EĞİTİM - 29 Kasım 2024 Cuma 15:07

YÖK Başkanı Özvar: "Türkiye, bilimsel doküman üretimi bakımından dünyada 17’nci sırada"

A
A
A
YÖK Başkanı Özvar: "Türkiye, bilimsel doküman üretimi bakımından dünyada 17’nci sırada"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Türkiye bilimsel doküman üretimi bakımından dünyada 17’nci sırada" dedi.


YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin 2024-2025 Akademik Yılı açılış törenine katıldı. Burada konuşan Özvar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin hidrojen ve yakıt pilleri alanında öncelikli bilim alanlarında uzmanlaşan üniversiteler arasında yer almasını kıymetli bulduğunu ifade ederek, bu yöndeki çalışmaları destekleyeceklerini söyledi. Yükseköğretim Kurulu olarak yükseköğretim sisteminin gelecekte küresel ve bölgesel rekabet gücünü artırılabilmesi ve sürdürebilmesi için belirledikleri beş stratejik hedeften söz eden Özvar, bu hedeflerin “kalite, üretkenlik ve mükemmellik”, “araştırma ve yenilikçilik”, “uluslararasılaşma” ve “istihdama duyarlılık ve hayat boyu öğrenme” başlıkları altında olduğunu söyledi. Dünyada son 30 yılda artan yükseköğretime erişim talebini vaktinde karşılayan ender ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu vurgulayan Özvar, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın almış olduğu yükseköğretime dair isabetli kararı, fevkalade büyük bir takdirle, minnetle hatırladığımızı, anmak istediğimizi sizlerle paylaşmak isterim. Yükseköğretim Kurulu’nun temel hedeflerinden bir tanesi, yükseköğretime erişim talebini canlı tutabilmek ve gençler arasında adil bir rekabet yoluyla hakkı olan herkese bu kapıları açmaktır" dedi.



"Türkiye, bilimsel doküman üretimi bakımından dünyada 17’nci sırada"


Türkiye’nin bilimsel doküman üretimi bakımından dünyada 17’nci sırada yer aldığını söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, hedefin ise ilk 10’a girmek, ileriki yıllarda ilk 5’i zorlamak olduğunu belirtti. Özvar, “Fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezi gibi birimlerin kurulmasını da akreditasyon şartına bağlamak üzere bir çalışma yürütülmektedir. Akreditasyon konusunda gerekli adımlar atılmadıkça akademik birimler ve programlar açılmasına müsaade etmeyeceğiz. Üniversitelerimizden artık kapasiteyi daha yükseğe çıkarmaktan ziyade mevcut kapasitenin kalitesini artırmaya yönelik adımlar atmalarını bekliyoruz. İstihdama duyarlılığı azalan programları kademeli olarak üniversitelerimizin programları dışına çıkarmaya devam edeceğiz. Bunların yerine dijital becerilere dayalı, istihdamda genç mezunlarımıza daha kolay imkanlar sağlayacak becerileri kendilerine öğretecek veya kazandıracak programları üniversitelerimizde açmaya devam edeceğiz. Mezun olan gençlerimizin sadece bilgi, entelektüel anlamda gelişmesi değil ama kendilerine yetecek, kendilerinin geçimini kolaylaştıracak becerileri de mutlaka öğretmeli, bunu bir gündem ajanda olarak mutlaka benimsemeleri gerektiğini sizlere ifade etmem lazım. Bu anlayışın bir parçası olarak mikro yeterlilikler konusunu Yükseköğretim Kurulu olarak daimi gündem maddesi haline getirdiğimizi de bilmenizi isterim. Önümüzdeki yıllarda mikro yeterlilikler konusuna daha fazla yer açacağımızı, mevcut toplam AKTS kredi düzenimizi gözden geçireceğimizi, üniversitelerimizin üniversite öğrencilerimizin üzerindeki ders yükünü yeniden değerlendireceğimizi ifade etmek isterim. Önümüzdeki yıllarda öğrencilerimizin daha fazla projelerle meşgul olacağı, daha fazla sektörlerle angaje olacağı etkinliklere imkan sağlayacak yeni ders düzenlemelerini üniversitelerimizin gündemine taşıyacağımızı buradan sizlere aktarmak arzu ederim" ifadelerini kullandı.


Niğde Valisi Cahit Çelik ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin gösterdiği akademik başarıların kente ve bölgeye sağladığı sosyal, kültürel ve ekonomik katkıların gurur kaynağı olduğunu söyleyerek, "Üniversiteler, yetiştirdiği nesillerle bir memleketin hem talihini hem de tarihini değiştirir. Beşeri, ekonomik ve sosyal kalkınmanın lokomotifi olan üniversiteler, ülkeler açısından uluslararası düzeyde rekabetin itici gücünü oluşturur" dedi.


Bu coğrafyada güçlü olmak ve ayakta kalmak için çok çalışmak gerektiğine değinen Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir de bu gücün ilimden ve bilimden geçtiğini, üniversitelerin burada büyük rolünün olduğunu söyledi.



"Üniversitemiz son yıllarda çok önemli adımlar attı"


YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı ağırlamaktan mutlu olduklarını dile getiren Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu da, bünyesindeki 16 fakülte, 6 meslek yüksekokulu, 4 enstitü, 1 konservatuvar, 1 yüksekokul ve 15 uygulama ve araştırma merkeziyle üniversitelerinde son yıllarda çok önemli adımlar atıldığını aktardı. Rektör Uslu, "Bölgesel kalkınmayı öncelikli hedef olarak benimseyen ve uluslararası standartları karşılayan bir yükseköğretim ve bilim kuruluşu olma çabamız aralıksız devam edecektir" dedi.



YÖK Başkanı Özvar: "Türkiye, bilimsel doküman üretimi bakımından dünyada 17’nci sırada"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir TÜRÇEP Temsilciler Meclisi toplantısı sonuç bildirisi Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) Temsilciler Meclisi’nin Eskişehir’deki toplantısının ardından sonuç bildirisi yayınlandı. Konuyla ilgili bildiride, TÜRÇEP’İN, küresel, ülkesel, bölgesel ve yerel çevre sorunlarına karşı, ekolojik dengenin korunması temelinde mücadele eden bir sivil toplum platformu olduğu belirtildi. TÜRÇEP’in, kuruluşundan bugüne kadar, doğanın, doğal ve kültürel değerlerin talanına, doğanın yok edilmesine dönüşen saldırılara karşı amacı doğrultusunda çalışmalar yaptığı anlatılan bildiride, “Toplantıya; Eskişehir, Antalya, Kocaeli, Sakarya, İstanbul Silivri, Denizli, Van, Konya, Çanakkale, Zonguldak, Kayseri, Niğde illerinden çevre koruma örgütlerinin temsilcileri ile Ata Tohum Takas Derneği ve Türkiye Ormancılar Derneği yöneticileri katılmışlardır. Katılımcılar bölgelerindeki çevre sorunlarıyla ilgili paylaşımlar yaparak mücadeleleriyle ilgili bilgilendirmeler yapmışlardır” denildi. Sonuç olarak, kamuoyunun bilgisine sunulmasına karar verilen konular işe şöyle sıralandı; “Havamıza, toprağımıza, suyumuza ve ormanımıza sahip çıkmalıyız. Siyanürle altın üretimi yasaklanmalıdır. Cengiz Holding’in Eskişehir’de yapmak istediği altın madenciliği engellenmelidir. Sarıcakaya Bilal Habeşi Altın Gümüş madeni projesi için ÇED süreci başlatılmalıdır. 5553 Sayılı Tohumculuk Yasasındaki atalık tohumlarla ilgili yasaklar kaldırılmalıdır; Su isteği fazla olan bitkilerin su kıtlığı çeken bölgelere ekimleri ve verilen teşviklerin engellenmelidir. Yasaklanan pestisitlerin stoklarının bitmesi beklenmeden toplatılıp imha edilmesi gerekmektedir. Atalık tohumla yapılan ekimlere de hibrit tohumlar gibi teşvik verilmesi gerekmektedir. İç Anadolu ve Konya kapalı havzasındaki çölleşmenin önüne geçilmesi, ülkemiz için hayati önemdedir. Obruk oluşumunun önüne geçilmelidir. Yeraltı zenginliklerimizi yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çekilmesinin önüne geçilmelidir. Güneş Enerji (GES) ve Rüzgar Enerji Santrallarının (RES) tarım arazilerine yapılmasının önüne geçilmelidir. Hidroelektrik Santrallarının (HES) her yerde kurulmasının önüne geçilmelidir. Jeotermal Enerji Santralları (JES) çevre sorunlarına neden olmamalıdır. Kömürlü Termik santralleri zaman içinde terk etmeliyiz. Nükleer enerjiden derhal vazgeçilmelidir. Ormanların rant uğruna kesilmesinin önüne geçilmelidir.”
Muş Muşspor FK hazırlıklarını tamamladı Muşspor FK, TFF 3. Lig’in 13. haftasında Ergene Velimeşe Spor ile oynayacağı maçın hazırlıklarını tamamladı. Muşspor, TFF 3. Lig’in 13. haftasında cumartesi günü saat 14.00’da Ergene Velimeşe Spor’u konuk edecek. Bu yıl şampiyonluk parolasıyla sezona başlayan Muş Spor, kötü gidişata Ergene Velimeşe Spor maçı ile son vermek istiyor. Teknik Direktör Fatih Çardak yönetimde 1071 Alparslan Spor Kompleksinde bulunan antrenman sahasında çalışmalarını tamamlayan Muşspor, maç saatini beklemeye geçti. Bugün yapılan son antrenmanla maç hazırlıklarını tamamlayan Muşspor FK’da 2 oyuncu sakat bulunuyor. Sarı-Beyazlı takım başarılı orta saha oyuncusu Akın Akman ve forvet Noyan Öz, sakatlıkları nedeniyle takımdan ayrı çalıştı. Her iki oyuncunun yarın oynanacak Ergene Velimeşe Spor karşılaşmasında yer almayacağı açıklandı. Muşspor, sahasında oynayacağı Ergene Velimeşe Spor maçı öncesi taraftarlarını sevindiren bir haber verdi. Velimeşe Spor karşılaşmasının biletleri, Kulüp Başkan Yardımcısı Serhat Demircan sponsorluğunda ücretsiz olacak. Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Muşspor ile Ergene Velimeşe Spor arasında oynanacak karşılaşma öncesi Muş Şehir Stadyumu’nda kar temizleme çalışmalarını tamamladı. Hafta başında Türkiye’nin büyük bir bölümünü etkisi altına alan kar yağışı Muş’ta da hayatı olumsuz etkiledi. Bu kapsamda kent genelinde kar temizleme çalışmaları sürerken, Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ekipleri ise Muş Şehir Stadyumu’nu cumartesi günü oynanacak olan Muşspor ile Ergene Velimeşe Spor maçına hazırladı. Zeminin bozulmaması için büyük bir gayret sarf eden ekipler, stadyumdaki çalışmaları tamamladı.
Muğla Muğla’da kış tedbirleri toplantısı gerçekleştirildi Muğla’da kış aylarında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı alınacak önlemlerin değerlendirildiği Kış Tedbirleri Toplantısı, Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı’nın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Muğla Büyükşehir Belediyesi ve ilgili diğer kamu kurumlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda, yoğun kar yağışı, buzlanma, sel gibi olumsuz hava şartlarında vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla alınacak önlemler detaylı bir şekilde ele alındı. Karla mücadele araçlarının hazır duruma getirilmesi, yol tuzlama çalışmaları, ulaşımda yaşanabilecek aksaklıkların önlenmesi için koordinasyonun artırılması gibi konular gündeme alındı. Vali Yardımcısı Murat Sarı, toplantıda yaptığı açıklamada, kamu kurumları arasında etkin bir iş birliği ve koordinasyon sağlanması gerektiğini vurguladı. Sarı, “Kış aylarında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı her türlü tedbiri alacağız. Vatandaşlarımızdan da araçlarında kış lastiği kullanmaları ve hava şartlarına göre dikkatli olmaları konusunda duyarlılık bekliyoruz” dedi. Toplantıda, ayrıca muhtemel afet durumlarında hızlı müdahale ve iletişim stratejilerinin geliştirilmesi yönünde fikir alışverişinde bulunuldu. Muğla genelinde kış mevsimi boyunca ilgili ekiplerin 24 saat esasına göre görev başında olacağı belirtildi.
Samsun SASKİ Genel Kurulu Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Kurul Toplantısı’nda komisyondan havale edilen 9 madde karara bağlandı. Toplantıda yüzde 45 olan atık su tarifesi ise yüzde 50 olarak güncellendi. SASKİ Genel Kurul Toplantısı, Büyükşehir Meclis Toplantı Salonu’nda Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk Başkanlığı’nda yapıldı. Toplantıda 9 gündem maddesi karara bağlandı. Meclis üyelerine sunum yapan SASKİ Genel Müdürü Bahattin Yanık, kurumun yeni projeleri, biten projeler ve yapılması düşünülen yatırımlar hakkında açıklamalarda bulundu. “Bu sene çok büyük bir kuraklık atlattık” Şehre içme suyu sağlayan Çakmak Barajı’nın bu sene hiçbir zaman tam doluluğa ulaşmadığını belirten Bahattin Yanık, “Barajlardaki doluluk oranlarımızı anlık kontrol ediyoruz. Yıllar itibarıyla 1 Temmuz’da Çakmak Barajı’ndaki durumu inceledik. 2021’de dolu, 2022’de dolu, 2023’te doluya yakın. 2024 yılında ise baraj yarı seviyeye geriledi. Yani 2024’te baraj hiçbir zaman dolmadı. Diğer yılların hepsinde yaza girerken baraj dolu girmiştik. 2021 yılı 1 Temmuz’da barajda 70 milyon metre/küp su vardı. 2022 ve 2023’te de öyle. 2024’te bu rakam 30 milyon metreküpe kadar düştü. Bu sene çok büyük bir kuraklığı atlattık” dedi. Atık su arifesi güncellendi Mecliste ayrıca karara bağlanan maddeler arasında Atık Su Tarifesine Güncelleme Yapılması Teklifi de yer aldı. CHP ve İYİ Parti grubu üyeleri, Samsun’da içme suyu faturalarının yüksek geldiğini, atık su bedeline yapılacak zammın bu faturaları daha da arttıracağını belirterek, güncelleme talebinin geri çekilmesini istediler. Oylanan teklif, oy çokluğu ile kabul edilirken, içme suyu faturalarında yüzde 45 olarak uygulanan atık su bedeli, bundan böyle yüzde 50 olarak faturalara yansıyacak.