Yerel Haberler
Sinop
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 11:37 Türkeli Sahil Yolu Kasım ayında açılacak Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Türkeli Sahil Yolunun Kasım 2024’te açılmasının planlandığını söyledi. Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Türkeli Kaymakam Vekili Recep Hasar, Türkeli Belediye Başkanı Veysel Şahin, Karayolları Samsun 7. Bölge Müdürü Rifat Silov, İl Genel Meclis Başkanı Ersin Yaman, İl Genel Meclis Üyeleri Nihat Demircan, Asım Can ve AK Parti Türkeli İlçe Başkanı Recep Samet Çetin ile birlikte, Çatalzeytin-Türkeli Devlet Yolu Yol Yapım Kontrol Şefliği ve Yapı-Yapı şantiyesini ziyaret etti. Vali Özarslan, burada 1 Kasım 2024 tarihinde hizmete açılması planlanan Türkeli Sahil Yolu (Çevre Yolu) Sağ Platform ve Güzelkent - Türkeli Yolu ile sel nedeniyle oluşan hasarların giderilmesi amacıyla Ayancık ilçe sınırları içerisindeki grup köy yollarında devam eden, yol yapım çalışmaları, toprak tesviye, sanat yapıları, köprü, heyelan ve üstyapı çalışmaları hakkında yetkililerden brifing aldı. Buradan Türkeli Sahil Yolu (Çevre Yolu) çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Özarslan, gelinen süreç hakkında yetkililerden bilgi aldı ve çalışanlara kolaylıklar diledi. Vali Özarslan, ardından Çatak Kanyonu Tabiat Parkı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. 07 Ağustos 2017 tarihinde tabiat parkı olarak tescil edilen Çatak Kanyonu Tabiat Parkı’nda Alanı 420,42 hektar olup; Sinop’un Türkeli ilçesi Çatak köyünde bulunuyor. Doğal kanyon yapısı ve içerisinde bulunan tespit edilmiş 39 adet şelale, mağaralar ve karstik yapısıyla eşsiz doğal kaynak değerlerine sahip Çatak Kanyonu Tabiat Parkı için hazırlanan proje kapsamında, yürüyüş parkuru, manzara seyir terasları, çadır kamp alanı, kır evleri gibi düzenlemeler yapılması planlanıyor. Vali Özarslan, bir dizi ziyaret ve incelemeler kapsamında sürdürdüğü ziyaretlerine Düzler-Celaller Grup Yolu’nda incelemelere bulunarak devam etti. Yapılan çalışmaların gelinen süreci hakkında Karayolları Samsun 7. Bölge Müdürü Rifat Silov’dan bilgiler alan Vali Özarslan, işçilere çalışmalarında kolaylıklar diledi. İncelemelerin ardından Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Türkeli ve köylerinde sel afetinde zarar gören grup yolu ve köprülerin yapımı ile ilgili bilgilendirmede bulunuldu. Özraslan, yaptığı açıklamada, “2021 yılında Türkeli’de meydana gelen sel felaketinde hasar gören Düzler-Celaller Grup Yolu, Oymayaka-Kuz-Sarmaşık Grup Yolu, Yeşiloba-Direkli-Akçabük Grup Yolu olmak üzere toplam 58 km köy yolu bitümlü sıcak asfalt ve köy yoluna 5 adet köprü inşası Karayolları teşkilatının kontrol ve denetiminde tamamlanacak. 2024 yılının Kasım başlarında, 2021 yılı selinin Türkeli’de bu grup köy yollarına verdiği hasarlardan iz ve emare kalmayacak. İnşası devam etmekte olan köy yollarının standardı sel öncesi seviyeden çok daha yüksek seviyede olacak” dedi.
Sinop’ta 850 adet avcı böcek doğaya salındı
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 21:29 Sinop’ta 850 adet avcı böcek doğaya salındı Türkiye’nin önemli kestane üretim yerlerinden olan Sinop’ta gal arısıyla mücadele çalışmaları kapsamında biyolojik mücadele laboratuvarında üretilen 850 adet ‘Torymus Sinensis’ isimli avcı böcek, Erfelek ilçesine bağlı Kirazlık köyünde doğaya salındı. Programda konuşan Sinop Valisi Mustafa Özarslan, “Sinop’ta kurduğumuz laboratuvarda 2022 ve 2023 yılları içerisinde Ayancık, Erfelek ve Türkeli ilçelerine toplamda 5 bin 746 adet avcı böcek üretilmiş ve doğaya salınmıştır. 2022 ve 2023 yıllarında toplam 268,98 hektarlık alanda avcı böcek salımı yaptık. 2024 yılı içinde avcı böcek üretimimiz yaklaşık 5 bin adet olacak. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Gal arısı ile mücadele kapsamında büyük emek gösteren Orman Bölge Müdürlüğümüze, İl Tarım Müdürlüğümüze, Biyolojik Mücadele Laboratuvarlarımızda çalışan uzmanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Vali Özarslan’ın konuşmasının ardından 850 adet avcı böcek kestane ormanlarına salındı. Programa Gerze Kaymakamı ve Erfelek Kaymakam Vekili Mehmet Deniz Arabacı, Erfelek Belediye Başkanı Mehmet Uzun, İl Genel Meclis Üyesi Ziya Dilsiz, Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kanbur, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, Kirazlık Köyü Muhtarı Bülent Koca, Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ve üreticiler katıldı.
Sinop protokolü ormanları temizledi
07 Mayıs 2024 Salı - 14:49 Sinop protokolü ormanları temizledi Sinop’ta “Orman Benim” kampanyası çerçevesinde protokol tarafından ormanda temizlik çalışması yapıldı. Sinop’ta “Orman Benim” kampanyası kapsamında Sinop Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, orman yangınlarına sebebiyet verecek davranışlara karşı farkındalık oluşturmayı hedeflemek adına, Akliman mevkisinde temizlik etkinliği düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Sinop İl Jandarma Komutanı Ferhat Kuran, Sinop Orman Bölge Müdür Celal Kanbur ve öğrenciler katıldı. Program başında konuşan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, orman yangınlarının insan kaynaklı olduğunu belirterek, “Yangın tehlikesi açısından genel olarak Türkiye’nin üzerinde bir diske sahibiz. Çünkü, sizin alanınız ormanlık alan yönünden daha fazla. 2 katı neredeyse. 2 katından daha fazla. Burada önemli olan amaç yangına hızlı müdahale, yangını bir an önce söndürme değil. Asıl amaç yangını önlemek. Bunun için buradayız. Bunu nasıl gerçekleştireceğiz? Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Alacağımız basit tedbirlerle bu yüzde 90 oranını düşürebiliriz. Yangının oluşmasını önlediğimiz zaman, zaten yangın olmaz. Yeri kirletmediğimiz zaman zaten temizleme faaliyetine gerek kalmadığı için temiz kalır. Ormanlarımızı temiz tutmamız lazım. Yapmamız gereken basit. Ormanda ateş yakmayacağız ve ormanı tertemiz bırakacağız. Ormanı kendi halinde bırakacağız" dedi. Vali Özarslan’ın açıklamalarının ardından protokol üyeleri, kamu kurum personelleri ve öğrenciler temizlik çalışması gerçekleştirdi.