GENEL - 23 Kasım 2015 Pazartesi 10:36

Nemrut Dağı'ndaki Devasa Heykeller Artık Zarar Görmeyecek

A
A
A
Nemrut Dağı'ndaki Devasa Heykeller Artık Zarar Görmeyecek

Dünya Kültür Mirası Nemrut Dağı, koruma ve geliştirme amaçlı yapılan çalışmalar sonrasında daha sıkı korunarak gelecek nesillere aktarılacak.
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’nda, güvenlik, koruma ve geliştirme amaçlı projeler bir bir hayata geçirildi. 2013 yılında ihalesi yapılan Çevre Düzenleme Projesi kapsamında yapılan yeniliklerle Nemrut Dağı bambaşka bir görünüme kavuştu.
Nemrut Dağı’nda güvenlik en üst seviyeye çıkartıldı. Yerli ve yabancı turistler bundan sonra heykellere dokunamayacak. Yapılan yenilikler ile Tümülüs ve heykellere ziyaretçiler zarar veremeyecek. Nemrut Dağı zirvesindeki heykeller ve tarihi yapılar doğu, batı, kuzey ve güney bölgelerine yerleştirilen 12 adet güvenlik kamerası ile 24 saat izleniyor.
NEMRUT DAĞI’NDAKİ YENİLİKLER
Nemrut Dağı Çevre Düzenleme Projesi kapsamında, ziyaretçi karşılama merkezi, doğal taşlardan yapılan ve tümülüsün kaymasını engelleyecek olan duvar, duvarların ve heykellerin etrafına denizci halatından yapılan koruma şeridi, güvenlik kamerası, doğal taşlardan çöp kovaları, heykelleri ve dağın yapısını anlatan harita ve bilgilendirme levhaları, yeni bekçi kulübesi, bay ve bayan tuvaletler, doğal yapıya uygun yürüme yolları ve oturma bankları yapıldı.
‘Güneşin doğuşu ve batışının en güzel izlendiği yer’ olarak anılan Nemrut Dağı’nın zirvesine yapılan yenilikler yerli ve yabancı turistler tarafından takdir topluyor. Yabancı turistler binlerce kilometreden Nemrut Dağı’nı görmek için geldiklerini ve Nemrut Dağı’na hayran kaldıklarını ifade ettiler.
Antalya’dan Nemrut Dağı’nı görmeye gelen Hatice İrem Güneş, Adıyaman’a Nemrut’u görmek için geldiğini belirterek, “Daha önce buraları duymuştum ama duyduğumdan çok daha güzel, çok daha bakımlı. Özellikle restorasyonlar çok iyi olmuş. Ziyaretçiler için hem kolay, hem doğal. Antik güzelliklerin korunması adına gayet etkili ve güzel bir yer” ifadelerini kullandı.
Antalya’nın Alanya ilçesinden gelen Yunus Özkartal ise “Beklediğimden doğa güzel ve daha farklı bir ortamla karşılaştım. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığımız’a çok teşekkür ediyorum. Yapılan çalışmalar takdir gereken çalışmalardır. Nemrut Dağı’nda ki çevre düzeni, takdir edilmesi gereken bir çalışmadır. Tarihimize sahip çıkılmış. Kamera sistemi ve güvenlik çok yerinde bir karar olmuş. Nemrut Dağı’nın herkes tarafından görülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Cankurtaran Tüneli’nde tehlikeli araç kullanmıştı, sebebi sağlık kontrolü sonrası ortaya çıktı Artvin’in Borçka-Hopa karayolundaki Cankurtaran Tüneli’nde bir kamyonetin tehlikeli şekilde ilerlediği anlar sosyal medyada gündem olurken, olayın nedenine ilişkin Artvin Emniyet Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Artvin’in Borçka-Hopa karayolu üzerinde bulunan Cankurtaran Tüneli içinde bir kamyonetin sağa sola savrularak ilerlediği anlar, arkadan gelen bir aracın kamerasına yansıdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler büyük tepki toplarken, sürücünün alkollü olduğu iddiaları gündeme geldi. Konuya ilişkin Artvin Emniyet Müdürlüğünden açıklama yapıldı. Emniyetten yapılan duyuruda, 24 Aralık 2025 tarihinde beyaz renkli Mazda marka kamyonetin tünel içerisinde trafiği tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirdiğine dair görüntülerin paylaşılması ve 112 Acil Çağrı Hattı’na gelen ihbar üzerine ekiplerin olay yerine sevk edildiği belirtildi. Ekiplerce yapılan ilk kontrolde sürücünün bilincinin yarı açık olduğu tespit edilerek 112 Acil Sağlık ekipleriyle Hopa Devlet Hastanesine sevk edildiği kaydedildi. Hastanede yapılan kontrollerde sürücünün kronik şeker hastası olduğu, kan şekerinin düşmesine bağlı olarak direksiyon hâkimiyetini kaybettiği ve alkollü olmadığı anlaşıldı. Gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasının ardından tünel trafiğe yeniden açılırken, olayla ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi adına açıklama yapıldığı vurgulandı.