cesedi, Karacaşehir mevkiinde Porsuk Çayı kenarında ellerinden ve ayaklarından bağlanmış halde bulundu. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan otopside, Prof. Dr. Bekir Karasu’nun boğularak hayatını kaybettiği tespit edildi. Prof Dr. Bekir Karasu için bugün görev yaptığı Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde tören düzenlendi. Törene, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Prof. Dr. Bekir Karasu’nun annesi Solmaz Karasu ve kardeşi Mustafa Karasu, akademisyenler, öğrenciler ve yakınları katıldı. Prof. Dr. Bekir Karasu’nun boşanma aşamasındaki eşinin, düzenlenen törene katılmadığı görüldü. "Malzeme mühendisliği bölümümüze büyük katkıları oldu" Törende konuşan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, "Hocamız çok uzun yıllar önce Burhan hocayla beraber, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın, cam seramikle ilgili olarak, çok iyi kitaplar yazdılar o dönemde. Bilimsel anlamda birçok çalışmaya katkı verdi. Çok çalışma yaptı. Geçmiş yıllarda epey sayıda atıf aldı, birçok sayıda makalesi vardı. Bölümümüzün daha sonra malzeme mühendisliğine evrildiği dönemde de, çok büyük katkıları oldu. Bir dönem, benim hatırladığım bölüm başkanlığı yapmıştı hocamız ve çok büyük katkılar sağladı hocamız. Onun dışında benim hatırladığım kimseyi kırmayan, çok mütevazi ve aynı zamanda da çok iyi bir insandı. Bütün üniversitemizin, özellikle malzeme bilimi ve mühendisliği, aynı zamanda mühendislik fakültesi ve tüm üniversitemizin başı sağolsun” dedi. Görev yaptığı üniversitedeki törenin ardından Tepebaşı ilçesi Çamlıca Mahallesi’nde bulunan Merkez Fatih Camii’nde ikindi namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Prof. Dr. Bekir Karasu’nun cenazesi, kılınan namazın ardından Eskişehir Asri Mezarlığı’na defnedildi.
İstanbul Sultangazi Belediyesinden lise öğrencilerine ücretsiz tercih danışmanlık hizmeti Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih telaşına giren öğrencilerin yardımına Sultangazi Belediyesi koşuyor. Sultangazi Belediyesi Eğitime Destek Akademisi (SEDA), öğrencilere yol göstermek ve süreci doğru yönetmek adına uzman eğitmen kadrosuyla birlikte şehrin belirli noktalarında ücretsiz tercih danışmanlık hizmeti sunuyor. Gençleri lise ve üniversite sınavlarına ücretsiz olarak hazırlayan Sultangazi Belediyesi Eğitime Destek Akademisi (SEDA), öğrencileri sınav sonrasında da yalnız bırakmıyor. Liselere Geçiş Sınavı’nın ardından öğrenciler yol göstermek için ücretsiz tercih danışmanlık hizmeti sunuluyor. SEDA öğretmenleri, öğrencileri puanları ve ilgi alanları doğrultusunda kendileri için en uygun olabilecek seçeneklere yönlendiriyor. Sürece aileler de katılarak en sağlıklı kararın verilmesine yardımcı olunuyor. "Bir dershaneden daha fazlası" Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “Gençlerimizi lise ve üniversite sınavlarına ücretsiz olarak hazırlayan SEDA’mızın kıymetli öğretmenlerine öncelikle bu zorlu süreci başarılı bir şekilde yürüttüklerinden dolayı teşekkürlerimi iletiyorum. Kişiye özel başarı programlarının yanı sıra, gençlerimize yaklaşımları da başarıyı getiriyor. Hep söylüyoruz, SEDA bir dershaneden daha fazlası diye Şimdi de en önemli süreçlerden bir tanesindeyiz. Sınavda başarılı olmak kadar, çocuklarımızı doğru yönlendirmek de çok önemli Deneyimli kadromuz, Merkez Cami önünde kurulan tercih danışma merkezi ve tüm SEDA şubelerimizde gençlerimize ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti veriyor. Gençlerimizi tercih noktalarımıza bekliyoruz” diye konuştu.
Tekirdağ LGS Türkiye birincisine 10 bin lira ödül Süleymanpaşa Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısında, LGS’de Türkiye genelinde 500 tam puan ile Türkiye birincisi olan Tekirdağ Şehit Mehmet Şengül Ortaokulu öğrencisi Cihangir Yağız Tan’a 10 bin lira ödül verildi. Başkan Volkan Nallar başkanlığında toplanan Süleymanpaşa Belediye Meclisi, Temmuz ayı olağan toplantısını Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantıda gündem maddeleri ve gündem harici maddeler ile Haziran ayı meclis toplantısında ihtisas komisyonlarına havale edilen maddelerle ilgili komisyon raporları görüşülerek karara bağlandı. LGS Türkiye birincisine 10 bin lira ödül verildi Açılış konuşması ile toplantıyı başlatan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, gündem maddelerine geçmeden önce haziran ayının başında yapılan ve birkaç gün önce sonuçları açıklanan 2024 Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) Türkiye genelinde 500 tam puan ile Türkiye 1.’si olmaya hak kazanan Tekirdağ Şehit Mehmet Şengül Ortaokulu öğrencisi Cihangir Yağız Tan’ı meclis üyelerinin huzuruna davet ederek kutladı. Başkan Volkan Nallar, başarısıyla hepimizi gururlandıran Cihangir Yağız Tan’a Süleymanpaşa Belediyesi adına 10 bin TL ödül takdim etti. Toplantıda; daha önceden kamuoyuna ilan edilen meclis gündem maddeleri, gündem maddelerinin ilanından sonra müdürlüklerden gelen gündem harici maddeler, Süleymanpaşa Belediye Meclisi Haziran ayı olağan toplantısında ihtisas komisyonlarına havale edilen maddelerle ilgili komisyon raporları görüşülerek karara bağlandı. Bir sonraki toplantı 3 Eylül’de gerçekleştirilecek Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Haziran ayında komisyonlara havale edilen maddelerin komisyon raporları görüşüldü. Gündem maddeleri ve komisyon raporlarının görüşülmesi ile birlikte Süleymanpaşa Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısı sona erdi. Ağustos ayının Süleymanpaşa Belediye Meclisi’nin resmi tatil ayı olması sebebiyle bir sonraki toplantı 3 Eylül Salı günü gerçekleştirilecek.