YEREL HABERLER - 23 Temmuz 2016 Cumartesi 09:43

Samsun Türkiye’nin Lojistik Merkezi olmayı hedefliyor

A
A
A
Samsun Türkiye’nin Lojistik Merkezi olmayı hedefliyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, 45 milyon avro bütçeli Lojistik Köy projesinin inşaatına devam edildiğini ve 2017 yılının son çeyreğinde projeyi tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye’nin lojistik merkezi olma yolunda ilerleyen Samsun’un en önemli projesi olan Lojistik Köy projesi hakkında İl Koordinasyon Kurulu’nda sunum yapan Arlı, proje hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“Projenin bütçesi 45 milyon avroya ulaştı”
Projenin AB desteği ile 45 milyon avroya ulaştığını belirten Genel Sekreter Yardımcısı Arlı, “Türkiye’nin lojistik merkezi olmayı hedefleyen Samsun’u, Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkas ülkelerine açılan ithalat-ihracat kapısı haline getirecek Samsun Lojistik Köy Projesi, Samsun şehir merkezinin yaklaşık 15 km doğusunda, Tekkeköy ilçesinde Aşağıçinik bölgesinde yaklaşık 672 dönümlük alan üzerinde kurulacaktır. Samsunport Limanı’na (ana giriş) 20 km, Yeşilyurt Limanı’na 7 km, Toros Gübre Limanı’na 5,6 km, Çarşamba Havaalanı’na ise 10 km uzaklıktadır. Samsun-Ordu karayolu, Lojistik Köy’ün 1.8 km kuzeyinden geçmektedir. Samsun-Çarşamba demiryolu hattı Lojistik Köy’ün tam olarak yanından geçmektedir. Samsun Lojistik Köy Projesi Yürütme Kurulu’nu oluşturan kurumların hisseleri Samsun Büyükşehir Belediyesi yüzde 40, Tekkeköy Belediyesi yüzde 10, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası yüzde 25, Samsun Ticaret Borsası yüzde 15, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi yüzde 10, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı da doğal üye şeklindedir. Samsun Lojistik Köy projesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na 2011 yılında Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı, öncelik 1. iş çevresinin geliştirilmesi başlığı, endüstriyel alt yapının geliştirilmesi tedbiri kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı adına sunulmuştur. Yapılan değerlendirme neticesinde; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 26 Nisan 2012’de 11 proje ile Önceliklendirilmiş Projeler Listesi’ne girmeye hak kazanmıştır. Projemiz Türkiye’de tüm etaplarda programa sunulan en yüksek bütçeli tek majör proje olarak 25 milyon avro bütçesi ile büyük bir başarı göstermiştir. Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan müzakere sürecinde proje bütçesini yaklaşık 45 milyon avroya ulaşmıştır” dedi.
“Projenin amacı bölgesel rekabeti geliştirmek”
Yapılan proje ile TR 83 Bölgesi içerisinde bulunan Amasya, Samsun, Çorum Tokat illerinin rekabetini geliştirmeyi amaçladıklarını planlayan Sefer Arlı, “Projemizin genel hedefi, TR 83 Bölgesi’nde yer alan firmalara lojistik depo imkanlarını sağlayarak, bölgesel rekabet edilebilirliği geliştirmektir. Özel hedefleri ise girişimciler için bölgesel ulaşım ve lojistik altyapısının geliştirilmesi, multi-model nakliyeye geçişin artmasıyla demiryolu nakliyeciliğin payının artırılması ve kargo depolama sorununun giderilmesidir. Hali hazırda projemizin, yapım ihalesi gerçekleştirilmiş olup ihale SERA Grup firması uhdesinde kalmıştır. Yüklenici ile sözleşme imzalanmış olup yer teslimi yapılarak çalışmalar başlatılmıştır. Teknik destek ihalesi gerçekleştirilmiştir. Mal alım ihalesi ihale aşamasındadır. Projemizin 2017 yılının son çeyreğinde tamamlanması hedeflenmektedir. Bu çalışmalara ilaveten Lojistik Köy’e giden demiryolu hattının alt yapı ve üstyapı çalışmalarına yönelik TCDD ile görüşmeler yapılarak yaklaşık 30 milyon TL tutarındaki yatırımında faaliyet takvimi belirlenmiştir ve çalışmalarda başlatılmıştır” diye konuştu.
“Kazı çalışmaları devam ediyor”
Projenin inşaat aşamasının devam ettiğini vurgulayan Arlı, “Projemizde, sosyal bina temeli komple bitmiş olup A1-A2-C3 blok bodrum kat kolon ve perdelerin betonu dökülmüştür. C2-C1-B1 blokta kolon ve perde demir donatı ve kalıp çalışmaları devam etmekte olup. A1-A2 Blok zemin kat demir donatı ve kalıp çalışmaları devam etmektedir. Type 1 Kazı çalışması bitmiş olup dolgu ve testleri yapıldıktan sonra grobeton dökülmüştür. Su yalıtımı başlamış olup devam etmektedir. Type 2 kazı çalışmasının yüzde 60’ı bitmiş olup kazı çalışması devam etmektedir. Type 3 kazı çalışmasının yüzde 30’u bitmiş olup kazı çalışması devam etmektedir” şeklinde konuştu.
“Projenin güney kısmına kanal yapılmalı”
Arazinin ve projenin korunması için güney kısmına kanal yapılması gerektiğinin altını çizen Arlı, “Söz konusu Lojistik Köy alanına sınır Yarılkaya Deresi ve D15-3 drenaj kanalı ıslah çalışmaları D.S.İ 7. Bölge Müdürlüğü tarafından devam etmektedir. Ancak proje alanına bitişik güney kısmında bulunan yaklaşık bin 100 dönümlük alanda bulunan çeşitli kanallar proje sahamıza kadar uzanmaktadır. Sahamız inşaat sahası içerisinde bulunan bu kanalların sahamıza girdiği noktalarda körlenerek kapatılması inşaat sahasında yapılan çalışmaların gerçekleşmesi için gereklidir. Bu nedenle, gerek Samsun Lojistik Köy projesi sahası ve yapılan imalatların, gerekse bahse konu bin 100 dönümlük arazilerin korunabilmesi için proje sahamızın güney kısmına kuşak kanal yapılarak yukarıdan gelen kanal ve suların toplanarak Yarılkaya ve/veya D15-3 kanallarına bağlanması sureti ile emniyete alınması önem arz etmektedir. Ayrıca yaklaşık 50 hektarlık alanda liman geri sahası oluşturularak bu alanda lojistik, soğuk hava deposu ve antrepo ihtiyaçlarımızı giderecek yeni depolama alanları oluşturulacak ve lojistik destekler sağlanacaktır. Burası aynı zamanda Lojistik Köy projesinin bağlantı noktası olacak olup ufak tonajlı gemilerin yanaşabileceği iskele de yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Trendyol Süper Lig: Bodrum FK: 0 - Galatasaray: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 13. haftasında Galatasaray deplasmanda Bodrum FK ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı golsüz eşitlikle tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 13. dakikada Mertens’in sağ taraftan kullandığı serbest vuruşta direkt kaleye yönelen top Gökhan Akkan’dan sekti. Pozisyonun devamında ceza sahası içi sol çaprazından Osimhen’in röveşatasında meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarıya çıktı. 21. dakikada sol taraftan gelişen Bodrum FK atağında Fredy, ceza sahası içi sol çaprazında topla buluştu. Fredy’nin şutunda meşin yuvarlak kaleci Muslera’da kaldı. 36. dakikada sol tarafta aldığı topla Metehan’dan sıyrılıp ceza sahasına kadar giren Ege’nin sol çaprazdan uzak direğe vuruşunda meşin yuvarlak dışarıya gitti. 45. dakikada orta alanda yaşanan mücadelede Ege Bilsel, Lucas Torreira’ya yaptığı faul sonrası ikinci sarı karttan gördüğü kırmızı kartla oyundan ihraç edildi. Hakemler: Muhammet Ali Metoğlu, İbrahim Çağlar Uyarcan, Mehmet Kısal Bodrum FK: Gökhan Akkan (Diogo Sousa dk. 29), Üzeyir Ergün, Ondrej Celustka, Arlind Ajeti, Ege Bilsel, Samet Yalçın, Gökdeniz Bayrakdar, Fredy, Taylan Antalyalı, Zdravko Dimitrov, George Puşcaş Yedekler: Kenan Özer, Gabriel Obepka, Pedro Brazao, Ahmet Aslan, Celal Dumanlı, Enes Öğrüce, Yusuf Sertkaya, Oğulcan Başol, Taulant Seferi Teknik Direktör: Volkan Demirel Galatasaray: Fernando Muslera, Metehan Baltacı, Kaan Ayhan, Abdülkerim Bardakcı, Barış Alper Yılmaz, Lucas Torreira, Gabriel Sara, Roland Sallai, Yunus Akgün, Dries Mertens, Victor Osimhen Yedekler: Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Kerem Demirbay, Berkan Kutlu, Hakim Ziyech, Elias Jelert, Victor Nelsson, Yusuf Demir, Michy Batshuayi, Efe Akman Teknik Direktör: Okan Buruk Kırmızı kart: Ege Bilsel (dk. 45) (Bodrum FK) Sarı kart: Samet Yalçın (Bodrum FK), Abdülkerim Bardakcı (Galatasaray)
Bursa Mübadele ve mübadillerin kültürel mirası Osmangazi’de konuşuldu Osmangazi Belediyesi, Bursa UNESCO Derneği, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, (BAL-GÖÇ) Lozan Mübadilleri Vakfı, Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile işbirliğinde "Mübadele ve Mübadillerin Kültürel Mirası Paneli" düzenlendi. Osmangazi Gösteri Merkezi’nde düzenlenen panelde, 30 Ocak 1923’de Lozan Barış Anlaşması gereği Türkiye ve Yunanistan arasında gerçeklesen zorunlu göç sebebiyle yaşanan olumsuzluklar, çekilen zorluklar, geride bırakılan hayatlar, zorunlu göçü oluşturan şartlar ve bu şartların ekonomik, politik nedenleri, göçmen haklarının korunması, iskan zorunluluğu, göçün sosyo-kültürel etkileri, göçmenlerin kültürel mirasları gibi konular konuşuldu. Mübadelenin unutulmaması ve hatırlanması, gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğine inanılarak düzenlenen panelde, mübadelenin pek çok yönden incelenmesi ve akademik çalışmalara kaynak olması hedefleniyor. Düzenlenen panele Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Tolga Kornoşor, Milli Savunma eski Bakanı Turan Tayan, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özarslan, BAL-GÖÇ Başkanı Emin Balkan, Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Baran Güneş, Lozan Mübadili ailelerin torunları ve yurttaşlar katıldı. İlker Özarslan Moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Araştırmacı Yazar Aycan Yılmaz, Prof. Dr. Kemal Arı, Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Esat Halil Ergelen, Mutfak Araştırmacısı Yazar Ramazan Başan, mübadele ve mübadillerin kültürel mirasını pek çok yönüyle konuştu. “Allah bir daha hiçbir ülkeye zorunlu göç ve mübadil anıları yaşatmasın” Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Tolga Kornoşor, “Bu panelin benim için ayrı bir önemi var; ben de Lozan Mübadili bir ailenin torunlarıyım. Büyük Önder Atatürk’ün Lozan Mübadelesi sayesinde orada ki Türkleri buraya getirmesi, burada ki Rumları da memleketlerine mübadil etmesi, iç barışın sağlanmasında ve Anadolu’nun tekrar Türkleşmesinde önemli bir etken oldu. O günü yaşayanlar, acıları çekenler yalnızca Türkler değil, mübadil olmuş Yunanlılar da üzüntüler yaşadı. Büyük Önder Atatürk’ün Yurtta Sulh Cihanda Sulh, sözünün üzerine dünyada bir başka söz olduğunu düşünmüyorum. Allah bir daha hiçbir ülkeye zorunlu göç mübadil anıları yaşatmasın” şeklinde konuştu. “Genç Türkiye Cumhuriyeti, mübadelenin altından büyük bir mağfiretle kalktı” Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özarslan, “Mübadele Cumhuriyetin ilk kurulduğunda devraldığı çok büyük bir yüktü, Genç Türkiye Cumhuriyeti, bunun altından büyük bir mağfiretle kalktı, bugüne kadar mübadele konusunda bir çok panel, sempozyum, konferans ve söyleşi yapıldı. Biz UNESCO Derneği olarak panele kültürel miras gözüyle bakmak istiyoruz. Mübadillerin Yunanistan’a giden ve oradan gelen mübadillerin hala sürdürmekte olduğu ve kaybettikleri yaşam, müzik, gıda, giysi kültürlerini, panelde aktarmaya çalışacağız” dedi. “Tarım ve ticaretin gelişmesinde mübadil göçmenlerinin büyük katkıları olmuştur” BAL-GÖÇ Başkanı Emin Balkan, “1893 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan bu tarafa hala göç alıyoruz. Sadece Balkanlar ve Selanik çevresinden buraya gelenler değil, Türkiye’den Yunanistan’a giden, ana dili Türkçe olan ve Yunanca hiç bilmeyen Ortodoks Türkler de vardı. O aileler hala bizleri kendilerine yakın görüyorlar. B unun yanında Rumlarda göç ettiler; ama onlarında gönül bağı var. Anadolu’nun Türkleştirilmesinde, tarım, ziraat ve ticaretin gelişmesinde, mübadil göçmenlerinin çok büyük katkıları olmuştur” diye konuştu. “Yaşadığımız bu acıları hep beraber nasıl tatlıya çevirebiliriz” Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Baran Güneş, “Bu topraklar acıların birleştiği ve sürgün edildiği topraklar. Türkiye’nin her bir noktasında acılar yaşanmış. Ben bir mübadil damadı olarak bunu çok yakından hissediyorum. Hep beraber yaşadığımız bu acıları nasıl tatlıya çevirebiliriz, geleceğin mirasını daha güzelleştirebiliriz ve yaşanan acıları geleceğe nasıl kültürel farklılık zenginlik olarak oluşturabiliriz; işte bunun mücadelesini vereceğiz” dedi.