Yerel Haberler
Aksaray
16 Mayıs 2024 Perşembe - 11:49 Aksaray’da özel gençlere asker kınası yakıldı Aksaray Belediyesi Engelliler Haftası nedeniyle özel gençlere asker kınası programı düzenledi. Renkli görüntülere sahne olan programda temsili askerlik yapacak gençlere kına yakılarak Türk bayraklı asker şalı takıldı. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası çerçevesinde Aksaray Engelsiz Yaşam Merkezinde bir günlük temsili askerlik yapacak olan engelli gençlere asker kınası yakıldı. Al bayrak işlemeli asker tülbentlerinin asker adaylarının omuzlarına takılmasının ardından özel gençlere kına yakıldı. Temsili askerlik kınasının önemine vurgu yapan Engelli Koordinasyon Merkezi Başkanı Bekir Kaya “Belediye Başkanımız Evren Dinçer şehrimizdeki engelli kardeşlerimizin gündelik yaşamını kolay ve yaşanabilir bir hale getirmek, günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları en aza düşürmek için birçok çalışma gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra düzenlediğimiz her organizasyonda bize desteğini hiçbir zaman esirgemedi. Bunun en güzel örneklerinden birini de bugün burada Engelsiz Yaşam Merkezinde icra ediyoruz. Özel yavrularımızın asker olma özlemini garnizon komutanlığımızla da görüşmek suretiyle onlara asker elbisesi giydirip, askerlik duygularını adeta yaşatmak adına vatan millet sevdası adına bir program hazırladık. Bu çocuklarımız bizim canlarımız, bizim özel yavrularımız, dua kaynaklarımız onlar, Allah ayağınıza taş değdirmesin, hayırlı tezkereler diliyorum” dedi. Evlatlarını asker kıyafetleriyle gören ailelerin duygulandığı gözlenirken, aileler törenin düzenlenmesinde emeği geçen ve törene katılan tüm misafirlere teşekkür etti. Etkinlik, öğrencilerin oyun havası eşliğinde eğlenmesiyle sona erdi.
Çocuklarını eve kilitleyip işe giden anne ekipleri alarma geçirdi
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 13:11 Çocuklarını eve kilitleyip işe giden anne ekipleri alarma geçirdi Aksaray’da biri 12 diğeri 6 yaşında 2 çocuğunu eve kilitleyip işe giden anne, ekipleri alarma geçirdi. Polis, UMKE ve itfaiye ekiplerinin seferber olduğu olayda komşudan bulunan anahtarla dairede kilitli çocuklara ulaşıldı. Bir saat sonra eve gelen anne ise “Çocukları evden eşyaları toplamaya gönderiyor” diyerek boşanma aşamasındaki eşini şikayet etti. Olay, Coğlaki Mahallesi 1221 Sokak’ta bulunan Özgüneş Apartmanının 5. katındaki dairesinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, eşiyle boşanma aşamasında olan anne H.A. (38), 6 yaşındaki M.E.A. ve 12 yaşındaki H.B.A. isimli çocuklarını eve kilitleyip işe gitti. Evde yalnız kalan çocukları arayan baba, çocukların evde kilitli kaldığını öğrenince 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak yardım istedi. Çocukların evde kilitli bırakıldığı ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler olaya müdahale ederken polis ekipleri anneye ulaştı. Telefonla anneyle görüşen polis ekipleri, komşuda anahtar olduğunu öğrendi. Önce anahtarı alarak kapıyı açıp çocukları evden çıkardı. Sağlık ekipleri çocukları sağlık kontrolünden geçirirken telefonla ulaşılan annenin geleceğini söylemesi üzerine polis ve sağlık ekipleri 1 saat boyunca anneyi bekledi. Annenin eve gelmesiyle birlikte polis ekipleri anne ve çocukları alarak polis merkezine götürdü. Polis memuruna boşanma aşamasındaki eşini şikayet eden anne, "Çocukları evden eşyaları toplamaya gönderiyor" dedi. Apartmandan çıkarken basın mensuplarını fark eden anne, “Neyi çekiyorsun” diyerek tepki gösterdi. Polis merkezinde ifadesi alınan anne hakkında “Aile yükümlülüklerini yerine getirmemek” suçundan adli işlem başlatıldığı öğrenildi.
Uyuşturucu tacirleri ile polisin kovalamacası kamerada
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 00:50 Uyuşturucu tacirleri ile polisin kovalamacası kamerada Aksaray’da polisin dur ihtarına uymayarak kaçan sürücü ile polis arasında kovalamaca yaşanırken, kovalama esnasında araçtan atılan poşette esrar maddesi çıktı. Kısa süren kovalamacayla yakalanan araç sürücünün ehliyetsiz olduğu belirlenirken, sürücü uyuşturucunun araçtan çıkmadığını belirterek ehliyetsiz olduğu için kaçtığını söyledi. Sürücü ve 2 arkadaşı kelepçelenerek gözaltına alındı. Olay, Kurtuluş Mahallesi Kurtuluş Caddesinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bekçilerle birlikte rutin uygulama yapan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ve Trafik Şubesi ekipleri uygulama noktasına yaklaşan 68 ES 022 plakalı otomobile dur ihtarında bulundu. İhtara uymayan araç sürücüsü fren yerine gaza basarak hızla uygulama noktasından kaçtı. Kaçan aracın peşine düşen polis ve şüpheliler arasında kovalamaca yaşandı. Kovalamaca esnasından araçtan bir poşet atılırken, atılan poşetten kubar esrar maddesi ele geçirildi. Bir süre devam eden kovalamaca sonucu araç 3 şüpheliyle birlikte yakalandı. Araç sürücüsü Ö.F.B. (37) ile araçta yolcu olarak bulunan H.E. (40) ve R.D. (23) kelepçelenerek gözaltına alınırken, araç sürücüsü Ö.F.B. araçtan atılmasına rağmen uyuşturucunun kendilerine ait olmadığını belirterek, “Ne alakası var. Arabada çıktı mı? Çıkmadı, arabadan çıkmadı abi. Bizlik bir şey yok ki. Ehliyetim yok, cezamı yedim zaten biraz önce” dedi. Araç sürücüsüne ehliyetsiz araç kullanmaktan 12 bin 977 TL, dur ihtarına uymamaktan bin 506 TL olmak üzere toplam 14 bin 483 TL para cezası kesilirken ara trafikten men edilerek otoparka çektirildi. Gözaltına alınan 3 kişi sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.
ASÜ’de “Türkiye Üzerine Oynanan Oyunlar” konferansı
10 Mayıs 2024 Cuma - 17:20 ASÜ’de “Türkiye Üzerine Oynanan Oyunlar” konferansı Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, Aksaray Belediyesi ile Aksaray Üniversitesi (ASÜ) iş birliğinde düzenlenen “Türkiye Üzerine Oynanan Oyunlar” isimli konferans için Aksaray’a geldi. ASÜ Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğin açılışında kısa bir selamlama konuşması yapan Belediye Başkanı Evren Dinçer, gençler başta olmak üzere toplumdaki her kesimin Türkiye’ye yöneltilebilecek tehditleri bilmesi, anlaması, kavraması ve buna göre bir hareket planı içerisinde olması gerektiğini belirtti. Dinçer, sözlerini, etkinliğin düzenlenmesine emek verenlere teşekkür ederek tamamladı. Selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, Cumhuriyet tarihiyle birlikte Türkiye üzerinde çok fazla oyun denendiğini belirtti. Bu oyunların 15 Temmuz’a kadar devam ettiğini ve 15 Temmuz’un bir milat olduğunu ifade eden Başbuğ, “O günden sonra Anadolu’da her şey bambaşka olmaya başladı. Bir anda özellikle iç politikada her yerde önemli işlere imza atan bir Türkiye tablosu ortaya çıktı” dedi. Atatürk döneminde ülkenin uçak yaptığını, denizaltı yaptığını, ancak Atatürk’ün ölümünden sonra bazı güçlerin bu süreci engellediğini dile getiren Coşun Başbuğ, “ASELSAN cinayetlerini, FETÖ döneminde ve öncesinde gerçekleşen sabotajları ve 15 Temmuz sonrasını hatırlayın” dedi ve bir anda bambaşka bir Türkiye’nin ortaya çıktığını kaydetti. Bunu, FETÖ ihanet şebekesinin temizlenmesine bağlayan Başbuğ, “FETÖ’nün temizlenmesinin ardından başta savunma sanayi olmak üzere çok önemli hamleler yapmaya başladık. Şu an dünyada çok ciddi bir noktaya geldik. Kendi silahlarımızı yapıyoruz. Bu silahlar Avrupa’da büyük ilgi görüyor. Dışarıya giden dövizi kestik. Oradan gelecek yedek parça, mermi ve mühimmata da artık para kaçırmıyoruz. Bunun bize içeride de bir karı var. Önümüzdeki yakın yıllarda bu ülkeye çok büyük kazançların girdiğini göreceğiz” dedi. Konferansı ASÜ Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse, bazı kamu kurumlarının temsilcileri ve öğrenciler takip etti.
Minik öğrencilere canlandırmalı kaza anında müdahale eğitimi
10 Mayıs 2024 Cuma - 12:17 Minik öğrencilere canlandırmalı kaza anında müdahale eğitimi Aksaray’da minik öğrencilere canlandırmalı kaza anı müdahale eğitimi veren jandarma ekipleri, devrilen araçtan yola savrulan yaralılara ilk müdahale ve kazanın oluş nedenlerini anlattı. Ülke genelinde yaşanan trafik kazalarının en aza indirilmesi, can ve mal kaybının önüne geçilmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yapan Aksaray İl Jandarma Komutanlığı trafik ve asayiş şubesi ekipleri okul okul gezerek öğrencilere geniş çaplı eğitimler veriyor. Kazanın oluş nedenlerini öğrencilerin daha iyi anlaması ve görmesi için canlandırmalı olarak işleyen jandarma ekipleri, kaza anında yapılması gereken ilk müdahaleyi de bir bir anlatıyor. Hem eğlenen hem de eğitim alan öğrenciler trafik ve kazalar hakkında bilinçlenirken, canlandırma sahneleri öğrencilerde ciddi trafik bilinci verimliliğine neden oluyor. Trafik kurallarının da anlatıldığı eğitimin sonunda öğrencilere jandarma ekiplerince trafik müfettiş kartı verdi. “Trafik kazalarının 2030’da yüzde 50, 2050 yılında sıfıra inmesi amaçlanıyor” Aksaray’ın Eskil ilçesine bağlı Bozcamahmut köy okulunda verilen eğitime katılan Eskil İlçe Kaymakamı Sait Muhammed Bilgin, eğitimlerin minik öğrencilere ciddi katkıları olduğunu belirterek, “Trafik eğitiminin uygulamalı olması ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın trafik kurallarına riayet etmesini, trafikte nelerle karşılaşacakları şimdiden kendilerine bildirilmesinde ve neler yapmaları gerektiğini, hangi kurallara dikkat etmeleri gerektiğini öğrenmeleri çok ciddi faydalar sağlayacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığımız tarafından yayınlanan eylem planına göre 2030 yılına kadar ülkemiz genelinde trafik kazalarını yüzde 50’ye indirilmesi, 2050 yılı itibari ile de sıfıra indirilmesi çerçevesinde İçişleri Bakanlığımız ve ilgili diğer tüm bakanlıklarımız tarafından bir eğitim seferberliği düzenlenmiş durumda. Biz de bu seferberlik çerçevesinde ülkemizin geleceği olan öğrencilerimizi katarak geleceğimizin daha güçlü, daha müreffeh, daha güvenli bir gelecek olmasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Eğitim alan minik öğrenciler ise trafik kuralları ve kaza oluş nedenleri hakkında bilmediklerini öğrendiklerini belirterek, “Polis dedektifi olduk. Parkurlardan kurallara uyarak geçtik. Jandarma abi ve ablalarımız bize bilmediğimiz her şeyi öğretti” dediler Eğitimin ardından minik öğrencilere jandarma araçları da tanıtılırken, araçlara binen çocuklar sirenler çalarak anonslarda bulundu.