GÜNDEM - 10 Mayıs 2024 Cuma 15:07

Erbaa Belediyesi, kene hastalıklarına karşı keklik ve sülün yetiştiriyor

A
A
A
Erbaa Belediyesi, kene hastalıklarına karşı keklik ve sülün yetiştiriyor

Erbaa Belediyesi keklik ve sülün üretim tesisi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerle mücadele için her yıl 500 keklik ile bin sülün yetiştiriyor.


Türkiye’de İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğun olarak görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile mücadele amacıyla Tokat’ın Erbaa ilçesinde belediyeye ait tesiste keklik ve sülün üretiliyor. Hastalığın bulaşmasına neden olan kenelerle doğal yöntemlerle mücadele etmek için 2008’de kurulan tesiste, her yıl 500 kınalı keklik ile bin halkalı sülün yetiştiriliyor. Yetiştirilen sülün ve keklikler Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü işbirliği ile her yıl bahar aylarında doğaya salınıyor.



Yıllık 500 keklik ile bin sülün doğaya salınıyor



Kenelerle doğal yollarla mücadele etmek için tesisi işlettiklerini ifade eden Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl, “Halk arasında, kene vakası olarak, kene ısırması olarak bildiğimiz vakalar maalesef bu bölgede, bu coğrafyada özellikle bu rakımda gerçekleşiyor. Bununla ilgili mücadelemizi biz doğal dengeyi bozmadan nasıl çözeriz düşüncesiyle böyle bir tesis işletiyoruz. Burada bizim keklik ve sülünlerimiz var. Yıllık yaklaşık 500 tane keklik ile bin tane sülünü doğaya salarak bu bölgede keneyle olan mücadeleye katkı sağlıyoruz. Buradaki bakım kolay olmuyor. Onların her gün yumurtlaması, kuluçkaya yatırılması, bakımı büyümesi tabi ki bir süreç alıyor. Özellikle vakalara engel olalım insan sağlığına önem verelim bu salınımları da bölgemizde Milli Parklar ve Doğa Koruma Müdürlüğümüzle beraber her yıl gerçekleştiriyoruz.” dedi



Erbaa Belediyesi, kene hastalıklarına karşı keklik ve sülün yetiştiriyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Işıkhan: "Bu haklı mücadeleyi terörle eşdeğer tutmak kabul edilemez, bu tavrı ve söylemi kınıyoruz" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Babatunde Ahonsi’nin konuşmasında Hamas için terörist ifadesini kullanmasıyla ilgili, "İsrail Filistin meselesi 7 Ekim’de başlamadı. On yıllardır süren işgal söz konusu. Filistin halkı bu vahşi işgale ve barbarca saldırılara direnmektedir. Bu haklı mücadeleyi terörle eşdeğer tutmak kabul edilemez. Bu tavrı ve söylemi insanların gözüne bakarak söylüyoruz ve kınıyoruz” dedi. Ankara’da Filistin Büyükelçiliği tarafından 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Halid Abd Mustafa, birçok siyasi isim ve Filistinliler katıldı. Etkinlikte konuşma yapan BM Türkiye Mukim Koordinatörü Babatunde Ahonsi’nin konuşması sırasında Hamas’a terörist demesi üzerine HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu salonu terk etti. Yapıcıoğlu, Bakan Işıkhan’ın talebi üzerine Filistin Büyükelçisi’nin konuşması sırasında salona geri döndü. Ankara’da bir öğrenci olan ve davetli olarak gelen Jeelan Aburubm ise, Filistin Büyükelçisi Faed Halid Abd Mustafa’nın konuşması sırasında Babatunde Ahonsi’nin özür dilemesini istedi. Salondaki Filistinliler slogan atarak özür bekledi. Ahonsi ise özür dilememek için alaycı bir yaklaşımla öyle bir şey söylemediğini ileri sürdü. Salonda sinirler gerildi. "Bu haklı mücadeleyi terörle eşdeğer tutmak kabul edilemez" Ahonsi’nin ardından konuşan Bakan Işıkhan ise, "İsrail Filistin meselesi 7 Ekim’de başlamadı. On yıllardır süren işgal söz konusu. Filistin halkı bu vahşi işgale ve barbarca saldırılara direnmektedir. Bu haklı mücadeleyi terörle eşdeğer tutmak kabul edilemez. Bu tavrı ve söylemi insanların gözüne bakarak söylüyoruz ve kınıyoruz. Cumhurbaşkanımızın da defalarca kez söylediği gibi ‘Hamas Filistin halkının Kuvayi Milliyesi’dir’ Biz Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında hep yanlarında olduk ve yanlarında olmaya da devam edeceğiz. Selam olsun kardeşlerimize, selam olsun Filistinli kardeşlerimize" diye konuştu.