GÜNDEM - 16 Mayıs 2024 Perşembe 11:29

Her yerde kahve olarak tüketilirken, Tokatlılar konservesini yapıyor

A
A
A

Tokat’ta yaşayan bitki uzmanı Havva Çiftçier, Adana ve Hatay’da yaygın olarak bulunan menengiç ağacının Tokat’ta da kendiliğinden yetiştiğini keşfetti. Menengiç ağacının kahvesinin kolon kanserine karşı koruyucu etkileri olduğunu belirten Çiftçier, bitkinin taze sürgünlerinin de çeşitli sağlık sorunlarına fayda sağladığını söyledi.

Adana ve Hatay’da sıkça görülen menengiç ağacı, Tokat’ta da yetişiyor. Şifasını bilmeden birçok vatandaş önünden geçerken, Tokatlı bitki uzmanı Havva Çiftçier menengicin hem meyvesini hem de "burç" denilen taze sürgünlerini topluyor. Kahvesi kolon kanserine iyi gelen menengiç bitkisinin burcunun da idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere egzama ve romatizmal hastalıklara iyi geldiğini belirten Çiftçier, menengiç burcunun kavrularak konservelere konulduğunu ifade etti.

Her yerde kahve olarak tüketilirken, Tokatlılar konservesini yapıyor

“Kahvesi kolon kanserine iyi geliyor, burcu antioksidan”

Menengiç kahvesinin ayrı, burcunun ayrı bir şifa deposu olduğunu söyleyen bitki uzmanı Havva Çiftçier, “Menengiç burcunu Tokat’ta kimse bilmez. Hatay yöresine aittir. Aslında bizim insanımız doğal şifa olduğunu bilmiyor. Menengicin ufak burçlarını topluyoruz. Kavanozlara turşu şeklinde koyuyoruz. Kavurup koyuyoruz. Öncelikle kanı temizler, bağırsakları çalıştırır, antioksidandır. Her bahar mayıs ayında burçlarını topluyoruz. Ağustostan sonra da küçük tombul şekilde meyveleri oluşur. Kırmızı ve siyah şeklini alır. Bunların kahvesi yapılır. Araştırmalarımız neticesinde kahvesinin kolon kanserine iyi geldiğini öğrendik. Menengiç burcu da idrar yolu enfeksiyonlarına, egzama ve romatizmal hastalıklara iyi geliyor. Bunun kavanozlara haşlayıp turşusunu kurarlar. Veya da kavurup koyarlar. Aç bitir şeklinde tüketilir. İster yoğurtlu, ister de yumurtalı yenebilir. Her şeye faydası vardır” dedi.

Her yerde kahve olarak tüketilirken, Tokatlılar konservesini yapıyor

Her yerde kahve olarak tüketilirken, Tokatlılar konservesini yapıyor

Ahmet Demirağ - Yasin Kıras - Yunus Çiftci

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırşehir Kırşehir’de 196 şehidin 3’ü kadın KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir Şehit Aileleri Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Kırşehir’deki 196 şehidin 3’ünün kadın olduğunu açıkladı. Kırşehir Şehit Aileleri Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mutlu Kılıçaslan, şehit ailelerinin yanında olarak acılarını paylaşma görevini sürdürdüklerini ve Şehit Aileleri Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğinin Kırşehir’de şehit ailelerinin destekçisi olduğunu söyledi. Kılıçaslan açıklamasında, "Şehit ailelerimizi yalnız bırakmadan her süreçlerinde yanlarında oluyoruz. Şehirde verilen 196 şehidin 3’ü kadın. 1993 yılında öğretmen Yasemin Tekin, 2011 yılında Güllihan Mert ve son kadın şehidimizde 2018 yılında Buket Keleş oldu" dedi. Şehitlerin şehadet tarihlerinde dernek ve aileler tarafından verilen mevlid-i şeriflerle birliktelik sağladıklarını ifade eden Kılıçaslan, "Polis memuru Buket Keleş 6 yıl önce şehit oldu. Şehidimizi unutmadık ve unutturmayacağız. Şehit ailelerine bir evlat olamasak da yanlarında olarak destekliyoruz" diye konuştu. 6 yıl önce İzmir’de görevine giderken şehit edilen Buket Keleş’in ailesi ise kızlarının hatıralarıyla yaşıyor. Şehidin babası Hamdi Keleş, “Altı yıl çok çabuk geçti. Buket’imin ölüm yıl dönümü nedeniyle acımızı hafifleten ziyaretler oluyor. Allah herkesten razı olsun. Yaramız tazeleniyor olsa da kızımızın hatıralarıyla teselli oluyoruz” şeklinde konuştu.