Yerel Haberler
Muğla
Turhan Selçuk Karikatür Yarışması sonuçları belli oldu 18 Mayıs 2024 Cumartesi - 15:02:24 Milas Belediyesi tarafından Milaslı Çizer Turhan Selçuk anısına bu yıl 14’üncüsü düzenlenen ve Türkiye’nin en geniş katılımlı yarışmalarından biri olan Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması’nda dereceye giren eser ve eser sahipleri belirlendi. Birincilik ödülünü, çocukların teknoloji bağımlılığına dikkat çeken Türkiye’den Mehmet Akif Özdal kazandı. Milas Belediyesince bu yıl 14.’sü düzenlenen Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması kapsamında ödül alan eser ve eser sahipleri belirlendi. Seçici kurul, 57 ülkeden 379 karikatürist tarafından gönderilen Bin 535 karikatürü titizlikle değerlendirdi. Yapılan değerlendirmede; birincilik ödülünü Türkiye’den Mehmet Akif Özdal çocukların teknoloji bağımlılığına dikkat çeken karikatürüyle elde etti. İkincilik ödülünü Alireza Pakdel (İran), üçüncülük ödülünü Menekşe Çam (Türkiye), jüri özel ödülünü ise Zakir Sargitov (Rusya) kazandı. 14. Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması’nın ödül töreni eylül ayında gerçekleştirilecek. Yarışmada birinciye 20 Bin lira, ikinciye 15 bin lira, üçüncüye 10 bin lira ödül verilecek. Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz da ödül alan eser sahiplerini kutlayarak, başarılarının devamını diledi. İlki 2011 yılında gerçekleştirilen ve Milas doğumlu ünlü Çizer Turhan Selçuk anısına gerçekleştirilen bu önemli etkinliğin tüm dünyada ses getirdiğini, en fazla eser gönderilen karikatür yarışmalarından biri olduğuna dikkat çeken Başkan Topuz, “Milas’ın ortak değeri haline gelen bu yarışmayla Milaslı çizerimizin adını yaşatıyor, Milas’ı sanat kenti yapmak için gayret ediyoruz. 14. Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması’na 1535 karikatür göndererek sosyal ve siyasi konulara yenilikçi çizimlerle dikkat çeken 379 karikatüristimize ve jüri üyelerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 13:56 Bodrum FK, play-off yarı final ilk maçında Çorum FK’ya konuk olacak Bodrum Futbol Kulübü, Trendyol 1. Lig Play-Off yarı final ilk maçında Çorum FK’ya konuk olacak. Maçın hazırlıklarını sürdüren yeşil-beyazlı ekip Çorum’dan avantajlı skorla dönüp rövanş maçında turu geçen taraf olmak istiyor. Maçın zorlu geçeceğini belirten Bodrum FK Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, “İlk maçı doğru şekilde bitirip içerideki maça avantajlı gelmek istiyoruz, elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi. Trendyol 1. Lig Play-Off yarı final ilk karşılaşmasında Bodrum FK, 20 Mayıs Pazartesi saat 20.00’de Çorum FK’ya konuk olacak. Yalıçiftlik İsmail Altındağ Tesislerinde mücadelenin hazırlıklarını sürdüren yeşil-beyazlı ekip Çorum karşısında avantajlı skor elde edip evinde oynayacağı rövanş maçında adını finale yazdıran taraf olmak istiyor. Yeşil-beyazlı ekipte kart cezası bulunan Omar İmeri Çorum karşısında forma giyemezken sakatlıkları bulunan Celustka ve Erkan’ın durumunun ise maç günü netlik kazanacağı belirtildi. İsmet Taşdemir: "Maç kolay olmayacak" Play-Off yarı final ilk maçı ile ilgili değerlendirme yapan Bodrum FK Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, “Çok güzel bir oyunun karşılığında turu geçen taraf olduk. Oyuncu kardeşlerimi bir kere daha tebrik ediyorum. Bu sene ligimize renk katan çıktığı ilk senede çok başarılı olan çok iyi de futbol oynayan Çorum FK ile oynayacağız. Sezon başından beri çok inişli ve çıkışlı bir grafik sergilemediler. Serkan hocayla beraber iyi bir gidişatları var. Onlar da hak ettikleri yerde ve zorlu bir rakibe karşı mücadele edeceğiz. İlk maçı doğru şekilde bitirip içerideki maça avantajlı gelmek istiyoruz. Rakibi seyrettikten sonra bunun o kadar kolay olmadığını düşünüyorum ama elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi. Samet Yalçın: "Takım olarak iyi durumdayız" Takımın tecrübeli oyuncularından Samet Yalçın, “Boluspor maçının zor geçeceğini biliyorduk. Maç zor geçti ve çok zorladılar bizi kendi oyunlarının dışında bir oyun oynamaya çalıştılar. Galip geldik ve tur atladık. İnşallah Çorum’dan da iyi bir skorla dönüp burada avantajlı şekilde sahaya çıkmak istiyoruz. Takım olarak iyi durumdayız ve böyle devam edersek Çorum’u da eleyip finale kalabiliriz” diye konuştu.
Başkan Aras, “19 Mayıs Atatürk’ün doğum günüm dediği tarihtir”
17 Mayıs 2024 Cuma - 14:28 Başkan Aras, “19 Mayıs Atatürk’ün doğum günüm dediği tarihtir” Muğla Büyükşehir Belediyesi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı Gençlik Festivali başta olmak üzere farklı ilçelerde düzenleyeceği konser ve etkinliklerle kutluyor. Etkinlikler ile ilgili konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, gençlerin bayramı doyasıya kutlamalarını amaçladıklarını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak ulusal Kurtuluş meşalesini yaktığı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı Gençlik Festivali ile kutluyor. 15 Mayıs’ta Kötekli Yoğurtçu Parkı’nda farklı etkinlikler, oyunlar ve DJ performans ile başladı. Festival 19 Mayıs’ta Menteşe Kötekli Yoğurtçu Parkı’nda Gazapizm, Köyceğiz ilçesinde Kolpa, Yatağan’da Necati ve Saykolar, Milas’ta Sakiler, Datça ilçesinde MBB Popüler Müzik Orkestrası, Kavaklıdere’de Kutsi konserleriyle devam edecek. Başkan Aras; “19 Mayıs ile mazlum devletlerin umutları yeşerdi” 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kutlama mesajı yayımladı. Başkan Aras; “Ulusal Kurtuluş mücadelemiz, 1919 yılının 19 Mayıs günü Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla başladı. Binlerce yıllık şanlı geçmişe sahip Türk ulusu Çanakkale’nin hemen ardından Atatürk önderliğinde başka bir kahramanlık destanı yazarak dünya tarihini değiştirdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’da bağımsızlık kıvılcımını yakmak için ayrıldığı İstanbul’a tekrar dönene kadar bu topraklar, yeryüzünde emperyalizme karşı verilmiş en büyük mücadeleye tanıklık edecek, yeni bir Cumhuriyet kurulacak ve kurulan Türkiye Cumhuriyeti tüm dünya mazlum devletlerinin umudu olacaktı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e doğum gününüz ne zaman diye sorduklarında 19 Mayıs demesinin sebebi de asla prangalara boyun eğmeyen, bağımsızlığı için hep mücadele etmiş Türk Milleti’nin 19 Mayıs’ta tekrar küllerinden doğmasıdır. Büyük önder Çanakkale’de yazdığı destandan sonra 19 Mayıs’ta yaktığı bağımsızlık ateşi ile Kurtuluş Savaşı’nı başlatmış ve dünya tarihini değiştirecek, mazlum ülkelere umut olacak büyük zaferi adım adım hazırlamıştır. 19 Mayıs’ta Samsun’da yanan meşale hala yanmakta, Atatürk’ün yolundan ilerleyen vatan evlatları tam bağımsız Türkiye için mücadelesini hala sürdürmektedir. Gelecek kuşaklar unutmamalıdır ki, barış, huzur ve güven içinde, özgür bireyler olarak yaşamaları, laik, demokratik cumhuriyetimizle mümkündür. Bu bayram, milletimizin kurtuluşunun yine milletimizin azmi ve kararıyla olacağına inananların günüdür. Bu bayram, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramıdır. Bu duygularla, ülkemizin geleceği gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk şahsında tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum’’ dedi.
Vali Akbıyık’tan 19 Mayıs mesajı
17 Mayıs 2024 Cuma - 14:02 Vali Akbıyık’tan 19 Mayıs mesajı Muğla Valisi İdris Akbıyık ’19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’ nedeniyle yayımladığı mesajında, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan ve işgal kuvvetlerine karşı millî mücadeleyi düzenleyen Mustafa Kemal Atatürk’ün milletiyle bütünleşerek bu kutlu mücadeleyi zafere ulaştırdığını açıkladı. Vali Akbıyık, “Kurmuş olduğu çağdaş Türkiye Cumhuriyeti ile tarihimizde ölümsüz bir yer kazanan, bağımsızlık ve özgürlüğü kendi karakteriyle bütünleştiren Mustafa Kemal Atatürk’e olan ebedî bağlılığımızı, ilke ve inkılaplarına olan sarsılmaz inancımızı yeniden tazeliyoruz. Büyük Önder’in böylesine zor bir mücadeleyle kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni ülkemizin ümidi, geleceğimizin teminatı gençlerimize emanet etmiş olması ve bugünün “19 Mayıs Gençlik Bayramı” olarak kutlanmasını istemesi çok anlamlıdır. Bugünkü gençlerimizin de kendilerine emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti’ni, geçmişten alacakları güç ve ilhamla daha da büyütmek, güçlendirmek ve dünya üzerindeki uygarlık mücadelesinde hak ettiği yeri almasını sağlayarak, gelecek nesillere en iyi şekilde teslim etmek en başta gelen görev ve sorumluluğudur. Milletimizin birlik ve beraberliğinin, ülkemizin bölünmez bütünlüğünün muhafaza edilmesi, devletimiz ve demokratik rejimimize inancımızı her hâlükârda azim ve kararlılıkla muhafaza edecek ve bu kutsal emaneti sonsuza kadar taşıyacak olan, Ulu Önder’in “Ey Türk istikbalinin evladı” diye seslendiği kişiler sizlersiniz. Bu duygu ve düşüncelerle siz sevgili gençlerimiz ve aziz milletimizin “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı”nı kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını saygıyla, şükranla anıyorum” dedi.
Almanya İzmir Başkonsolosu’ndan Başkan Aras’a ziyaret
17 Mayıs 2024 Cuma - 13:40 Almanya İzmir Başkonsolosu’ndan Başkan Aras’a ziyaret Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer’i makamında ağırladı. Yerel seçimlerde Muğla’da elde edilen büyük başarıdan dolayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı kutlayan İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer Uluslararası ilişkilerde kent diplomasisinin büyük önem arz ettiği, Almanya ile böyle bir çalışmanın yapılabileceğini söyledi. Ziyaret sonrası Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi’nde halk oyunları gösterilerini birlikte izledi. Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer; “Ahmet Aras başarılı çalışmaları ile doğru zamanda doğru göreve geldi” Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı ziyarette Bodrum’daki çalışmaları, pandemi dönemindeki tutumu, orman yangınlarına karşı aldığı önlemleri, kadın-erkek ilişkilerine verdiği önem, ülkede yaşanan tahribatı büyük depremlerden sonra bölgeye yaptığı gıda, sağlık ve bölgedeki çocukların eğitimi, rehabilitasyonu konusunda yaptığı yardımlar ve fedakarlıklarla Ahmet Aras’ın doğru zamanda doğru göreve geldiğini söyledi. Uluslararası ilişkilerde gerçekleştirilmesi planlanan birçok projenin olduğunu söyleyen Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer uzlaşı sağlanması düşünülen şehirlerin seçildiği böylelikle kent diplomasisi sağlanıp yakın ilişkilerin artacağını belirtti. Ahmet Aras; “Uluslararası ilişkilerde kent diplomasisi büyük önem arz ediyor” Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ziyarette Muğla ilinin ilçeleriyle beraber turizm hareketlerinin başladığı 1960’lardan beri birçok yabancı uyruklu turiste ev sahipliği yaptığı ve bu hareketlerin günümüzde beklentilere göre şekillendiği fakat son dönemde bölgeyi ziyaret eden Alman dostlarımızın sayısında bir düşüş olduğunu dile getirdi. Ortak ilişkiler ve çalışmalar ile bu sayının arttırılabileceğini belirten Aras böylelikle bölgenin Alman dostlarla zenginleştirilebileceğini söyledi. Uluslararası ilişkilerde kent diplomasisinin büyük önem arz ettiği konusuna da değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Almanya ile birlikte yürütülen bir çalışmanın henüz bulunmadığı, Muğla ile benzer karakteristik özelliklere sahip, benzer sorunlar yaşayan Almanya’da bir kent varsa bir partnerlik ilişkisinin yeni kurulan Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı vasıtasıyla başlatılabileceğini sözlerine ekledi ve İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer’e ziyaretleri için teşekkür etti.
Kuzey Afrika’dan gelen çöl tozları solunum sıkıntısına neden oluyor
17 Mayıs 2024 Cuma - 10:25 Kuzey Afrika’dan gelen çöl tozları solunum sıkıntısına neden oluyor Ülkemizi etkisi altına alan çöl tozlarının solunum sıkıntılarına yol açtığına, acil vakalarının arttığına dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Ertürk, “Nefes darlığını tetikleyen çöl tozlarının taşındığı bu dönemlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. Pencerelerinizi kapalı tutun” diyerek uyarıda bulundu. Acıbadem Bodrum Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Ertürk bugünlerde Kuzey Afrika’dan özellikle Sahra’dan gelen çöl tozlarının ülkemizde genel olarak hava kirliliğini arttırdığını belirterek, “Kıyı bölgelerde gözle görülebilir bir kirlilik var. Bu toz partikülleri 2.5 ila 10 mikron civarında olup solunum yolları ile akciğerlerin en uç bölgelerine kadar ulaşıyor. Bazıları pasif olarak çıksa da yine iritasyon nedeniyle birden fazla solunum sıkıntısına neden olabiliyor. Ciddi anlamda nefes darlığı, hırıltılı solunum şikayetleri oluşturabiliyor” dedi. KOAH veya astımı olan hastalarda, hava kirliliğinin arttığı bu dönemlerde hem şikayetlerin hem de acil başvuruların arttığını vurgulayan Prof. Dr. Ertürk, “Bu dönemde hastalar ilave tedavilerini düzgün almalılar. Herhangi bir şikayetleri olduğunda acil servise ya da ilgili doktorlarına danışmalılar, çok fazla efor sarf eden işler yapmamalılar, yürüyüş vakitlerini havanının temiz olduğu sırada yapmalılar, özellikle yaşlı bireyler dışarı çıkmamalı, pencere açmamalı. Bu dönemde yapılacak spor faaliyetleri ya da aktiviteler zararlı etkileri büyütecektir” diye konuştu. Prof. Dr. Ertürk kalp ve damar hastalıklarının da aynı sistem üzerinden çalıştığını ve dolayısıyla hava kirliliğinin kalp ve damar hastalıklarında da yine acil başvuruları ve yoğun bakım girişlerini arttırdığını; bunun için de hekimlerin uyarıda bulunacağı konular ve hastaların da alacağı önlemler olduğunu ifade etti. “Pencereleri kapalı tutun” Çöl tozlarının özellikle bronşit, astım ve KOAH hastaları için ciddi anlamda ataklara sebep olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ertürk, “Havada çöl tozu olduğunda, kapalı ortamda kalmak, dışarı çıkılacaksa koruyuculuğu yüksek maske ile ağız ve burnu kapatmak, açık havada ağır egzersiz yapmamak ve araba kullanırken havalandırmayı çalıştırmamak yararlı önlemler olarak sıralanabilir. Ev ve iş yerlerinin pencerelerinin kapalı tutulmasını da öneriyoruz” dedi. Hırıltılı solunumun astım veya bronşit atağının göstergesi olduğunu belirten Prof. Dr. Ertürk bu durumda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna veya hekime başvurmalarını tavsiye etti.
Marmaris’te domuzlar doğal yaşam alanlarına döndürülecek
17 Mayıs 2024 Cuma - 09:47 Marmaris’te domuzlar doğal yaşam alanlarına döndürülecek Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, domuzların kendi doğal beslenme alışkanlıklarına ve yaşam alanlarına dönmeleri gerektiğini belirterek, “Aksi takdirde ilerleyen süreçte sağlık ve güvenlik sorunları meydana gelebilir, hatta tüm bu süreçler kentimizin ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalmasına kadar varabilir” ifadesini kullandı. Marmaris’te meydana gelen yangınlarla birlikte orman varlığının azalmasıyla son dönemde şehir içinde daha çok görülmeye başlayan domuzlarla ilgili ortaya çıkan sorunların tespiti ve çözüm yollarına yönelik veteriner hekimlerin katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili uzmanlarıyla toplantı yapan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü bu kez basının karşısına çıktı. Ünlü ile birlikte Marmaris’te görev yapan veteriner hekimlerden oluşan bir heyetin açıklamalarda bulunduğu toplantıda sayıları kontrol edilemez bir şekilde artan domuz nüfusu ile ilgili alınması gereken önlemler değerlendirildi. “Bir domuz 6 yıl içinde 67 bin popülasyona neden oluyor” Basın toplantısında açıklamayı okuyan Veteriner Hekim Behçet Düzgün, son yıllarda sayıları kontrol edilemez bir şekilde artan domuz nüfusunun önlem alınmadığı takdirde insan ve toplum sağlığını tehdit edici bir seviyeye ulaşacağını vurguladı. Senede iki defa doğuran ve her defasında 6 yavru meydana getiren bir domuzun 6 yıl sonra 67 bin domuz popülasyonuna neden olacağını belirten Düzgün, “Domuzların idrar, salya, dışkı gibi atıklarını bırakmaları sonucunda evcil hayvanlara, orada oynayan çocuklara ve insanlara birçok hastalık bulaşabilir” diyerek önemli bir tehlikeye işaret etti. Ünlü: “Halk bu işin nereye varabileceğinin farkında olmalı” Domuzlardan insanlara bulaşabilecek herhangi bir kuduz vakasının bir karantinaya neden olarak, Marmaris’in turizmine sekte vurabileceğinin altını çizen Başkan Acar Ünlü ise “Vatandaşın bu mücadeleye katkısı çok önemli. Bizim amacımız ilk etapta halkımıza yapması gerekenleri anlatmak. Bu işi engellemenin tek yolu domuzların besin bulamayarak doğal yaşam alanlarına dönmesini sağlamak. Bu nedenle bizler çöpleri daha düzenli toplayacağız. Kedi besleme noktalarını arttıracağız. Ve vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendireceğiz. Unutmayalım ki bir virüs yakın zamanda bütün dünyada bir pandemiye neden oldu” ifadelerini kullandı. “Hayvanseverlerin katkısı çok önemli” Bu konuda hayvanseverlerin fikirlerini de çok önemsediklerini söyleyen Başkan Ünlü, “Çözüme katkı sunabilecek üniversiteler, Milli Parklar Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü gibi tüm kurumların yanında hayvanseverleri de dinleyeceğiz. Toplumun katkısı ve mücadelesi çok önemli ama ilk etapta herkes söz konusu bu yaban hayvanlarını beslemeyerek ya da etrafa gelişi güzel kedi köpek maması bırakmayarak çözümün çok önemli bir parçası olabilir” dedi.