Yerel Haberler
Tokat
29 Kasım 2024 Cuma - 10:45 Efsane Vali Yazıcıoğlu’nun da görev yaptığı tarihi valilik binasının yıkımı Tokat esnafını zora soktu Tokat’ta tarihi valilik binasının yıkımı sonrası boş kalan alan ve taşınan devlet kurumları, çevredeki esnafı zora soktu. Tokat’ta Cumhuriyet döneminden bu yana hizmet veren ve merhum efsane Vali Recep Yazıcıoğlu ile 34 valiye ev sahipliği yapan tarihi valilik binası, deprem riski nedeniyle haziran ayında yıkıldı. Dikkatli bir şekilde sökülen bina, kontrollü bir şekilde yıkıldı. Ancak aradan geçen beş aya rağmen, yıkım alanına ne yapılacağı henüz belirlenmedi. Yıkımın ardından bölgedeki 6 devlet kurumunun farklı yerlere taşınması, çevredeki esnafı mağdur etti. İş yapamayan esnaf, valilik binasının yerine yeni bir proje başlatılmasını istiyor. Bölgede bakkal işleten Okay Dumlupınar, “Eski binayı yıktılar ama yerine bir şey yapılmıyor. İşlerimiz durdu, bir çözüm bekliyoruz” dedi. Devlet kurumlarının gitmesiyle çarşının bittiğini iddia eden Mustafa Işgın ise “6 devlet kurumunun buradan gitmesi bizi mahvetti. Nüfusudur, tapusudur hepsi buradan gidince mahallenin esnafı olaraktan bitirdi. Biz burada bunun mağduriyetini yaşıyoruz. Ömrümüz burada geçti. 53 yaşındayım kendimi bildim bileli bu mahallede esnafım. Bu mahallede yaşayan insanım. Devlet hastanesinin gitmesi, buranın yıkılması, bu semti mahvetti, bitirdi, öldürdü. Bu semti tamamen bitirdi. Yani bura yapılacak da bir an evvel yapılacaksa yapılsın. Mutlaka hükümet binasının buraya dönmesi lazım. Bu kurumlar burada olmadıktan sonra çarşı bitti. Atıl vaziyette şu rezilliğe baksana gelen geçen ana caddenin üstündeyiz. Herkes birbirine tarif ederken hükümet binası diye tarif ediyor. Hükümet nasıl nere diye soruyor şimdi çocuk. Yani kime, kiminle ne konuşursan hükümet binası nerede? Hükümet binası uçtu” diye konuştu.
Matematik seferberliğinde öğrenciler eğlenerek yarıştı
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 10:57 Matematik seferberliğinde öğrenciler eğlenerek yarıştı Tokat’ta Matematik her yerde projesiyle Öğrenciler kendi tasarımlarıyla eğlenerek kıyasıya yarıştı. Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü “Matematik her yerde” sloganıyla yola çıkarak il genelinde yarışma düzenledi. “Eserini hazırla, sınıfta, okulda, ilçede, il finalinde yarış” programı ile matematik ve fizik kurallarına göre hazırladıkları materyaller ile kıyasıya yarıştılar. 54 bin öğrencinin katıldığı yarışmada öğrenciler havada en uzun süre kalan kâğıt uçak, en önce giden balon arabası ve en uzun süre dönen topaç kategorilerinde kıyasıya yarıştı. Dereceye giren öğrenciler yarışmanın il finalinde ödüllendirildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Hizmetleri AR-Ge Şube Müdürü Dr. Murat Urfalıoğlu, “Matematik her yerde projesi kapsamında çocuklar kendi eserleriyle kendin yarış sloganıyla bugün bir yarışma düzenledik. Toplam il genelinde kendi ilçelerinde birinci olan 109 öğrencimiz burada kendi tasarladığı ürünlerle yarıştılar. Kendi yaptıkları topaçla yarıştılar, kâğıt uçak yapıp yarıştırdılar, balon ile araba yarıştırdılar. Buradaki tasarımın altında yatan önemli unsur ise öğrencilerimiz matematik bilgilerini kullanarak bu yarışmada nasıl birinci olurumu düşünmesi ve düşündüğünü de gündelik hayatta uygulamalarını istedik. Bu kapsamda burada yarıştılar ve bugün ödüllendirdik. Kaybedeni olmayan bir yarışma oldu. Bizim gözümüzde hepsi kazandı” dedi. Yarışmada dereceye giren öğrenciler ise yetkililere teşekkür etti.
Tokat’ta tarım arazisi üzerine yapılmak istenen şehir hastanesine tepki
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 20:30 Tokat’ta tarım arazisi üzerine yapılmak istenen şehir hastanesine tepki Tokat’ta şehir hastanesinin Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait uygulamalı tarım arazisine yapılacak söylentileri tepkilere neden oldu. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde, 185 dönümlük uygulamalı tarım arazisine şehir hastanesi yapılacağına dair çıkan söylentiler, üniversite içinde ve şehirde büyük tartışmalara neden oldu. Üniversitenin Ziraat Fakültesi akademik yönetimi ve öğrencileri, eğitim aldıkları ve araştırmalar yaptıkları bu alanın hastane yapılması fikrine şiddetle karşı çıktı. CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da konuya müdahil olarak, şehir hastanesine olan ihtiyacı kabul etmekle birlikte, bunun tarım arazisine yapılmasının uygun olmadığını dile getirdi. "Ekim alanlarından uzak yere yapılması hayırlı olacaktır" Zemini sağlam, ekilebilir alanlardan uzak bir yere şehir hastanesinin planlanmasının daha hayırlı olacağına inandıklarını söyleyen Durmaz, “Tokat’taki Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin ana temeli Sivas’tan yanılmıyorsam 1986 getirilen Ziraat Fakültesi üzerine inşa edilip 1992 yılında üniversite hüviyetini kazandı. Öyleyse biz birçok tarımsal gıdanın üretilip Türk tarımına kazandırılan laboratuvarın, deneme bahçeleriyle özel sebze ve meyve alanlarının olduğu bu uygulama bahçesinin söylediğimiz projeden arındırılması gerekiyor. Bizim itirazımız bunadır. Bu kendin yeni sesçilmiş belediye başkanı, şehrül-emini, meclis üyeleri, valimiz, il genel meclisi üyelerimiz, bu şehirdeki sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ortaklaşa ayrıca da trafik konusunda kentin geleceğinin 50 yıllık planlayacak teknik adamlardan da görüş alarak zemini sağlam, ekilebilir alanlardan uzak bir yere şehir hastanesinin planlanmasının ülkemize ve şehrimize hayırlı olacağına inanıyorum. Doğru olan da budur” dedi. “Personelimizin tamamı tarım arazisine hastane yapılacağı için memnun değil” Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Rüstem Cangi, fakültenin araştırma ve eğitim alanı olarak kullandığı tarım arazisinin şehir hastanesi için uygun olmadığını belirtti. Cangi, eğitim kalitesinin ve araştırmaların devamı için mevcut imkanların önemli olduğunu vurgulayarak, şehir hastanesinin farklı, daha uygun bir alana yapılmasını talep etti. Öğrenciler de tarım arazisinin hastane olarak kullanılmasını doğru bulmadıklarını dile getirerek, uygulama alanlarında çalışmanın bu süreçte nasıl etkileneceği endişesini taşıdılar.
Depremden etkilendi, köyüne geri döndü
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 11:11 Depremden etkilendi, köyüne geri döndü 6 Şubat depreminde deprem bölgesinde görev aldıktan sonra İstanbul Büyük Şehir Belediyesi İtfaiyesi’nde ki görevinden emekliye ayrılan 58 yaşındaki Vehbi Okur, Tokat’ta ki köyüne geri dönerek 7 dönümlük arazideki 300 ağaçta erkenci kiraz hasadına başladı. Vehbi Okur, İstanbul Büyük Şehir Belediyesinde İtfaiye eri olarak görev yaparken 6 Şubat depreminde deprem bölgesinde görev aldı. Depremde gördüğü manzaradan etkilenen Okur, beklenen İstanbul depreminden de etkilenerek emekliye ayrılıp doğduğu yer olan Tokat’a bağlı Büyük Yıldız köyüne geri dönmeye karar verdi. Okur köyüne yerleşerek babasından miras olarak kalan 7 dönümlük arazideki 300 ağaçta erkenci kiraz hasadına başladı. Okun hayatının kalanını köyünde kiraz ticareti yaparak geçirmeyi planlıyor. Emekli olduktan sonra ata topraklarına döndüğünü ifade eden Vehbi Okur; “Emekli olmadan önce zaten çalışıyordum. Emekli olduktan sonra kendi bağımı, kendi kirazımı üretmeye, kendi bağımdaki yaprağımı çıkartmayı, kendi üzümümü üretmek için kendi toprağıma geldim. Şehir yaşantısı biraz daha sıkıcı. Burası da ana memleketimiz olduğundan burası daha güzel geldi ve dönül yaptık. Bugün erkenci kirazın ilk hasadını almaya başladık. Ay sonuna kadar hasadı bitirmeyi düşünüyoruz. 300 ağaç kiraz olduğuna göre 20-30 tona yakın kiraz çıkacak. Tarladaki fiyat çok düşük. Tezgahtaki fiyatı ile tarladaki fiyatı çok değişiyor. Kilosu şu an da 50 liradan gidiyor. Piyasadaki değeri ile tarladaki değeri bir değil” dedi. “Kararında deprem etkili oldu” Ata topraklarına dönmesinde 6 Şubat depremlerinin büyük etkisi olduğunu söyleyen Okur; “Depremin çok büyük etkisi var. Zaten İstanbul’da büyük bir deprem bekleniyor. Bu tarlada bir zemin oluşturabilirsem İstanbul’dan tamamen ayrılmayı düşünüyorum. Çok büyük bir kent oldu. Burada daha sağlıklı ortam oluşturacağımızı düşündüğümüz için tarlamızda kiraz hasadı yapmaya başladık” diye konuştu.