Yerel Haberler
Niğde
Kentsel dönüşümlerde yaşanan sorunlara yazılımla çözüm geliştirildi 18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:31:23 Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bozdağ’ın ’Kentsel Dönüşümde Katılımcı Yaklaşımla CBS Tabanlı Sezgisel Bir Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi’ projesi ile bugüne kadar kentsel dönüşümlerde yaşanan problemlerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. ’TÜBİTAK 1001 Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’ çerçevesinde 450 proje içerisinden seçilerek desteklemeye değer görülen yazılım sayesinde kentsel dönüşümlerde süreç hem daha hızlı ilerleyecek hem de yerel yönetimler ve vatandaş arasında yaşanan sorunların da önüne geçilebilecek. ’Kentsel Dönüşümde Katılımcı Yaklaşımla CBS Tabanlı Sezgisel Bir Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi’ başlıklı proje TÜBİTAK ARDEB 1001 ’Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’ çerçevesinde destek almaya hak kazandı. Kentsel dönüşümün doğası gereği pek çok aktörün yer aldığı dönüşüm süreçlerinde halk, yerel yönetim ve yatırımcının istek ve beklentilerinin bir arada ele alınması sağlanarak dönüşüm süreçlerinin sürdürülebilir nitelikte yürütülmesinin hedeflendiği projede; Türkiye’deki kentsel dönüşüme yönelik artan taleplerin hızlı bir şekilde ele alınabilmesi, müzakere süreçlerinin kısaltılması ve afet risklerine karşı halkın katılımcı planlamaya teşvik edilmesinde önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Aslı Bozdağ; halkın kentsel dönüşüm süreçlerine yönelik önyargılarının değiştirilmesi, ikna sürecinin daha şeffaf hale getirilmesi, mülkiyete yönelik endişelerin önlenmesi, dezavantajlı grupların sürece dahil edilmesi ve fikirlerinin açık bir platformda paylaşılması ve haklarının korunması açısından yazılımın önemli olduğuna değindi. Bozdağ; "Üretilecek yazılım, yerel yönetimler için yüksek maliyetle katılım tekniklerinin aksine düşük maliyetle ve teknolojik bir hizmet sağlayarak ihtiyaçları karşılamalarına katkı sağlayacak. Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planına uygun olarak kamu kurumlarıyla vatandaşlar arasındaki mesafenin azaltılmasına yönelik önemli bir hizmet oluşturacak. Ayrıca planlama süreçlerinin toplum odaklı bir yönetişim anlayışına dönüşmesi sağlanacak. Dönüşüm uzun ve meşakkatli bir süreç. Bu sürecin kısaltılmasında toplumun doğrudan sürece dahil olarak endişelerinin azaltılmasında oluşturulacak sistem önemli katkı sağlayacak" ifadelerine yer verdi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Bozdağ’ın yürütücü olduğu projede; Dr. Öğr. Üyesi Kadir Şahbaz ile Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Emin Karkınlı, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ünal ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Doç. Dr. Fatih Eren’in araştırmacı ve İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu danışman olarak görev alıyor.
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:25 Kentsel dönüşümlerde yaşanan sorunlara yazılımla çözüm geliştirildi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bozdağ’ın ’Kentsel Dönüşümde Katılımcı Yaklaşımla CBS Tabanlı Sezgisel Bir Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi’ projesi ile bugüne kadar kentsel dönüşümlerde yaşanan problemlerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. ’TÜBİTAK 1001 Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’ çerçevesinde 450 proje içerisinden seçilerek desteklemeye değer görülen yazılım sayesinde kentsel dönüşümlerde süreç hem daha hızlı ilerleyecek hem de yerel yönetimler ve vatandaş arasında yaşanan sorunların da önüne geçilebilecek. ’Kentsel Dönüşümde Katılımcı Yaklaşımla CBS Tabanlı Sezgisel Bir Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi’ başlıklı proje TÜBİTAK ARDEB 1001 ’Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’ çerçevesinde destek almaya hak kazandı. Kentsel dönüşümün doğası gereği pek çok aktörün yer aldığı dönüşüm süreçlerinde halk, yerel yönetim ve yatırımcının istek ve beklentilerinin bir arada ele alınması sağlanarak dönüşüm süreçlerinin sürdürülebilir nitelikte yürütülmesinin hedeflendiği projede; Türkiye’deki kentsel dönüşüme yönelik artan taleplerin hızlı bir şekilde ele alınabilmesi, müzakere süreçlerinin kısaltılması ve afet risklerine karşı halkın katılımcı planlamaya teşvik edilmesinde önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Aslı Bozdağ; halkın kentsel dönüşüm süreçlerine yönelik önyargılarının değiştirilmesi, ikna sürecinin daha şeffaf hale getirilmesi, mülkiyete yönelik endişelerin önlenmesi, dezavantajlı grupların sürece dahil edilmesi ve fikirlerinin açık bir platformda paylaşılması ve haklarının korunması açısından yazılımın önemli olduğuna değindi. Bozdağ; "Üretilecek yazılım, yerel yönetimler için yüksek maliyetle katılım tekniklerinin aksine düşük maliyetle ve teknolojik bir hizmet sağlayarak ihtiyaçları karşılamalarına katkı sağlayacak. Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planına uygun olarak kamu kurumlarıyla vatandaşlar arasındaki mesafenin azaltılmasına yönelik önemli bir hizmet oluşturacak. Ayrıca planlama süreçlerinin toplum odaklı bir yönetişim anlayışına dönüşmesi sağlanacak. Dönüşüm uzun ve meşakkatli bir süreç. Bu sürecin kısaltılmasında toplumun doğrudan sürece dahil olarak endişelerinin azaltılmasında oluşturulacak sistem önemli katkı sağlayacak" ifadelerine yer verdi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Bozdağ’ın yürütücü olduğu projede; Dr. Öğr. Üyesi Kadir Şahbaz ile Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Emin Karkınlı, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Ünal ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Doç. Dr. Fatih Eren’in araştırmacı ve İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu danışman olarak görev alıyor.
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 10:48 Niğde’de Afet Farkındalık Eğitimi ve Destek Programı düzenlendi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Afet Eğitim ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ortaklığıyla öğrencilere yönelik ’Afet Farkındalık Eğitimi ve Destek AFAD Gönüllüsü Programı’ düzenlendi. Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersin Aydın, Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Korkanç, Niğde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri, akademik ve idari personelinin yanı sıra öğrenciler katıldı. Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlarken, akabinde açılış konuşmaları ve AFAD personeli Oğuzhan Zeyrek ile Hacı Ali Yıldız’ın konuyla ilgili yaptıkları sunumlarla devam etti. Programda konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersin Aydın; "Özellikle Marmara Depremi’nden sonra ülkemiz afet konusunda kriz yönetiminden risk yönetimine geçiş sağladı. Bu da afetlerin olduktan sonra değil de daha olmadan bilinçlenmeyi ve kayıpların böylece mümkün olduğu kadar en aza indirilmesini sağladı" ifadelerini kullandı. Programda konuşma yapan Prof. Dr. Mustafa Korkanç ise; "Bilindiği üzere deprem, sel, yangınlar, heyelan ve çığ gibi doğa kaynaklı afetler ile insan ve teknoloji kaynaklı afetler, tüm dünyada ve ülkemizde artık sıklıkla görülmektedir. Bu afetler sonucunda, can ve mal kaybı yanında birçok olumsuzluklar da yaşanmaktadır. Bu olumsuzlukları en aza indirebilmek ancak iyi bir afet yönetimi yaklaşımıyla mümkündür. Bunun en önemli ayaklarından biri de toplumun bütün bireylerinin afetler konusunda bilinçlendirilerek afetlere hazır bir Türkiye için hepimize büyük işler düşmektedir" dedi Afet Farkındalık Eğitimlerini önemsediğini söyleyen Korkanç, toplumsal yaşam kalitesinin yükselmesi için afet bilinci kültürü oluşturmaya yönelik çabaların devam ettiğini vurguladı.
Sosyal Güvenlik Haftası Kutlanıyor
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 09:55 Sosyal Güvenlik Haftası Kutlanıyor Niğde Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nail Van; 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada sosyal güvenliğin, bireylerin hastalık, yaşlılık, işsizlik ve kaza gibi risklere karşı koruyan bir sistem olduğunu belirtirken, SGK tarafından yürütülen sosyal güvenlik sisteminin, sağlık sigortası, emeklilik sigortası, işsizlik sigortası ve kaza sigortası gibi çeşitli dalları kapsadığını kaydetti. Van açıklamasında; "Sosyal Güvenlik Haftası, toplumda sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için önemli bir fırsattır. Bu hafta çerçevesinde düzenlenen çeşitli etkinlikler ile vatandaşlara sosyal güvenlik sisteminin işleyişi, hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi verilmektedir. SGK tarafından Sosyal Güvenlik Haftası çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlenecektir" şeklinde konuştu. Yapılacak etkinlikler arasında SGK’nın il ve merkez müdürlüklerinde kurulacak bilgilendirme stantlarında vatandaşlara sosyal güvenlik sistemi hakkında bilgi verileceğini söyleyen Nail Van, sosyal güvenlik sistemi ile ilgili basın-yayın çalışmaları yapılarak toplumda farkındalık oluşturulmasının hedeflendiğini de ifade etti. "Türkiye’nin yüzde 99,3 Genel Sağlık Sigortası kapsamında" diyen Nail Van; "Türkiye olarak ne kadar güçlü olduğumuzu salgın döneminde tüm dünyaya gösterdik. Ülkemiz, bu sıkıntılı günlerde sağlam temeller üzerine inşa edilen Genel Sağlık Sigortası sistemimiz sayesinde tüm dünyaya örnek oldu. 2002’de yüzde 70 olan Genel Sağlık Sigortasının kapsamı bugün yüzde 99,3’e ulaşmış durumda. 2016 yılında yapılan düzenlenme ile Genel Sağlık Sigortası primi tek kaleme indirildi. Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı 2024 yılı için 600,08 TL’dir. Bu kişiler aylık olarak ödeyebilecekleri bu cüzi tutarla hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları eşleri, çocukları ile anne ve babaları sağlık güvencesine sahip olmasalar bile GSS çerçevesinde olup sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkına sahip oluyorlar" ifadelerine yer verdi. Kayıt dışı istihdam ile mücadele edildiğinin de altını çizen Nail Van, "Sosyal Güvenlik Reformu’nun hayata geçmesi ile birlikte atılan önemli adımlardan bir tanesi de kayıtlı istihdamın özendirilmesi ve bu bilincin arttırılmasına yönelik çalışmaların önem kazanmasıdır. Cezanın yerini teşvikin, denetimin yerini rehberliğin aldığı bir anlayışı hayata geçirmeye çalıştık ve bilinçlendirme, farkındalık, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik verdik. Kayıt dışı istihdamın genişlemesi, bir taraftan çalışanların güvencesiz kalmasına yol açarken, diğer taraftan da kayıtlı istihdam aleyhinde haksız rekabete yol açmaktadır. Hafta çerçevesinde kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda çalışmalarımıza değinerek toplumun tüm kesimlerinde sigortalı çalışmaya destek verilmesi konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz" diye konuştu. İl Müdürü Van, vatandaşlara çağrıda bulunarak Sosyal Güvenlik Haftası çerçevesinde düzenlenecek etkinliklere katılmaya ve sosyal güvenlik sistemi hakkında bilgi edinmeye davet etti.
Okumayı sevenler bu kulüpte buluşuyor
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:13 Okumayı sevenler bu kulüpte buluşuyor Niğde’de kitap okumayı sevenleri bir araya getiren Okuma Aşkı Buluşturuyor Kulübü, toplumun her kesimine okuma alışkanlığı kazandırmayı hedefliyor. Niğde’de Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Muazzez Toğrul’un öncülüğünde kurulan ve şimdiden 64 üyesi olan Okuma Aşkı Buluşturuyor Kulübü, faaliyetleri ile üyelerini kitap ekseninde bir araya getiriyor. Okuma Aşkı Buluşturuyor Kulübü Niğde Temsilcisi Muazzez Toğrul yaptığı açıklamada, "Kendi yakın çevremden başlayarak kitap kulübü kurdum. Şu an kulübümüzün 64 üyesi var. Zaman zaman il dışından arkadaşlar da kulübe geliyorlar ve kendi bulundukları illerde kulüp kurmak için bir altyapı oluşturmaya çalışıyorlar" dedi. Kulüp faaliyetleri çerçevesinde üyeler yazarlarla bir araya gelerek, her hafta belirlenen ortak yazarın bir kitabını okuyor ve yüz yüze toplantılarla bir araya gelinerek kitabın yazarı, kitapların karakterleri, dönem şartları gibi yazar ve kitapları ile ilgili fikirler konuşuluyor. "Buluşmalarla dostluklar da edinmiş oluyoruz" diyen Muazzez Toğrul, "Bizim zaten amacımız okuma alışkanlığını geliştirmek ve bu sayede dostluklar edinmek, fikirleri konuşmak, insanlarda bir farkındalık oluşturmak. Biz katılımcılarımızdan sadece kitap okumalarını istiyoruz. Güzel okumalar gerçekleştiriyoruz çok da olumlu dönüşler alıyoruz" ifadelerine yer verdi. Kulübün Niğde toplantısına katılan Aksaray Okuma Kulübü Temsilcisi ve Yazar Gündoğdu Yıldırım ise, "Amacımız kitap okumayı sevdirmek. Türkiye’de okuma oranımız çok düşük ve bu anlamda bize bir görev düşüyor. Yazmakla, okulda eğitim vermekle yetinmedik, kurduğumuz kulüplerle daha çok insana ulaşmak, toplumun her kesimindeki insanı okumaya teşvik etmek istedik" dedi.
Okumayı sevenler bu kulüpte buluşuyor
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:10 Okumayı sevenler bu kulüpte buluşuyor Niğde’de kitap okumayı sevenleri bir araya getiren Okum Aşkı Buluşturuyor Kulübü, toplumun her kesimine okuma alışkanlığı kazandırmayı hedefliyor. Niğde’de Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Muazzez Toğrul’un öncülüğünde kurulan ve şimdiden 64 üyesi olan Okum Aşkı Buluşturuyor Kulübü, faaliyetleri ile üyelerini kitap ekseninde bir araya getiriyor. Okum Aşkı Buluşturuyor Kulübü Niğde Temsilcisi Muazzez Toğrul yaptığı açıklamada, "Kendi yakın çevremden başlayarak kitap kulübü kurdum. Şuan kulübümüzün 64 üyesi var. Zaman zaman il dışından arkadaşlar da kulübe geliyorlar ve kendi bulundukları illerde kulüp kurmak için bir altyapı oluşturmaya çalışıyorlar’’ dedi. Kulüp faaliyetleri çerçevesinde üyeler yazarlarla bir araya gelerek, her hafta belirlenen ortak yazarın bir kitabını okuyor ve yüz yüze toplantılarla bir araya gelinerek kitabın yazarı, kitapların karakterleri, dönem şartları gibi yazar ve kitapları ile ilgili fikirler konuşuluyor. "Buluşmalarla dostluklar da edinmiş oluyoruz" diyen Muazzez Toğrul, "Bizim zaten amacımız okuma alışkanlığını geliştirmek ve bu sayede dostluklar edinmek, fikirleri konuşmak, insanlarda bir farkındalık oluşturmak. Biz katılımcılarımızdan sadece kitap okumalarını istiyoruz. Güzel okumalar gerçekleştiriyoruz çok da olumlu dönüşler alıyoruz" ifadelerine yer verdi. Kulübün Niğde toplantısına katılan Aksaray Okuma Kulübü Temsilcisi ve Yazar Gündoğdu Yıldırım ise, "Amacımız kitap okumayı sevdirmek. Türkiye’de okuma oranımız çok düşük ve bu anlamda bize bir görev düşüyor. Yazmakla, okulda eğitim vermekle yetinmedik, kurduğumuz kulüplerle daha çok insana ulaşmak, toplumun her kesimindeki insanı okumaya teşvik etmek istedik’’ dedi.
TCDD otlarla mücadele kapsamında tren yollarında ilaçlama yapacak
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 11:10 TCDD otlarla mücadele kapsamında tren yollarında ilaçlama yapacak Niğde Valiliği 13.05.2024-19.05.2024 tarihleri arasında Ulukışla, Karaman, Konya, Yenice, Adana, Toprakkale, İskenderun hat kesimleri ile gar, istasyon ve saydinglerde otla mücadele kapsamında ilaçlama yapılacağını duyurdu. Yapılan açıklamada; "Mücadelede kullanılan ilaçlar, insan ve hayvan sağlığını etkileyici özellik taşıması sebebiyle tehlike oluşturmaktadır. Belirtilen demiryolu hat kesimleri ile istasyonların çevresinde vatandaşların dikkatli olmaları gerekmektedir. Demiryolu güzergâhı ve yakınındaki arazilerde ilaçlama tarihlerinden itibaren on gün boyunca; vatandaşların ilaçlama yapılan sahaya yaklaşmamaları, belirtilen yerlerde hayvanlarını otlatmamaları, ot hasadı ve arıcılık faaliyetlerinde bulunmamaları önemle duyurulur.’’ ifadelerine yer verildi. İlaçlama tarihleri ve güzergahları ise şu şekilde açıklandı: "13.05.2024 tarihinde Ulukışla Gar (Niğde il sınırları) 14.05.2024 tarihinde Ulukışla - Yenice - Adana (Niğde, Mersin ve Adana il sınırları) 15.05.2024 tarihinde Adana - Toprakkale - İskenderun (Adana, Osmaniye ve Hatay il sınırları) 16.05.2024 tarihinde İskenderun - Adana (Adana, Osmaniye ve Hatay il sınırları) 17.05.2024 tarihinde Adana - Yenice - Ulukışla (Niğde, Mersin ve Adana il sınırları) 18.05.2024 tarihinde Ulukışla - Karaman (Niğde, Konya, Karaman il sınırları) 19.05.2024 tarihinde Karaman - Konya (Karaman ve Konya il sınırları) gar ve istasyonları arasında."
Başkan Özdemir: "Annelerimize olan borcumuzu ne yapsak ödeyemeyiz"
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 11:08 Başkan Özdemir: "Annelerimize olan borcumuzu ne yapsak ödeyemeyiz" Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Anneler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Mesajında anne sevgisinin, sevgilerin en büyüğü olduğuna değinen Başkan Özdemir, “Annelerimize olan borcumuzu ne yapsak ödeyemeyiz” dedi. Belediye Başkanı Emrah Özdemir,12 Mayıs Pazar günü kutlanacak olan Anneler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, annelerin; sevgi, saygı, şefkat, merhamet ve fedakarlık gibi insanı insan yapan sayısız yüce değerin tamamının sembolü olduğuna vurgu yaptı. Sevgili Peygamberimizin, “Cennet, annelerin ayağı altındadır” hadisine dikkati çeken Belediye Başkanı Emrah Özdemir, “Her türlü zorluğa sabırla göğüs geren, koruyan, kollayan, evladını en iyi şekilde yetiştirebilmek için her türlü fedakarlığı gösteren annelerimize olan borcumuzu ne yapsak asla ödeyemeyiz. Eli öpülesi annelerimizin yaşamlarını kolaylaştırmak, onların bir dediğini iki etmemek hepimizin öncelikli görevi olmalıdır” diye konuştu. Annelerin aynı zamanda aile ve toplumun temel diğeri olduğuna işaret eden Belediye Başkanı Emrah Özdemir, “Anne mutlu olursa, aile mutlu olur. Aile mutlu olursa toplum mutlu olur. Bu noktadan hareketle, Niğde Belediyesi olarak tüm annelerin, anne adaylarımızın ve bu duyguyu her zaman içlerinde taşıyan tüm kadınlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için çok sayıda projeyi hayata geçirdik ve yeni projelerimizle onların daha iyi yaşam sürebilmelerine katkı sunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Belediye Başkanı Emrah Özdemir mesajında, “Başta şehit ve gazi annelerimiz olmak üzere tüm annelerimizin Anneler Günün kutluyor, aileleriyle birlikle nice sağlıklı, huzurlu ve mutlu yıllar diliyorum” ifadelerini kullandı.