Yerel Haberler
İzmir
Altay’da kaleciler gidiyor 17 Mayıs 2024 Cuma - 12:21:22 Altay’ın bu sezon kalesini emanet ettiği Mustafa Çalışkan ve Ozan Evrim Özenç’in takımdan ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Mali ve sportif açıdan tarihinin en karanlık günlerini geçiren Altay, Trendyol 1. Lig’i 17. sırada tamamlayarak TFF 2. Lig’e düştü. Oyuncularının maaşlarını ödeyemeyen ve 670 Milyon TL borcu bulunan siyah-beyazlılarda sezonun tamamlanmasıyla yaprak dökümü de başladı. Takımda öne çıkan Enes Öğrüce ve Eren Erdoğan gibi önemli oyunculara Süper Lig’den ve 1. Lig’den takımlar ilgi gösterirken, birçok oyuncunun da takımdan ayrılmak istediği için farklı kulüplerle temas kurduğu öğrenildi. İzmir ekibinde ilk olarak ayrılması beklenen futbolcular arasında ise kaleciler yer alıyor. Bu sezon ligin ilk devresinde siyah-beyazlıların U19 takımında oynadıktan sonra ikinci devrede A takımda şans bulmaya başlayan 20 yaşındaki Mustafa Çalışkan ile 2020-2021 sezonundan bu yana Altay’da forma giyen 31 yaşındaki Ozan Evrim Özenç, 30 Haziran’da sözleşmelerinin sona ermesiyle yeni bir sözleşme imzalamayıp takımdan ayrılmalarına kesin gözüyle bakılıyor. Böylece iki file bekçisiyle yollarını ayırmaya hazırlanan Altay’da birinci kaleci konumuna 2005 doğumlu Ulaş Hasan Özçelik’in geçmesi bekleniyor. Özçelik, bu sezon sadece Göztepe maçında sakatlanan Mustafa’nın yerine müsabakanın ikinci yarısında oyuna dahil olup kalesinde 3 gol görmüştü. Öte yandan bu sezon Ozan 14, Mustafa 10 ve devre arasında Manisa FK’ya transfer olan Eren Karataş da 14 müsabakaya çıktı. Altay, bu süreçte oynadığı lig maçlarında kalesinde 76 gol görerek, ligin en fazla gol yiyen takımı oldu.
17 Mayıs 2024 Cuma - 12:13 İEÜ, gençlere yönelik unutulmaz bir festival düzenliyor İzmir Ekonomi Üniversitesinin (İEÜ), reklamcılık, tasarım, iletişim gibi birçok farklı sektörden uzman isimleri gençlerle buluşturacağı festival için geri sayım başladı. Festival, 21-22 Mayıs tarihlerinde İzmir Tarihi Havagazı Fabrikasında gerçekleşecek. İzmir Ekonomi Üniversitesi, gençler için önemli bir festival düzenliyor. Reklamcılık, tasarım, iletişim gibi birçok farklı sektörden uzman isimlerin konuk olacağı; ideathon, atölyeler, paneller ve yarışmalarla coşkunun hiç düşmeyeceği festival, 21-22 Mayıs tarihlerinde İzmir Tarihi Havagazı Fabrikasında gerçekleşecek. Üniversitenin internet sitesi üzerinden kayıt yapılarak katılımın ücretsiz sağlanacağı festival, saat 09.30’da ideathon ile başlayacak. Bu eğlenceli maraton, katılımcılara yeteneklerini gösterebilecekleri yeni fikirler üretme fırsatı sunacak. Gençlere yönelik bir başka eğitiminde ise başarılı bir iletişim stratejisi oluşturmanın detayları anlatılacak. Bu eğitimde; hedef belirleme, etkili iletişim kanallarının keşfi ve hedef kitle analizi gibi konular, İzmirli gençlerle paylaşılacak. İEÜ İletişim Fakültesi ile Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinden öğretim üyelerinin yanı sıra dijital içerik üreticileri; Can Sungur ve Ozan Sihay’ın da katılacağı festivalin ikinci gününde, İzmir Reklamcılar Derneği iş birliğiyle düzenlenecek ‘Yetenek Avı’ etkinliği, reklamcı olmak isteyen gençlere sektördeki önemli isimlerle tanışma ve yeni iş bağlantıları kurma fırsatı sunacak. Festivale katılan gençler, ustaların bir araya geldiği özel oturumlarda, sektörün keşfetme ve geleceğini anlama şansı yakalayacak. Öte yandan festival, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde, Türkiye ile Avrupa Birliğinin finanse ettiği, İEÜ tarafından; Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir Vakfı ortaklığıyla yürütülmekte olan ‘Create in İzmir’ projesi kapsamında düzenlenecek. İEÜ KREA Müdürü Dr. Gözde Çeviker, gençleri festival coşkusuna ortak olmaya davet ederek, “Festivaldeki sunumlar, paneller ve atölye çalışmaları, gençlerimizin kariyer planlamalarına ve kendilerini geliştirmelerine büyük katkı sağlayacak. Üniversitemiz bünyesinde 10 yıldır faaliyetlerini sürdüren İEÜ KREA’nın öncülüğünde düzenlenecek festivalimiz, bölgemizdeki tüm paydaşları bir araya getirmesi ve yeni iş birliklerinin kurulmasına zemin hazırlaması açısından da oldukça değerli. Geleneksel hale getirdiğimiz festivalimizin kapsamını bu yıl daha da geliştirdik. EGİAD, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Vakfı ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin festivalimize çok büyük destekleri oldu" dedi.
17 Mayıs 2024 Cuma - 11:20 Aydem Perakende ve Gediz Perakende’den çiftçilere destek Aydem Perakende ve Gediz Perakende, farklı ödeme seçenekleriyle çiftçileri desteklemeyi sürdürüyor. Denizbank ile yapılan iş birliğiyle çiftçiler, Üretici Kart’la elektrik faturalarını Aydem Perakende ve Gediz Perakende Müşteri İlişkileri Merkezleri’nde dört aya varan vade seçenekleriyle ödeyebilecek, bir ay vadede yüzde sıfır faiz olanağından yararlanabilecek ve geri ödemelerini hasat zamanında yapabilecek. Aydem Perakende ve Gediz Perakende, Denizbank ile çiftçilere destek veren iş birliği anlaşmasına imza attı. Bu kapsamda, bankanın çiftçilere özel sunduğu ve mazot, gübre, tohum gibi tüm tarımsal girdi alımlarında kullanılabilen Üretici Kart’ın avantajları genişletildi. Denizbank Üretici Kart ile Aydem Perakende ve Gediz Perakende Müşteri İlişkileri Merkezleri’nden dört aya varan uygun ödeme avantajlarıyla elektrik faturası ödemeleri yapılabilecek. Üstelik bir ay vadede yüzde sıfır faiz olanağından yararlanılırken, çiftçiler geri ödemelerini ürünlerinin hasat zamanında yapabilecek. Bitkisel üretim ve hayvancılık yapan çiftçilik belgesi sahibi üreticilerin iş birliğinden yararlanmaları için, en yakın Denizbank şubesine gidip Üretici Kart başvurusu yapmalarının yeterli olduğu belirtildi. Kampanya ile ilgili ayrıntılı bilgiye, Aydem Perakende ve Gediz Perakende hizmet noktalarından, web sitelerinden ve 0850 800 0 186 numaralı çağrı merkezinden ulaşmak mümkün.
’Gürültü yapmayın’ diye uyardığı için vurulmuş, o anlar kamerada
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 20:02 ’Gürültü yapmayın’ diye uyardığı için vurulmuş, o anlar kamerada İzmir’in Bayraklı ilçesinde bir kişinin tabanca ile vurulup ağır yaralandığı anların görüntüsü ortaya çıktı. Talihsiz adamın gürültü yapan gençleri uyardığı için tabanca ile vurulduğu öğrenildi. Olay, dün saat 23.30 sıralarında Fuat Edip Baksı Mahallesi 1629/4 Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, evinde bulunan Orhan Ö. ile sokaktaki kişiler arasında tartışma yaşandı. Yaşanan laf dalaşının ardından sokakta bulunan kişi veya kişilerce tabancayla ateş açıldı. Vücuduna mermi isabet eden üç çocuk babası Orhan Ö., yaralanırken şüpheliler olay yerinden kaçtı. Karnına isabet eden mermiyle yaralanan Orhan Ö., ağabeyi S.Ö. tarafından otomobille Bayraklı Şehir Hastanesine kaldırıldı. Yoğun bakımda tedavi altına alınan Orhan Ö.’nün hayati tehlikesinin bulunduğu bildirilirken, polis ekipleri olayı gerçekleştiren şüpheli veya şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. O anlar kamerada Öte yandan, meydana gelen olay çevredeki bir güvenlik kamerası tarafından görüntülendi. Görüntüde, yokuş aşağı bulunan merdivenlerde bulunan iki kişiden birinin, evinin önünde bulunan Orhan Ö.’ye doğru ateş ettiği, daha sonra iki kişinin merdivenlerden yukarı doğru kaçtığı görüldü. Şüpheliler tespit edildi, kıskıvrak yakalandı Olayın ardından titiz bir çalışma yürüten İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, kimlikleri tespit edilen M.M. (23) ve M.H.’yi (28) aynı gün kıskıvrak yakaladı. Şüpheliler gözaltına alınarak emniyete götürülürken, olayın gürültü kavgası olduğu ortaya çıktı. Olay anında Orhan Ö.’nün merdivende bulunan M.M. ve M.H.’yi gürültü yaptıkları için uyardığı, daha sonra çıkan tartışma ve laf dalaşının ardından talihsiz adama tabancayla ateş açıldığı öne sürüldü. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüphelilerden M.M., çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken diğer şüpheli aktif kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.
Taksiciye kaldırım taşıyla saldıran tutuklu sanık: "Poşetin içinde gofret var sanıyordum"
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 19:46 Taksiciye kaldırım taşıyla saldıran tutuklu sanık: "Poşetin içinde gofret var sanıyordum" İzmir’de taksiciye kaldırım taşıyla saldıran tutuklu sanık, hakim karşısına çıktı. Davanın ilk duruşmasında söz alan tutuklu sanık, "Poşetin içerisinde gofret, çikolata olduğunu sanıyordum, içinde taş olduğundan haberim yoktu" dedi. İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya taksici Selim Keleş, taraf avukatları ve hakkında hazırlanan iddianamede ’silahla yağmaya teşebbüs’ suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenilen tutuklu sanık A.T. katıldı. “İçinde taş olduğundan haberim yoktu” Duruşmada söz hakkı verilen tutuklu sanık A.T., "Ailevi sorunlarım vardı. Bildiğim bir yere gidip içki içtim. Bir süre sonra evime dönmek için yola çıktım. Taksiyi görüp bindim. Ben her akşam çocuğuma çikolata, gofret alıyordum ve her zaman yanımda bunları taşımak için poşet bulunuyordu. Alkolün etkisiyle midemi kötü hissettim ve araçtan inmek istedim. Taksi şoförüne durmasını söyledim. Durmasını istediğim yer evime yakın yer değildi. Alkolün etkisiyle yavaş hareket ediyordum. O sırada taksi şoförü arkasına döndü bende küfür ettiğini sandım. Cebimden çocuğuma çikolata aldığım poşeti çıkarıp onunla vurdum. Poşetin ağır olduğunu bilmiyordum. Poşetin içerisinde gofret, çikolata olduğunu sanıyordum, içinde taş olduğundan haberim yoktu. Elimden düşen poşete uzandım. Ama alamadım. Taksiden de başka bir şey almadım. Bu sırada elimdeki kanı fark ettim. Korku ve panikle kaçtım. Aklıma babam ve amcamın senelerce taksicilik yaptığı geldi. Ben de tutuklanmadan 3 ay öncesine kadar taksicilik yapıyordum. Üzüldüm. Olay yerine geri koştum, taksi şoförü uzaklaşıyordu. Islık çaldım, durmadı. Bende olsam bu durumda durmazdım. Olayın şokunu atamadım. Eve varıp yaşadıklarımı eşime anlattım. Alkollü olduğum için inanmadı. Ertesi gün polisler bana ulaştı. Mahkemenizden, Selim amcadan eşi ve çocuğundan özür dilerim" dedi. "Eğer poşeti almasaydım ikinci darbede ya ölecektim ya da felç kalacaktım" Mahkeme başkanı tarafından kendisine söz verilen taksici Selim Keleş ise, "1992 yılından beridir taksiciyim. Her şey kameralarda gözüküyor. Gediz’e gideceğini söyledi ve ücretini sordu. Daha sonra Saat Kulesi’nin oraya gitmek istediğini söyleyince, 150 TL yazabileceğini söyledim. Taksinin arkasına oturdu. Sağa git, sola git gibi komutlar verdi. Sonra karanlık bir sokağa yönlendirdi. Bir tarafında yüksek bir duvar, bir tarafında yüksek bina vardı. Yolcu dur deyince biz bu durumlarda durup aracın iç lambasını yakarız. Lambayı yakmak istediğim sırada kafama darbe aldım. Eğer poşeti almasaydım ikinci darbede ya ölecektim ya da felç kalacaktım. Akabinde poşet taksinin iç tarafına düştü. Bu kez bana vurmaya başladı. Bende kendimi korumaya çalıştım. O sırada elini yan pantolon cebime attı. Bende cebimden bir şey almaması için elimle baskıladım. Baktı benden bir şey alamayacak, arka kapıdan kaçtı. Ardından inip birkaç adım attım. Sonra bu işin planlı olabileceği, birkaç kişinin daha olabileceği düşüncesiyle aracıma binip korkup uzaklaştım. Kan kaybından fenalaşıp durağımdan yardım istedim. Hastaneye kaldırıldım. Hiç kimse yanındaki poşete taş koymaz. Planlıydı. Kendimi korumasaydım beni öldürecekti. Şikayetçiyim" ifadelerini kullandı. Selim Keleş’in avukatı Sıtkı Hasan Söylemezoğlu, sanığın kasten adam öldürmeye teşebbüs suçundan yargılanmasını istedi. Olay görüntülerinin izletildiği sanık A.T. ise, "Ben ikinci kez vurmadım. Kemerle oynamadım. Pişmanım. Uygun görülürse adli kontrol şartıyla serbest bırakılmayı istiyorum" diye konuştu. Sanık avukatı Ali Ertan Akgül de, "Bizce eylemde yağma suçunun unsurları oluşmamıştır. Bizce eylem bu haliyle yaralama kapsamının değerlendirilmesini istiyoruz" diye konuştu. Duruşmanın ardından İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, adliye önünde açıklamada bulundu. Anık yaptığı açıklamada, “Selim kardeşimizin meydana gelen hadiseden dolayı davası devam ediyor. Ona destek olmak için geldik. Bu davanın takipçisi olacağız. daha öncede Oğuz Erge ile ilgili böyle bir durum olmuştu. Kameranın faydaları burada ortaya çıkıyor. İnşallah bir daha hiçbir arkadaşımızın başına böyle bir olay gelmez” şeklinde konuştu. Olayın geçmişi Olay, 10 Ekim 2023’te, saat 22.00 sıralarında, Halide Edip Adıvar Caddesi üzerinde meydana geldi. Karabağlar ilçesinde 35 T 5656 plakalı taksi ile durakta bekleyen Salim Keleş’in aracına binen A.T., Buca ilçesine gitmek istediğini söyledi. Keleş, Buca ilçesine bağlı Gediz Mahallesi’ne yaklaştığı sırada, müşteri cebindeki paraları vermesini belirterek, tehdit etti. Keleş’in direnmesi üzerine sonradan isminin A.T olduğu öğrenilen şüpheli, yanında bulunan kaldırım taşı ile saldırarak gasbetmek istedi. Yaşanan arbedenin ardından saldırgan olay yerinden kaçarken, aldığı darbelerle yaralanan sürücü Keleş ise taksi ile Buca Seyfi Demirsoy Hastanesine gitti. Tedavi altına alınan Keleş’in ifadesi doğrultusunda polis inceleme başlattı. Araç kamerasına yansıyan görüntüleri inceleyen polis, saldırganın A.T olduğunu belirledi. Görüntülerde A.T.nin kaldırım taşı ile şoföre defalarca vurduğu ve taksici Keleş’in direnmesinin ardından para alamadan araçtan inip kaçtığı görüldü. Polis ekiplerinin adresine düzenlediği baskında yakalanan A.T, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Saldırgan A.T., mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar verirken, ikinci duruşmanın 4 Temmuz 2024 saat 11.10’a ertelendiği açıklandı.
Aliağa, Kuzey Ege Spor Oyunları’na ev sahipliği yapacak
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 15:38 Aliağa, Kuzey Ege Spor Oyunları’na ev sahipliği yapacak İzmir’de ilk kez düzenlenecek olan Kuzey Ege Spor Oyunları, 20-25 Mayıs 2024 tarihlerinde Aliağa’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Aliağa Kaymakamlığı ve Aliağa Belediyesi ev sahipliğinde, Aliağa Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde organize edilecek spor oyunlarına Kınık, Bergama, Menemen, Foça, Dikili ve Aliağa’dan yüzlerce sporcu katılacak. Kuzey Ege Spor Oyunları 20-25 Mayıs 2024 tarihlerinde Aliağa’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Basketboldan futbola, masa tenisinden plaj voleyboluna, yelkenden yüzmeye kadar 12 farklı branşta yapılacak müsabakalar öncesi organizasyonun tanıtım toplantısı 16 Mayıs 2024 Perşembe günü saat 14.30’da Aliağa Belediyesi Güzelhisar Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilecek. Tanıtım toplantısına 6 ilçe protokolü katılacak. Kuzey Ege Spor Oyunları Kortejin20 Mayıs 2024 Pazartesi günü saat 18.00’de Enka Spor Salonu’ndan başlayarak Avcı Ramadan Parkı’nda sona erecek. 2024 Kuzey Ege Spor Oyunları müsabaka programı şöyle: 20 Mayıs Pazartesi Saat 10.00 - Plaj voleybolu - Atış ve Tatbikat Eğitim Merkez Komutanlığı Saat 10.00 - Yelken - Şakran 21 Mayıs Salı Saat 10.30 - Futbol - Değirmendere Futbol Sahası Saat 10.00 - Masa Tenisi - Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Spor Salonu Saat 10.00 - Mini voleybol - Cumhuriyet Meydanı Saat 10.00 - Plaj voleybolu - Atış ve Tatbikat Eğitim Merkez Komutanlığı Saat 10.00 - Tenis - Petkim Tenis Kortları Saat 10.00 - Yelken - Şakran 22 Mayıs Çarşamba Saat 10.00 - Tenis - Petkim Tenis Kortları Saat 10.00 - Plaj voleybolu - Atış ve Tatbikat Eğitim Merkez Komutanlığı Saat 10.00 - Mini voleybol - Cumhuriyet Meydanı Saat 10.00 - Masa Tenisi - Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Spor Salonu Saat 10.30 - Futbol - Değirmendere Futbol Sahası Saat 16.00 - Basketbol - Avcı Ramadan 23 Mayıs Perşembe Saat 10.00 - Yüzme - Aliağa Yaşam Merkezi Saat 10.00 - Tenis - Petkim Tenis Kortları Saat 10.00 - Satranç - Enka Spor Salonu Saat 10.00 - Plaj voleybolu - Atış ve Tatbikat Eğitim Merkez Komutanlığı Saat 10.00 - Mini voleybol - Cumhuriyet Meydanı Saat 10.30 - Futbol - Değirmendere Futbol Sahası Saat 11.00 - Badminton - Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Spor Salonu Saat 16.00 - Basketbol - Avcı Ramadan 24 Mayıs Cuma Saat 10.00 - Yüzme - Aliağa Yaşam Merkezi Saat 10.00 - Tenis - Petkim Tenis Kortları Saat 10.00 - Satranç - Enka Spor Salonu Saat 10.00 - Plaj voleybolu - Atış ve Tatbikat Eğitim Merkez Komutanlığı Saat 10.00 - Kros - Ağapark Saat 10.30 - Futbol - Değirmendere Futbol Sahası Saat 16.00 - Basketbol - Avcı Ramadan Saat 11.00 - Badminton - Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Spor Salonu 25 Mayıs Cumartesi Saat 11.00 - Oryantiring - Doğa Park Gerçekleştirilecek müsabakalar sonunda dereceye giren takım ve sporcular için 25 Mayıs Pazar günü saat 19.00’da Avcı Ramadan Çocuk Oyun ve Rekreasyon Alanı’nda ödül töreni düzenlenecek.
Dünyanın enerjisi İzmir’de buluştu
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 14:15 Dünyanın enerjisi İzmir’de buluştu İzmir, WENERGY-Temiz Enerji Teknolojileri Fuarına ikinci kez ev sahipliği yaparken, yerli-yabancı sektör paydaşlarını, uluslararası alıcı ve yatırımcıları buluşturan fuarı yerli-yabancı toplam 8 bin 954 kişi ziyaret etti. Fuarla birlikte düzenlenen kongrede de sektörün önde gelen isimleri, akademisyenler, iş insanı ve enerji dünyası temsilcilerinin konuşmacı olduğu 22 oturum gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen WENERGY-2. Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı, temiz enerji sektöründe; kamu, yatırımcı, sanayici ve tedarikçiyi bir araya getirdi. WENERGY Expo’yu, Türkiye’nin 36 ilinden 7 bin 326’sı yerli ve 40 ülkeden bin 628’i yabancı olmak üzere toplam 8 bin 954 sektör profesyoneli ziyaret etti. Fuarda; başta rüzgar, güneş, hidrojen, biyokütle ve jeotermal olmak üzere yenilenebilir enerjinin tüm alt başlıkları yer aldı. Enerji ekipman tedarikçileri, mühendislik ve Ar-Ge firmaları, otomotiv sektörü, elektrikli araçlar, şarj ekipmanları, enerji depolama firmaları, e-mobilite kuruluşları ve lojistik başta olmak üzere enerjiyle ilgili en güçlü üretici firmalar, inovatif ürün ve teknolojilerini sergiledi. WENERGY Expo’da UR-GE Projesi kapsamında, Almanya’dan İtalya’ya, Portekiz’den Orta Doğu ülkelerine kadar 20 ülkeden çok sayıda sektör profesyoneli yabancı alıcı da 200’ün üzerinde ikili görüşmede firmalarla bir araya geldi. Birçok iş anlaşmasına imza atılan fuara katılan firmaların temsilcileri de, WENERGY Expo’dan memnuniyetini dile getirdi. Öte yandan, WENERGY Expo ile eş zamanlı olarak yapılan kongrede de 22 oturum gerçekleşti. Programlarda, alanında lider ve ilham veren konuşmacılar, enerji dönüşümünden yenilebilir enerji kullanımına, iklim değişikliğinden elektrikli araçlara kadar pek çok konu başlığında bilgi ve birikimlerini paylaştı.
Şehit gazeteci Hasan Tahsin unutulmadı
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 13:01 Şehit gazeteci Hasan Tahsin unutulmadı 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in işgali sırasında, işgal kuvvetlerine karşı ilk kurşunu atarak ulusal direnişi başlatan ve şehit edilen Gazeteci Hasan Tahsin, ölümünün 105. yılında Konak’taki anıtı önünde anıldı. Gazeteci Hasan Tahsin, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in işgali sırasında işgal kuvvetlerine karşı ilk kurşunu atarak ulusal direnişi başlatmış ve ardından şehit edilmişti. Şehit Hasan Tahsin için İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından Konak’taki anıt önünde anma töreni düzenlendi. Törene; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karabağlar Belediye Başkanı Emine Helil İnay Kınay, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, gazeteciler ve Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Ortaokulu öğrencileri katıldı. Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından anıta çelenk bırakıldı. “Hasan Tahsin’in sıktığı ilk kurşun esarete karşı atılmıştı” “İşgale karlı direnicin ilk kıvılcımını çakan, ilk karşılığını veren ve gazeteci kimliğiyle bugün burada öncelikle gazetecilerin sahiplenmesiyle hatırladığımız sevgili Hasan Tahsin’ini anmak için bir aradayız diyerek anma törenindeki konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, şunları söyledi: “O tarihte yazdığı yazılarla, yaptığı haberlerle tarihe not düşen bir gazeteci Hasan Tahsin. Hukuku Beşer Gazetesi yazarı olarak, 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgaline karşı tüm ulusun vicdanında oluşan o tepkiyi bir kurşuna döndüren ve o ilk karşılığı veren yiğit ve kahraman bir insan olarak hatırlıyoruz kendisini. 15 Mayıs’tan tam 4 gün sonra 19 Mayıs gün ve 4 gün sonra bayram olarak kutlayacağımız o günde Atatürk’ümüz Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’mızı başlatmıştı. O savaşın belki başladığı nokta olan İzmir’in liman bölgesi, bu alan yine Kurtuluş Savaşı’nın, Milli Mücadele’nin 9 Eylül’de burada Hükümet Konağı’na çekilen bayrakla birlikte sonuçlandığı yer olarak ülkemizin tarihinde her zaman hatırlanacak bir alan olarak hafızalarımıza kazındı. Bu zafer ülkemizi bir Cumhuriyet’in kuruluşuna götürdü. Bu nedenlerle İzmir, hem ilk işgale uğrayan ama aynı zamanda kurtuluş ateşinin ilk yakıldığı şehir ve kuruluşun şehri olarak ülkemizin gurur kentlerinden birisi oldu. İzmirli gazeteciler ulusal bağımsızlık için canını feda eden Milli Mücadeleyi başlatan meslektaşlarının izinden gittikleri için ne kadar gurur duysalar yeridir. Hasan Tahsin’in sıktığı ilk kurşun esarete karşı atılmıştı. O ilk kurşun, karanlığa karşı sıkılmıştır. Tıpkı bugün Hasan Tahsin’in izinden giden cesur gazetecilerin karanlıkları kalemleriyle aydınlığa çıkarmaya çalışması gibi. Ülkemizin demokrasi mücadelesinde fikir ve ifade özgürlüğü için her daim gazetecilerle omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’i saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyorum” dedi. “Fikri isyanlarımızı kalemlerimizle tamim etmeye devam edeceğiz” Törende konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise “105 yıl sonra bizler tıpkı, Hasan Tahsin gibi, susmayacağız ve durmayacağız. Gerçeklerin peşinden koşmaya, halka gerçekleri ulaştırmaya, topluma zarar veren her şeyi ortaya çıkarmaya, belgeli habercilik yapmaya devam edeceğiz. Güçlünün değil, haklının yanında ve yanlışların karşısında durmayı sürdüreceğiz. İşgale karşı sessiz kalın diyen yetkililer tarihin karanlık sayfalarına gömülürken İnandığı değerler için mücadele eden gazetecilerin toplumun yüreğindeki yeri her zaman kalıcıdır. Hasan Tahsin’i sadece bugün değil, 365 gün yüreğimizle, çalışmalarımızla her yerde yaşatacağız. İlk kurşunu atan Hasan Tahsin’i, “Reddi İlhak Cephesini”, 105 yıl önce burada şehit olanları ve ulusumuza vatan armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da haykırıyoruz; Fikri isyanlarımızı kalemlerimizle tamim etmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Ege Bölgesinin tarımı için önem taşıyan Deppo Efes sezona hazırlanıyor
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 12:22 Ege Bölgesinin tarımı için önem taşıyan Deppo Efes sezona hazırlanıyor İzmir’in Selçuk ilçesinde, 40 bin metrekare alanda; 25 adet soğuk hava deposu, 10 bin ton meyve depolama kapasitesiyle faaliyet gösteren Deppo Efes, tam donanımlı bir şekilde üretici ve çiftçilere hizmet vermek için sezona hazırlanıyor. Selçuklu üreticilerin yanı sıra, Ege Bölgesinde faaliyet gösteren üretici firmalar içinde büyük önem taşıyan Deppo Efes, yeni sezona hazır hale getiriliyor. Sezon öncesi hazırlıkları arasında; oda temizliği, alan temizliği, çizgilerin belirlenmesi, cihazların genel bakımı, paletlerin düzenlenmesi gibi detaylı işlemler yer alırken, özellikle önemli tarımsal ürünlerden biri olan şeftalinin erkenci hasadı öncesi de tüm önlemler alındı. 40 bin metrekare kapalı alanlı bir soğuk hava deposu Deppo Efes, 40 bin metrekare alanın içerisinde; 14 bin metrekare kapalı alan, 25 adet soğuk hava deposu, yaklaşık 10 bin ton meyve depolama kapasitesine sahip bir soğuk hava işletmesi olarak faaliyet gösteriyor. Bu anlamda meyveciliğin gelişimi için stratejik bir öneme sahip olan Deppo Efes’in, tam donanımlı bir şekilde yaz sezonuna hazır olduğu belirtildi. "Tarım ekonomisinin bel kemiği" Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de, Deppo Efes’i her yıl geliştirdiklerini ve güçlendiğini ifade etti. Sengel, “Tarım kenti Efes Selçuk’un ve bölgemizin tarım ekonomisinin bel kemiği olan Deppo Efes ile gurur duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde de çiftçilerin ve tarım ekonomisinin tüm paydaşlarının ihtiyaçlarını karşılayarak onları güçlendiren uygulama ve projelere devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
EGİAD Ticaret Köprüsü ile bine yakın iş insanı iş bağlantıları kurdu
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:53 EGİAD Ticaret Köprüsü ile bine yakın iş insanı iş bağlantıları kurdu Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Ticaret Köprüsü, 10’uncu kez iş dünyasını bir araya getirdi. İş ağlarını kurmak ve genişletmek amacıyla oluşturulan etkinliğe 100’e yakın iş insanı katıldı. Çok sayıda üyenin yer aldığı etkinlik ile bugüne kadar binin üzerinde iş insanı, birbiriyle iş ağı bağlantıları kurmuş oldu. İş ağı konusunda doğru uygulamalarla tanışmayı ve bu uygulamaları hayata geçirmeyi amaçlayan EGİAD’lı genç iş insanları, ‘10. Ticaret Köprüsü’ etkinliğinde bir araya geldi. Türkiye’de girişimcilik alanına katkılarda bulunma hedefiyle düzenlenen organizasyona 100’e yakın iş dünyası temsilcisi katılım gösterdi. Bölgedeki iş insanlarını buluşturan etkinlik, ESKEM - EGİAD Sosyal Kültürel Etkinlikler Merkezi - Tarihi Portekiz Sinagogu’nda gerçekleşti. Toplantıda birbiriyle tanışan iş dünyası temsilcileri, aynı zamanda iş bağlantısı da kurdu. ‘Speed Networking - Hızlı Tanışma’ olarak da bilinen organizasyon ile birçok ortaklığa zemin hazırlandığı aktarıldı. “Üyelerimizin kendi aralarındaki ticari bağlantıyı sağlamış oluyoruz” Etkinliğin 2013’ten bugüne kadar her sene düzenli olarak gerçekleştirildiğini kaydeden EGİAD Başkan Vekili Başak Çayır Canatan, “Üyelerimizin arasındaki ticari iş birliğini ve iş bağlantılarını geliştirmek adına her sene düzenlediğimiz ve üyelerimizin de çok fazla talep ettiği bir etkinlik. Üyelerimiz kendi firmalarını tanıtıyorlar. Çünkü Speed Networking adı altında ikişer dakikalık tanıtma fırsatı veriyoruz. Daha sonra üyelerimiz kendi aralarında eğer ticaret yapabileceklerse ve uygun görüyorlarsa daha sonra işyerlerine gidip ticaret yapmaya başlayabiliyorlar. Hem de üyelerimizin kendi aralarındaki ticari bağlantıyı da sağlamış oluyoruz” ifadelerine yer verdi.
Rektör Budak: "Filistin’de yaşananlar açıkça soykırım, insanlığa karşı suçların göstergesi"
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:52 Rektör Budak: "Filistin’de yaşananlar açıkça soykırım, insanlığa karşı suçların göstergesi" Ege Üniversitesi Rektörlüğü, Filistin’de devam eden saldırılara dikkat çekmek ve Refah Sınır Kapısının işgalini protesto etmek amacıyla “Filistin Meselesi ve Kudüs Davamız” başlıklı konferans düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, "İsrail’in Ekim ayından bu yana, başta Gazze Şeridi olmak üzere Filistin’de masum sivillere yönelik gerçekleştirmiş olduğu saldırılar, eşi benzeri görülmemiş bir insani felakete yol açmıştır. Açıkça soykırım ve insanlığa karşı suçlarının bir göstergesi olmuştur" dedi. Ege Üniversitesi (EÜ), “Filistin Meselesi ve Kudüs Davamız” başlıklı konferans düzenleyerek İsrail’in katliamlarını ele aldı. EÜ Kültür Sanat Evinde gerçekleşen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, rektör yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. Banu Yücel, senato üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Filistin’de yaşananların bir insani felaket olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “İsrail’in ekim ayından bu yana, başta Gazze şeridi olmak üzere Filistin’de masum sivillere yönelik gerçekleştirmiş olduğu saldırılar, eşi benzeri görülmemiş bir insani felakete yol açmıştır. Uluslararası insan hakları norm ve ilkeler ihlal edilerek bölgede; hastanelere, sivil yerleşim yerlerine, ibadethanelere, uluslararası yardım kuruluşlarının bulunduğu bölgelere yönelik havadan ve karadan saldırılar neticesinde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce masum sivil hayatını kaybetmiştir. İsrail yönetiminin tüm tepkilere rağmen Filistin halkına yönelik sistematik bir şekilde devam eden ağır ve insanlık dışı saldırıları, sivillere yönelik toplu cezalandırma, geniş çapta yıkım ve yerinden etme politikaları açıkça soykırım ve insanlığa karşı suçlarının bir göstergesi olmuştur” dedi. Rektör Budak: "Daha fazla insanlık dramına yol açmadan bir an önce sona erdirilmelidir" Bölgede temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğini söyleyen Prof. Dr. Budak, “Tüm ateşkes çağrılarına rağmen savaş suçu işlemeye devam eden İsrail, Refah bölgesindeki saldırılarına da devam etmektedir. İsrail yıllarca abluka altında adeta açık hava hapishanesine dönüştürdüğü Filistin’de, temel insan hak ve özgürlükleri ile uluslararası hukukun ilkelerini hiçe sayarak insani yardımları engellemek suretiyle açlığı ve yokluğu en büyük silah olarak kullanmakta ve bölgede yaşayan binlerce Filistinliyi göç etmeye zorlayarak bölgedeki insani dramı daha da artırmaktadır. İsrail’in Filistin’e yönelik işgal niteliğindeki bu saldırıları daha fazla insanlık dramına yol açmadan bir an önce sona erdirilmelidir. Türkiye tarafından, bölgede kalıcı bir barışın tesisi amacıyla iki devletli vizyon temelinde yapılan diplomatik girişimleri destekliyoruz. Bu anlamda, akademik camia olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu bildirmek isterim” diye konuştu. Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Birgivi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabıyık’ın yaptığı “Filistin Meselesi ve Kudüs Davamız” başlıklı konferansta ayrıca; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Küçük ve Birgivi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Seyfullah Efe konuşmacı olarak katıldı. “Yaşanan soykırım, bir insanlık meselesidir” Yaşanan soykırımın bir insanlık meselesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Palabıyık, “İnsanlık dramına dönüşen bu soykırım, artık sadece Müslümanların değil tüm insanlığın meselesidir. Yapılan her zulme karşı gelinmelidir. Bu, Müslüman olmanın Türk olmanın yoludur, yordamıdır. Varlığımızın sebebidir. Bu yüzden bütün insanlığı bu perişanlığa sebebiyet verenleri lanetlemeye, buna maruz kalanlara yardım etmeye ve destek vermeye, onlar için dua etmeye davet ediyoruz” diye konuştu. Birgivi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Seyfullah Efe de, konferans kapsamında yaptığı konuşmada, peygamberler tarihi boyunca Kudüs’te yaşanan gelişmeleri ve Kudüs’ün tüm dinler açısından önemini anlattı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Küçük ise özellikle 1900’lü yıllar kapsamında Filistin ve İsrail arasında tırmanan gerilimin nedenlerine değindi. Etkinlik sonunda Rektör Prof. Dr. Budak, öğrencilerle birlikte “Tüm Kampüsler Gazze İçin Küresel İntifada” yazılı pankartla fotoğraf çektirdi. Etkinlikte ayrıca, Filistin’de gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybedenler için lokma döktürüldü.