ÇEVRE - 29 Kasım 2024 Cuma 13:14

Doğu Karadeniz’de kırsaldan kente göç her yıl artıyor

A
A
A
Doğu Karadeniz’de kırsaldan kente göç her yıl artıyor

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kırsaldan kentlere doğru göç hareketliliği her geçen yıl artıyor. Bölgede kırsalda yaşayan nüfusun yüzde 17’lere kadar gerilediği belirtilirken, Ortahisar Belediyesi’nin başlattığı üretim seferberliği kapsamında ‘İnsanları doğduğu şehirde doyurmak’ temasıyla konferans düzenlendi.


Ortahisar Belediyesi’nin başlattığı üretim seferberliği kapsamında ‘İnsanları doğduğu şehirde doyurmak’ temasıyla düzenlenen ‘Kırsalda Üretim ve İstihdam Temelli Kalkınma’ çalıştayı başladı. İki gün sürecek olan çalıştayda, 6 bilim insanı ‘Kırsalda kalkınma, kır-kent ilişkileri, gıdanın geleceği, üretim sistemleri, tarımsal üretim, iklim krizi ve kalkınma’ konularında sunumlar yapacak.


Çalıştayın yapıldığı Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Salonunun girişinde Trabzon’un yöresel ürünlerinin yer aldığı stantlar kurulurken, ‘Kırsalda Üretim ve İstihdam Temelli Kalkınma’ Çalıştayına Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Tarım Orman-İş Sendikası Kurucu Başkanı Şükrü Durmuş, Belediye Başkan Yardımcıları Alpaslan Özdemir, Cüneyt Zorlu ve Mustafa Özer İskender, ORBEL Genel Müdürü Celal Akaç, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, akademisyenler, birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı.


Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, üretimi ve üreticiyi her alanda destekleyeceklerini söyledi. İlçede üretimin artırılması yönünde çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Başkan Kaya, “Belediye Başkanı seçildiğim günden bugüne, ‘Trabzon’da insanların hayatına nasıl dokunuruz, özellikle kırsal mahallelerimizde yaşayan insanlarımızı nasıl üretimin bir parçası haline getirebiliriz, ev ekonomilerine katkı yapmalarını nasıl sağlarız?’ diye düşündük. Gün içerisinde belediyecilik faaliyetlerini yapıp akşamları köylere giderek insanlara hayvancılığı, kalkınmayı, üretimi ve üretimin önemini anlatmaya çalıştık” dedi.



“O mis gibi ürünler artık üretilmez hale geldi”


Köyde yaşayan insanların yüzde 90’ının yumurtayı marketten aldığını belirten Başkan Kaya, “Bizim Akoluk’ta bir köy ürünleri ve kadın üreticilerimizin satış yaptığı pazarımız var. Kireçhane mahallemizde de böyle bir pazar vardı ve biz bu pazarın kurulumu öncesinde mahallede 3 olan inek sayısının pazarın kurulmasından sonra 50-60’lara çıktığını öğrendik. Niye? Çünkü insanlar burada bu farkındalığı kazandı, üretimin yapılması gerektiğini hatırlayan insanlar bilinçlendi ve ayağa kalktı. Kırsaldaki insanlarımız aslında bir şeyler yapmak istiyor. Ama onlara önayak olacak, onlara bir perspektif çizecek insanlara ihtiyaç duyuyorlar. Bu anlamda bu çalıştayın çok katkısı olacağına inanıyorum. Trabzon bir turizm kenti, bir kültür kenti, bir sanat kenti, bir tarih kenti olarak tanımlanıyor ama bu çok önemli başlıkların yanında Trabzon aslında geçmişte çok değerli ürünler üreten bir tarım kentiymiş. Yani bizim Akçaabat’ın ürettiği tütünlerin Amerikalara kadar satıldığını biliyoruz. Keza fındık ve çay üretimi şehrimizde yapılıyor ama bunun dışında özellikle sebzeler, köylerde yaşayan insanların ürettiği birbirinden değerli o mis gibi ürünler artık üretilmez hale geldi. Herkes üretimden koptu. Şimdi köylerde yaşayan insanların yüzde doksanı yumurtayı marketten alıyor, içme suyuna kadar, yoğurda kadar, süte kadar bütün hayvansal ve tarımsal ürünleri marketten alıyor. Bu sürdürülebilir bir tablo değil” diye konuştu.



“Köy üretim demektir, üretilen yer demektir”


Köylerin üretiminden koparıldığını kaydeden Başkan Kaya, “Biz Türkiye’nin üreterek ayağa kalkmasını istiyoruz. Ve bütün insanlarımızı da üretimin bir parçası haline getirmek istiyoruz. Hangi noktada, hangi desteğe ihtiyaçları varsa bu desteği sonuna kadar verme kararlılığındayız. İnsanlar üretmek zorunda, her şeyi hazır alan, her şeyi tüketen bir toplum olmaktan uzaklaşıp artık bir üretim toplumu haline gelmek zorundayız. Her şeyi dışarıdan alan bir ülke haline geldik. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Köylü milletin efendisidir’ derken boşuna dememiş. Çünkü köy üretim demektir, üretilen yer demektir. Ama biz bütün köylerimizi maalesef üretimden kopardık. Ne oldu? Üretim olmayınca üretilen ürünler değerinin karşılığını bulmayınca insanlar kent merkezlerine akın etmek zorunda kaldı. Kentler içinden çıkılmaz bir karmaşanın yaşandığı yerler haline geldi. Dolayısıyla köylerimizde özellikle kırsal mahallelerimizde, tarım arazilerimizde yeniden tarımsal faaliyetleri, bu tür çalışmaları başlatırsak yerel yönetimler olarak üretenlere gerekli destekleri verirsek, üreten insanlar, ürettiğinin değerini, karşılığını görürse Türkiye yeniden bir ayağa kalkış süreci yaşayabilir. Biz de yerelde bunu başlatma gayesiyle bu çalıştayı düzenledik” ifadelerini kullandı.


Protokol konuşmalarının ardından Kırsalda Üretim ve İstihdam Temelli Kalkınma Çalıştayına geçildi. Çalıştayın ilk gününde Prof. Dr. Ali İsmet Demirsoy ‘iklim krizi ve kalkınma’, Prof. Dr. Bülent Gölçubuk ‘kırsal kalkınma’, Prof. Dr. Okan Gaytancıoğlu ‘tarımsal üretim’, Prof. Dr. Kenan Ok ‘karma üretim sistemleri’, Doç. Dr. Bahar Yenigül ‘kır-kent ilişkileri’ ve Prof. Dr. Mustafa Bayram ise ‘gıdanın geleceği’ konularında akademik sunumlar gerçekleştirdi.


Çalıştayın ikinci gününde de akademisyenler tarafından seminerlere devam edilecek.



Doğu Karadeniz’de kırsaldan kente göç her yıl artıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun SBB Konservatuvarı 45. Sanat Yılı Programı Samsun Büyükşehir Belediye (SBB) Konservatuvarı, 45. Sanat Yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan program ile sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak. 45. Sanat Yılı etkinlikleri, Samsunlu sanatseverlere unutulmaz dolu akşam yaşatmaya hazırlanıyor. 1 Aralık 2024 Pazar günü saat 19.30’da Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi’nde düzenlenecek olan program ile sanatın kalbi Samsun’da atmaya devam edecek. Program kapsamında ilk olarak Amerikalı oyun yazarı Neil Simon’un, Anton Çehov’un kısa oyunlarından ve öykülerinden yola çıkarak yazdığı tiyatro oyunu ‘Sevgili Doktor’ sahnelenerek izleyicilere keyifli bir akşam sunacak. Daha sonra Türk sanat müziği bölümü sahnede olacak. Zengin repertuvarıyla hem solo performanslar hem de koro ile izleyicilere geleneksel Türk sanat müziğinin derinliklerinde bir yolculuk yapma fırsatı sunacak. Türk halk müziği bölümünde ise halk müziğinin en güzel örnekleri ve geleneksel parçalar koro ve solistlerin eşliğinde seslendirilecek. Etkinliğin dans gösterisi bölümünde ise Kafkas dansları ve halk dansları olmak üzere 2 önemli başlık öne çıkacak. Kafkas dansları bölümünde dansçılar Apsua dansı, Çeçen dansı ve Hakulaj dansı olmak üzere üç farklı dansla sahne alacak. Geleneksel Türk halk danslarının sergileneceği bölümde ise Samsun yöresi ve diğer yörelerin dans gösterileriyle dansçılar izleyicilere görsel bir şölen sunacak. Şehirdeki kültür ve sanat faaliyetlerine çok önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi, tüm sanatseverleri ücretsiz olarak düzenlenen Samsun Büyükşehir Belediye Konservatuvarı 45. Sanat Yılı Programı’na davet ediyor.
İstanbul Sultangazi’de fahiş fiyat denetimi Sultangazi Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde zincir marketlerde sık sık fahiş fiyat denetimleri gerçekleştiriyor. Ekipler, haksız fiyat artışı ya da son kullanma tarihi geçen ürün satışı olursa İl Ticaret Müdürlüğü’ne bildiriyor. Fırsatçılara göz açtırmayan Sultangazi Belediyesi, ilçe genelindeki zincir marketlere sık sık denetim gerçekleştiriyor. Başta zincir marketler olmak üzere ilçe genelindeki gıda satıcılarına yönelik denetim yapan ekipler, ürünlerin raflardaki etiket fiyatı ile kasadaki fiyatının birbirine uyup uymadığını kontrol ediyor. Fahiş fiyat ve yanlış bilgilendirmeye karşı da denetimlerde bulunan ekipler aynı zamanda ürün gramajı, fiyat karşılaştırması, tüketim tarihi gibi birçok konuda inceleme gerçekleştiriyor. Denetimlerde etiket ile kasa fiyatlarında tutarsızlık belirlenen, kurallarda yasaya aykırılık tespit edilen firmalar İl Ticaret Müdürlüğü’ne tutanak ile bildiriliyor. Zabıta ekipleri, vatandaşlardan gelen şikayet taleplerini de geri çevirmiyor, anında şikayet edilen firmaya denetimde bulunuyor. “Vatandaşımız mağduriyet yaşamasın diye” Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun; “Vatandaşımızın mağduriyet yaşamaması adına zincir marketlerimize sürekli denetim gerçekleştiriyoruz. Fiyat değişikliklerinin fırsatçılığa dönmemesi zabıta ekiplerimiz titizlikle denetimlerini gerçekleştiriyorlar. Ayrıca gramaj, son kullanma tarihi ve diğer kurallara uygunluğu da kontrol ediliyor. Vatandaşlarımızın hakkını korumaya, fahiş fiyatları önleme çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
Düzce Öğrencilere işitme taraması yapıldı DÜZCE(İHA) – Düzce’de okul çağı çocuklarında işitme tarama programı Akçakoca İlçe Sağlık Müdürlüğünce Tepeköy İlkokulunda eğitim gören 1. sınıf öğrencilerine yapılan işitme taraması ile başladı. Düzce Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, tarama programı ile ilgili yaptığı açıklamada; “Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütüldüğünü belirterek okul çağı işitme tarama program kapsamında ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin tarama kapsamına alındığını, işitme sadece bebeklik döneminde değil, çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir. İşitme kayıpları, enfeksiyonlar, travmalar ve progresif işitme kaybı yapan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir. İşitme eğitim ve iletişim için en önemli bileşenlerindendir. Okul döneminde daha da önemli hale gelmektedir. İşitme kaybı dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları artırmaktadır. Çocuklardaki işitme kaybı yaygınlığı eğer gerekli tıbbi ve eğitim desteği sağlanamazsa okul başarısını olumsuz yönde etkileyerek önemli ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. İşitme ve tarama programı sonucunda işitme kaybı şüphesi olan çocuklar, ilimizde görev yapan kulak burun boğaz uzmanlarına randevuları alınarak yönlendiriliyor ve gerekli tedavi ve takipleri yapılıyor. İleri tetkik ve tedavi gerektiren olgular ise kulak burun boğaz uzmanları tarafından, Yenidoğan İşitme Tarama Programında da üst basamak olan referans merkezlerine yönlendiriliyor” dedi. İşitme tarama programıyla amaçlarının çocukların, tarama testleri ile erken dönemde tespit ve tedavi edilebilen hastalıklar konusunda erken müdahalelerinin yapılarak yaşıtları sağlıklı çocuklarla eşit şartlarda yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamanın yanı sıra sağlıklı bir nesil oluşturulmasının amaçlandığını belirten Yasin Yılmaz, birinci sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Okul Çağı işitme ve Tarama programına Düzce merkez ve ilçelerinle devam edileceğini bildirdi.