Yerel Haberler
Konya
17 Mayıs 2024 Cuma - 18:18 Selçuk Üniversitesi, 14. Asistan Okuluna ev sahipliği yapıyor Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığı ile Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından düzenlenen 14. Asistan Okulu başladı. Organizasyon çerçevesindeki eğitimler, 19 Mayıs’ta sona erecek. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Rumi Amfisi’nde gerçekleştirilen 14. Asistan Okulu’nun açılış konuşmasını yapan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Kara, “Katılımcıların çok güzel hatıralar, dostluklar, iş birlikleri kurarak buradan ayrılmalarını temenni ediyorum” dedi. Ülkemizin asistan eğitimindeki ihtiyaçlarının çok değiştiğine ve arttığına dikkat çeken Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Asistan Okulları Koordinatörü Prof. Dr. Karamehmet Yıldız ise, “Birçok eğitim kurumu açıldı, kontenjanlar artırıldı. Her eğitim kurumuna asistan alındı. Ne yazık asistanlarımız eşit eğitim imkanlarını sahip olamadı. 1956 yılında kurulan Derneğimiz eğitimi önceliyor ve önemsiyor. Bunun en güzel örneklerinden biri de ilk kez 2014’te yapılan Asistan Okulları. Şu anda 275 asistanımız ve 62 eğiticimiz var” diye konuştu. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Erdem, “Asistan Okulları ile eğitimin ötesinde sizleri hocalarla bir araya getirmeyi, kaynaştırabilmeyi amaçlıyoruz. Bizim en önemli amacımız, asistanlarımıza mümkün olduğu kadar eğitim imkanı sunabilmek” şeklinde konuştu. 16. yüzyıl felsefesinin ana konularından bir tanesinin “Bilgi, güçtür” felsefesi üzerine kurulduğunu hatırlatan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Selvi de, ”Bilgiye sahip olanların insan hayatını, haritaları, nesli değiştirdiklerini biliyoruz. Bilginin nasıl kullanılacağını bilmeden bilgiye sahip olmak yalnızca zihinsel bir yük haline geliyor. Artık ‘Bilgelik, büyük güçtür’ felsefesine dönmüş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ülkü Aypar ise, “İnsana insanca değer verilen, benlik saygısı olan bir ortamda yetişenler etrafına da saygılı olur. İletişimsizlik çok kötü. Doğruyu, doğru yerde, doğru zamanda söylemek gerekir. Hoşgörülü olun. Karşınızdaki kişiyi anlamaya çalışın. Dost gibi gördüğünüz insanların sizi eleştiren davranışlarından rahatsız olmayın. Eleştirilere açık olun. Bunların yapıcı olanları sizi motive etsin” dedi.
17 Mayıs 2024 Cuma - 16:38 Polisten kaçarken uyuşturucuyu kuzeninin cebine attı, yakını ise ‘sen içiyorsun en azından kurtulursun’ diye teselli etti Konya’da plakasız motosikletle polisin dur ihtarına uymayarak kaçan iki kuzen, yaşanan kovalamada motosikleti bırakıp kaçmaya çalışırken yakalandı. Gözaltına alınan ve üzerinde uyuşturucu madde çıkan motosiklet sürücüsünün cebine arkada oturan kuzeninin uyuşturucuyu koyduğu ortaya çıktı. Sürücü ‘Polisten kaçarken uyuşturucuyu cebime koymuş’ diye konuşurken, şahısların olay yerine gelen yakınlarından birisi, uyuşturucuyu koyan genci, ‘Bir şey olmaz sen içiyorsun, en azından kurtulursun’ diye teselli etti. Olay, öğle saatlerinde merkez Karatay ilçesi Çelebi Mahallesi Aslanlı Kışla Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, mahallede devriye atan polis ekipleri plakasız motosiklete dur ihtarında bulundu. Uyarılara rağmen durmayan motosiklet sürücüsü, yanındaki yolcu ile birlikte Aslanlı Kışla Caddesinde motosikleti bırakarak kaçmaya çalıştı. 2 kişi polis ekiplerince yakalandı. Şahsıların motosikleti bırakıp kaçma anları ise güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, cadde üzerinde kaçan motosiklet sürücüsünün motosikleti bırakarak kaçmaya çalıştığı ve polis ekiplerince yakalandığı görülüyor. “Bir şey olmayacak oğlum sen zaten içiyorsun” Şahısların üst aramasında motosiklet sürücüsünün üzerinde uyuşturucu madde bulundu. Gözaltına alınan şahısların sürücü Y.S. (17) ile kuzeni M.S. olduğu belirlendi. Gözaltına alınan M.S.’nin ‘Bana ne olacak şimdi’ sorusuna ise bir yakını ‘Bir şey olmayacak oğlum. Sen zaten içiyorsun, en azından bu maddeden kurtulursun’ diye cevap verdi. “Korkusundan cebime koymuş uyuşturucuyu” Polis ekiplerinin dur ihtarına uymayarak kaçan, yakalanınca üzerinde uyuşturucu madde bulunan Y.S., “Bu uyuşturucu almış. Polisten kaçtığımız sırada da korkusundan cebime koymuş uyuşturucuyu. Ben de o sırada korktum. Cezaevinden yeni çıktım. Benim üzerime kalır diye korktum. Ben kullanmıyorum. Ben kaçtım, bu çocuk da inip kaçtı” dedi. Gözaltına alınan kuzenler ifadeleri alınmak üzere emniyete götürülürken, şahısların polisten kaçtığı plakasız motosiklet emniyet otoparkına çekildi.
Alman çift bisikletle Meke Gölü’ne ulaştı
16 Mayıs 2024 Perşembe - 12:43 Alman çift bisikletle Meke Gölü’ne ulaştı Almanya’dan Türkiye turu için bisiklet ile yola çıkan Alman çift, Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan Meke Gölüne ulaşarak kamp yaptı. Almanya’da yaşayan Maren ve Kai Rotter çifti Nisan ayında bisikletleri ile Türkiye turu için yola çıktı. Günde en az 4 saat pedal çeviren çift, Meke Gölü’ne ulaştı ve burada kamp yaptı. Bisiklet turuna Nisan ayı içerisinde başladıklarını belirten Alman Çift, 20 gün önce Türkiye’ye girdiklerini bisikletleri ile farklı şehirlerden Meke Gölü’ne geldiklerini ifade etti. Türkiye’de gezdikleri bir çok ilde farklı güzelliklerin olduğunu belirten Maren ve Kai Rotter, ”Türkiye her anlamda harika. Doğa ve tarihi güzellikleri, yemekleri ve insanları ile harika bir ülke. Burada insanlara verilen değer çok güzel. Bizi gören herkes konuşmaya çalışıyor ve yardım ediyor. Almanya’da pek çok Türk’le tanıştık ama Türkiye’ye hiç gitmedik. Türkiye’yi hep merak ediyorduk. Bisikletle yolculuk yapmak çok güzel. İstediğimiz yerde durup insanlarla konuşuyoruz, kamp yapıyoruz. Bazısı bizi evine davet edip misafir ediyor, yemek ikramında bulunuyor. Antalya, Isparta, Eğirdir, Beyşehir, Konya, Karapınar, Sultanhanı, Tuz Gölü gibi yerleri gezdik. Daha bir çok yeri doya doya gezmek amacındayız. Türkiye bizim için unutulmaz anılarla dolu. Birisi bize Meke Gölü’nü anlattı. Gece çadır kamp yaptık. Burayı sadece biz, çadırımız ve köpeğimizle paylaştık. Muhteşem bir manzarası var. Gün batımı bir başka güzel gün doğumu bir başka güzel. Issız olması da harika. Çünkü insan dinleniyor” diye konuştu. Alman çift Karapınar’dan sonra Kapodakya’ya gitti.
NEÜ, “THE Dünya Genç Üniversiteler” sıralamasında yükselişini sürdürüyor
16 Mayıs 2024 Perşembe - 12:27 NEÜ, “THE Dünya Genç Üniversiteler” sıralamasında yükselişini sürdürüyor Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), “THE Dünya Genç Üniversiteler 2024” sıralamasına Türkiye’den giren 58 üniversite içinde genel sıralamada geçen yıla göre 2 sıra daha yükselerek 8’inci, devlet üniversiteleri arasında ise 2 sıra yükselerek 2’nci oldu. “Öğretim” kategorisinde Türkiye’deki üniversiteler arasında geçen yıl birinci sıraya yükselen NEÜ, 2024 yılında da bu başarısını koruyarak 1’inci sırada yer aldı. NEÜ, bu kategoride dünyada 673 üniversite içinde 38’inci oldu. NEÜ, İngiltere merkezli uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan “Dünya Genç Üniversiteler 2024 Sıralaması” verilerine göre dünya sıralamasında 301-350 bandına yerleşerek önceki seneye göre yine bir üst banda çıkma başarısı gösterdi. Bu yıl dünya genelinde 673 üniversitenin değerlendirildiği, Türkiye’den 80 üniversitenin başvuru yaptığı listede 58 Türk üniversitesi yer aldı. NEÜ, Dünya Genç Üniversiteler 2024 listesinde Türkiye’den katılan üniversiteler genel sıralamasında 8’inci, devlet üniversiteleri arasında 2’nci oldu. NEÜ, “Öğretim” kategorisinde listeye, Türkiye’deki 58 üniversite içerisinden geçen sene olduğu gibi bu yıl da ilk sıradan dahil oldu. Times Higher Education’ın yaptığı ve son 50 yıl içerisinde kurulan dünyadaki en iyi üniversitelerin sıralandığı 2024 Genç Üniversiteler Dünya Sıralamasında (Young University Rankings 2024) NEÜ üçüncü kez girdiği listede önemli yükselişini sürdürdü. Öğretim, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, uluslararası görünüm ve sanayi olmak üzere 5 ana kategori ve 18 performans göstergesine göre yapılan, dünyadan 673, Türkiye’den ise 58 üniversitenin girdiği sıralamada Necmettin Erbakan Üniversitesi özellikle “öğretim” ve “uluslararası görünürlük” kategorilerindeki başarısıyla dikkat çekti.
Konya Şeker’den çiftçiye 293 milyon lira avans
16 Mayıs 2024 Perşembe - 10:38 Konya Şeker’den çiftçiye 293 milyon lira avans Konya Şeker, 2024-2025 kampanya döneminde pancar üreticisi ortaklarına 293 milyon liralık nakdi ödeme yapıyor. Konya Şeker’den yapılan açıklamada, 1. avansın (çapa avansı) 17 Mayıs Cuma saat 17.00’dan sonra çiftçilerin hesaplarına yatırılmaya başlanacağı, çapa avansı ile başlayan sürecin sulama ve söküm avansları ile devam edeceği belirtildi. Mevsim ve iklim geçiş süreçlerinden kaynaklı, ani gelişen dolu ve sel afetleri nedeniyle ürün hasarlarına sebep olan talihsiz bir süreç yaşandığını belirten PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, bütün bu olumsuzluklara rağmen çiftçinin hiç beklemeden her koşulda üretmek arzusuyla binbir emek ve zahmete katlanarak zarar gören tarlasını yeniden hazırlayıp tohumla buluşturduğunu, üretim sezonunun daha başındayken beklemediği maliyetlerle karşılaşan üreticiye bütün imkanları zorlayarak destek vermeye devam edeceklerini kaydetti. Başkan Erkoyuncu, "Çiftçilerimizle sıkı bir gönül bağımız var, bizzat pancar eken, yetiştiren, sürekli takibini yapan biri olarak her gittiğim köyde, mahallede, tarlada onlarla aynı dili konuşmak, dertleriyle dertlenmek bazen hiç kimsenin fark etmediği hazine değerindeki tecrübe edilmiş bilgileri onlardan almak bizleri son derece mutlu ediyor. Her gün ülkemizin milyonlarca hanesindeki sofralara koyulan gıdaların gerçek kahramanları olan çiftçimizi her koşulda desteklemek gayreti ve azmindeyiz. Üreticilerimizi mağdur etmeden ve taleplerine elimizden geldiğince yardımcı olarak süreci devam ettiriyoruz. 2024-2025 kampanya döneminde pancar üreticisi ortaklara 293 milyon liralık nakdi ödemelerimize başladık. İlk olarak çiftçimizin çapa avansı, 17 Mayıs Cuma saat 17.00’dan sonra hesaplara yatacak. İlerleyen süreçte de sulama ve söküm avanslarımızı dağıtacağız. Çiftçimizin ücretini alın teri kurumadan önce ödeme gayesi ile hareket ediyor ve çiftçimizi doğabilecek tüm mağduriyetlerden uzak tutmaya çalışıyoruz. Verimli bir yıl temenni ediyorum. Çiftçimiz ürettikçe ülkemiz büyümeye ve kalkınmaya devam ederken Anadolu’nun bağrından doğan ve bugün her alanda başarısını kanıtlayan Torku’muz da gücünü kanıtlamaya devam edecek" dedi.
Vicdansızlığa rağmen şefkat ile hayata tutundu
16 Mayıs 2024 Perşembe - 09:27 Vicdansızlığa rağmen şefkat ile hayata tutundu Konya’da poşet içerisinde çöp konteynerine bırakılan kedi, bulan kişinin o anları sosyal medyada paylaşmasının ardından sıcak yuvaya kavuştu. Konya’nın merkez Karatay ilçesi Erenler Mahallesi’nde çöp atmaya çıkan bir kişi, ağzı bağlı su dolu bir poşet içerisinde çöp konteynerine atılmış vaziyette kedi buldu. Poşeti açan kişi, kediyi kuruladıktan sonra video çekerek o anları sosyal medya üzerinden paylaştı. Paylaşılan videoyu gören Ceylan Atilla da videoyu paylaşan kişiyle iletişim kurduktan sonra çöpte bulunan kediyi sahiplendi. Hayvan kliniğinde ilk kontrollerinde kedinin ciğerlerinin su topladığı belirlendi. Ceylan Atilla da kontrollerin ardından kediyi iş yerine getirerek, tedavisini başlattı. "Bulunma hikayesinden kaynaklı kahraman oldu" Bulduğu kediye Zeyna ismini veren ve iş yerinde kediye bakmaya başlayan bayan kuaförü Ceylan Atilla, "Sahiplendiğim kediye Zeyna ismini verdik. Kediyi bir çöp poşetinin içerisine koymuşlar, içerisinde de su vardı. Resmen ölmesi için poşetin ağzı da sıkı sıkı bağlıydı. Bu şekilde çöp konteynerine atmışlar. Bir vatandaşımız bulmuş ve sosyal medyada paylaşmışlar. Benim daha önceden de sokaktan bulduğum kedi var. Bu paylaşım üzerine onu yanına aldım. Şimdi çok hasta, tedavi görüyor. Aslında böyle şeyler anlatılmaz, gizli kalması gerekiyor ama işimiz gereği sosyal medyayı çok aktif kullanıyoruz. Günde neredeyse 50 kişi Zeyna’yı soruyor. Hem bilinçlendirme adına, hem de bilgi almak için soranlar oluyor. Zeyna bulunma hikayesinden kaynaklı kahraman oldu. Şimdi tedavisi sürüyor, inşallah yaşar. Hasta, sürekli 40 derece ateşi var. Ateşi düşmüyor, iğne yaptırmaya gideceğiz" dedi. "İnşallah yaşar, diğer kedim gibi uzun ömürlü olur" Çöpte bulunan kediye sahip çıkan Ceylan Atilla, "Zeyna artık benim. İsmi de bulunma hikayesinden. O poşet içerisinden hayata tutundu, bundan yola çıkarak savaş verdiği için Zeyna koyduk. İnşallah yaşar, diğer kedim gibi uzun ömürlü olur. Vatandaşlarımızın kedi evleri, kedi mamaları vermek için özellikle kış aylarında bu hayvanlara yardımcı olma konusunda duyarlı olmaları iyi olur. Daha uzun yaşamalarında faydamız olabilir. Hepsini evimize tabii ki alamayız ama en azından duyarlı olursak ve iş yeri ve evlerimizin önüne elimizden geldiği kadar su kabı, yemek kabı veya kedi evleri koyarsak bu hayvanlar da daha sağlıklı yaşarlar" şeklinde konuştu. Kediyi çöpe atan kişiye de seslenen Atilla, "Bu kediyi bu şekilde bırakan kişiye çok şey söylemek isterim ama zamanı değil. Sadece şunu söylemek isterim, her insan yaşattığını yaşamadan ölmez derler" diye konuştu.
Karatay Belediyesi’nden altyapı atağı
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 16:06 Karatay Belediyesi’nden altyapı atağı Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediyesi, ilçe genelinde vatandaşların ulaşımını daha rahat ve modern bir şekilde sağlayabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, ilçede ulaşım ağını daha akıcı ve hızlı hale getirmek adına çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Karatay’ın birçok noktasında yol bakım, iyileştirme, sıcak asfalt ve kaldırım yenileme çalışması gerçekleştiren Karatay Belediyesi, vatandaşların daha kaliteli ve konforlu seyahat etmesi için başlattığı asfalt serim atağına Başak Mahallesi Yeşil Bursa Sokak’ta devam ediyor. Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, periyodik olarak yaptığı sıcak asfalt çalışmalarının yanı sıra ilçe sakinlerinin talepleri doğrultusunda parke, bordür ve yol bakım, onarım çalışmalarını da aralıksız gerçekleştiriyor. "İlçemizin ulaşım ağındaki akıcılık ve konfor seviyesini yükselttik" İlçe genelinde yürütülen çalışmaları değerlendiren Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, söz konusu çalışmalarda geleceğe dönük yatırımları planlı ve titiz bir anlayışla hayata geçirdiklerini söyledi. Başkan Kılca, “Karatay Belediyesi olarak ulaşım ağımızı daha konforlu ve güzel bir seviyeye ulaştırmak adına yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 2024 yılı için yoğun bir asfalt programımız var. Ekiplerimiz de ilçemizin muhtelif noktalarında yol yenileme, sıcak asfalt serimi, kaldırım yenileme, kilit taşı döşeme gibi yaşam standardının yükselmesini sağlayan saha çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürmektedir. Sıcak asfalt serimi çalışmalarımız Başak Mahallemizde Yeşil Bursa Sokak’ta sürüyor. Bugüne kadar yaptığımız yatırımlarla ilçemizin ulaşım ağındaki akıcılık ve konfor seviyesini yükselttik. Gerek ekiplerimizin tespitleri gerekse de muhtarlarımız ve vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda yol çalışması takvimimizi belirliyor ve harekete geçiyoruz. Bizler de saha çalışmalarını sürekli takip ederek, hizmetlerin sorunsuz bir şekilde hayata geçmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Hemşehrilerimizin daha refah, konforlu ve huzurlu alanlarda hayatını sürdürmesi noktasında gayret göstermeye devam edeceğiz" dedi.
Acıgöl, öğrenciler tarafından temizlendi
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 15:46 Acıgöl, öğrenciler tarafından temizlendi Konya’nın Karapınar ilçesinde lise öğrencileri Acıgöl’de çevre temizliği yaptı. İlçede bulunan İbrahim Gündüz Anadolu Lisesi sosyal sorumluluk programı çerçevesinde 11-C sınıfı öğrencileri Acıgöl’de çevre temizliği yaptı. Öğretmenleri Abdullah Pınarcık danışmanlığında gerçekleşen etkinlikte öğrenciler göl kenarına atılan şişe, poşet, yemek atıklarını poşetlere doldurup çöp bidonlarına atıp gölü temizledi. Öğrencilerden Metin Yüksel, "İlçemizin en güzel yerlerinden Acıgöl’deki kirlilik bizleri üzüyor ve gölü çok pis gösteriyor. Sosyal projede gölde temizlik yapmak istedik. Arkadaşlarla onlarca poşetle çöp topladık. Herkesin yararlandığı gölümüzü temiz tutmak hepimizin görevi. Çevreye duyarlı olmamız gerekiyor" dedi. Okul Müdürü Ünal Cesur, "Daha güzel, daha yaşanabilir bir dünya için sosyal sorumluluk programındaki çalışmalarımız devam ediyor. Okulumuzda sosyal sorumluluk programı etkinliklerimiz mevcut. Bu çerçevede, eğitim, kültür ve turizm, sağlık, yardımlaşma ve dayanışma, doğa ve çevre sorunları, sıfır atık, yeşil dönüşüm, sürdürülebilirlik, afet ve acil durumlar, sosyal hizmetler gibi alanlar ile toplumsal sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla okul içi ve okul dışı ortamlarda okulumuz öğrencileri tarafından faaliyetler yürütülmektedir. Bu projemize destek veren öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederim. Emeklerine sağlık" şeklinde konuştu.
İslam Dünyası OICC Genel Konferansı için Konya’da buluştu
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 15:30 İslam Dünyası OICC Genel Konferansı için Konya’da buluştu Konya Büyükşehir Belediyesi, 57 İslam ülkesinden 187 üyesi bulunan İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı’nın (OICC) 15. Genel Konferansı’na ev sahipliği yaptı. OICC Genel Konferansı açılış töreninde konuşan OICC 14. Genel Konferans Başkanı Fas’ın Rabat Belediye Başkan Vekili Aziz Lomaini, konferansın iyi sonuçlar ortaya koyması ve özellikle İslam başkentlerinin ve şehirlerinin gelişmesine katkı sağlaması temennisinde bulundu. Konya’nın güzel, temiz ve yüce bir şehir olduğunu vurgulayan Lomaini, misafirperverliği için Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür etti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve OICC 15. Genel Konferans Başkanı Uğur İbrahim Altay, konferansın şehirleri çok daha güzel yarınlara taşımasını, barış ve kardeşlik ikliminin hakim olduğu daha yaşanılabilir bir dünyaya kapı aralamasını temenni etti. Konya’nın sadece bir şehir olmadığını aynı zamanda bir medeniyet beşiği, bir kültür mozaiği ve hoşgörü merkezi olduğunu vurgulayan Başkan Altay, şehrin her sokağının binlerce yıllık tarihin ve kültürün izlerini taşıdığını ifade etti. "Konya, medeniyetimizin eşsiz mirasının tüm dünyaya tanıtıyor" Başkan Altay, yerel diplomasinin en önemli şehirlerinden birisi olan Konya’nın, dünya genelindeki 72 kardeş şehri ve üyesi olduğu uluslararası birlikleriyle hem Türkiye’nin kamu diplomasisini desteklemekte olduğunu hem de Türk-İslam medeniyetinin sahip olduğu eşsiz mirası tüm dünyaya tanıttığını vurguladı. İslam dünyasının birbirinden kıymetli şehirlerinin temsilcilerini ağırlamanın kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Bugün burada, şehirlerimizi ve toplumlarımızı daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir ve daha huzurlu yarınlara taşımak için bir araya geldik. Bizler, şehirlerimizin sadece fiziksel yapıları ile değil, manevi ve kültürel değerleri ile de birbirine bağlı olduğuna inanıyoruz. Konferansı, bu bağları daha da güçlendirmek ve ortak değerlerimiz etrafında yeni iş birlikleri geliştirmek için önemli bir fırsat olarak görüyoruz” dedi. "OICC olarak güçlerimizi birleştirmeliyiz" Başkan Altay, dört kıtada 57 ülkeden toplam 187 üyeyi tek bir çatı altında toplayan OICC’nin, hem şehirleri hem de vatandaşları müreffeh yarınlara ulaştırmayı hedefleyen en önemli kuruluşlardan biri olduğunu belirterek, “Bir yandan şehirlerimizin kültürel mirasını korurken bir yandan da sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak ve teşvik etmek için çalışmalar yapan OICC; tüm bunların çok daha ötesinde aramızdaki birlik, beraberlik ve kardeşlik bağlarımızı kuvvetlendirmeye vesile olmaktadır. Çünkü birlik ve beraberlik, İslam medeniyetinin en temel taşlarından biridir. Şehirlerimizin yaşam standartlarını yükseltmek, hepimizin ortak sorumluluğudur. İşte bu yüzden, OICC olarak daha güçlü bir şekilde bir araya gelmeli, güçlerimizi birleştirmeliyiz. Birlikte hareket etmek, daha etkili çözümler bulmamızı sağlayacak ve şehirlerimizin sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemesini sağlayacaktır” şeklinde konuştu. "İsrail’in katliamlarına tepkimizi en sert şekilde ortaya koymaya devam edeceğiz" Konuşmasında Filistin’de yaşanan İsrail zulmüne bir kez daha dikkatleri çeken Başkan Altay, “Bugün Filistin başta olmak üzere coğrafyamızın birçok noktasında hakim olan savaşlar, acılar, kan ve gözyaşını dindirmek; ancak bu birlik ve beraberliğimizi yeniden dizayn etmekle mümkündür. Başkanlığını yürüttüğüm Dünya Belediyeler Birliği ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği çatısı altında da coğrafyamızın yaşadığı acıları dindirmek için sesimizi dünyaya duyurmaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi; ‘Müslümanlar olarak hakkın yanında durmak, gerçek anlamda, samimi anlamda Allah’ın ipine sarılmak, kurtuluşumuz için tek çıkar yoldur. Ya bu imtihandan alnımızın akıyla çıkacağız ya da bir ömür boyu kalbimizde ağır bir pişmanlık yüküyle yaşamak zorunda kalacağız. Dünyada 2 milyarı aşkın Müslüman varken başkalarından medet ummak yerine, hep birlikte kenetlenerek Filistin halkına kardeşlik vazifemizi yerine getireceğiz. İsrail’in bu pervasız katliamlarına tepkimizi en sert şekilde ortaya koymaya devam edeceğiz. Vicdanları sızlatan bu saldırıların gündemden düşmesine asla ama asla müsaade etmeyeceğiz. Antisemitizm sopasıyla insanların sindirilmesine hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Bölgenin yeniden sükunete kavuşması için üzerimize düşen ne varsa yapmayı sürdüreceğiz” diye konuştu. "Gazze’nin yeniden inşası için çalışmalara başladık" Başkan Altay, her gün bir önceki günü unutturacak büyük acıların yaşandığı Gazze’nin yeniden inşası için paydaşlarla çalışmalara başladıklarını ifade ederek şunları kaydetti: “Gazze’nin imarı konusunda bir fon oluşturuldu. Ayrıca Konya Büyükşehir Belediyesi olarak felaket dönemlerinde edindiğimiz tecrübeden kaynaklı olarak Gazze’nin yeniden imarıyla ilgili çalışma ekibi oluşturduk. Özellikle uydu fotoğraflarından, eski imar planlarından, haritalardan Gazze’nin yeni imar planına çalışıyoruz. Elbet bir gün mutlaka barış olacak. Ancak Gazze’nin ayağa kaldırılması için tüm kurumların inisiyatif alması gerekiyor. Bizler de din kardeşlerimize yönelik desteğimizi göstermeliyiz. Buradan bir kez daha İsrail’in gerçekleştirdiği zulme direnen tüm Filistinli kardeşlerimizi selamlıyorum. İsrail saldırılarında şehit olan Filistinlilere Allah’tan rahmet diliyorum. Filistin başta olmak üzere tüm dünyada yeniden huzur ve barışın sağlanmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum. İsrail’in bu zulmünü unutmayacağız, unutturmayacağız. İsrail bu lekeyi asırlarca alnında taşıyacak.” "Konya olarak, barış ve kardeşlik mesajını tüm dünyaya duyurmaktan geri durmayacağız" Konuşmasında birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu yapan Başkan Altay, “Hep birlikte daha güçlü, dayanışmacı ve müreffeh bir gelecek inşa etmek için el ele verecek ve daha yaşanılabilir bir dünyanın inşasında güçlü adımlarla yürüyeceğiz. Konya olarak tıpkı bugün olduğu gibi bundan sonra da İslam medeniyetine katkı sunmaya devam edecek, barış ve kardeşlik mesajını tüm dünyaya duyurmaktan geri durmayacağız. OICC 15. Genel Konferansı’nda emeği geçenlere, bugün burada bizlerle olan tüm temsilcilerimize ve tüm konuklarımıza yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. "Konya çok güzel ve köklü tarihiyle ünlenmiştir" OICC Genel Sekreteri Ömer bin Abdullah El-Kadı ise, “Konya, insanlığın yerleştiği en eski şehirlerden birisi sayılıyor. Özellikle Anadolu’da en eski, en kadim, en köklü şehir olduğu bilinmektedir. Mimari ve şehirleşmesi Selçuklu Devleti’nin başkentliği döneminde yaşamıştır. Ev sahibi şehrimiz çok güzel eski ve köklü tarihiyle ünlenmiştir” dedi. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine de teşekkür eden Kadı, “Özellikle bu buluşmamızı sağladığı ve ev sahipliği yaptığı için. Bu, Türk Hükümetinin ve Türk halkının önemli rol üstlenmeleri ve özellikle İslam aleminin meseleleri konusunda gerekli ilgiyi göstermenin bir göstergesidir” diye konuştu. Ev sahipliğinden dolayı Başkan Altay’a teşekkür eden Kadı, “Bizi çok güzel karşıladılar ve çok güzel bir misafirperverlik sergilediler. Aynı zamanda da güzel bir yönetim ile gösterdiği çabalar sayesinde konferansın başarılı bir şekilde devam etmesini sağlamada büyük rol üstlenmiştir” ifadelerini kullandı. "Filistin halkı da şerefli ve onurlu bir hayat yaşamalı" Gazze’de ve genel olarak Filistin’de siyonist rejim tarafından toplu katliamların devam ettiğini hatırlatan Kadı şunları kaydetti: “Öldürme, yaralama, esir alma, zulüm etme, teşhir etme, aç bırakma; suların, yakıtların, ilaçların girmesine engel olan, gıda maddelerinin ve hayati malzemelerin girmesine engel olan, Allah’ın evlerinin, hastanelerin, evlerin ve barınma yerlerinin yıkılmasına neden olan saldırılar oluyor. Aynı zamanda su tanklarının ve elektrik istasyonlarının bombalanması, yer altı kaynaklarının yok edilmesi ve özellikle atık su ve içme suyu borularının ve iletişim araçlarının bombalanmasına neden olan saldırılar devam ediyor. Filistin’e olan bu saldırıların ve düşmanlığın hemen durdurulması ve yardım çalışmalarının başlaması ve yeniden imarın başlaması gerekiyor. Filistin’in Birleşmiş Milletler’e yaklaşık 75 yıldır süren uzun çalışmalar ve uğraşları söz konusu. Tam üyelik kazanması gerekiyor. Bu söylediklerim Filistin halkının elde etmesi gereken en asgari şeylerdir ki şerefli ve onurlu bir hayat yaşasınlar. Onlar da diğer toplumlar gibi bu hayatı hak etmektedir.” "Konya’nın Gazze’nin imarı için yaptıklarına destek olmak büyük bir onurdur" Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Gazze’nin yeniden imarı için planlar yapmasından ve bunun için fon ayırmasından duyduğu memnuniyeti belirten Kadı, “Bu konuda ben de herhangi bir teknik destek veya mali destekte bulunabilirim. Bu konuda kim varsa Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmasını, iş birliği yapmasını öneriyorum. Bu büyük bir onurdur. Bu bizim de herkesin de sorumluluğudur. Allah’tan dileğimiz o dur ki bu sorumluluğu yerine getirmede bize yardımcı olsun” dedi. Konuşmaların ardından 11. OICC ödülleri sahiplerine takdim edildi. Konya Büyükşehir Belediyesi’ne de Belediye Proje ve Hizmetleri kategorisi Bölge ve Şehir Planlama dalında “Darülmülk” projesi ödülü verildi. Başkan Altay ödülü OICC Genel Sekteri El Kadı’dan aldı.
Organik çilek üretiminin merkezi Hüyük’te başlangıç fiyatları üreticileri memnun etmedi
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 13:52 Organik çilek üretiminin merkezi Hüyük’te başlangıç fiyatları üreticileri memnun etmedi Türkiye’nin çilek üretiminde önde gelen merkezlerinden Konya’nın Hüyük ilçesinde yaz dönemi yaklaşırken yetiştirilen organik çileğin başlangıç fiyatları üreticiyi memnun etmedi. İlçede bu yıl mevsim şartları dolayısıyla çilek üretimi önceki yıllara göre daha erken başladı. Üretimdeki bolluk üreticiyi sevindirirken, alım fiyatları ise henüz beklentileri karşılamadı. İlçeden yurt içinin yanı sıra dış pazarlara da ihraç edilen coğrafi işaret tescil belgeli Hüyük çileği yüksek aroması nedeniyle tercih ediliyor. Ürün sofralık olarak marketlerde yerini almaya başlarken, fabrikalara da gönderiliyor. Fabrikalara gönderilen küçük çilekler kilosu 20 liradan alıcı bulurken, sofralık olan daha irileri ise 35-40 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. "Fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz" Hüyük’te çilek üretimi yapan Sabit Altınyazar, üç farklı cinste üretim yaptığını anlatarak ilçede yetiştirilen organik çileğin hem iç pazar hem de dış ülkelere gönderildiğini aktardı. Kendisinin de 20 dekarlık bir alanda çilek yetiştiriciliği yaptığını vurgulayan Altınyazar, üretimin başlaması ile birlikte başlangıç fiyatlarının makul olduğunu ancak beklentilerinin altında kaldığını dile getirdi. Beklentilerinin artan maliyetler nedeniyle daha yüksek olduğunun altını çizen Altınyazar, Türkiye’deki diğer bölgelerde önümüzdeki haftalarda çilek üretiminin azalmasıyla Hüyük çileğinin gerçek değerini bulacağına inandığını belirterek, “Fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz. Şu anda benim bahçemdeki ürünümden bu yıl için 40-45 ton civarında bir rekolte beklentim var” dedi. Çilek üreticisi Neslihan Çetin ise çilek yetiştiriciliğinin zor olmasına rağmen karşılığını yeterince alamadıklarını savundu. Çetin, “Aracılar arada para yiyor. Şu an ki fiyatlar beklediğimiz fiyatlar değil. Böyle giderse bırakacağız. Çünkü emeğimizin karşılığını alamamaya başladık. 12 yıldır bu işi yapıyorum ama iki yıldır çöp ettiler çileği. Oysa son iki yıla kadar güzeldi, iyi gelirler elde ediyorduk” ifadelerini kullandı. Çilek üreticisi Ahmet Çetin ise, son dönemde maliyetlerin arttığını kaydetti. Çetin “Her şey pahalandı ama çilek fiyatları yerinde sayıyor. Bu kadar çalışmaya, bu kadar emeğe bu fiyatlar kurtarmıyor. Çilek üretimi öylesine kolay olmuyor. Sadece gündüz değil, gece de çalışıyor, sulamasını yapıyoruz. Bu kadar emeğe, bu fiyatlar bizlere de yazık” diye konuştu.