YEREL HABERLER - 24 Nisan 2012 Salı 11:26

İZCİLER AYVACIK`TA KEŞFE ÇIKTI

A
A
A
İZCİLER AYVACIK`TA KEŞFE ÇIKTI

Samsun`un Çarşamba ilçesinde bulunan Ali Fuat Başgil Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan 20 kişilik izci takımı rehberlik öğretmeni Fatih Sağlam koordinatörlüğünde Ayvacık ilçesindeki doğa güzelliklerini gezdi.
İlk olarak Hasan Uğurlu Barajı yeraltı santralini gezen izciler dağ içi oyularak yapılan santrali inceleyerek elektrik üretiminin nasıl yapıldığını görme fırsatı buldu. Daha sonra Ayvacık Turizm Kültür Doğa Koruma ve Geliştirme Derneği (AYTUDER) üyeleri ile bir araya gelen izciler, Recep Seymen koordinatörlüğündeki Ayvacık Çok Programlı Lisesi öğrencilerinin de dahil olduğu 50 kişilik bir ekip ile Yeşilpınar köyünde bulunan Yeşilpınar Kaymakam Şelalesi`ne tırmandı.
Parkurun zorlu olması nedeni ile kontrollü bir şekilde gerçekleştirilen tırmanış sonunda 50 metre yüksekliğe sahip şelaleye ulaşan izciler eşsiz manzara karşısında hayranlıklarını gizleyemedi. Şelalenin altında bol bol fotoğraf çektiren izcilerin koordinatörü Fatih Sağlam, beklediklerinden daha güzel bir gün yaşadıklarını belirtti. Sağlam, ``Ali Fuat Başgil Anadolu Lisesi İzcilik Kulübü olarak sık sık çevremizde bulunan doğal mekanlara keşif gezileri düzenliyoruz. Çarşamba ve Salıpazarı`nda birçok görülmesi gereken alana gittik öğrencilerimizle. Ayvacık`ta doğal güzellikler olduğunu işitiyorduk ancak fırsat bulup gelememiştik. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu keşif gezisi ve şelale tırmanışı öğrencilerimiz için muhteşem oldu. Bizlere rehberlik yapan AYTUDER gönüllülerine teşekkür ediyorum`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum ETÜ’de kadına yönelik şiddete dikkat çekildi Erzurum Teknik Üniversitesi’nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Şiddet Semineri düzenlendi. ETÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAUM) tarafından “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” etkinlikleri kapsamında düzenlenen seminere Rektör Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Prof. Dr. Ceren Sultan Elmalı, Prof. Dr. Naim Ürkmez, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Akbulut, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Birol Soysal, ve çok sayıda erkek akademisyen ile öğrenci katıldı. Kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık oluşturmak ve sorumluluk bilincini geliştirmek amacıyla Prof. Dr. Muammer Yaylalı Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Rektör Çakmak, Kadına yönelik şiddetin toplumsal sorunların bir yansıması olduğuna dikkat çekerek: “Ülkemizde kadın cinayetleri, acı bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Her yıl yüzlerce kadın, yakınları tarafından, çoğu zaman da en sevdikleri ya da güvendikleri kişilerce hayattan koparılıyor. Bu cinayetlerin her biri, yalnızca bireylerin yaşam hakkına yapılan bir saldırı değil, aynı zamanda toplumun vicdanına, adalet duygusuna ve ortak değerlerine yapılan bir ihlaldir. Kadın cinayetlerini durdurmak için her düzeyde kararlı bir duruş sergilemek zorundayız. Bu cinayetlerin arkasında yatan nedenler arasında toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ayrımcı tutumlar, ekonomik bağımlılık ve şiddeti teşvik eden kültürel normlar yer almaktadır. Ancak şunu unutmamalıyız ki, bu yapılar insan eliyle inşa edilmiştir ve yine insan eliyle dönüştürülebilir. Bu noktada, özellikle erkeklere düşen role dikkat çekmek istiyorum. Kadına yönelik şiddetle mücadele, yalnızca kadınların omuzlarında taşınamayacak kadar büyük bir meseledir. Erkekler, bu mücadelenin sadece destekçileri değil, aynı zamanda aktif öznesi olmalıdır. Şiddeti besleyen toplumsal normlara, kalıplaşmış rollere ve ayrımcı tutumlara karşı ses yükseltmek, her bireyin sorumluluğudur. Erkeklerin gerek bireysel gerek toplumsal düzeyde çözümün bir parçası olmayı seçmesi bu dönüşüm için hayati önemdedir. Bu vesileyle toplumda eşitlik, adalet ve insan onurunun tam anlamıyla sağlandığı bir gelecek için hep birlikte çalışacağımıza olan inancımı bir kez daha vurgulamak istiyorum” diye konuştu. Rektör Çakmak’ın konuşmasının ardından başlayan seminerde Toplumsal Katkı ve Eşitlik Politikaları Koordinatörü Doç. Dr. Burak Başkan, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dinleyenlere bilgi verirken Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim elemanlarından Arş. Gör. Adem Kantar ise şiddet, şiddetin türleri ve kırılgan erkeklik sendromundan bahsetti. İlgiyle takip edilen seminer EKAUM Müdürü Doç. Dr. Bahtinur Möngü’nün konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etmesi ile sona erdi.
Eskişehir 130 mezun 50 yıl önce mezun oldukları liseye bilgisayar laboratuvarı kazandırdılar Eskişehir’de bulunan Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 50 yıl önce mezun olan hayırseverler, okula yapacakları 3 bilgisayar laboratuvarından 1’ini bitirdi. Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne, okuldan geçmişte mezun olan ve okulun eski adını taşıyan dernek olan 300 üyeli Ticaret Lisesi Mezunları Derneği üyeleri tarafından toplanan yardımlarla muhasebe laboratuvar yapıldı. 20 bilgisayarın dernek üyelerince aşınırken, derneğin onursal başkanı Eskişehirli iş adamı Ali Eldem tarafından da masa dolap ve sandalye ihtiyaçları karşılandı. Parkeden eğitim yazılımları dernek üyeleri tarafından karşılandı. Sıfırdan düzenlenen laboratuvar yakında öğrencilere hizmet edecek. Öte yandan dernek tarafından önümüzdeki dönem 2’nci laboratuvarın, önümüzdeki yıl ise 3’üncüsünün düzenlenip hizmete açılması planlanıyor. “1 gecede 20 bilgisayar aldık” 1977 yılında okuldan mezun olan Ticaret Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Sadullah Eriç yapılan çalışmlarla ilgili, “Yönetim kurulundaki arkadaşlar ve dernek üyeleri aşağı yukarı 50 sene önce bu okuldan mezun oldu. Derneğimizin bir sürü etkinlikleri, faaliyetleri oluyor. Malum, ara eleman sıkıntımız var. Okulumuzdan mezun olan öğrenciler iş bulmakta zorlanıyorlar. Bunu araştırdığımızda şunu gördük ki, bizim okulumuzda öğrenilen bilgisayar ve muhasebe programları mezun olduktan sonra hiçbir işe yaramıyor. Dolayısıyla okul ve dernek yönetimi olarak oturup, ’Ne yapabiliriz’ diye karar verdik. Bizim onursal başkanımız sayın Ali Eldem. Kendisi Eskişehir’in hayırsever iş adamıdır. Gidip ona danıştık. Zaten bize şu ana kadar hep yön veren kişi de kendisi olmuştur, sağ olsun. Bize bilgisayar masaları, sandalyeleri ve buranın badanası gibi her şeyle ilgili destek verdi. Biz de dernek olarak bilgisayarları temin etmeye karar verdik. Yaz tatilinde 1 gecede 20 bilgisayar aldık. 130 kişinin yardımda bulunduğu bir yaz tatili programıydı. Derneğimizde şu anda 300 civarı üyesi var. Aidatlarının dışında hayırsever kişiler bize yardımcı olmaya çalıştılar Bilgisayarları böyle aldık ama bununla kalmadık. Biz okulumuzda ihtiyacı olan öğrencilere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Amacımız, bu okulda okuyan ve mezun olan çocuklarımıza sahip çıkabilmek. Böyle yola çıktık ve çok şükür, şu anda amacımıza ulaştık. Bunla da bitmeyecek. Çünkü bize 3 muhasebe laboratuvarı lazım. Biz şu anda 1’incisini bitiriyoruz, 2’incisini yarıyıl döneminde monte etmeye çalışacağız. Önümüzdeki yıl içinde 3’üncü muhasebe laboratuvarımızı devreye sokacağız. Ondan sonra bir sürü projeler var. Kapalı spor salonunu yapmaya çalışacağız, okulumuzda mezunlarının anısına yapacağımız etkinliklerimiz ve gecelerimiz olacak. Derneğimiz bu amaçla kuruldu. Biz, ’Tek başına hiçbir şey olmaz, birlikte kuvvet doğar’ diyerek yola çıktık” dedi.