Yerel Haberler
Siirt
Siirt’te yapılıyor, İstanbul, İzmir, Mersin’de yoğun talep görüyor
29 Nisan 2024 Pazartesi - 10:50 Siirt’te yapılıyor, İstanbul, İzmir, Mersin’de yoğun talep görüyor Siirt’te peynir sezonunun başlamasıyla birlikte yayla peynirine talep arttı. Vatandaşlar kilolarca koyun peynirini alarak kış hazırlığı yapmaya başladı. Siirt’te yapılan yayla peynirinin İstanbul, İzmir ve Mersin’de yoğun talep gördüğü belirtildi. Her yıl ilkbahar mevsimiyle birlikte göçerler tarafından yaylalarda üretilen Siirt’in yöresel peyniri, bu yıl da tezgahlardaki yerini aldı. Peynir sezonunun başlamasıyla birlikte satışların arttığını belirten peynirci Ahmet Toprakçı, "Peynir göçer peyniridir. Kışlık peyniri burada satıyoruz ve herkes kış için peynir alıyor. Kimi 50, 100, 150, 200 kilogram peynir alıyor. Bizim Siirt peyniri meşhurdur. Hepsi koyun peyniridir, göçerlerindir. Çemikari Pervari tarafından geliyor. Tabi şimdi havalar daha sıcak olmamış ama 20 gün 1 aya kadar bütün peynir satılıp biter" dedi. "İl dışından çok yoğun talep var" İl dışından da peynire yoğun talep olduğunu söyleyen Toprakçı, "İzmir’e, İstanbul’a, Ankara’ya, Mersin’e her yere gidiyor bu peynir. Bizim peynir bir numara çok kalitelidir. Kışlık herkes alıyor bunu. Biz de burada satıyoruz. Yayladan gelen peyniri biz buradan satıyoruz. Kışlık peyniri bazıları yer altına koyuyorlar, bazıları ise soğuk hava deposuna koyuyorlar. Şu anda kilosu 130 TL ama yaz ilerledikçe 200 TL’ye kadar da çıkabilir’’ şeklinde konuştu. Peynir almaya gelen Yasin Toprak, "Peyniri her sene alıyoruz. Market peyniri yenmiyor. Yazın alıp kışın yiyoruz. Fiyatı da 130 TL uygundur. Bu taze peynirdir. 20 veya 25 kilo alıyoruz. Yazın alıyoruz, kışın tüketiyoruz’’ diye konuştu.
Siirt battaniyesi Avrupa’ya açılıyor
25 Nisan 2024 Perşembe - 11:11 Siirt battaniyesi Avrupa’ya açılıyor Tiftik üretilen ve geçmişi eski dönemlere dayanan Siirt battaniyesi, usta eller tarafından dokunarak yurt dışına ihraç ediliyor. Gelişen teknolojiye rağmen orijinalliği bozulmadan ustaların eliyle dokunan tiftik battaniyesi Avrupa ülkelerinden rağbet görüyor. Yaklaşık 45 yıldır battaniye dokumacılığı yapan 54 yaşındaki Faraç İtil, çeşitli fuarlara katılarak kurduğu tezgahta dokumacılık yaparak mesleğini tanıtmaya çalışıyor ve el emeği göz nuru dokuma ürünlerini beğeniye sunuyor. Fuarlara katılarak Siirt battaniyesini tanıtan ve yoğun ilgi gördüğünü belirten battaniye ustası İtil, "45 yıldır Siirt battaniyesi dokumacılığı yapıyorum. Siirt battaniyesi çok özellikli bir battaniyedir. Keçi yününden yapılıyor. Özelliği ise romatizma, eklem ağrılarına iyi gelen ve sıcak tutmasıyla da ünlü bir battaniyedir. El dokuması olması hasebiyle çok rağbet görüyor. Yani bu kışın bayağı satış yaptık. Şimdi de İspanya ve İtalya’ya da ihracat ediyoruz. Yaklaşık 7-8 yıldır fuarlara katılıyoruz. Fuarlarda da tanıtıyoruz ve bayağı ilgi görüyor. Siirt battaniyesi gittiğimiz illerde çok beğeniliyor. Şimdi de İspanya’ya, İtalya’ya da gönderiyoruz. Şu aralar hem yastık olarak hem kırlent olarak da dokuyup gönderiyoruz. Yaz ayında ise Allah’ın izniyle kilime döneceğiz. Yazında kilim isteniyor bizden. Kilim olarak da bayağı sipariş verilmiş şu an İtalya’ndan da İspanya’dan siparişlerimiz var’’ dedi.
Siirt 9. Kitap Fuarı sona erdi
23 Nisan 2024 Salı - 15:14 Siirt 9. Kitap Fuarı sona erdi Siirt’te “Çocuklar Okusun Diye” temasıyla 17 Nisan tarihinde açılan Siirt 9. Kitap Fuarı sona erdi. Siirt Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen 9. Kitap Fuarına 60 seçkin yazar ve 100 yayınevi katılırken, fuar boyunca yazarlar tarafından söyleşi, imza günü ve çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler düzenlendi. Buna benzer etkinliklerin sürekliliğinin olmasını belirten Yusuf Emre Şeker, “Bugün 23 Nisan kitap fuarına geldim kitap almaya. Siirt’e 9. fuar bu. Böyle fuarların daha çok yapılmasını istiyoruz tabii ki. Çünkü güzel bir etkinlik oluyor. Kitap okumak benim de hobim kendime güzel bir tarih kitabı aldım. Böyle etkinliklerin daha çok yapılması çok güzel olurdu. Emeği geçen herkese teşekkürler ediyor” dedi. Fuara katılan Yazar Metin Baytok, “Herkese selamlar Siirt’teyiz. Dokuzuncusu düzenlenen Siirt Kitap fuarındayız. Bugün 23 Nisan bundan dolayı da yirmi 23 Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını buradan bir kez daha kutluyorum. Kutlu olsun arkadaşlar. Siirt kitap fuarında yoğun bir teveccüh var. Bu haftadır devam ediyor. Siirt’te gerçekten çok güler yüzlü, çok samimi öğrencilerimizle, halkla insanlarla burada tanıştık. Ben de bir yazar olarak buraya geldiğim için çok mutluyum” diye konuştu. Malik Bayav ise “Kitap fuarı gerçekten güzel bir etkinlik olmuş. Bu etkinliğin sürekli ve devamlı olmasını dilerim. Kitap okumayı seviyoruz. Yapanlara teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.