Yerel Haberler
Şanlıurfa
Siverek’te anaokulu öğrencilerinden anlamlı çalışma
08 Kasım 2024 Cuma - 13:54 Siverek’te anaokulu öğrencilerinden anlamlı çalışma Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, Türkan Koyuncu Anaokulu tarafından başlatılan anlamlı bir kampanya, minik öğrenciler arasında yardımlaşma ve dayanışma duygusunu pekiştirdi. Kampanya kapsamında toplanan yüzlerce oyuncak, Siverek’e bağlı Demirci köyünde eğitim gören anaokulu öğrencilerine ulaştırıldı. Şanlıurfa Valiliği tarafından başlatılan "BİGEP" (Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi) çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlikte, Türkan Koyuncu Anaokulu öğrencileri, topladıkları yüzlerce oyuncağı Demirci köyündeki yaşıtlarına hediye etmek için köye ziyarette bulundu. Ziyaret, öğrencilerin ilk kez köy yaşamı ile tanışmalarına da imkan sağladı. Etkinlik sırasında çocuklar, köydeki arkadaşlarıyla birlikte oyunlar oynayarak vakit geçirdi. Ayrıca, köydeki öğrencilerle birlikte yemek yiyen minik öğrenciler, pasta keserek eğlenceli anlar yaşadı. Yaklaşık iki saat süren etkinlikte öğrenciler arasında kaynaşma sağlandı. Kampanyanın organizatörlerinden Türkan Koyuncu Anaokulu Müdürü Kazım Özkalender, etkinlikle ilgili olarak, “Bugün, Şanlıurfa Valiliği’nin önderliğinde yürütülen BİGEP projesi çerçevesinde ‘Kullanmadığın Oyuncağı Kardeşinle Paylaş’ projesi kapsamında topladığımız yüzlerce oyuncakla Demirci köyünde eğitim gören anaokulu öğrencilerini ziyaret ettik. Bu, bizim öğrencilerimiz için de farklı bir deneyim oldu; köy ortamını görme fırsatı buldular ve köy çocuklarıyla kaynaştılar. Bu projede emeği geçen tüm velilerimize, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. İnşallah bu projemiz her yıl farklı köylerde devam edecektir” dedi. Demirci Anasınıfı öğretmeni Saliha Öztürk ise “Türkan Koyuncu Anaokulu öğrencilerine, öğretmenlerine ve idaresine teşekkür ediyoruz. Bu gibi çalışmalar, köyde sosyal etkinliklerin sınırlı olduğu bir ortamda çocuklarımıza büyük bir avantaj sağlıyor. Bu tür çalışmaların devamını diliyoruz” şeklinde konuştu. Etkinlik, pasta kesimiyle sona erdi.
Türkiye’nin Likya Yolu’na rakip "Fırat Yolu"
07 Kasım 2024 Perşembe - 12:49 Türkiye’nin Likya Yolu’na rakip "Fırat Yolu" Türkiye’nin yeni gözde yürüyüş rotası Fırat Yolu, doğaseverlere eşsiz bir keşif imkanı sunuyor. Bozova’dan Halfeti’ye kadar uzanan 78 kilometrelik bu güzergah, Şanlıurfa’nın doğal ve tarihi zenginliklerini gözler önüne seriyor. Şanlıurfa Kamp Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü tarafından başlatılan “Euphrates Way 2024 Trekking Project” çerçevesinde hayata geçirilen Fırat Yolu, özellikle Likya Yolu’nun etkileyici atmosferine benzer yapısıyla dikkat çekiyor. "Fırat Yolu: 3 günlük doğa ve tarih yolculuğu" Kırsal Eskin Mahallesinden başlayarak Halfeti’nin tarihi Savaşan Mahallesinde sona eren bu etkileyici parkur, bölgenin uzun zamandır keşfedilmeyi bekleyen doğal güzelliklerini ve kültürel miraslarını gün yüzüne çıkarıyor. Üç gün süren yürüyüşe katılan 9 deneyimli doğasever, zorlu bir doğa yolculuğunda, yemyeşil vadiler, sarp kayalıklar ve tarihi su değirmenleri gibi noktalardan geçerek Şanlıurfa’nın saklı kalmış güzelliklerini gözler önüne serdi. "Doğanın ve tarihin buluşma noktası" Likya Yolu’nun popülerliğiyle bilinen Türkiye, Fırat Yolu ile farklı bir doğa yürüyüşü deneyimi sunmayı hedefliyor. Yol boyunca İnbaşı Mağaraları ve su değirmenleri gibi tarihi durakların yanı sıra, bölgeye özgü bitki örtüsü ve benzersiz manzaralar eşliğinde yürüyüş yapan doğaseverler, bu rotanın etkileyici atmosferiyle unutulmaz anlar yaşadı. Fırat Yolu, doğayla iç içe bir deneyim sunarken, aynı zamanda zengin bir kültürel yolculuğa da imkan tanıyor. Grup yöneticisi Ayhan Taş, bu projeyle Şanlıurfa’nın doğal güzelliklerini ve Anadolu’nun sıcak misafirperverliğini tanıtmayı amaçladıklarını aktardı. Grubun bir diğer yöneticisi Hüseyin Açar, Fırat Yolu’nun, Türkiye’nin yürüyüş ve doğa turizmi açısından yeni bir merkez haline gelme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Proje katılımcılarından Mustafa Tikbıyık ise bu tür projelerin, bölgenin hem turistik hem de ekonomik olarak gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Haliliye’de okul kantinlerine ve fırınlara denetim
07 Kasım 2024 Perşembe - 12:26 Haliliye’de okul kantinlerine ve fırınlara denetim Haliliye Belediyesi, halk sağlığını korumaya yönelik denetimlerini okul kantinlerinde ve pide fırınlarda sürdürüyor. Öğrencilerin sağlığını tehdit eden ürünlerin raflarda bulunmaması için kantinleri denetleyen ekipler, fırınlarda ise ekmek gramajı ve hijyen kontrollerini sağlıyor. Haliliye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, okul kantinleri ile pide fırınları ve unlu mamullerine yönelik gerçekleştirdiği denetimlerde ruhsat, hijyen, gramaj ve ürünlerin son kullanma tarihi kontrollerini sağlamaya devam ediyor. Zabıta müdürlüğü 2’nci bölge amirliği tarafından yürütülen denetimler ile unlu mamulleri ve fırınlar denetlendi. Bahçelievler bölgesindeki işletmelere yönelik yapılan denetimlerde hijyen ve temizlik kontrolleri sağlandı. Vatandaşların yoğun şekilde hizmet aldıkları pide fırını ve unlu mamullerinde ekmek ve hamur ürünlerinin hazır hale getirildiği alanları inceleyen zabıta ekipleri, gıda ürünlerinin açıkta korunmaması ve hijyen standartlarını sağlaması gerektiğini belirtti. Ekmeklerin gramajlarını da kontrol eden ekipler, vatandaşların mağdur edilmemesi ve daha kaliteli ekmeğin ulaşması için uyarılarda bulundu. Motorize amirliği ekipleri tarafından ise okul çağındaki gençlerin sağlığını korumak amacıyla ilçe genelindeki orta ve lise düzeyindeki okul kantinleri incelendi. Başta hijyen ve temizlik kontrolleri olmak üzere denetimlerini sürdüren zabıta ekipleri, ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol etti. Okul kantinlerinde satılmaması gereken ürünlerle ilgili de hatırlatma yapan ekipler, kurallara uymayan kantin işletmecilerine yönelik cezai işlem uygulanacağını ifade etti. Denetim esnasından hiçbir olumsuzlukla karşılaşmayan zabıta ekipleri, kurallara riayet eden işletmelere teşekkür etti.
Siverek’te 12 bin meyve fidanı toprakla buluştu
06 Kasım 2024 Çarşamba - 12:01 Siverek’te 12 bin meyve fidanı toprakla buluştu Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, çevre dostu projelere imza atan Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) ve Turkish Technic işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Çiftçiye Hayat Olsun’ projesi kapsamında, 12 bin meyve fidanı dikildi. Siverek ilçesinin Bölükbaşı Mahallesi’nde gerçekleştirilen fidan dikim törenine, Turkish Cargo yetkilileri, yerel yöneticiler ve ÇEKUD temsilcileri katıldı. Tören, yerel çiftçilere ekonomik katkı sağlama ve bölgedeki tarımın sürdürülebilirliğini artırma amacı güdüyor. Fidanlar, Turkish Cargo çalışanlarının katkılarıyla sağlandı. Proje çerçevesinde, 4 bin zeytin ve 8 bin fıstık fidanı dikildi. Meyve fidanlarının dikimi için yerel yönetimler, tarım ve orman müdürlükleri, ziraat odaları ve muhtarlıkların da desteğiyle alanlar belirlendi ve toprakla buluşturuldu. Projeyle sürdürülebilir tarım hedefleniyor ÇEKUD Genel Müdürü Süleyman Coşar, törende yaptığı açıklamada, “Bugün burada 12 bin çalışan adına 12 bin fidan dikiyoruz. Bu fidanlar, hem ülkemizin ağaçlandırma bayramı olan 11 Kasım’da dikilerek anlam kazandı, hem de bölge halkı için büyük bir ekonomik fayda sağlayacak” dedi. Coşar, Siverek Belediyesi ile yürütülen işbirliği sayesinde, fidan dikim sürecinin daha verimli hale geldiğine değindi. Ayrıca, projenin gelecekteki ekonomik katkılarına dikkat çekti. Fidanların dikiminde yer alan çiftçiler de projeye büyük bir minnettarlıkla katkı sağladı. Çiftçi Mehmet Tilzan, "Zeytin ve fıstık ağaçları dikildi. Bu proje, halkımıza ve çocuklarımıza büyük fayda sağlayacak. Geleceğimiz için çok önemli bir adım atılıyor" şeklinde duygularını ifade etti. Bir diğer çiftçi Mevlüt Koç, "ÇEKUD ve Turkish Technic’e teşekkür ediyoruz. Bu proje, bölge halkına istihdam sağlayacak ve bölgenin ekonomisine katkı sunacak. Aynı zamanda çocuklarımıza yeşil bir dünya bırakmak çok değerli" şeklinde konuştu. Uzun vadeli katkılar bekleniyor Çelebi Tarım Genel Sorumlusu Yusuf Yılmaz, geçen yıl Turkish Airlines’ın bağışladığı ağaçların dikildiğini, bu yıl ise 12 bin yeni fidanın bağışlandığını belirtti. Yılmaz, bu ağaçların 6-7 yıl sonra verim vereceğini ve bölgenin ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Çiftçi Mustafa Kınacıoğlu ise "ÇEKUD’un ve diğer destekçilerin emeğiyle yapılan bu çalışma, kırsal alanların ağaçlandırılması adına çok önemli. Artık benim de bir dikili ağacım var. Bu projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ederim" diye konuştu. ‘Çiftçiye Hayat Olsun’ projesi, Türkiye genelindeki kırsal alanlarda sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmek ve çevreye duyarlı projelere öncülük etmek amacıyla devam edecek. Proje, yerel ekonomiye katkı sağlarken, aynı zamanda çevre bilincini artırmayı ve geleceğe yeşil bir miras bırakmayı hedefliyor.