Yerel Haberler
Adıyaman
04 Mayıs 2024 Cumartesi - 17:16 Genel Başkan Çelebi, kongrede güven tazeledi Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın 1. olağan kongresi gerçekleştirildi. GEADER 1. olağan kongresinde güven tazeleyen Mühendis Ömer Çelebi, tekrar başkanlığa seçildi. Kongrenin açılış konuşmasın yapan Genel Başkan Ömer Çelebi, kongrede yaptığı konuşmasında, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi sosyal, kültürel, ekonomik ve tabiî kaynaklar bakımından zengin bir alana sahip, birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapmış, Türkiye’nin en önemli coğrafi bölgelerindendir. Bu bölgenin diğer en önemli özelliklerinden biri de yenilenebilir enerji potansiyeli ve çeşitliliği açısından oldukça yüksek, fosil kaynaklarca Türkiye’nin en önemli ve verimli alanlarına sahip olmasıdır. Yenilenebilir enerji potansiyeli açısından oldukça yüksek ve birincil enerjide Türkiye’nin en verimli alanlarına sahip Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde enerjinin bütün bileşenlerinde sahip olduğu bu potansiyelini bilimsel veriler ışığında araştırarak ve geliştirerek kamuoyuna ve ilgili enerji otoritelerine çeşitli raporlar halinde bilgilendirme yapmak amacıyla Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneğimiz (GEADER) 2021 yılında kuruldu. Güneydoğu güneş alma potansiyeli açısından Türkiye ortalamasının çok üzerinde, Türkiye’nin en büyük hidrolik kaynaklarını barındırıyor ve TPAO’nun en büyük petrol sismik araştırmaları keza bu bölgede. Adıyaman ve Batman petrolünden sonra son keşiflerde günlük 40 bin varille Gabar ve Kato Dağlarındaki petrol rezervi güneydoğunun enerji alanındaki potansiyel gücünü daha da gözler önüne seriyor. GEADER, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın belirlediği kısa, orta ve uzun vadedeki enerji politikalarını dikkate alarak Güneydoğu’da yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması ve etkin bir şekilde kullanılmasına katkı sunmakla beraber enerji arz-talep güvenliğinin sağlanması, ekolojik dengenin korunması, bölgenin tamamında enerji verimliliği hakkında bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetlerinin yapılması, enerji üreticisinden, tüketiciye kadar olan tüm parametrelerde sorun, talep ve önerilerini araştırarak ve değerlendirerek raporlar halinde enerji otoritelerine, kamuoyuna sunulmasına da katkı sunacaktır. Bu münasebetle 1. olağan genel kurulumuza teşrifleriyle bizleri onurlandıran çok kıymetli misafirlerimize teşekkür eder, şükranlarımı sunarım” dedi.
2. Kommagene Bienali başlıyor
03 Mayıs 2024 Cuma - 14:31 2. Kommagene Bienali başlıyor Adıyaman’ın Kahta Kaymakamı Selami Korkutata, 2. Kommagene Bienaline 41 ülkeden 198 sanatçı katılacağı 2. Kommagene Bianeli’nin başlayacağını açıkladı. Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketinin ardından manevi ve ekonomik yeniden doğuş ihtiyacına atıfta bulunarak ’İyileşmek’ teması ile başlayacak olan 2. Kommagene Bienalinde mekana özgü eserler sergilenecek. Kaymakam Korkutata, “2. Kommagene Bienali, Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketinin ardından ’iyileşmek’ temasıyla bu yıl ikincisini düzenliyoruz. Kültürel, tarihi ve doğal çerçevelere özel önem verilerek Kahta şehri, Kahta Kalesi, Nemrut Dağı, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Baraj Gölü’ndeki Adalar için oluşturulacak olan eser sergilenecek. Sanat direktörü Nihat Özdal olan bienalin küratörü ise Macaristan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin rektörü Istvn Erss. Açık Çağrı metninde ifade edildiği üzere ’Bienal, mekana özgü olmakla ilgilenen, tarihi sembollerin anlamı, doğal ortamlarda oluşturma yansıma imkanları, farklı heykel çözümlerinin sorunları ve organik malzeme kullanımıyla ilgilenen ve yapım sürecini eleştirel, uyumlu bir eylem olarak gören sanatçıların veya sanatçı gruplarından oluşan 41 ülkeden 198 sanatçı katılıyor. Bienalimize destek veren başta Bakanlığımıza, Valiliğimize, yerli ve yabancı tüm sanatçılarımıza ve bölge halkına şimdiden çok teşekkür ediyorum. Detaylı bilgi için kommagenebienal.com adresi ziyaret edilebilir” dedi.
Başkan Aslan: “Basın özgürlüğü, demokrasinin temel taşlarından biridir”
03 Mayıs 2024 Cuma - 12:52 Başkan Aslan: “Basın özgürlüğü, demokrasinin temel taşlarından biridir” Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti Başkanı İbrahim Aslan, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. Açıklamasında Başkan Aslan, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününü kutlamanın yanı sıra, bu önemli günün anlamını ve yerel basının karşılaştığı zorlukları, basın özgürlüğü, demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu dile getirdi. Gazetecilerin toplulukların sesi ve vicdanı olduğunu vurgulayan Başkan Aslan, “Ancak, maalesef, yerel basınımızın önündeki engelleri göz ardı etmemeliyiz. Finansal zorluklar, sansür, baskı ve hatta fiziksel tehditler, yerel gazetecilerin karşılaştığı yaygın sorunlardan sadece birkaçıdır. Bu zorluklarla mücadele ederken, basın mensuplarının cesareti ve kararlılığı, toplumumuzun bilgiye erişimini sağlamak ve gerçekleri açığa çıkarmak için kritik bir rol oynamaktadır. Yerel basının önemini vurgulamak ve basın özgürlüğünün kutsallığını hatırlamak için birlikte duruyoruz. Yerel gazetecilerimizin karşılaştığı her türlü zorluğa rağmen, onların cesaretini ve özverisini takdir etmeli ve desteklemeliyiz. Basın özgürlüğü sadece bir haktan ibaret değildir, aynı zamanda demokrasinin güvencesidir. Bu nedenle, bugün ve her gün, basın özgürlüğünü savunmak ve yerel basınımızın güçlenmesini sağlamak için birlikte çalışmalıyız” diye konuştu.
Baro Başkanı Doğan, Adıyaman tütünüyle ilgili açıklama yaptı
03 Mayıs 2024 Cuma - 10:46 Baro Başkanı Doğan, Adıyaman tütünüyle ilgili açıklama yaptı Adıyaman Barosu Başkanı Bilal Doğan, Adıyaman tütünüyle basın açıklaması düzenledi. Sabahın erken saatlerinde baro üyesi avukatlarla birlikte Adıyamanlı tütüncülerle bir araya gelen Baro Başkanı Bilal Doğan, tütüncülerin sorun ve sıkıntılarını aynı zamanda taleplerini dinledi. Yaptığı görüşmeler sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Bilal Doğan, “Adıyaman tütünü Adıyaman için oldukça kıymetli. Adıyaman nüfusu 600 bin ama tütünü bire bir üreten ve esnaflığını yapan 100 bin kişi var. Doğrudan Adıyaman nüfusunun tamamına geçim kaynağı sağlayan, kenti ekonomisini yükselten en önemli ürünümüzdür Adıyaman tütünü. Adıyaman tütünü yıllardır yasaklarla gündeme gelmektedir. En son hapis cezalarına kadar varan yasalar çıkmaktadır. Bu durumla ilgili mücadele konusunda Adıyamanlı tütün üreticileri ve esnaflar elinden gelen ve çabayı gösterdi ancak istediğimiz sonucu alamadık. 6 Şubat 2023 depremin de bir kez daha vurduğu Adıyaman’da esnafların ve halkın ayakta kalmasını sağlayan tek ürün tütünken özellikle son 15 gündür kargoların tütün taşıması yasaklandı ve il dışına giden tütünlerimize baskınlar düzenlenerek el konuldu aynı zamanda tütüncü esnaflarımız da hem idari para cezaları hem de hapis cezalarıyla karşı karşıya kaldı. Buradan yetkililere sesleniyoruz, Adıyaman için tütün çok kıymetli. Bir baba bu tütünden elde ettiği gelirle çocuklarını okutuyor, geçimini sağlıyor, çocuğunu evlendiriyor, bu tütün olmazsa Adıyaman’da hiçbir şey olmaz ve Adıyaman halkı oldukça mağdur olur ve biter. Adıyaman tütünü bu kadar önemli ve kıymetliyken bu yasakları kabul etmemiz mümkün değil. Bizler Adıyaman tütünü için özel bir düzenleme talep ediyoruz” diye konuştu.