Yerel Haberler
Sinop
23 Kasım 2024 Cumartesi - 14:12 Sinop’ta lastikçilerin kış lastiği mesaisi Sinop’ta hava sıcaklığının düşmesi ve kış lastiği takma zorunluluğunun 1 Aralık’ta başlayacak olması nedeniyle lastikçilerin kış lastiği takma mesaisi başladı. Karlı ve buzlu havalarda mağdur olmak istemeyen araç sahipleri, kar lastiği taktırmak için lastikçilere giderek araçlarına lastiklerini taktırıyor. Küçük Sanayi Sitesi’nde oto lastik satımı ve değişimi yapan rot balans ustası Hasan Üçüncüoğlu, lastiklerin değişimi için kar yağışının beklenilmemesi gerektiğini belirterek, kış lastiklerinin yol güvenliği için hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Vatandaşlara hem can hem de mal güvenliği açısından kış lastiği takmalarını tavsiye eden Üçüncüoğlu, “Her sene olduğu gibi Ulaştırma Bakanlığımızın hazırladığı genelgeye göre 1 Aralık - 1 Nisan takvimleri arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu başlıyor. Bunun dışında yine hususi araçlarda da hava sıcaklığının 7 derecenin altında kış lastiği takmalarını hem can hem de mal güvenliği açısından tavsiye ediyoruz. Kış şartlarında kış lastiğinin dışında araçların cam silecekleri, cam suyu, motor suyu antifrizleri, akü gibi önem arz eden parçaların kış şartlarına hazır olmasını tavsiye ediyoruz. Eğer kar lastiği dersek sadece karda kullanılan lastik olarak algı oluşturuyor ama bu değil. Kış lastiği havanın 7 derece sıcaklık altında takılması. Kış lastikleri soğuk havalarda yumuşak kaldığı için yol tutuşunu iyi sağladığından kış lastiği olarak ifade edilmektedir. Bunlar da kullanıldığı coğrafyaya göre değişiyor. Normalde 4 yıl lastiğin ömrü fakat 3 yılda ömürlerinin tamamladığını söyleyebilirim. Çünkü, belli bir süre sonra sertleşiyor ve yol tutuşu azalıyor” dedi.
23 Kasım 2024 Cumartesi - 14:05 Sinop’ta oto lastikçilerin kış mesaisi Sinop’ta hava sıcaklığının düşmesi ve kış lastiği takma zorunluluğunun 1 Aralık’ta başlayacak olması nedeniyle lastikçilerin kış lastiği takma mesaisi başladı. Karlı ve buzlu havalarda mağdur olmak istemeyen araç sahipleri kar lastiği taktırmak için lastikçilere giderek araçlarına lastiklerini taktırıyor. Küçük Sanayi Sitesi’nde oto lastik satımı ve değişimi yapan rot balans ustası Hasan Üçüncüoğlu, lastiklerin değişimi için kar yağışının beklenilmemesi gerektiğini belirterek, kış lastiklerinin yol güvenliği için hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Vatandaşlara hem can hem de mal güvenliği açısından kış lastiği takmalarını tavsiye eden Üçüncüoğlu, “Her sene olduğu gibi Ulaştırma Bakanlığımızın hazırladığı genelgeye göre 1 Aralık - 1 Nisan takvimleri arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu başlıyor. Bunun dışında yine hususi araçlarda da hava sıcaklığının 7 derecenin altında kış lastiği takmalarını hem can hem de mal güvenliği açısından tavsiye ediyoruz. Kış şartlarında kış lastiğinin dışında araçların cam silecekleri, cam suyu, motor suyu antifrizleri, akü gibi önem arz eden parçaların kış şartlarına hazır olmasını tavsiye ediyoruz. Eğer kar lastiği dersek sadece karda kullanılan lastik olarak algı oluşturuyor ama bu değil. Kış lastiği havanın 7 derece sıcaklık altında takılması. Kış lastikleri soğuk havalarda yumuşak kaldığı için yol tutuşunu iyi sağladığından kış lastiği olarak ifade edilmektedir. Bunlar da kullanıldığı coğrafya ya göre değişiyor. Normalde 4 yıl lastiğin ömrü fakat 3 yılda ömürlerinin tamamladığını söyleyebilirim. Çünkü, belli bir süre sonra sertleşiyor ve yol tutuşu azalıyor” dedi.
Sinop’ta 532 kırsal kalkınma projesi
11 Ekim 2024 Cuma - 13:22 Sinop’ta 532 kırsal kalkınma projesi Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Önlem, Sinop’ta 2020-2023 yılları arasında uygulanan 532 proje ile 2 bin 800 erkek, bin kadın ve 510 genç çiftçiye ulaşıldığını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü uhdesinde yürütülen "Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP)" çerçevesinde, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığında görevli Grup Sorumlusu Muharrem Satar, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü KTV Şube Mustafa Ateş, Çamlıyayla İlçe Müdürü Fatih Umut Şahin, İl Proje Yürütme Birimi ekibi ile ÇPP ve çiftçilerden oluşan heyet Sinop’u ziyaret etti. Gerçekleştirilen projelerin ziyaretinde Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Erhan Güçlü, Boyabat Müdürü Murat Usta tarafından Sinop’ta KDAKP Kamu Altyapı projelerinden Boyabat Canlı Hayvan Pazarı, Durağan İlçesinde gerçekleştirilen GES projesi ile Erfelek ilçesinde bireysel hibeler yerinde incelendi. Ayrıca Durağan ilçesinde faaliyet gösteren Kadın Kooperatifi de ziyaret edildi. Proje saha ziyaretleri yanında, 2020-2024 yılları arasında Sinop’ta uygulanan ve devam eden projeler hakkında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü İnceburun Toplantı Salonunda katılımcılara Sinop İl Proje Yönetim Biriminde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Melek Öztürk tarafından sunum yapılarak, proje uygulamaları hakkında soru-cevap şeklinde bilgi alışverişinde bulunuldu. Sunum öncesinde ziyaret ile ilgili görüşlerini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Önlem, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek uygulanan ve uygulaması devam eden altyapı ve bireysel hibe projelerinin üretici ve yetiştiriciler tarafından büyük ilgi ve faydasını gördüğünü, Sinop’ta 2020-2023 yıllarında bireysel olarak üreticilere 42 dekar alanda ceviz bahçesi kurulumu, 2,5 dekar alanda sera kurulumu, 18 dekar alanda mavi yemiş bahçesi kurulumu, 13 adet 100 m2 çadır ahır kurulumu ve 2 adet genç girişimci paketinin faaliyete geçirildiğini, 2020-2023 yılları arasında uygulanan 532 proje ile 2 bin 800 erkek, bin kadın ve 510 genç çiftçiye ulaşıldığını ifade etti. Öte yandan Önlem, 2024 yılında Hassas Hanelerin Desteklenmesi proje uygulamasının tamamlandığını, Altyapı Yatırımında Boyalı Su İletim Hattı projesinin UNDP tarafından ihaleye çıkıldığını, sera, çilek bahçesi, mavi yemiş bahçesi, lavanta bahçesi kurulumu, ahır modernizasyonu ve besi ahırı yapımı projelerini içeren Genç Girişimci Kurulum projelerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.
Sinop’ta ana isale hattındaki arıza gideriliyor
08 Ekim 2024 Salı - 13:59 Sinop’ta ana isale hattındaki arıza gideriliyor Sinop’ta 1 ay önce patlayan ve geçici olarak onarılan ana isale hattındaki arıza kalıcı olarak gideriliyor. Sinop Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Turgut Sipahi, 06 Eylül’de Gelincik Mahallesi’nde ana isale hattında meydana gelen su arızasıyla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu. Önceki arızanın ardından geçici olarak suyun verildiğini hatırlatan Sipahi, "Geçici olarak o gün suyu verdik. O sırada yeni parçalarımızı ve malzemelerimizi talep ettik. Şu anda malzemelerimiz geldi ve kaynak çalışmalarına başlıyoruz. Bugün itibarıyla arızayı gidermeye çalışacağız ve akşamüzeri de suyu vermeyi hedefliyoruz. Burada, patlayan manşonun parçaları, makinenin okumasında sorun yaşadığı için eski tamirimiz geçici bir çözüm olmuştu. Okulların açılması nedeniyle vatandaşlarımızın mağdur olmaması için suyu vermek zorunda kaldık. Ancak şu an, yeni bir manşon getirttik ve kaynak yapacağız" dedi. Zemin oynaması, çatlakların kapanması ve heyelan gibi faktörlerin borularda arızalara yol açabileceğini vurgulayan Sipahi, "Zemin oynadığı için borular da yer altında hareket ediyor. Bu, zaman zaman arızalara neden olabiliyor. Ayrıca, boruların yıpranması da etkili. Biz kazıyoruz, doğalgaz ve diğer hizmet sağlayıcılar da aynı güzergah üzerinde çalıştığı için zaman zaman zararlar meydana gelebiliyor. Buradaki çalışmamız, Gelincik Mahallesi’nin su ihtiyacını karşılayan çok önemli bir hat. Burası, isale hattından gelip Gelincik Mahallesi’ni besleyen depoya gelen bir su borusu. Bu nedenle, çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Çalışmamız bittikten sonra, akşam saatlerinde suyu vermemiz mümkün olacak. Vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Geçici çözümle suyun verilmesi, onların mağduriyetini gidermek içindi. Ama kalıcı bir çözüm sağlamak için gerekli çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu.
Gençlere yönelik farkındalık artırma toplantısı
07 Ekim 2024 Pazartesi - 11:11 Gençlere yönelik farkındalık artırma toplantısı Sinop’un Türkeli ilçesinde "Yerel Sanayi ve Tarımın İklim Değişikliğine Uyumunun Artırılması" adlı Avrupa Birliği projesi kapsamında, gençlere yönelik bir farkındalık artırma toplantısı gerçekleştirildi. Türkeli Belediyesi, Akademisyenler Birliği Derneği ve Vilkaviškis Belediyesi ortaklığında yürütülen "Yerel Sanayi ve Tarımın İklim Değişikliğine Uyumunun Artırılması" adlı Avrupa Birliği projesi kapsamında, gençlere yönelik bir farkındalık artırma toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantı, Türkeli Belediyesi’nin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’na (SECAP) yönelik desteği artırmayı hedefleyen önemli bir adım olarak düzenlendi. Toplantıya Proje Koordinatörü Aydın Alperen Erol, Sinop Üniversitesi Türkeli Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Ahmet Türk ve gençler katıldı. Toplantıda gençlere, SECAP’ın amaçları ve bölgedeki sürdürülebilir enerji uygulamaları hakkında bilgi verilerek, bu plana destek vermeleri ve enerji tasarrufu bilinci kazanmaları istendi. Evde enerji verimliliği sağlamak için günlük uygulamalar, enerji tasarruflu cihazların kullanımı ve elektrik faturalarını azaltmanın yolları gibi konuların yanı sıra, yenilenebilir enerji çözümleri üzerine de detaylı bilgi paylaşımı yapıldı. Toplantı, interaktif sunumlar ve uygulamalı gösterimler eşliğinde düzenlenmiş olup, katılımcılara SECAP’ın önemi vurgulanmış ve enerji verimliliği konusunda aktif bir rol üstlenmeleri talep edildi. Gençler, toplantıda sağlanan bilgi ve materyaller sayesinde bu konudaki farkındalıklarını artırarak, sürdürülebilir enerji uygulamalarının yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacaklarını ifade ettiler. Bu etkinlik, SECAP’ın gençler tarafından desteklenmesini sağlayarak, Türkeli’deki sürdürülebilir enerji hedeflerinin hayata geçirilmesinde önemli bir ilerleme kaydedilmesini sağladı.